Πλήρης στήριξη στους εργαζομένους του Νεωρίου από το Δημοτικό Συμβούλιο Σύρου-Ερμούπολης

Απόλυτη στήριξη

Υπερψηφίστηκε το σύνολο των αιτημάτων

Εκτός ημερησίας διάταξης τέθηκε στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Σύρου-Ερμούπολης το θέμα του Νεωρίου, προκειμένου να ενημερωθεί το Σώμα για τις εξελίξεις σε σχέση με την ναυπηγοεπισκευαστική μονάδα του νησιού.

Εξ αφορμής αυτού κλήθηκαν και παρέστησαν στη συνεδρίαση το πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων, Μάρκος Βουτσίνος, ο πρόεδρος του Εργοστασιακού Σωματείου, Βαγγέλης Μάνθος και ο πρόεδρος του Σωματείου Αμμοβολιστών, Γιάννης Μπάιλας, ενώ οι κληθέντες εκπρόσωποι της διοίκησης του Νεωρίου ενημέρωσαν πως δεν θα μπορούσαν να παραστούν λόγω απουσίας τους από τη Σύρο.

Εκ μέρους Δημάρχου Γιώργου Μαραγκού τέθηκε το πλαίσιο της συζήτησης ώστε και με τις τοποθετήσεις τόσο των εκπροσώπων των εργαζομένων όσο και των δημοτικών συμβούλων να υπάρξει μία τελική συμφωνία ως προς την υποστήριξη του Δημοτικού Συμβουλίου στα αιτήματα των εργαζομένων.

«Αδιαμφισβήτητο οικονομικό πνεύμονα για το νησί» χαρακτήρισε το ναυπηγείο ο Δήμαρχος, επισημαίνοντας πως «το Νεώριο αποτελεί την μοναδική ναυπηγοεπισκευαστική επιχείρηση στην Ελλάδα, η οποία βρίσκεται σε νησιωτικό χώρο, καθώς επίσης και την μεγαλύτερη βιομηχανία στο Νότιο Αιγαίο».

Αναφερόμενος συνοπτικά στις αιτίες που δημιούργησαν την παρούσα δυσμενή κατάσταση για την επιχείρηση, είπε πως αυτές δεν είναι άλλες από την επιδείνωση των οικονομικών δεδομένων της χώρας, με άμεσο αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα, με την δημιουργία ναυπηγοεπισκευαστικών μονάδων σε άλλες χώρες με χαμηλότερο εργατικό κόστος, με την ανυπαρξία ναυπηγοεπισκευαστικής πολιτικής σε κεντρικό επίπεδο, προφανώς λανθασμένοι χειρισμοί της διοίκησης, που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει και επίσης το ότι η επιχείρηση τα τελευταία χρόνια, λόγω του μεγέθους της και του μεγάλου αριθμού εργαζομένων της, έχει χρησιμοποιηθεί από κόμματα για ψηφοθηρικούς λόγους.

Μίλησε για «ευκαιριακή μικροπολιτική αντιμετώπιση» του Νεωρίου εκ μέρους των κομμάτων, που συνέβαλλε στη δημιουργία της παρούσας κατάστασης.

Προς τον Δήμο απευθύνθηκαν τα αιτήματα των εργαζομένων, όπως αυτά αποτυπώθηκαν στα κείμενα που απεστάλησαν από το σύνολο των φορέων εκπροσώπησης των εργαζομένων και τα οποία αφορούν στη διασφάλιση και την καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων βάσει ενός ρεαλιστικού χρονοδιαγράμματος, το «πάγωμα», μέχρι της εξοφλήσεως των εργαζομένων, των οφειλών τους προς ΔΕΚΟ, Δ.Ο.Υ., ΔΕΥΑΣ,  τη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος εργασίας εντός των χώρων της επιχείρησης όπου παρατηρείται αυξημένη επικινδυνότητα, τη συμμόρφωση της επιχείρησης με την περιβαλλοντική νομοθεσία και τη βιώσιμη λειτουργία της επιχείρησης.

Ειδική αναφορά έγινε και στη στάση της διοίκησης ως προς την ενημέρωση για την ύπαρξη ενός «συγκεκριμένου, χειροπιαστού και τεκμηριωμένου επιχειρηματικού πλάνου, για το πώς η επιχείρηση μπορεί να επανέλθει σε μία βιώσιμη τροχιά», όπως σημείωσε ο Δήμαρχος.

Μίλησε για την ανάγκη παρουσίας εκ μέρους της διοίκησης, ενός πλάνου το οποίο θα μπορεί «να βγάλει από τα αδιέξοδα την επιχείρηση και θα μπορεί να εγγυηθεί ότι τα επόμενα χρόνια η επιχείρηση θα ακολουθήσει μία κανονική πορεία».

Τέθηκε δε υπέρ μία συλλογικής προσπάθειας αυτοδιοίκησης, πολιτικών εκπροσώπων και φορέων υπέρ της στήριξης των αιτημάτων των εργαζομένων.

Ερωτήματα για το κείμενο στήριξης

Αναρμόδιο το Δημοτικό Συμβούλιο να μιλήσει για την προοπτική μίας ιδιωτικής επιχείρησης, επεσήμανε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Ανδρέας Γιαλόγλου, εντοπίζοντας παράλληλα την απουσία προσκόμισης, εκ μέρους της δημοτικής αρχής, ενός συγκεκριμένου εγγράφου σχετικά με το ζητούμενο στήριξης των εργαζομένων, υπέρ του οποίο θα πρέπει να κληθεί να ψηφίσει το Σώμα.

Εκ μέρους της ελάσσονος μειοψηφίας, ο δημοτικό σύμβουλος Κομνηνός Στρογγύλης προκάλεσε τον Δήμαρχο ως προς την μη ψήφιση του κειμένου που εγκρίθηκε από την γενική συνέλευση των εργαζομένων μία ημέρα πριν την προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και έρχεται το θέμα προς ψήφιση μισό μήνα μετά.

Η απάντηση του Δημάρχου επ’ αυτών των ερωτημάτων που ετέθησαν παρέπεμπε στην προηγούμενη συνεδρίαση του Οργάνου, κατά την οποία είχε αποφασιστεί η αναμονή του τελικού εγγράφου της ΓΣΕΕ, το οποίο θα συνοψίζει τις απόψεις και τα αιτήματα όλων των πλευρών των εργαζομένων και θα είναι αυτό που τελικώς θα υποστηριχθεί από το σύνολο των φορέων και σε κυβερνητικό επίπεδο.

Αιτούμενη στήριξη επί συγκεκριμένων θεμάτων

Κατά την τοποθέτηση του ο πρόεδρος του Εργοστασιακού Σωματείου έθεσε τρία βασικά ζητούμενα διεκδίκησης τα οποία φορούν την καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων, τη διατήρηση των θέσεων εργασία και την εξεύρεση μία βιώσιμης λύσης για το ναυπηγείο.

Ζήτησε δε να υπάρξει εκ μέρους όλων των φορέων άσκηση πίεσης προς την κυβέρνηση προκειμένου να δοθεί πολιτική λύση στο θέμα του ναυπηγείου, καθώς όπως επεσήμανε η διοίκηση αυτά τα αιτήματα δεν μπορεί ούτε να τα τηρήσει ούτε να τα εφαρμόσει σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων, τονίστηκε για ακόμα μία φορά πως ως εκπρόσωπος όλων των εργαζομένων του νομού και της Σύρου, εκπροσωπεί και το σύνολο των εργαζομένων που περνούν την πύλη του ναυπηγείου και ζητούμενο προς αυτούς είναι η στήριξη των αιτημάτων τους από τον Δήμο.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, που εκπροσώπησε και τους αμμοβολιστές στην τοποθέτηση του, ζήτησε την βοήθεια του Δήμου στο θέμα της δεξαμενής του Π.Ν., που όπως είπε «έρχεται από λάθος δρόμο», εννοώντας πως έρχεται μέσω του ναυπηγείου της Ελευσίνας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει τελικά στην μείωση κατά πολύ του τελικού ποσού του έργου που θα καταλήξει στους εργαζόμενους.

Έναντι αυτού ζήτησε να υποστηριχθεί η προσπάθεια ώστε να έρθει το έργο απευθείας το Νεώριο προκειμένου να μην χαθεί μεγάλο μέρος των εσόδων.

Έθεσε δε για ακόμα μία φορά το θέμα του προγράμματος της 29μηνης στήριξης της Ελευσίνας, στο οποίο από τους 800 συνολικά εργαζόμενους του ομίλου του Νεωρίου εντάχθηκαν μόνο οι 600 εργαζόμενοι της Ελευσίνας  και αποκλείστηκαν οι 300 εργαζόμενοι του Νεωρίου, κρίνοντας πως πρόκειται για εσκεμμένη ενέργεια της διοίκησης.

Τέλος τέθηκε και το μεγάλο πρόβλημα της διακοπής του ρεύματος του ναυπηγείου από τη ΔΕΗ, που ως πρακτική δεν εφαρμόζεται σε άλλα ναυπηγεία που έχουν εξ ίσου υψηλές οφειλές με το Νεώριο, αναφέροντας πως θα μπορούσε ο Δήμος να μην κάνει άμεσα απαιτητά τα δημοτικά τέλη που συμπεριλαμβάνονται στις ανεξόφλητες οφειλές ώστε να είναι πιο διαχειρίσιμη η οφειλή μόνον του ρεύματος.

Υποστήριξη του συνόλου των αιτημάτων

Με δεδομένη την απόλυτη στήριξη όλου του Δημοτικού Συμβουλίου προς τους εργαζόμενους του Νεωρίου, ζητούμενο είναι το τι μπορεί να κάνει ο Δήμος για αυτούς, όπως τόνισε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Ανδρέας Γιαλόγλου, καθώς για οποιοδήποτε άλλο θέμα που αφορά στην επιχείρηση, το Σώμα δεν έχει καμία αρμοδιότητα.

Υπενθυμίζοντας τον ρόλο και τις ευθύνες που, κατά τα εκ του νόμου οριζόμενα, βαρύνουν το Δημοτικό Συμβούλιο και τον Δήμαρχο, ο δημοτικός σύμβουλος της ελάσσονος μειοψηφίας, Κομνηνός Στρογγύλης, καταλόγισε παιχνίδια πολιτικών σκοπιμοτήτων στον Δήμαρχο σχετικά με το θέμα του Νεωρίου, ζητώντας να ξεκαθαρίσει την βούληση του για το εάν θέλει ή όχι τη συνέχιση της συγκεκριμένης επιχείρησης, προσυπογράφοντας τα αιτήματα των εργαζομένων όπως αυτά εγκρίθηκαν από την γενική τους συνέλευση, χωρίς να γίνει ο Δήμαρχος και το Σώμα «υπηρέτες κρυφών σεναρίων τα οποία τον τελευταίο χρόνο σύρονται από κουβέντα σε κουβέντα».

Επεσήμανε ότι το κείμενο στήριξης των αιτημάτων της γενικ΄ςη συνέλευσης των εργαζομένων, το οποίο αρνήθηκε ο Δήμαρχος να θέσει προς ψηφοφορία στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, φέρει ήδη τις υπογραφές των εκπροσώπων των φορέων που μετείχαν στην διευρυμένη συνάντηση του προηγούμενου μήνα με τους εργαζόμενους.

Παράλληλα, σημείωσε πως για να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με τις διευκολύνσεις στήριξης προς τους εργαζομένους ή και την επιχείρηση που θα λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο, αυτές θα πρέπει να ληφθούν αφού πρώτα κατατεθούν και οι σχετικές θέσεις των προέδρων των επιχειρήσεων όπως της ΔΕΥΑΣ, για το εάν αυτές είναι εφικτές και σε ποιο βαθμό, πράγμα που πρέπει να γίνει θέτοντας το θέμα σε ημερήσια διάταξη συζήτησης.

Απαντώντας ο Δήμαρχος επεσήμανε πως πρωτίστως θα πρέπει να απαντήσει η διοίκηση της επιχείρησης στο εάν και κατά πόσο θέλει το ναυπηγείο, καθώς μπορεί οι φορείς να εκφράσουν την βούληση τους για τη στήριξη του ναυπηγείου, όμως η κατάσταση περιπλέκεται όταν η ίδια η διοίκηση δεν ξεκαθαρίζει τις προθέσεις της για το μέλλον της επιχείρησης.

Για το τελικό κείμενο στήριξης υποστήριξε πως αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει το σύνολο των αιτημάτων που έχουν κατατεθεί από όλους τους εργατικούς φορείς, καθώς έτσι δίνεται μία ολοκληρωμένη εικόνα προτάσεων για μία βιώσιμη εξέλιξη του ναυπηγείου.

«Είναι αυτονόητο και δεδομένο ότι θα πρέπει όλοι να λειτουργούμε ομόθυμα, σε ένα κλίμα και σε ένα πνεύμα ομόνοιας», αναφερόμενος και στους εργαζόμενους ο Δήμαρχος τόνισε πως έτσι «θα μπορούμε κι εμείς ως φορείς να υποστηρίζουμε με έναν τρόπο πιο αποτελεσματικό και αποδοτικό τα αιτήματα σας».

Πρότεινε την υιοθέτηση όλων των αιτημάτων και τεκμηριωμένων θέσεων που διατύπωσαν μέσω των σχετικών κειμένων που απέστειλαν όλοι οι εργατικοί φορείς και να προκληθεί μία ευρεία διάσκεψη σε πολύ υψηλό κυβερνητικό επίπεδο, με τη συμμετοχή όλων των φορέων, ώστε να τεθεί ένα πλάνο συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος για την άμεση ή την σταδιακή υλοποίηση των αιτημάτων αυτών.

Τελικώς εκ μέρους του Δημάρχου υποστηρίχτηκε πως το κείμενο της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων, καθώς φέρει και τις υπογραφές θεσμικών προσώπων, μπορεί να υποστηριχτεί, λαμβάνοντας τελικά την απόφαση της συνυπογραφής και του Δημάρχου, ενώ ζήτησε και την δημιουργία ενός συμπληρωματικού κειμένου με την συμπερίληψη του συνόλου των αιτημάτων, το οποίο συναποφάσισαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και το οποίο να τύχει κι αυτό της υπογραφής και της στήριξης και εκ μέρους του Δήμου.