Εκδικάσθηκαν οι μηνύσεις για τα ταμειακά ελλείμματα του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης

Αθώωση λόγω αμφιβολιών

Εκδόθηκε εχθές η πρωτόδικη απόφαση για την κατηγορούμενη πρώην δημοτική υπάλληλο
  • Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, 2017 - 06:19
  • /   Eνημέρωση: 31 Ιαν. 2017 - 21:00
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Με μία αθωωτική δικαστική απόφαση έκλεισε εχθές ο πρώτος κύκλος σε ότι αφορά στην υπόθεση, που προ τετραετίας είχε σηκώσει «σκόνη» στην τοπική κοινωνία, σχετικά με το ταμειακό έλλειμμα του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης.

Το ταμειακό έλλειμμα του Δήμου, το οποίο ανακαλύφθηκε πριν από τέσσερα χρόνια και αφορούσε ταμειακά κενά της περιόδου του 2011, προκαλώντας «πονοκέφαλο» στην πρώην δημοτική αρχή και μεγάλη συζήτηση στην κοινωνία της Σύρου, έληξε με τον θετικότερο τρόπο, αυτόν της αθώωσης, για την πρώην δημοτική υπάλληλο, η οποία βρέθηκε κατηγορούμενη για την υπόθεση.

Όμως η αθώωση δεν φαίνεται να λήγει και την υπόθεση καθώς η νυν δημοτική αρχή προσανατολίζεται στη δικαστική συνέχιση του θέματος.   

Υπεξαίρεση χιλιάδων ευρώ

Δύο μηνυτήριες αναφορές κατά παντός υπευθύνου, οι οποίες κατατέθηκαν στις 4 Νοεμβρίου του 2013 από τον πρώην Δήμαρχο, Γιάννη Δεκαβάλλα και στις 25 Νοεμβρίου 2014 από τον νυν Δήμαρχο, Γιώργο Μαραγκό, οδήγησαν την υπόθεση των ταμειακών ελλειμμάτων, που διαπιστώθηκαν στον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, στις δικαστικές αίθουσες.

Οι μηνυτήριες αναφορές υπήρξαν αποτέλεσμα των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν στην ταμειακή υπηρεσία του Δήμου, οι οποίοι κατέδειξαν την ύπαρξη ταμειακού ελλείμματος, στις χρονιές 2011 και 2012 και στις οποίες σημειώνεται ότι «για το έλλειμμα υπεύθυνος είναι πας ενεργήσας την Ταμειακή Διαχείριση του Δήμου».

Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο του 2013, ανακαλύπτεται το έλλειμμα, εξ αφορμής της εγκατάστασης στο Δήμο νέου λογισμικού, κατά τον έλεγχο λειτουργίας του οποίου γίνονται αντιληπτές ταμειακές διαφορές, στον μήνα Οκτώβριο του 2011.

Με αυτό το δεδομένο ξεκινά ένας συστηματικός έλεγχος, από τον οποίο, για την συγκεκριμένη χρονιά, προκύπτει ταμειακό έλλειμμα ύψους 19.368,12 ευρώ.

Ο έλεγχος συνεχίζεται και για το έτος 2012, με την εταιρεία ορκωτών λογιστών «Baker Tilly Hellas», που τον διενήργησε, να διαπιστώνει και νέο έλλειμμα ύψους 3.086 ευρώ.

Οι αντιδράσεις

Βάσει των ευρημάτων, ο π. Δήμαρχος, Γ. Δεκαβάλλας, κάλεσε τους υπαλλήλους που εμφανίζονταν, λόγω υπηρεσιακής αρμοδιότητας, να έχουν άμεση εμπλοκή με το θέμα, μεταξύ των οποίων και υπάλληλος που είχε αποχωρήσει από την υπηρεσία του λόγω συνταξιοδότησης, προκειμένου να αιτιολογήσουν τις παρατηρούμενες οικονομικές αποκλίσεις.

Η έντονη συναισθηματική φόρτιση, εκ μέρους των υπαλλήλων που κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις, ήταν το κύριο στοιχείο της πρώτης συνάντησης, καθώς σημειώθηκαν ακόμα και υστερικές αντιδράσεις από την άμεσα εμπλεκόμενη υπάλληλο, η οποία όμως δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει τα ευρήματα των ελέγχων, ζητώντας τελικά την εκκίνηση της νόμιμης διαδικασίας.

Η επόμενη κίνηση εκ μέρους της πρώην δημοτικής αρχής, αλλά και της νυν στη συνέχεια, ήταν η κατάθεση μηνυτήριων αναφορών, προκειμένου οι εισαγγελικές αρχές να επιληφθούν της διερεύνησης του θέματος.

Δικαστική εξέλιξη

Η εισαγγελική έρευνα, οδήγησε στην απαγγελία κατηγοριών κατά της δημοτικής υπαλλήλου, η οποία ήδη είχε συνταξιοδοτηθεί, καθώς αυτή ήταν η υπεύθυνη της εκτέλεσης της οικονομικής διαχείρισης του ταμείου του Δήμου.

Η υπόθεση έφτασε στην αίθουσα του δικαστηρίου, όπου η χθεσινή ακροαματική διαδικασία, μετά την εξέταση των μαρτύρων, οι οποίοι ομολογουμένως δεν ήταν σε θέση να δώσουν και συγκεκριμένες απαντήσεις σχετικά με τους υπαίτιους της πράξης, κατάληξε στην πρόταση της εισαγγελέως, η οποία και έγινε αποδεκτή από το δικαστήριο, για αθώωση της κατηγορουμένης πρώην υπαλλήλου, λόγω αμφιβολιών.

Μία απόφαση σεβαστή και απολύτως αιτιολογημένη, καθώς από την ακροαματική διαδικασία δεν προέκυψε κανένα επιβαρυντικό στοιχείο που να επιβεβαιώνει ρητά ότι η πράξη τελέστηκε από την κατηγορουμένη.

Ο Δήμος προσανατολίζεται στο να ασκήσει έφεση

Καθώς όμως το ταμειακό έλλειμμα αποτελεί γεγονός αδιαμφισβήτητο, το οποίο δεν μπορεί να παραγνωριστεί και είναι πέραν της στοχοποίησης συγκεκριμένων προσώπων, η δημοτική αρχή, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία καθαρογραφής της απόφασης, προτίθεται να την εφεσιβάλλει.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά, από την εφημερίδα, ο Δήμαρχος, Γ. Μαραγκός, δεν απέκλεισε μία τέτοια εξέλιξη, παρά του ότι σε αθωωτικές αποφάσεις δεν είθισται να κατατίθενται εφέσεις.

Όπως συγκεκριμένα δήλωσε ο Δήμαρχος «Σεβόμαστε τις αποφάσεις της δικαιοσύνης, όμως αυτή η αθωωτική απόφαση, ως δημοτική αρχή δεν μας ικανοποιεί διότι έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη του ταμειακού ελλείμματος, οπότε μόλις καθαρογραφεί η απόφαση και σε συνεργασία με τη νομική μας υπηρεσία, μελετούμε όλα τα ενδεχόμενα. Μεταξύ αυτών, είναι ανοιχτό και το ενδεχόμενο να προχωρήσουμε ως Δήμος στην άσκηση έφεσης κατά της πρωτόδικης απόφασης. Αυτή είναι μία εξέλιξη που δεν μπορώ να προκαταλάβω, όμως από τη στιγμή που μας δίνει ο νόμος αυτή τη δυνατότητα μελετούμε και αυτή την πιθανότητα».

Ζητούμενο, σε κάθε περίπτωση, αποτελεί η απόδοση ευθυνών σε όποιον αποδεδειγμένα τέλεσε την πράξη, όταν είναι συγκεκριμένα τα πρόσωπα που την χρονική περίοδο τέλεσης του αδικήματος ασκούσαν τη διαχείριση του δημοτικού ταμείου.

Ο Δήμος προτίθεται να συνεχίσει την έρευνα, μέσω της αρμόδια δημοτικής υπηρεσίας, προκειμένου να υποστηριχθεί πλήρως διαδικασία της έφεσης, γεγονός το οποίο επιβεβαίωσε και ο Δήμαρχος λέγοντας ότι «Και οι δύο μηνυτήριες αναφορές που κατατέθηκαν ήταν κατά παντός υπευθύνου, που τέλεσε το αδίκημα και όχι κατά συγκεκριμένου προσώπου. Εμείς δεν θέλουμε να στραφούμε κατά της κατηγορούμενης, όμως δεδομένου ότι τελέστηκε αξιόποινη πράξη, με διαπιστωμένο το ταμειακό έλλειμμα, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σκεπτόμαστε με τη νομική μας υπηρεσία να προβούμε στη άσκηση έφεσης. Θα δοθεί εντολή στην Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου να ανατρέξουν στα αρχεία και τις λογιστικές κινήσεις της περιόδου εκείνης, μήπως και διαπιστωθεί η ύπαρξη επιπλέον στοιχείων που να βοηθήσουν τη διαδικασία της διερεύνησης».