Αναγκαία η μεταφορά της αφετηρίας των ταξί στην ήδη αδειοδοτημένη θέση για αποφυγή των ατυχημάτων

Έκκληση για προσωρινή μεταφορά των ταξί

  • Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου, 2017 - 06:17
  • /   Eνημέρωση: 17 Φεβ. 2017 - 19:00
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Επανήλθε το ερώτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο Σύρου-Ερμούπολης σχετικά με το χρονοδιάγραμμα μεταφοράς της πιάτσας των ταξί στην προβλεπόμενη από το σχέδιο θέση, καθώς παρατηρείται στασιμότητα του θέματος.

Η προσωρινή λύση μεταφοράς του χώρου αναμονής και αφετηρίας των οχημάτων δημόσιας μεταφοράς μπροστά στην κεντρική πλατεία του Δημαρχείου τείνει να γίνει καθεστώς, με την κατάσταση που επικρατεί να μην ικανοποιεί ούτε τους επαγγελματίες του χώρου, όπως επανειλημμένα έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους, ούτε και την δημοτική αρχή, που έχει διατυπώσει την σαφή πρόθεση της για μεταφορά του.

Ερώτημα για την κωλυσιεργία επίλυσης του θέματος

Καθώς με την πάροδο πέραν της χρονικής οριοθέτησης που είχε τεθεί για την διευθέτηση του θέματος, τείνει να παγιωθεί μία κατάσταση, χωρίς να λαμβάνονται οι σχετικές αποφάσεις, ερώτημα επ’ αυτού τέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο από τον δημοτικό σύμβουλο της μείζονος μειοψηφίας, Ν. Φωτεινιά.

Το ερώτημα αφορούσε στον χρόνο στον οποίο προσανατολίζεται η δημοτική αρχή να εφαρμόσει την μεταφορά της πιάτσας των ταξί στην προβλεπόμενη από το σχέδιο της ανάπλασης θέση.

Να υπενθυμιστεί ότι βάσει του σχεδίου ανάπλασης υπήρχε κόμβος στο άγαλμα Εθνικής Αντίστασης και νησίδα διαμόρφωσης κυκλοφορίας μπροστά στο κτίριο της Περιφέρειας.

Αν και ο σχετικός σχεδιασμός άλλαξε δεν υπήρξε καμία ενημέρωση τόσο προς τους ιδιοκτήτες των ταξί όσο και προς τη Διεύθυνση Μεταφορών της Περιφέρειας, η οποία είναι αρμόδια για την χωροθέτηση της πιάτσας των ταξί στις πρωτεύουσες των νομών.

Τα ανωτέρω επεσήμανε ο δημοτικός σύμβουλος, σχολιάζοντας ότι η πιάτσα στη σημερινή της θέση, από τότε που μεταφέρθηκε έως και σήμερα αποδείχθηκε μη λειτουργική και αυτό διότι τα σημεία αναστροφής των ταξί απέχουν από την πιάτσα σε απόσταση 300-500 μέτρων.

Η σημερινή προσωρινή θέση δημιουργεί προβλήματα στους επαγγελματίες, λόγω του κυκλοφοριακού φόρτου που δημιουργείται στην περιοχή, ενώ εκ μέρους της αστυνομίας τους ασκούνται οι αναμενόμενες και αιτιολογημένες πιέσεις σχετικά με τις αναστροφές που εκτελούν.

Ξεκινώντας το έργο της ανάπλασης, δια στόματος Δημάρχου αλλά και του αρμοδίου ατνιδημάρχου επανειλημμένως είχε διατυπωθεί η πρόθεση υλοποίησης του αρχικού σχεδιασμού της ανάπλασης για να μεταφερθεί η πιάτσα στον προσχεδιασμένο χώρο έναντι της Eurobank, με το πρώτο όχημα να έχει κατεύθυνση προς την οδό Ερμού.

Έκκληση προς τους επαγγελματίες

Παραδοχή υπήρξε εκ μέρους του αρμόδιου αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, Σταύρου Γουσγουνέλη, ότι η συγκεκριμένη υπόθεση έχει εξελιχθεί σε σήριαλ.

Ενημέρωσε πως με την ολοκλήρωση του έργου της ανάπλασης έχει ήδη προχωρήσει ο σχεδιασμός για την μεταφορά της πιάτσας στο σημείο που επιθυμούν οι επαγγελματίες, με το σχέδιο να έχει αποσταλεί στο Λιμενικό Ταμείο και πλέον θα ακολουθήσει τη διαδικασία της αδειοδότησης ώστε με την λήψη όλων των απαιτούμενων αδειών να μπορέσει να πραγματοποιηθεί το σχετικό κατασκευαστικό έργο.

Πέραν όμως αυτού ο κ. Γουσγουνέλης υπενθύμισε ότι υπάρχει αδειοδοτημένη πιάτσα

στην παραλία, η οποία όμως δεν εξυπηρετεί τους επαγγελματίες.

Μέμφθηκε δε τον δημοτικό σύμβουλο ότι εντέχνως ενέπλεξε την χωροθέτηση της πιάτσας των ταξί με την μελέτη της ανάπλασης, καθώς παρουσίασε ότι με ευθύνη της δημοτικής αρχής αφαιρέθηκε ο κόμβος, καθώς αυτός ο σχεδιασμός αφορούσε στην κυκλοφοριακή μελέτη «Καρεκλά» και όχι το σχέδιο της ανάπλασης.

Εκφράζοντας ο αντιδήμαρχος την προσωπική του πεποίθηση για την εξέλιξη της υπόθεσης, ανάφερε ότι δεν είχε γίνει σωστή επικοινωνία με τον συγκεκριμένο κλάδο επαγγελματιών για τον σχεδιασμό της μελέτης, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουν επ’ ακριβώς τι περιείχε αυτή.

Για την εναλλακτική δε που έχει προταθεί για μεταφορά της πιάτσας επί της Στ. Πρωίου ο αντιδήμαρχος υποστήριξε πως αυτή έστω και προσωρινή μεταφορά δεν είναι δυνατή ειδικά για την ανάστροφη φορά, όπως αρχικά πρότειναν, καθώς κρίνεται ότι θα αναστατωθεί κυκλοφοριακά η πόλη, δημιουργώντας προβλήματα σε άλλους κλάδους επαγγελματιών και στους πολίτες.

Ο ίδιος απεύθυνε αίτημα και έκκληση προς τους ιδιοκτήτες των ταξί, παρά του ότι βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνίας, γνωρίζουν και οι ίδιοι την επικινδυνότητα ατυχημάτων που υπάρχει στην προσωρινή πιάτσα στην οποία βρίσκονται, να μεταφερθούν σε νέα προσωρινή θέση, η οποία είναι αδειοδοτημένη, μπροστά στη Eurobank, μέχρι να ολοκληρωθεί η τελική πιάτσα στο απέναντι σημείο που επιθυμούν.

Η προσωρινή αυτή λύση, σαφώς και είναι δύσκολη, όπως ο κ. Γουσγουνέλης παραδέχθηκε, όμως υποστήριξε ότι αρκεί να επιδειχθεί καλή διάθεση εκ μέρους των επαγγελματιών, καθώς με αυτήν θα αποφευχθούν τα ατυχήματα που προκαλούνται στην πλατεία.

 

  

Ετικέτες: