Ο αντίλογος και η κριτική των δημοτικών παρατάξεων για τα ανταποδοτικά τέλη ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας του 2017 στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης

Επιβάρυνση, χωρίς δαπάνες υπέρ του δημότη

Καυτηριάστηκε η ανυπαρξία οργάνωσης και οράματος προς όφελος των πολιτών

Την απόφαση της Δημοτικής Αρχής να αυξήσει τα ανταποδοτικά τέλη ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας, χωρίς να προβλέπονται δαπάνες υπέρ των δημοτών, καθώς επίσης και χωρίς να τεκμηριώνεται η διαδικασία σύγκλισης των συντελεστών ανάμεσα στις Δημοτικές Ενότητες του ενιαίου Δήμου με έναν δίκαιο τρόπο, στηλίτευσε η πλευρά της δημοτικής αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση της ψήφισης – κατά πλειοψηφία – των τελών του 2017 στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης.

Από την πλευρά του Αντιδημάρχου Οικονομικών, Γιώργου Παπαμανώλη υπήρξε συνολική παρουσίαση των μεταβολών που προωθούνται στους συντελεστές των δημοτικών ενοτήτων Άνω Σύρου, Ποσειδωνίας κι Ερμούπολης καθώς επίσης αναφορά στην επιχειρηματολογία των προτάσεων της Δημοτικής Αρχής, χωρίς ωστόσο να είναι ικανές οι δηλώσεις του κ. Παπαμανώλη να πείσουν τους αντιπολιτευόμενους αιρετούς για την ύπαρξη σχεδίου και οράματος σε επίπεδο πολιτικής διαχείρισης θεμάτων όπως τα ανταποδοτικά τέλη.

Δεδομένου ότι έχουν προηγηθεί αναφορές και σχετικά ρεπορτάζ της εφημερίδας για την απόφαση αύξησης των τελών σε Άνω Σύρο κατά 30%, σε Ποσειδωνία κατά 19% και σχεδόν αμετάβλητα στην Ερμούπολη (μία εξαιρετικά μικρή μείωση που μεταφράζεται σε “κέρδος” κατά 0,23 ευρώ για κάθε δημότη), προκειμένου να καλυφθεί ποσό περίπου 200.00 ευρώ από ανείσπρακτα τέλη (9% στον προϋπολογισμό), ακολουθεί η θέση και η κριτική των παρατάξεων της μειοψηφίας.

Κρίνεται επιβεβλημένο να τονισθεί πως, συνολικά για τις τοποθετήσεις των αιρετών, οι αναγνώστες έχουν τη δυνατότητα της παρακολούθησής τους μέσω του web tv της “Κοινής Γνώμης”.

Φορτίο στους δημότες, χωρίς όραμα και τεκμηρίωση”

Κατόπιν των ερωτήσεων που έθεσαν αιρετά πρόσωπα, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας εστίασε στο προβληματικό σημείο της εισήγησης που όπως είπε αφορά στο ποσό των οφειλών από παρελθόντα έτη, το οποίο ξεπερνά τις 200.000 ευρώ και όπως ισχυρίστηκε αν και πέρυσι δεν συμπεριλήφθηκε στο κομμάτι υπολογισμού των συντελεστών, φέτος, αντιθέτως εντάχθηκε, καλώντας τη Δημοτική Αρχή να αναζητήσει το λανθασμένο των ενεργειών της και πότε αυτό πραγματοποιήθηκε. Υποστηρίζοντας πως, η παράταξή του δεν συναινεί σε άνοδο των τελών για τους δημότες της Σύρου, επεσήμανε πως, αυτή η απόφαση στηρίζεται στο βασικό επιχείρημα της απουσίας πολιτικής διαχείρισης υπέρ αυτών. “Να πεις ότι αυξήθηκαν τα έξοδα επειδή προσλάβαμε προσωπικό; Όχι. Κάναμε επενδύσεις; Αντιθέτως. Οι επενδύσεις πέρυσι ήταν άνω των 70.000 ευρώ και φέτος είναι 40.000 παρακάτω. Δημιουργείται εύλογα λοιπόν, η απορία γιατί αυξάνουμε τα τέλη από τη στιγμή που ούτε επενδύσεις αυξάνουμε, αντίθετα τις μειώνουμε, ούτε έχουμε κάτι επιπλέον σε έξοδο και είμαστε 250.000 ευρώ πάνω” σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαλόγλου, τονίζοντας πως κάποιο από τα σχέδια προϋπολογισμού, είτε το περυσινό, είτε το φετινό, έχει σφάλμα.

“Χωρίς καμία επένδυση έχουμε έναν μεγαλύτερο φόρτο να μοιραστεί στους δημότες. Τί σημαίνει αυτός ο φόρτος για τους δημότες; 30% αύξηση τελών στον πρώην Δήμο Άνω Σύρου, 19% στον πρώην Δήμο Ποσειδωνίας” πρόσθεσε, θίγοντας ιδιαιτέρως την περίπτωση της Άνω Σύρου, για την οποία είπε επί της ουσίας πως, η αύξηση είναι πολλαπλάσια. “Στον πρώην Δήμο Άνω Σύρου η αύξηση είναι επί της ουσίας 130% και το λέω επειδή είχαν μία απόφαση μειωμένων τελών 50%, η οποία δεν τους πήγε πίσω και τελικά επανέρχεται, χάνουν τη μείωση των 50%, τρώνε και “καπέλο” 30%, σύνολο 130% το αποτέλεσμα μέσα σε ενάμιση χρόνο” συμπλήρωσε χαρακτηριστικά, επικεντρώνοντας την προσοχή του και στα επιχειρήματα του κ. Παπαμανώλη, ο οποίος επεσήμανε ότι η αύξηση για μία οικία 80 τμ, δεν είναι μεγάλη. Ο κ. Γιαλόγλου, υποστηρίζοντας πως, η χρέωση γίνεται βάση των τετραγωνικών και όχι αυστηρά βάσει του κατοικήσιμου χώρου, επεσήμανε, πως, η χρέωση για κάθε δημότη είναι σημαντική.

“Δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς, χωρίς να βλέπουμε ούτε στον ορίζοντα μία διαχείριση τέτοια που να δείχνει πως έχουμε δρομολογήσει αυτές τις δραστηριότητες που θα ανακουφίσουν τον δημότη. Δε βλέπω κάποιο όραμα στη διαχείριση στα δημοτικά τέλη, ώστε να πούμε ότι κάνω υπομονή έναν χρόνο κι ακόμη έναν. Αντιθέτως, δεν υπάρχουν επενδύσεις που θα μπορούσαν να αποτελέσουν έναν μοχλό που θα μειώσει τα τέλη” σχολίασε στον επίλογό του, καταψηφίζοντας την πρόταση της Δημοτικής Αρχής.

Χαράτσι άνευ στοιχείων και μετρήσεων”

Από την πλευρά της Κίνησης Πολιτών Σύρου, απουσία του επικεφαλής, Παύλου Χρυσαφίδη μίλησε ο δημοτικός σύμβουλος, Κομνηνός Στρογγύλης, δίνοντας το στίγμα της κριτικής του από την πρωτολογία του. “Δείχνετε την ανεπάρκειά σας, πολύ χειρότερη από τους προηγούμενους” υποστήριξε αρχικά, υπενθυμίζοντας πως οι δεσμεύσεις της Δημοτικής Αρχής περί δίκαιης πολιτικής χρεώσεων κατά την ανάληψη των καθηκόντων της προ διετίας έως και σήμερα, παραμένουν απλώς λόγια. Απευθυνόμενος στον κ. Παπαμανώλη επεσήμανε πως μέχρι στιγμής, η εξαγγελία “ο ρυπαίνων πληρώνει” του 2014 για τη Σύρο, παραμένει ανεφάρμοστη, στηλιτεύοντας το γεγονός πως, στη θεωρία παρέμειναν και οι υποσχέσεις περί παροχής κινήτρων ανακύκλωσης και μετρήσεων για την ανάλυση εξόδων ανά Δημοτική Ενότητα από το γραφείο κίνησης.

“Τα τελευταία χρόνια χαρατσώνετε πολύ βάναυσα και ασκείτε πολιτικές χειρότερες από τις κυβερνητικές όσον αφορά στον συγκεκριμένο τομέα” δήλωσε κατηγορηματικά ο κ. Στρογγύλης, αφήνοντας αιχμές σχετικά με τη γνώση(;) της Δημοτικής Αρχής για τα ακριβή τετραγωνικά που χρεώνει. “Πότε θα μας δώσετε τα στοιχεία που είχατε υποσχεθεί το 2014 και πάμε στο 2017; Να είχαμε και μία αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τους δημότες να πω εντάξει, κάνε και λίγο το κορόιδο” επεσήμανε στον σχολιασμό του στη συνέχεια, επιβεβαιώνοντας τον ισχυρισμό του περί ανύπαρκτης οργάνωσης θίγοντας ενδεικτικά τη μείωση του ποσού του κωδικού που αφορά στην προμήθεια λαμπτήρων και λοιπού εξοπλισμού. “Κάποτε ήταν 100.000 ευρώ ο προϋπολογισμός (...) σήμερα 15.834 ευρώ” πρόσθεσε, λέγοντας πως, “Ούτε αντικατάσταση για λαμπτήρες σε στύλους” δεν κάνει η Δημοτική Αρχή. “Αυτές είναι οι ανταποδοτικές υπηρεσίες;” τόνισε σε ειρωνικό τόνο, καταψηφίζοντας την εισήγηση και καλώντας τη Δημοτική Αρχή να εξετάσει σοβαρά και τις χρεώσεις σε ανοικτούς χώρους κλπ., με φόντο τη μη ανταπόδοση προς τους δημότες, του κόστους που επιβαρύνονται.

Μορφή άμεσης και άδικης φορολογίας”

Την πλήρη αντίθεση της Λαϊκής Συσπείρωσης με την ασκούμενη πολιτική της Δημοτικής Αρχής, η οποία – σύμφωνα με τον επικεφαλής, Νικόλα Καΐλη – επιβάλλεται από το κεντρικό κράτος εξέφρασε ο ίδιος, κάνοντας λόγο για “άμεση φορολογία” σχετικά με τον χαρακτήρα των ανταποδοτικών τελών, πολιτική την οποία υπογράμμισε και ως “άδικη” για τους δημότες καθώς ήδη φορολογούνται. “Αυτό που διαπιστώνουμε όλα αυτά τα χρόνια είναι πως ουσιαστικά γίνεται μία συζήτηση που εμείς θεωρούμε ότι είναι μία πολιτική καθαρά συζήτηση και είναι ευθύνη για το πώς βλέπουμε συνολικότερα το ζήτημά τους (σσ. ανταποδοτικών τελών) και κατά πόσον τελικά αποδεχόμαστε αυτόν τον τρόπο λειτουργίας της τοπικής διοίκησης ή όχι. Είμαστε απέναντι στην ανταποδοτική λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου. Είμαστε απέναντι στο πλαίσιο λειτουργίας των Δήμων, το οποίο στο όνομα της οικονομικής αυτονομίας τους, τους ωθεί στο να ψάχνουν να βρουν ο ίδιοι τα έσοδα για να λειτουργήσουν, με αποτέλεσμα ποιο; Αυτό που συζητάμε ήδη. Αν θα είναι σε καλύτερη θέση ο Ερμουπολίτης, ο κάτοικος του Μάννα ή αν είναι σε δυσχερέστερη θέση ο κάτοικος της Ποσειδωνίας, της Άνω Σύρου κλπ” σημείωσε ο Νικόλας Καΐλης, υποστηρίζοντας πως “Στο τέλος όλοι μας πληρώνουμε το μάρμαρο”, ξαναπληρώνουμε για τη λειτουργία των Δήμων, πληρώνουμε υπηρεσίες τις οποίες θα έπρεπε να έχουμε δωρεάν καθώς τις έχουμε πληρώσει ξανά μέσω της κεντρικής φορολόγησης κι εκεί μπαίνουν και οι αυξήσεις του ΦΠΑ, ο ΕΝΦΙΑ”.

Σύμφωνα με όσα επεσήμανε κατηγορηματικά, “Συζητάμε για μία ακόμη χρονιά πώς θα χαρατσώσουμε τους δημότες, μέσω των τελών που είναι μία μορφή άμεσης φορολογίας, ουσιαστικά η πιο άδικη από όλες τις φορολογίες” καταλήγοντας πως, “Είμαστε αντίθετοι και στη νοοτροπία που καλλιεργείται, δηλαδή, “να πληρώσω παραπάνω για τις υπηρεσίες που πρέπει να έχω””, τονίζοντας και το θέμα της απουσίας σχεδίου υπέρ των δημοτών. Όπως υποστήριξε, θέση της παράταξής του είναι “σε βάθος χρόνου να καταργηθούν τα ανταποδοτικά τέλη και μέχρι τότε να διαβαθμιστούν ανάλογα με την οικονομική επιφάνεια του καθενός”.

Σχετικά αρχεία: