Καταψηφίστηκε η πρόταση συζήτησης έκδοσης ψηφίσματος συμπαράστασης στον Δήμαρχο Πατρέων, την οποία έθεσε επί τάπητος η Κίνηση Πολιτών Σύρου

“Μελανή συνειδησιακά ημέρα για το δημοτικό συμβούλιο”

Αποχώρησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας από τη συνεδρίαση, ο επικεφαλής της δημοτικής ομάδας, Π. Χρυσαφίδης

Αποχώρησε από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου το βράδυ της Τετάρτης, ο επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Παύλος Χρυσαφίδης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την – κατά πλειοψηφία – άρνηση των αιρετών μελών του σώματος, να συζητήσουν την πρόταση της δημοτικής ομάδας του, σχετικά με την έκδοση ψηφίσματος συμπαράστασης στον δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, ο οποίος δικάζεται μετά από μήνυση Χρυσαυγίτη βουλευτή.

Εκτιμώντας το ζήτημα ως ιδιαιτέρως σοβαρό, όπως αυτό μάλιστα έχει δει μέχρι σήμερα το φως της δημοσιότητας σε πανελλαδικό επίπεδο και μετά από σχετικές αποφάσεις συμπαράστασης τόσο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), όσο και δεκάδων Δήμων της χώρας, προκειμένου “να μην διευκολύνεται η εγκληματική ναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής να προπαγανδίζει τις φασιστικές αντιλήψεις της”, ο κ. Χρυσαφίδης αιτήθηκε από το δημοτικό συμβούλιο να αποφασίσει και να τοποθετηθεί αντιστοίχως, επί του σχεδίου ψηφίσματος που γνωστοποίησε ο ίδιος, προς κάθε αιρετό μέλος.

Δεδομένου ότι η πρότασή του, τέθηκε ως εκτός ημερησίας θέμα, το σώμα κλήθηκε να ψηφίσει αρχικώς για τον κατεπείγοντα χαρακτήρα του, με τη σχετική ψηφοφορία να μην επιτρέπει τη συζήτησή του, αφού δεν υπήρξε η απαιτούμενη πλειοψηφία. Από τη διαδικασία της ψηφοφορίας προέκυψαν 11 θετικές ψήφοι, 9 αρνητικές ενώ ένας σύμβουλος ψήφισε λευκό και δύο “παρών”.

Επέμεινε σε πολιτική αιτιολόγηση για την αρνητική ψήφο

Κληθείς να τεκμηριώσει το “κατεπείγον” της πρότασής του, ο επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου επεσήμανε πως, η δίκη κατά του Δημάρχου Πατρέων έχει ξεκινήσει ήδη με φόντο τη μήνυση βουλευτή της Χρυσής Αυγής σχετικά με την άρνηση του πρώτου να παραχωρήσει προεκλογικά, χώρο στη συγκεκριμένη “εγκληματική οργάνωση” για να προωθήσει τις θέσεις της, εκτιμώντας παράλληλα πως, “Άρα, το όποιο ψήφισμα συμπαράστασης πρέπει να εκδοθεί άμεσα”. Από την πλευρά του, ο κ. Χρυσαφίδης επικαλούμενος τις σχετικές αποφάσεις Δήμων αλλά και της ΚΕΔΕ, γνωστοποίησε πως, παρομοίως, έχει εκδώσει ψήφισμα συμπαράστασης προς τον Δήμαρχο Πατρέων κι άλλο δημοτικό συμβούλιο των Κυκλάδων. “Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι ο Δήμος Τήνου έκανε έκτακτη συνεδρίαση το προηγούμενο Σάββατο και ομόφωνα αποφάσισε κι έστειλε ψήφισμα παρόμοιο με αυτό που προτείνουμε εμείς, μάλλον ακριβώς ίδιο, στον δοκιμαζόμενο δήμαρχο της Πάτρας” ανέφερε χαρακτηριστικά, εμμένοντας από την πλευρά του μάλιστα, κατά τη διαδικασία των ερωτήσεων, να λάβει απάντηση για την “άρνηση της Δημοτικής Αρχής” από τον δημαρχεύοντα αντιδήμαρχο, Αλέξη Αθανασίου, αφού έως και την ψηφοφορία δεν υπήρξε ούτε στοιχειωδώς “πολιτική τοποθέτηση” για την καταψήφιση της πρότασης συζήτησης.

Η σύγκριση της δράσης της Χρυσής Αυγής με το προσφυγικό, πολιτικός χαβαλές”

Από την πλευρά του, ο κ. Αθανασίου επεσήμανε μεταξύ άλλων πως, η τοποθέτησή του θα είναι προσωπική, καθώς όπως υπογράμμισε εξ αρχής στην απάντησή του, “η ψήφος των μελών της Δημοτικής Αρχής διαφοροποιήθηκε” κατά την ψηφοφορία. “Ως Δήμος είμαστε καλυμμένοι από την ομόφωνη απόφαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ και δεν απαιτείται έκδοση ξεχωριστού ψηφίσματος, άλλως, η ΚΕΔΕ για εμένα δεν έχει λόγο ύπαρξης” σχολίασε μεταξύ άλλων ο αντιδήμαρχος, υπογραμμίζοντας παράλληλα, πως “δεν θεωρώ θεσμικά σωστό, ενώ υπάρχει η απόφαση του θεσμικού οργάνου των Δήμων, της ΚΕΔΕ να παίρνουμε αποφάσεις ψηφισμάτων για εσωτερική πολιτική κατανάλωση και για να ικανοποιηθούν τοπικές πολιτικές σκοπιμότητες”. Στην απάντησή του δε, θέλησε να προσθέσει πως, “έχουν υπάρξει πολύ σοβαρά θέματα που δήμαρχοι συνάδελφοί μας και νησιώτες δήμαρχοι με το προσφυγικό χρειάστηκαν αν θέλετε και τη συμπαράστασή μας και ποτέ κανένας δεν ήρθε - ούτε εγώ ο ίδιος - να ζητήσει ένα ψήφισμα συμπαράστασης”, σημειώνοντας παρακάτω πως, η αρνητική ψήφος του εστιάζεται στην πεποίθησή του πως, “δεν μπορούμε να κάνουμε πολιτικό χαβαλέ”.

Απαντώντας επί προσωπικού ο κ. Χρυσαφίδης, ζήτησε από τον ίδιο “να ζητήσει συγγνώμη”, διευκρινίζοντας πως, “Δεν έχω κανέναν λόγο (σσ. να κάνω πολιτικό χαβαλέ). Χαβαλέ κάνουν άλλοι”. Προτού ανακοινώσει την απόφαση αποχώρησής του δε, δήλωσε πως, “Χαβαλέ θεωρώ ότι κάνατε εσείς με το να συγκρίνετε την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής με όσα συνέβησαν στην Πάτρα, με το θέμα του προσφυγικού, το οποίο είναι πολύ σοβαρό”. Κατέληξε μάλιστα, τονίζοντας κατηγορηματικά πως, “αυτή είναι μελανή συνειδησιακά ημέρα για το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης. Και θα έπρεπε ορισμένοι να ντρέπονται”.

Η εισήγηση και αυτούσιο το ψήφισμα

Ενημερώνοντας εγγράφως τους δημοτικούς συμβούλους για το ψήφισμα, η Κίνηση Πολιτών Σύρου επεσήμανε στο εισαγωγικό σημείωμά της μεταξύ άλλων τα εξής: “Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ θεωρώντας ότι η αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής είναι πολιτική πράξη και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να εκληφθεί ως παράβαση καθήκοντος, ζήτησε ομόφωνα να σταματήσει η δίωξη του δημάρχου Πατρέων, καθώς και να αναλάβει προς αυτήν την κατεύθυνση ανάλογη πρωτοβουλία η κυβέρνηση και οι αντίστοιχες κρατικές υπηρεσίες. Εξάλλου, το ένα μετά το άλλο, δημοτικά συμβούλια της χώρας εκδίδουν ψηφίσματα υπέρ του δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη και ζητούν να σταματήσει η δίωξή του. Είναι χρέος και του συμβουλίου μας να καταδικάσει τη δίωξη του Δημάρχου Πάτρας Κώστα Πελετίδη επειδή δεν διευκόλυνε την εγκληματική ναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής να προπαγανδίσει τις φασιστικές της αντιλήψεις, δίνοντάς της χώρο μπροστά στις βουλευτικές εκλογές το 2015, καθώς και γιατί αρνήθηκε να παραδώσει στους χρυσαυγίτες στοιχεία με τα πόσα παιδιά μεταναστών φιλοξενούνται στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου. Είναι χρέος μας να εκφράσουμε την αποφασιστικότητά μας να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να κατηγορεί δημάρχους επειδή δεν βάζουν πλάτη στα φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής και την εγκληματική της δράση. Ο εγκληματικός της χαρακτήρας απορρέει από την ίδια τη ναζιστική θεωρία την οποία πιστεύει. Απορρέει από τη δολοφονική δράση των ταγμάτων εφόδου της εναντίον μεταναστών, αντιφασιστών αλλά και απλών πολιτών. (...) Προτείνουμε ως κείμενο του ψηφίσματος το κάτωθι (αντίστοιχο της ΚΕΔΕ και άλλων Δημοτικών Συμβουλίων): “Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Συρου Ερμούπολης αναφορικά με την παραπομπή σε δίκη του δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη , ο οποίος διώκεται ύστερα από μήνυση τέως βουλευτή της Χρυσής Αυγής με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος και δικάζεται γιατί, υλοποιώντας και αντίστοιχες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης δεν διευκόλυνε δράσεις της οργάνωσης, θεωρεί ότι η αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής είναι πολιτική πράξη και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εκληφθεί ως παράβαση καθήκοντος. Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σύρου Ερμούπολης, ζητά ομόφωνα να σταματήσει η δίωξη του δημάρχου Πατρέων καθώς και αξιώνει από την κυβέρνηση και τις αντίστοιχες κρατικές υπηρεσίες να αναλάβουν προς αυτήν την κατεύθυνση ανάλογες πρωτοβουλίες””.

 

Αναλυτικά η ψηφοφορία για τη συζήτηση

ΥΠΕΡ: Στρογγύλης, Χρυσαφίδης, Κεράνης, Δούναβης, Μενδρινού, M. Ρούσσος, Γιαλόγλου Μώτος, Ζουλουφός, Φρ. Βακόνδιος και Καζαντζάκη. ΚΑΤΑ: Πρίντεζης Μ., Χαρίτος, Ρουσσουνέλος, Πρίντεζης Γουλιέλμος, Κοσμάς, Αθανασίου, Γουσγουνέλης, Παπαμανώλης και Μ. Βουτσίνος. “Παρών”: Σαγκινέτος, Σίμου, Λευκό: Αρμακόλας.

Δικαιολογημένα απόντες από τη συνεδρίαση με επιστολή τους οι κκ Καΐλης και Βρούτσης. Εκτός Σύρου, ο δήμαρχος, Γ. Μαραγκός λόγω της συμμετοχής του στην ΠΕΔ Ν. Αιγαίου στην Αθήνα. Προσήλθε στην αίθουσα μετά την ολοκλήρωση του θέματος ο Ν. Φωτεινιάς.

H ανακοίνωση της παράταξης Λαϊκής Συσπείρωση

Ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, βρίσκεται στο εδώλιο του δικαστηρίου, κατηγορούμενος για "παράβαση καθήκοντος", επειδή -κατόπιν ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Πάτρας- το 2015 ενόψει των βουλευτικών εκλογών, δεν διευκόλυνε τη δράση της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής. Το δήμαρχο έχει μηνύσει τότε βουλευτής της Χρυσής Aυγής Αρβανίτης. Επιπλέον, ο δήμαρχος Πατρέων κατηγορείται επειδή δεν έδωσε στους χρυσαυγίτες στοιχεία σχετικά με το πόσα παιδιά μεταναστών φιλοξενούνται στους παιδικούς σταθμούς του δήμου, μετά από Ερώτηση που είχαν καταθέσει τα φασιστοειδή στη Βουλή.
Οι ευθύνες που βαραίνουν την κυβέρνηση αλλά και το διορισμένο από αυτήν γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που επιτρέπει τη συνέχιση αυτής της δίωξης, είναι πολύ μεγάλες. Μάλιστα η συγκεκριμένη δίωξη είχε -κατά κάποιο τρόπο- προαναγγελθεί από τον ίδιο τον πρώην υπουργό Εσωτερικών και νυν πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, το καλοκαίρι του 2015. Η απόφασή αυτή προκαλεί, ιδιαίτερα τώρα, που συμπληρώθηκαν τρία χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τους χρυσαυγίτες, τα δολοφονικά χτυπήματα στα μέλη του ΠΑΜΕ, τους Αιγύπτιους αλιεργάτες και τα πολλά ακόμα στοιχεία για την εγκληματική της δράση που καθημερινά βγαίνουν στο φως.
Πρόσφατα, άλλωστε, γίναμε όλοι μάρτυρες της ρατσιστικής και ξενοφοβικής δράσης της Χρυσής Αυγής με επιθέσεις και τραμπουκισμούς σε γονείς, δασκάλους και εκλεγμένους συνδικαλιστές στο Δημοτικό Σχολείο Νέου Ικονίου Περάματος, μετά την ανακοίνωση της απόφασης για λειτουργία του σχολείου ως Δομή Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων. Ενώ και οι νέες προκλήσεις και τα επεισόδια των χρυσαυγιτών στη δίκη της εγκληματικής αυτής οργάνωσης την προηγούμενη Τρίτη, καθώς και το πρόσφατο, νέο σοβαρό ντοκουμέντο που ήρθε στη δημοσιότητα, στο οποίο εμφανίζεται η ηγεσία της Χρυσής Αυγής να υμνεί ανοιχτά τη χιτλερική Γερμανία, επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά τον πραγματικό ρόλο της για τα συμφέροντα του λαού μας, αποκαλύπτουν το ναζιστικό, αποκρουστικό και θρασύ χαρακτήρα της.
Αυτή η εξέλιξη είναι επικίνδυνη, συνολικά για το λαό. Απαιτούμε, με βάση τα παραπάνω να σταματήσει τώρα η δίωξη του δημάρχου. Ενός Δημάρχου που εκτός των άλλων:
1. Εξασφάλισε την ημερήσια διατροφή για όλους τους απόρους της πόλης και κάνει την διανομή κατ’ οίκον των μερίδων φαγητού μέσω δικύκλων, για όσους άπορους αδυνατούν να βγουν από το σπίτι είτε λόγω αναπηρίας, είτε λόγω ασθένειας, είτε λόγω ηλικίας.
2. Καθιέρωσε από το 2014 κολατσιό για όλους τους μαθητές, ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση των γονιών τους και προμηθεύτηκε βαν για να μεταφέρει εγκαίρως το ζεστό φαγητό από τα κεντρικά μαγειρεία προς τους παιδικούς σταθμούς και τα σχολεία.
3. Πραγματοποίησε την μεγάλη πορεία Πάτρα-Αθήνα κατά της ανεργίας που μαστίζει το Δήμο Πατρέων αλλά και την χώρα μας γενικότερα, με κεντρικό σύνθημα «ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ- ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ».
4. Δημιούργησε νέα βρεφικά και νηπιακά τμήματα αυξάνοντας κατά 300 περίπου τις θέσεις εγγραφής παιδιών, απαλλάσσοντας ταυτόχρονα από τροφεία το 80% των λαϊκών οικογενειών.
5. Κάλυψε, χωρίς κρατική χρηματοδότηση από «ίδια έσοδα» το 10% της μείωσης των αποδοχών που επέφερε η κυβερνητική μείωση στις σχολικές καθαρίστριες και αύξησε το μειωμένο ωράριο των σχολικών καθαριστριών ΙΔΑΧ σε πλήρες ωράριο από πόρους του Δήμου.
6. Απέδωσε το Παμπελοποννησιακό Στάδιο στο λαό, στην νεολαία, συλλόγους και αθλητές του ερασιτεχνικού αθλητισμού, βάζοντας τέλος στην εκμετάλλευση του από τους επιχειρηματίες, διευκολύνοντας την πρόσβαση του Πατραϊκού λαού σε υποδομές αθλητισμού ενάντια στην λογική της εμπορευματοποίησης, χωρίς το αρμόδιο Υπουργείο Αθλητισμού να τους έχει επιχορηγήσει ούτε με ένα ευρώ. Ελαχιστοποίησε τις συνδρομές των αθλητών στα σωματεία που χρησιμοποιούν δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις.
7. Κατήργησε στην πράξη τις διακοπές νερού, ως μέτρο πίεσης και εκβιασμού προχωρώντας σε διακανονισμούς οφειλών. Παράλληλα διεύρυνε την κοινωνική βάση της τιμολόγησης του νερού με κατηγορίες που εντάσσονται σε μειωμένο τιμολόγιο όπως μακροχρόνιοι άνεργοι, ΑΜΕΑ εγγεγραμμένοι στην Τράπεζα Τροφίμων, τρίτεκνοι- πολύτεκνοι, καλύπτοντας κόστος πάνω από 1,5ΕΚ € σε 3000 οικογένειες.
8) Διατήρησε για μια ακόμη χρονιά τη μείωση των δημοτικών τελών για τη μεγάλη πλειοψηφία του πατρινού λαού και τη διεύρυνση των ωφελούμενων, από αυτές τις μειώσεις ή τις απαλλαγές. Μεταξύ άλλων, απαλλάχθηκαν από τα ανταποδοτικά τέλη οι άποροι, οι πολύτεκνοι με τέσσερα προστατευόμενα τέκνα και άνω, με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ, τρίτεκνοι με τρία προστατευόμενα τέκνα με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ, άτομα με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας μεγαλύτερο ή ίσο του 67%, και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ, μακροχρόνια άνεργα ζευγάρια, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, δηλώνουν στη φορολογική δήλωση μόνο μία κατοικία έως 120 τ.μ. και έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 7.000 ευρώ.
Και όλα αυτά, παρόλο τον στραγγαλισμό των οικονομικών του Δήμου από τη μειωμένη κρατική χρηματοδότηση, κόντρα στον «ρεαλισμό» - αποδοχή της αντιλαϊκής πολιτικής εις βάρος μας «πορευόμενος με πυξίδα τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων».
Κάθε δημοτικός σύμβουλος, κατέχοντας πολιτική θέση, πράττει ανάλογα. Ο χαρακτηρισμός της υπόθεσης ως «πολιτικός χαβαλές» από τον εκτελών χρέη δημάρχου, κ. Αθανασίου αλλά και η αρνητική στάση αρκετών συμβούλων της πλειοψηφίας δηλώνουν ξεκάθαρα, θέση ανοχής και κατευνασμού των φασιστοειδών. Καλούμε τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα να βγάλουν τα απαραίτητα συμπεράσματα, σχετικά με τη στάση τους απέναντι στο φασιστικό μόρφωμα της χρυσής αυγής και απέναντι σε ένα δήμαρχο οποίος, έπραξε αυτό που κάθε αγωνιστική Δημοτική Αρχή οφείλει να πράττει: να μην παραχωρεί κανένα χώρο, κανένα περιθώριο να σπέρνουν το δηλητήριο του φασισμού οι εγκληματίες της Χρυσής Αυγής.
Αυτοί που πρέπει να απολογηθούν δεν είναι ο δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας, αλλά τα φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής και όσοι τη στηρίζουν και την ανέχονται μέσα και έξω από τη Βουλή. Ο λαός με τη δράση και τους αγώνες του, όπως έκανε και στο παρελθόν, θα τσακίσει και θα στείλει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας το εγκληματικό, φασιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής.