Τιμητική διάκριση στην κατηγορία των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού έλαβε ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης στα Ελληνικά Βραβεία για το Περιβάλλον

Δήμος-πρότυπο στην προστασία του περιβάλλοντος

Τιμητική διάκριση, ανάμεσα στους Οργανισμούς Τοποικής Αυτοδιοίκησης, έλαβε ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, στα Ελληνικά Βραβεία για το Περιβάλλον, με τον Δήμαρχο να παραλαμβάνει το βραβείο, τονίζοντας πως αποτελεί επιβράβευση των μέχρι τώρα πολιτικών και προσπαθειών.

Παρουσία του αν. Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, ο οποίος και παρέδωσε το βραβείο στο Δήμο μας, αλλά και διαφόρων εκπροσώπων του κεντρικού κράτους, των κομμάτων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φορέων, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου, στο Ευγενίδειο Ίδρυμα, η 6η τελετή απονομής των «Ευρωπαϊκών Βραβείων Επιχειρήσεων για το Περιβάλλον – European Business Awards for the Environment» και των «Ελληνικών Βραβείων για το Περιβάλλον», τα οποία τελούν υπό την αιγίδα του Πανελληνίου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος (ΠΑΣΕΠΠΕ) και της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Environment), σε συνεργασία επίσης με τέσσερα ελληνικά Υπουργεία

Σημειώνεται, πως τα βραβεία απευθύνονται σε εταιρείες, οργανισμούς, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, με έδρα την Ελλάδα, που συνδυάζουν με επιτυχία την καινοτομία με την οικονομική βιωσιμότητα, την αειφόρο ανάπτυξη, την προστασία του περιβάλλοντος και την κυκλική οικονομία, ενώ οι φορείς που διακρίνονται σε εθνικό επίπεδο, στα Ευρωπαϊκά βραβεία, διαγωνίζονται στη συνέχεια με περίπου 150 ευρωπαϊκές εταιρείες από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την ανάδειξη των «πρώτων ανάμεσα στους πρώτους» και οι νικητές θα ανακοινωθούν στο Ταλίν στις 28 Οκτωβρίου 2016.

Στα βραβεία αυτά, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης έχει διακριθεί στη 2η Κατηγορία, για το Βραβείο Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ανάμεσα στους υπολοίπους υποψήφιους, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και τον Περιφερειακό Σύνδεσμο ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας.

Αναφορά στην πλούσια περιβαλλοντική δράση

ο βραβείο εκ μέρους του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, το βραβείο παρέλαβε ο Δήμαρχος, κ. Γιώργος Μαραγκός, ο οποίος στην ομιλία του, τόνισε, πως αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και μεγάλη χαρά η διάκριση που κατάφερε ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης.

Όπως επεσήμανε, ο κ. Μαραγκός, η πρόταση του Δήμου, υπό τον τίτλο “Δράσεις και Πρωτοβουλίες του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης προς ένα αειφόρο μέλλον”, περιέλαβε μια δέσμη δράσεων, ενεργειών και έργων για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων και την προστασία του περιβάλλοντος που υλοποιήθηκαν ή και πρόκειται να υλοποιηθούν στο πλαίσιο της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου ΕΣΠΑ 2014 -2020, αναφέροντας, ότι οι δράσεις αυτές αφορούσαν, μεταξύ άλλων, στη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος, προάγοντας την περιβαλλοντική καινοτομία και την αειφόρο ανάπτυξη και σημειώνοντας, πως οι περισσότερες από αυτές περιλαμβάνονται στο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, το οποίο έχει ήδη εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο και έχει υποβληθεί στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Ενδεικτικά, ο Δήμαρχος ανέφερε μερικές από τις προαναφερθείσες δράσεις, μεταξύ των οποίων και η δημιουργία του Σ.Μ.Α.Υ. και οι προμήθειες τεμαχιστή ογκώδων αντικειμένων στον Χ.Υ.Τ.Α. Σύρου, η συνεργασία και σύμπραξη του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και του Φο.Δ.Σ.Α. με όλα τα Εθνικά Συστήματα Διαχείρισης Ανακύκλωσης, η συμμετοχή του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης, ως ωφελούμενος εταίρος, στο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα «Life DeBag» με στόχο τη μείωση χρήσης της πλαστικής σακούλας στην καθημερινότητα των δημοτών του, το εγκεκριμένο Δημοτικό Σχέδιο Δράσης για έργα εξοικονόμησης ενέργειας, η συμμετοχή του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης, ως ωφελούμενος εταίρος, στο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΙΙ» για δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης τριών δημοτικών ακινήτων και το έργο διασύνδεσης του Δημοτικού Κολυμβητηρίου με τον Αυτόνομο Σταθμό Παραγωγής Ηλεκτρισμού Δ.Ε.Η. Σύρου για τη θέρμανση του Κολυμβητηρίου με την πλήρη χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο.

Επιβεβαίωση και επιβράβευση της μέχρι τώρα πολιτικής

Παραλαμβάνοντας το βραβείο και επαναλαμβάνοντας, ότι αποτελεί τιμή για το νησί της Σύρου, ο Δήμαρχος υπογράμμισε, πως αυτό επιβεβαιώνει και επιβραβεύει κατά κύριο λόγο τη στρατηγική του Δήμου μας και την προσήλωσή του στην προστασία του περιβάλλοντος και την πράσινη οικονομία, καθώς και την ενεργό συμμετοχή των δημοτών της Σύρου στην υιοθέτηση και εφαρμογή περιβαλλοντικών δράσεων διαχείρισης των στερεών αποβλήτων.

Καταλήγοντας, ο κ. Μαραγκός ευχαρίστησε θερμά τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος (ΠΑΣΕΠΠΕ) ευχόμενος να συνεχίσει το πολύ σημαντικό έργο που επιτελεί στον τομέα αυτό, προωθώντας καινοτόμες ιδέες, προσφέροντας κίνητρα σε φορείς, οργανισμούς και εταιρείες και φυσικά επιβραβεύοντας τους πρωτοπόρους στην προστασία του περιβάλλοντος.

«Ακόμη μία διάκριση σε κρίσιμο τομέα»

Κατόπιν της περάτωσης της τελετής απονομής, ο κ. Μαραγκός μίλησε στην εφημερίδα, επισημαίνοντας, πως πρόκειται για έναν εξαιρετικά σημαντικό θεσμό, στον οποίο «ο Δήμος μας είχε την εξαιρετική τιμή να διακριθεί με το πρώτο βραβείο στην κατηγορία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης», υπογραμμίζοντας, ότι με αυτή τη διάκριση «βραβεύεται ο σχεδιασμός μας, αναφορικά με την προστασία του περιβάλλοντος».

«Συγχαρητήρια πολλά αξίζουν, πρώτα και κύρια, στους δημότες του νησιού μας, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή έγιναν κοινωνοί και έχουν αγκαλιάσει τις περιβαλλοντικές δράσεις του Δήμο μας – γι’ αυτό και υπάρχουν αυτές οι σημαντικές εκδηλώσεις – και φυσικά επίσης στα στελέχη του Δήμου, αλλά και στο πολιτικό προσωπικό, δεδομένου, ότι με το όραμα και το συγκροτημένο σχέδιο για τα επόμενα χρόνια, με τις χρηματοδοτήσεις τις οποίες έχουμε εξασφαλίσει ήδη και πρόκειται να διεκδικήσουμε κατά τη νέα προγραμματική περίοδο, ο Δήμος μας, θα καταστεί Δήμος-πρότυπο στην προστασία του περιβάλλοντος και στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων», τόνισε, εξηγώντας, τη σπουδαιότητα αυτού του οράματος, την ίδια στιγμή που «πάρα πολλοί νησιωτικοί δήμοι έχουν σημαντικά και διαπιστωμένα προβλήματα ιδιαίτερα στη διαχείριση των απορριμμάτων».

Τέλος, ο κ. Μαραγκός σημείωσε, ότι «για ακόμη μία φορά, ο Δήμος μας επιτυχγάνει μία πολύ σημαντική διάκριση, σε έναν ευαίσθητο και κρίσιμο τομέα, όπως αυτός της διαχείρισης και προστασίας του περιβάλλοντος». 

Ετικέτες: