Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, προχώρησαν συντεταγμένα οι φορείς της Σύρου, σχετικά με τα ζητήματα που έχουν ενσκήψει με την κατάρτιση των νέων δασικών χαρτών

Προτάσεις “αναίμακτης” λύσης

Δικηγορικός Σύλλογος Σύρου, Σύλλογος Μελετητών Μηχανικών Σύρου και Επιμελητήριο υπέρ της κατάρτισης των χαρτών, ωστόσο κατά της διαδικασίας, που εμπλέκει πολίτες σε πολύμηνη ταλαιπωρία

Τη συντονισμένη αντίδρασή τους, στον τρόπο με τον οποίο επιχειρείται η κατάρτιση των δασικών χαρτών, καθώς τη δαιδαλώδη διαδικασία, η οποία θα ακολουθήσει για τους θιγόμενους πολίτες, εξέφρασαν οι φορείς της Σύρου, όπως ο Δικηγορικός Σύλλογος Σύρου, ο Σύλλογος Μελετητών Μηχανικών Κυκλάδων, το Επιμελητήριο Κυκλάδων και άλλοι, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν το πρωί της Δευτέρας.

Κατόπιν της γενικευμένης αντίδρασης πανελληνίων, αλλά και τοπικών φορέων, σε ό,τι αφορά στη διαδικασία κατάρτισης των δασικών χαρτών, όπως αυτή ορίστηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι φορείς της Σύρου, με πρωτεργάτες αυτή τη φορά το Δικηγορικό Σύλλογο Σύρου και το Σύλλογο Μελετητών Μηχανικών Κυκλάδων, οι οποίοι αποτελούν και τις άμεσα εμπλεκόμενες με το ζήτημα επαγγελματικές ομάδες, συντάχθηκαν για ακόμη μία φορά, όπως συμβαίνει το τελευταίο διάστημα, σε αρκετά μείζονα ζητήματα, που απασχολούν την τοπική κοινωνία, προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους, αλλά και να προτείνουν λύσεις στο ζήτημα, οι οποίες, όπως υποστηρίζου, θα μπορούσαν “αναίμακτα”, να απαλλάξουν τις υπηρεσίες του Δήμοσίου, αλλά και τις δικαστικές αίθουσες, από το μεγαλύτερο όγκο των αντιρρήσεων και ενστάσεων, που θα προκύψουν.

Όπως επισημαίνουν οι φορείς, η παράταση της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων, καθώς επίσης και η ενημέρωση των χαρτών με τα όρια των οικισμών και άλλων στοιχείων, που δύναται να γίνει, μέσω απλής συνεννόησης και ανταλλαγής στοιχείων, μεταξύ των διαφορετικών υπηρεσιών του Δημοσίου, θα γλίτωνε χιλιάδες πολίτες από πολύμηνη – στην καλύτερη περίπτωση – ταλαιπωρία, έξοδα, αλλά και και το Δημόσιο, από όγκο εργασίας και καθυστερήσεις στην κατάρτιση των χαρτών και τη δρομολόγηση της ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου.

Οι εκπρόσωποι των φορέων, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να παραστούν στη συνέντευξη Τύπου, ένιωσαν την ανάγκη να ξεκαθαρίσουν, πως η αντίθεσή τους, αφορά στον τρόπο κατάρτισης των χαρτών και διεξαγωγής της διαδικασίας και σε καμία περίπτωση στην ίδια την πρωτοβουλία για την επαναφορά των διαδικασιών για την κατάρτιση εθνικού κτηματολογίου.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου, κ. Νίκος Παγίδας, “σε καμία περίπτωση, κανένας από τους παρόντες και συνυπογράφοντες δεν είμαστε αντίθετοι στο χαρακτηρισμό των δασικών εκτάσεων. Αυτό, πρέπει να γίνει ξεκάθαρο. Απλά, δεν μπορεί να γίνει, ακριβώς όπως έγινε και το Κτηματολόγιο, το οποίο έχουν περάσει τόσα χρόνια και δεν έχει ολοκληρωθεί, λόγω της σωρείας των λαθών των χαρτών, που έχει οδηγήσει σε απίστευτη ταλαιπωρία τον Έλληνα πολίτη, τον ιδιοκτήτη και οποιονδήποτε έχει εμπράγματο δικαίωμα”.

Παράταση προθεσμιών, ενημέρωση χαρτών, κατάργηση τέλους

Την εισήγηση των φορέων επί του θέματος ανέλυσε στα Μέσα, ως η πλέον αρμόδια, η πρόεδρος του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών Κυκλάδων, κ. Άρια Χαραλαμπίδη, η οποία σημείωσε, ότι σκοπός της συνάντησης ήταν “να ενημερώσουμε, όσους δεν έχουν ενημερωθεί, για τα σοβαρά προβλήματα που θα ενσκήψουν, όχι μόνο στις Κυκλάδες, αλλά και σε όλη την Ελλάδα – ήδη έχουν υπάρξει αντιδράσεις από πάρα πολλούς φορείς της χώρας – από την πρόσφατη ανάρτηση των δασικών χαρτών, όπου έχουμε διαπιστώσει ότι υπάρχουν πολλά και σοβαρά προβλήματα όσον αφορά στις εκτάσεις οι οποίες απεικονίζονται”.

Σχετικά με τις συνέπειες, που οι φορείς εκτιμούν πως θα φέρει η μέχρι στιγμής απεικόνιση, η κ. Χαραλαμπίδη σημείωσε, ότι “αμφισβητείται η ασφάλεια των συναλλαγών, οδηγούμαστε σε “πάγωμα” των μεταβιβάσων και των συμβολαιογραφικών πράξεων γενικότερα, διότι βλέπουμε εκτάσεις, των οποίων ο χαρακτηρισμός δεν συμφωνεί με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί, δεν είναι ενημερωμένα σωστά τα όρια των οικισμών, τελεσίδικες αποφάσεις, σε κάποιες περιπτώσεις, από τις δασικές υπηρεσίες”.

Ωστόσο, το σημαντικότερο θέμα, σύμφωνα με την πρόεδρο του Σ.Μ.Μ.Κ., είναι πως μετά το πέρας της διαδικασίας υποβολής αντιρρήσεων, η οποία διαρκεί μόλις 2 μήνες, διάστημα, που χαρακτηρίστηκε ελάχιστο, οι χάρτες γίνονται οριστικοί, και στις περιοχές που διεκδικούνται από το Ελληνικό Δημόσιο, οι πολίτες χάνουν το ιδιοκτησιακό τους δικαίωμα, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να προβούν σε καμία συμβολαιογραφική πράξη, όπως πώληση, μεταβίβαση, κληρονομιά κλπ.

“Αν δεν έχουν κάνει αντίρρηση, επί των χαρτών, η κατάσταση αυτή παγιώνεται. Μετά, θα χρειαστεί να προσφύγουν στα δικαστήρια, προκειμένου να προσβάλλουν τη δεδομένη κατάσταση, η οποία συνεπάγεται οικονομική επιβάρυνση, χρονικό ορίζοντα άγνωστο, ακόμη και 10ετία, ενώ μέχρι τότε δεν θα μπορεί να κάνει κάτι με την ιδιοκτησία του”, τόνισε, ενώ σε σχέση με την προθεσμία που δίνει το Υπουργείο, υπογράμμισε, πως “ακόμη και αν πληροφορηθεί κανείς εγκαίρως, το χρονικό διάστημα των δύο μηνών, για την υποβολή αντίρρησης, και πάλι δεν είναι αρκετό, ώστε να συγκεντρώσει τα δικαιολογητικά που απαιτούνται. Είναι ελάχιστος ο χρόνος, τόσο για τους πολίτες, όσο και για τους μηχανικούς”.

Περνώντας στα κοινά αιτήματα των φορέων της Σύρου, η κ. Χαραλαμπίδου τόνισε, ότι “αυτό που ζητάμε, είναι η άμεση αναστολή των διαδικασιών, έτσι ώστε να γίνει ενημέρωση των δασικών χαρτών, με τα όρια των οικισμών, σε ψηφιακή μορφή και με συντεταγμένες 687, σύμφωνα με τη νομοθεσία. Ενημέρωση, επίσης, των δασικών χαρτών με τις αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, καταχώριση των τελεσιδικιών πράξεων χαρακτηρισμού των εκτάσεων, ενώ επίσης, όταν θα αναρτηθούν, να δοθεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα, προκειμένου να μπορούν να υποβάλουν τις αντιρρήσεις τους οι πολίτες, με τη βοήθεια των μηχανικών τους, τουλάχιστον 6 μηνών και όχι δύο μήνες, ή συν 20 ημέρες για τους κατοίκους του εξωτερικού, που προβλέπεται τώρα. Τέλος, ζητούμε να καταργηθεί το ειδικό τέλος, το οποίο, κατά τη γνώμη μας, προσβλέπει σε μία ακόμη φοροεισπρακτική διαδικασία και δυσχεραίνει την ήδη βεβαρημένη οικονομική κατάσταση των πολιτών”.

Σύμφωνα με την πρόεδρο, “αφού θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα μπορέσει να προχωρήσει και η διαδικασία του Κτηματολογίου, διότι η ανάρτηση των δασικών χαρτών και η ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής, αποτελεί βασική προϋπόθεση, προκειμένου να ολοκληρωθεί και η διαδικασία του κτηματολογίου”.

Πάγιο αίτημα, τόσο των τοπικών συλλογικοτήτων, όσο και των πανελλαδικών σωματείων, αποτελεί η κατάργηση του τέλους υποβολής αντίρρησης. “Ήδη, στις περιπτώσεις που προβλέπεται να υποβληθεί αντίρρηση, ακόμη και ατελώς, ο κάθε ιδιώτης, για να συγκεντρώσει τον όγκο των απαιτούμενων δικαιολογητικών, ώστε να αποδείξει ότι είναι δική του η περιουσία, πρέπει να αναθέσει σε κάποιον αυτή τη διαδικασία, ο οποίος θα πρέπει να αμειφθεί, είτε είναι μηχανικός, είτε δικηγόρος. Μπαίνουν σε μία διαδικασία, η οποία εκ των πραγμάτων απαιτεί κάποιες ενέργειες που πρέπει να αμειφθούν. Άρα το “ατελώς” δεν είναι και αδαπάνως εν τέλει”, ανέφερε κλείνοντας η κ. Χαραλαμπίδη.

Υπέρ της κατάρτισης δασ. χαρτών χωρίς ταλαιπωρία για τον πολίτη

Λαμβάνοντας το λόγο, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου, κ. Παγίδας, γνωστοποίησε, ότι “ρωτώντας την Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών, προφορικά πάντα, μας είπε, πως για να σταματήσει αυτή η κατάσταση με τις ιδιοκτησίες, που βρίσκονται εντός οικισμού, θα πρέπει να πηγαίνει ο πολίτης στην Πολεοδομία, να παίρνει έγγραφο, που να επιβεβαιώνει, ότι η ιδιοκτησία είναι εντός οικισμού και τότε θα αποχαρακτηρίζεται”, με τον πρόεδρο να διερωτάται, “γιατί η Πολεοδομία δεν εξαιρεί κατευθείαν αυτά που βρίσκονται εντός οικισμού; Γιατί θα πρέπει να πηγαίνει ένας – ένας πολίτης, και δεν γίνεται να δώσει η Πολεοδομία ένα χάρτη στη Διεύθυνση Δασών, που να αποτυπώνει το ποιες ιδιοκτησίες βρίσκονται εντός οικισμού;”.

Επιπλέον, ο πρόεδρος του Δ.Σ.Σ. αναφέρθηκε και σε ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα όπως είναι “το γνωστό εθιμικό δίκαιο των Κυκλάδων και των νησιών γενικότερα, όπου δεν υπάρχει το τεκμήριο υπέρ του Δημοσίου. Πρέπει το Δημόσιο να αποδείξει την ιδιοκτησία”.

Όσον αφορά στον κλάδο των δικηγόρων και τη θέση του στο ζήτημα, σημείωσε, ότι “αντιλαμβάνεστε, πως αν υπάρξουν αντιδικίες, θα οδηγηθούν στα δικαστήρια, τα οποία είναι ακόμη γεμάτα από υποθέσεις του Κτηματολογίου, μέχρι σήμερα, ενώ επιπλέον, η δικαστική διαδικασία είναι ακριβή”.

Ταυτόχρονα, αποσαφήνισε, πως “δεν θέλουμε να αγχώσουμε την κοινωνία. Θέλουμε να δηλώσουμε συμπαραστάτες της κοινωνίας, όλοι οι φορείς, που είμαστε εδώ και να τους διευκολύνουμε στις συζητήσεις για τα θέματά τους και όλοι μαζί να τα αντιμετωπίσουμε. Είμαστε όλοι υπέρ του να γίνει η κατάρτιση των δασικών χαρτών. Ωστόσο, με τη λιγότερη δυνατή οικονομική και ψυχολογική επιβάρυνση του πολίτη”.

Στο ίδιο κλίμα με τους εκπροσώπους των υπολοίπων δύο φορέων που παρέστησαν στη συνάντηση, ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων ανέφερε, ότι ως φορέας, το Επιμελητήριο “συμφωνεί με τα όσα ειπώθηκαν από τους επικεφαλής του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου και του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών Κυκλάδων. Υποστηρίζοντας τα δικαιώματα των 17.000 μελών του στις Κυκλάδες, συνυπογράφει το κείμενο και επισημαίνει αυτά που προαναφέρθηκαν. Βλέπουμε κι εμείς κάποια προχειρότητα στην όλη διαδικασία και θεωρούμε ότι όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν με περισσότερη σκέψη και μεθοδικότητα, ούτως ώστε να μη δημιουργηθούν όλα αυτά τα προβλήματα, που ανέφεραν οι συνάδελφοι”.

Επιβεβλημένη η συνεργασία και συνέχεια των δημόσιων υπηρεσιών

Σύμφωνα με την κ. Χαραλαμπίδου, εκ μέρους του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών, μία περισσότερο οργανωμένη και διασφαλισμένη από “κακοτοπιές” διαδικασία, θα αποφορτίσει τη ροή της, ενώ εκτιμάται πως θα ωφελήσει τόσο τους πολίτες, όσο και το Δημόσιο.

“Με αυτά που ζητάμε, σίγουρα θα λυθούν πάρα πολλά προβλήματα. Δηλαδή, με το να περάσουν σωστά τα όρια των οικισμών, να ενημερωθούν και με τις αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, σίγουρα θα ελαττωθεί κατά πολύ ο όγκος των αντιρρήσεων” είπε.

Όπως ενημέρωσε, ήδη έχει υπάρξει αίτημα προς την Υπηρεσία Δόμησης προκειμένου να αποσταλούν τα όρια των οικισμών σε συμβατές συντεταγμένες, για την ενημέρωση των δασικών χαρτών. Ωστόσο, όπως επεσήμανε, και οι υπάλληλοι της ΥΔΟ “έχουν μεγάλο φόρτο, για να βρουν χρόνο να κάνουν και αυτή τη δουλειά, οπότε τα περιθώρια είναι πάρα πολύ στενά, αν και ήδη εργάζονται πάνω σε αυτό. Γι’ αυτό το λόγο ζητάμε και την αναστολή, προκειμένου να υπάρξει και για την ΥΔΟ ο απαραίτητος χρόνος, να μπορέσουν να φέρουν σε πέρας αυτό το έργο. Δεν είναι τόσο απλό, να περαστούν τα όρια σωστά και ενημερωμένα”.

Ξεκαθάρισε, βέβαια, πως οι αντιρρήσεις δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να εξαλειφθούν τελείως, ωστόσο ο κύριος όγκος τους, θα μειωθεί κατά πολύ.

“Αυτό θα διευκολύνει και τη δουλειά που θα έχει να κάνει μετά η επιτροπή, που θα κληθεί να εξετάσει τις αντιρρήσεις, ενώ θα ελαττωθούν και τα προβλήματα, που θα δημιουργηθούν στους πολίτες” τόνισε.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Παγίδας υπογράμμισε, ότι πρέπει να υπάρχει συνεννόηση, συνεργασία, συνέπεια και συνέχεια, ανάμεσα στις υπηρεσίες του Δημοσίου, χωρίς να καλείται ο πολίτης να ταλαιπωρηθεί, επί μέρες, μήνες ή και χρόνια, προκειμένου να καλύψει την ασυνέχειά τους, αναφέροντας, ότι “η κάθε διαδικασία έρχεται αιφνιδιαστικά, αρπακτικά και χωρίς συνειρμό μεταξύ των υπηρεσιών. Αυτό γίνεται διαρκώς, που φυσικά δεν γίνεται έτσι τα τελευταία χρόνια, έτσι είναι συνήθως το ελληνικό κράτος”, ενώ τέλος συμφώνησε, ότι με τις προτεινόμενες λύσεις, “προφυλάσσονται αρχικά οι πολίτες, τα δικαστήρια πολύ περισσότερο δε οι υπάλληλοι των υπηρεσιών, που δε διαθέτουν κι εκείνοι τον αριθμό που θα έπρεπε, προκειμένου να εξυπηρετήσουν καταστάσεις”,