Οι προτάσεις των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων για τα δημοτικά τέλη του 2017

Γενναίες μειώσεις σε ευπαθείς ομάδες

Οριστικές αποφάσεις σε προσεχές διάστημα στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Στην κατεύθυνση γενναίων μειώσεων ή και απαλλαγής ορισμένων ευπαθών κοινωνικών ομάδων από την καταβολή τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για το έτος 2017 κινείται το σύνολο των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, με σχετικές αποφάσεις που έλαβαν τα μέλη τους σε πρόσφατες συνεδριάσεις των τοπικών οργάνων.

Στο πλαίσιο της έναρξης της αντίστροφης μέτρησης που έχει ξεκινήσει ήδη, έως και τη συζήτηση και λήψη τελικής απόφασης από το σώμα του δημοτικού συμβουλίου για τον καθορισμό των δημοτικών τελών του επόμενου έτους, οι Κοινότητες του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης κλήθηκαν να γνωμοδοτήσουν κι ως εκ τούτου, να προτείνουν και να καταγράψουν τις θέσεις τους για τις κατηγορίες απόρων, ανέργων, ατόμων με Αναπηρία, τριτέκνων, πολυτέκνων καθώς και μονογονεϊκών οικογενειών.

Από τις αποφάσεις στις οποίες κι οδηγήθηκαν οι τοπικοί σύμβουλοι, καθίσταται σαφής η πρόθεσή τους να συνδράμουν στην ανακούφιση των πιο ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων του πληθυσμού στο νησί, οι οποίες ούτως ή άλλως βάλλονται από την εφαρμοζόμενη μνημονιακή πολιτική των τελευταίων ετών. Ωστόσο, το ενδιαφέρον αναμένεται να εστιαστεί στη λήψη της οριστικής απόφασης των τελών ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας για τους δημότες σε γενικότερο επίπεδο. Με φόντο τους υψηλούς τόνους στους διαλόγους των αιρετών κατά τις δημόσιες συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων για θέματα που άπτονται της οικονομικής πορείας του Δήμου, η οποία κι απασχολεί έντονα, δεν μπορεί να παραμείνει ασχολίαστη η πιθανότητα αύξησης των δημοτικών τελών, στην περίπτωση που αυτή είναι η απόφαση – εισήγηση της Δημοτικής Αρχής. Δεν θα πρέπει να παραβλέπεται δε, η κριτική που ασκείται προς τη δημοτική πλειοψηφία για την οικονομική διαχείρισή της, με φόντο την οποία, αιρετοί της μειοψηφίας επισημαίνουν το ενδεχόμενο ανάπτυξης μίας “φορομπηχτικής πολιτικής” εις βάρος των δημοτών της Σύρου. Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής θα καταστούν γνωστές στο προσεχές χρονικό διάστημα.

Παρακάτω, ακολουθούν οι αποφάσεις των Κοινοτήτων – Δημοτικών και Τοπικών –, οι οποίες γνωμοδότησαν για τις κατηγορίες των τελών στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και τη σύσταση ή μη, πάγιας προκαταβολής.

Ειδική μέριμνα για κάθε κοινωνική ομάδα

Από τις πρώτες Κοινότητες που συνεδρίασαν, η Δημοτική Κοινότητα της περιοχής του Μάννα, τα μέλη της οποίας προτείνουν ομόφωνα τις ακόλουθες μειώσεις κι απαλλαγές, οι οποίες διαφοροποιούνται από ομάδα σε ομάδα. Συγκεκριμένα, προτείνουν: α) Τη μείωση των δημοτικών φόρων ή τελών σε ποσοστό μέχρι 100% για τους αποδεδειγμένα άπορους, β) Τη μείωση των δημοτικών φόρων ή τελών σε ποσοστό μέχρι 70% τα άτομα με αναπηρίες, τους τρίτεκνους, τις

μονογονεϊκές οικογένειες και τους πολύτεκνους, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις του Ν. 4320/2015, γ) Τη μείωση των δημοτικών φόρων ή τελών σε ποσοστό μέχρι 80%, σε οικογένειες που έχουν την φροντίδα ατόμων (με αναπηρία άνω του 67%) εντός των προβλεπομένων εισοδηματικών κριτηρίων του Ν. 4320/2015. Τέλος, προτείνουν δ. τη σύσταση πάγιας προκαταβολής ποσού δυο χιλιάδων ευρώ (2.000€ - ΚΑΕΚ 02.80.8251.005), στον υπό κατάρτιση προϋπολογισμό του 2017, στην Δημοτική Κοινότητα Μάννα, σύμφωνα με την παρ.3 του άρθρου 266 του Ν.3852/2010.

Μειώσεις και απαλλαγές

Πέραν της προαναφερθείσας Κοινότητας, σε ομόφωνες αποφάσεις προχώρησαν τα μέλη και των υπόλοιπων Κοινοτήτων. Πιο αναλυτικά, η Κοινότητα της Ποσειδωνίας συμφωνεί με την πρόταση της Υπηρεσίας για μείωση τελών στις ευπαθείς ομάδες και εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο τη λήψη σχετικής απόφασης ως εξής: Στην υπό κατάρτιση απόφαση καθορισμού των τελών καθαριότητας για το έτος 2017 προτείνεται η μείωση των δημοτικών φόρων και συντελεστών, τελών καθαριότητας και φωτισμού σε ποσοστό 50% επί των αναλογούντων συντελεστών για τους απόρους, τα άτομα με αναπηρίες, τους τρίτεκνους, τους πολύτεκνους και τις μονογονεϊκές οικογένειες και τους μακροχρόνια άνεργους, όπως η ιδιότητά τους αυτή οριοθετείται από την κείμενη νομοθεσία, καθώς και τους δικαιούχους του πρώτου κεφαλαίου του Ν.4320/2015, όπως εκάστοτε αυτοί ορίζονται με τις υπουργικές αποφάσεις του άρθρου 5 του ίδιου νόμου. Ειδικότερα, για τους απόρους προτείνεται η απαλλαγή από τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού ενώ τα μέλη της Τοπικής Κοινότητας Ποσειδωνίας, δεν αποδέχονται τη σύσταση πάγιας προκαταβολής.

Παρομοίως, κινήθηκαν τα μέλη της Τοπικής Κοινότητας Γαλησσά, αποφασίζοντας “τη μείωση των δημοτικών φόρων και συντελεστών, τελών καθαριότητας και φωτισμού σε ποσοστό 50% επί των αναλογούντων συντελεστών για τους απόρους, τα άτομα με αναπηρίες, τους τρίτεκνους, τους πολύτεκνους και τις μονογονεϊκές οικογένειες και τους μακροχρόνια ανέργους, όπως η ιδιότητά τους αυτή οριοθετείται από την κείμενη νομοθεσία, καθώς και τους δικαιούχους του πρώτου κεφαλαίου του Ν.4320/2015, όπως εκάστοτε αυτοί ορίζονται με τις υπουργικές αποφάσεις του άρθρου 5 του ίδιου νόμου”, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως, κυρίως για τους άπορους συνδημότες μας, τα άτομα με Αναπηρίες και τους πολύτεκνους, θα πρέπει να προβλεφθεί “απαλλαγή από τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού”. Επιπρόσθετα, το σύνολο των μελών καταψήφισε τη σύσταση πάγιας προκαταβολής για την Κοινότητα Γαλησσά.

Κοινωνικά αντανακλαστικά

Τα ίδια κοινωνικά αντανακλαστικά επέδειξαν η Τοπική Κοινότητα Φοίνικα, η Δημοτική Κοινότητα Βάρης καθώς και η Τοπική Κοινότητα Πάγου, σύμφωνα με τις αποφάσεις τους, οι οποίες έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, κατόπιν των πρόσφατων συνεδριάσεων.

Συγκεκριμένα, οι σύμβουλοι συμφώνησαν με την πρόταση της Υπηρεσίας για μείωση τελών στις ευπαθείς ομάδες και εισηγούνται τα εξής: Τη μείωση των δημοτικών φόρων και συντελεστών, τελών καθαριότητας και φωτισμού σε ποσοστό 50% επί των αναλογούντων συντελεστών για τους απόρους, τα άτομα με αναπηρίες, τους τρίτεκνους, τους πολύτεκνους και τις μονογονεϊκές οικογένειες και τους μακροχρόνια άνεργους, όπως η ιδιότητά τους αυτή οριοθετείται από την κείμενη νομοθεσία, καθώς και τους δικαιούχους του πρώτου κεφαλαίου του Ν.4320/2015, όπως εκάστοτε αυτοί ορίζονται με τις υπουργικές αποφάσεις του άρθρου 5 του ίδιου νόμου, ενώ επιπλέον, ειδικά για τους απόρους προτείνεται η απαλλαγή από τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού. Καμία από τις συγκεκριμένες Κοινότητες δεν αποδέχεται τη σύσταση πάγιας προκαταβολής.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί πως, οι Κοινότητες που δεν αναφέρονται όπως της Ερμούπολης έχουν συνεδριάσει, ωστόσο, οι αποφάσεις τους, που κινούνται θετικά στην κατεύθυνση μείωσης των τελών για τις ευπαθείς ομάδες, αναμένεται άμεσα να αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Δήμου.