Παρελθόν αποτελεί η Ομάδα Εργασίας για την υποβοήθηση ωρίμανσης και υλοποίησης έργων στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης

Κατάργηση με σκοπό την ευελιξία

Στην κατάργηση της Ομάδας Εργασίας με αντικείμενο την υποβοήθηση ωρίμανσης και υλοποίησης έργων στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και ειδικότερα στην Τεχνική Υπηρεσία προχώρησε ο δήμαρχος, Γιώργος Μαραγκός με χθεσινή απόφασή του, η οποία και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της “Διαύγεια”.

Πρόκειται επί της ουσίας για την κατάργηση μίας Επιτροπής με γνωμοδοτικό – συμβουλευτικό χαρακτήρα, η οποία ωστόσο, δεν συνεδρίασε παρά μόνον μία φορά από τη σύστασή της μέχρι και σήμερα, σύμφωνα με την επίσημη τοποθέτηση των κκ. Μαραγκού και Γουσγουνέλη. Ως εκ τούτου και καθώς δεν διαπιστώθηκε ευελιξία σε επίπεδο κινήσεων της Ομάδας, αφού το κάθε μέλος της “έτρεχε” και “τρέχει” ξεχωριστές υποθέσεις, προτάθηκε η κατάργησή της, με τη συνεργασία όμως των μελών της να συνεχίζεται απρόσκοπτα και περισσότερο ευέλικτα σε προσωπικό επίπεδο με το προσωπικό και τον πολιτικό προϊστάμενο της Τεχνικής Υπηρεσίας.

Παρά τη συγκεκριμένη απόφαση, επί της ουσίας το ζητούμενο για τον τόπο είναι η καλύτερη δυνατή λειτουργία της αρμόδιας Υπηρεσίας που ασχολείται και προωθεί έργα μικρότερα και μεγαλύτερα, πάντως στο σύνολό τους σημαντικά για το νησί. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να τονισθεί ότι, το πλάνο και ο ορίζοντας των στόχων της Δημοτικής Αρχής, θα διαπιστωθεί και στη συζήτηση του Τεχνικού Προγράμματος για το νέο έτος, σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συλλογικού αποφασιστικού οργάνου.

Συμβουλευτικός ρόλος και μέλη

Πιο συγκεκριμένα, η απόφαση του Γιώργου Μαραγκού αφορά στην κατάργηση “της Ομάδας Εργασίας που συγκροτήθηκε με την υπ’ αριθμ. 172/2014 Απόφαση Δημάρχου (ΑΔΑ:68ΓΣΩΗΟ-Γ7Π), σύμφωνα με το σκεπτικό του με αριθμ. 26717/21-11-2016 έγγραφου του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Σταύρου Γουσγουνέλη” όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο περιεχόμενό της. Υπενθυμίζεται μόνον πως, η συγκεκριμένη απόφαση σύστασης της Ομάδας είχε ληφθεί στις 13/10/2014 και ανέφερε τα ακόλουθα σχετικά με τα μέλη που την απάρτιζαν καθώς και με το αντικείμενό τους. Μέρος του περιεχομένου της έχει ως ακολούθως: “Α. Συγκροτούμε ομάδα εργασίας για την για την υποβοήθηση ωρίμανσης και υλοποίησης έργων και υποδομών αποτελούμενη από τους εξής: 1. Σταύρο Γουσγουνέλη, Αντιδήμαρχο Σύρου-Ερμούπολης, Πρόεδρο της Ομάδας Εργασίας, 2. Φραγκίσκο Βακόνδιο, Δημοτικό Σύμβουλο της πλειοψηφίας, Αναπληρωτή Πρόεδρο της Ομάδας Εργασίας, 3. Ιωάννα Σίμου, Δημοτική Σύμβουλο της πλειοψηφίας, 4. Δημήτριο Δρυμπέτα, ΠΕ Πολιτικών Μηχανικών, πρώην Γενικό Διευθυντή Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, 5. Νικόλαο Νομικό, Δημότη, 6. Γεώργιο Δούναβη, Δημότη, 7. Δομένικο Μαραγκό, Δημότη, 8. Ευάγγελο Ρούσσο, Δημότη, 9. Ευάγγελο Μπάιλα, Δημότη. Β. Έργο της ομάδας εργασίας είναι η συνεπικουρία του αρμοδίου Αντιδημάρχου στην άσκηση των καθ’ ύλην αρμοδιοτήτων του που αφορούν τα έργα και τις υποδομές του Δήμου και η υποστήριξη του έργου της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δόμησης. Γ. Η ομάδα εργασίας έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα και οφείλει να ενημερώνει το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο κατ’ ελάχιστον δύο φόρες εντός του έτους για τα ζητήματα που της έχουν ανατεθεί. Δ. Η σύγκληση και η λειτουργία της ομάδας εργασίας θα ορίζεται από τον Πρόεδρο αυτής ή τον αναπληρωτή του. Ε. Στα μέλη της ανωτέρω ομάδας εργασίας ουδεμία αποζημίωση καταβάλλεται για τη συμμετοχή τους σε αυτή. ΣΤ. Η παρούσα απόφαση ισχύει μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2017 (μέσον της τρέχουσας δημοτικής περιόδου) και δύναται να ανανεωθεί με νεότερη απόφαση μας”.

Διαπιστώσαμε ότι δεν εξυπηρετούσε τον λόγο για τον οποίο δημιουργήθηκε”

Όπως καθίσταται σαφές, η Ομάδα Εργασίας, η οποία σύμφωνα με όσα ανέφεραν τόσο ο Γιώργος Μαραγκός, όσο και ο Σταύρος Γουσγουνέλης δεν συνεδρίασε παρά μία μόνον φορά, είχε θητεία έως και τον προσεχή Φεβρουάριο του 2017. Αναφορικά με τη σημερινή απόφασή του, κλήθηκε να τοποθετηθεί ο ίδιος ο δήμαρχος, ο οποίος επεσήμανε πως, δεν συντρέχει κανένας λόγος διατήρησής της, καθώς σε πρακτικό επίπεδο δεν μπορεί να λειτουργήσει και να είναι αποδοτική. “Είχε ληφθεί το 2014 απόφαση, η οποία αφορούσε στη συγκρότηση μίας Ομάδας Εργασίας για την ωρίμανση έργων κυρίως μικρότερης εμβέλειας, όχι έργων υποδομής μεγάλα για το νησί μας. Η Επιτροπή αυτή είχε συνεδριάσει μόνο μία φορά καθ΄ όλη τη διάρκεια της ζωής της και δεδομένου ότι η οργανωτική δομή της Τεχνικής Υπηρεσίας ήταν τέτοια που δεν την διευκόλυνε ουσιαστικά η ύπαρξη και λειτουργία αυτής της ομάδας, ουσιαστικά δέχθηκα μία εισήγηση από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο τον Σταύρο Γουσγουνέλη για την κατάργηση της Επιτροπής” σχολίασε ο κ. Μαραγκός, εξηγώντας πως ο ίδιος έκανε αποδεκτή την πρόταση του κ. Γουσγουνέλη και προχώρησε στην κατάργησή της. “Βάσει αυτής της εισήγησης κι ένεκα του ότι επί της ουσίας δεν είχε κάποιο αντικείμενο, δηλαδή στην πορεία του χρόνου διαπιστώσαμε ότι δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει την σκοπιμότητα για την οποία δημιουργήθηκε, με σημερινή απόφασή μου την κατάργησα” δήλωσε κατηγορηματικά απαντώντας παρακάτω και στην ερώτηση αν η εν λόγω απόφαση συνδέεται ή όχι, με τις κρίσεις που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα, οπότε και θα συμπληρωθεί ο μισός χρόνος της τρέχουσας θητείας. “Όχι δεν σχετίζεται με τις κρίσεις. Όπως είπα ένεκα του γεγονότος ότι αυτή η ομάδα εργασίας απεδείχθη ότι δεν μπορούσε να προσφέρει αυτά τα οποία προσδοκούσαμε και κατόπιν συζήτησης με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, δέχθηκα την εισήγησή του και προχώρησα στην κατάργησή της” σημείωσε κατηγορηματικά ο δήμαρχος.

Συνέχεια συνεργασίας, χωρίς εμπόδια

Σαφής υπήρξε και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών αναφορικά με την πρότασή του περί κατάργησής της, τονίζοντας ότι το πρόβλημα εστιαζόταν στην ταυτόχρονη λειτουργία των μελών της, κάτι που εύλογα δεν ήταν εφικτό, καθώς, το κάθε ένα εξ αυτών είχε ως αρμοδιότητα την προώθηση διαφορετικής υπόθεσης. Ως εκ τούτου, στην πράξη αναπτύχθηκε συνεργασία προσωπική ανάμεσα στο κάθε ένα εξ αυτών και τον αντιδήμαρχο, προκειμένου να υπάρχει οικονομία χρόνου και όχι δυσκίνητη Ομάδα ή Επιτροπή.

“Είχα προτείνει εγώ με την ανάληψη των καθηκόντων μας να γίνει αυτή η Επιτροπή με την προϋπόθεση από τα μέλη της Επιτροπής αναλόγως των ειδικοτήτων τους να βοηθήσουν σε συγκεκριμένους τομείς. Στην πράξη κι ενώ συνεδριάσαμε αρχικά και είπαμε κάποια πράγματα, διαπιστώθηκε πως στην πορεία είχαμε περισσότερο προσωπική συνεργασία με τον κάθε έναν από τα μέλη της Επιτροπής” ανέφερε ο Σταύρος Γουσγουνέλης, επισημαίνοντας πως, “Είδαμε ότι δεν υπάρχει λόγος για συνεδριάσεις επειδή ο καθένας ασχολείται με κάποιον ξεχωριστό τομέα”. Παρόλα αυτά όπως πρόσθεσε, “Ήδη με τους περισσότερους έχουμε πολύ στενή συνεργασία” αναφέροντας μάλιστα δημόσια μερικά εξ αυτών των μελών. “Με τον κ. Δρυμπέτα που μας έχει υποστηρίξει και μας βοηθάει, με τον κ. Νομικό στα συγκοινωνιακά, με την κ. Σίμου και τον Φραγκίσκο Βακόνδιο που τρέχει θέματα στο Λιμενικό Ταμείο και με τον κ. Ρούσσο” σχολίασε, συμπληρώνοντας πως, “ Ήταν μία ιδέα, που αποδείχθηκε στην πράξη ότι δεν έχει νόημα να μπλέκουμε με συνεδριάσεις κλπ. Συνεχίζουμε τη συνεργασία προσωπικά και υπηρεσιακά με τον κάθε έναν από τα μέλη. Είναι πιο εύκολο κι άμεσο να βρισκόμαστε και να συνεργαζόμαστε στο γραφείο με τον κάθε έναν παρά να πρέπει να συνεδριάζουμε σαν ομάδα”.

Ολοκληρώνοντας την αναφορά του, ο κ. Γουσγουνέλης δεν θέλησε να προβεί σε αναλυτική αναφορά των θεμάτων ή έργων που προωθούνται ανανεώνοντας το “ραντεβού” σε συζήτηση για το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2017.