“Πράσινο φως” από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου στην επιλογή του εξωδικαστικού συμβιβασμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για τους απλήρωτους υπαλλήλους του ΚΕΚ Φερεκύδης

Καταβολή το συντομότερο δυνατόν...

Το ποσό των 15.000 ευρώ έχει συμπεριληφθεί στη σημερινή αναμόρφωση του προϋπολογισμού, με σκοπό την καταβολή του, έως το τέλος του επόμενου μήνα

Εξέλιξη που έρχεται να ανακουφίσει τους απλήρωτους εργαζομένους του ΚΕΚ Φερεκύδης του πρώην Δήμου Άνω Σύρου αποτελεί η επικύρωση της νομιμότητας της απόφασης εξωδικαστικού συμβιβασμού που έλαβε το δημοτικό συμβούλιο σε πρόσφατη συνεδρίασή του, εκ μέρους της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, με το σχετικό έγγραφό της να αναρτήθηκε χθες, στην ιστοσελίδα της “Διαύγεια”.

Όπως προκύπτει από τα σημερινά δεδομένα, για τρεις εκ του συνόλου των απλήρωτων υπαλλήλων του ΚΕΚ Φερεκύδης, “ανάβει το πράσινο φως”, καθώς ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης καλείται να τους έχει καταβάλλει έως και το τέλος Απριλίου το ποσό των 15.000 ευρώ συνολικά, στην κατεύθυνση δε, που είχε συμφωνηθεί και από τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές, με την παρουσία και της νομικής εκπροσώπου των υπαλλήλων σε δημόσια συνεδρίαση του συλλογικού οργάνου.

Ο υπολογισμός του άμεσα καταβλητέου ποσού, επιβεβαιώνει την καλή πρόθεση

Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει ήδη γνωστά από σχετικό ρεπορτάζ της “Κοινής Γνώμης” όταν είχε ανοίξει η συγκεκριμένη συζήτηση στην Οικονομική Επιτροπή, η διεκδίκηση των δεδουλευμένων ήρθε στην επιφάνεια μετά από τρεις αποφάσεις του Ειρηνοδικείου, οι οποίες και όριζαν άμεσα την καταβολή του ποσού των 5.000 ευρώ σε κάθε έναν εκ των τριών προσώπων. Έχοντας τη δυνατότητα της “διαπραγμάτευσης” με τους άμεσα ενδιαφερόμενους υπαλλήλους, η Δημοτική Αρχή, κάλεσε τους ίδιους σε συζήτηση για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης, με βασικό μέλημα και την οικονομική προάσπιση του Δήμου.

Σήμερα, μετά και την απόφαση επικύρωσης της λύσης του εξωδικαστικού συμβιβασμού, στην οποία τάχθηκαν υπέρ και οι πρώην εργαζόμενοι του ΚΕΚ Φερεκύδης, το δημοτικό συμβούλιο καλείται στην μεγάλη αναμόρφωση του προϋπολογισμού του 2017, να ψηφίσει και τα συγκεκριμένα χρήματα. Σε νέες λιτές δηλώσεις προς την εφημερίδα δε, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιώργος Παπαμανώλης επεσήμανε πως, η καταβολή του πρώτου ποσού προς κάθε ενδιαφερόμενο θα πραγματοποιηθεί και μάλιστα δεν αποκλείεται πιο σύντομα, από τον χρόνο που είχε συμφωνηθεί αρχικά. “Το ποσόν θα υπάρξει στην αναμόρφωση στο δημοτικό συμβούλιο της Πέμπτης (σσ. απόψε). Tα χρήματα είναι 15.000 ευρώ και αντιστοιχούν στον κάθε έναν 5.000 ευρώ. Αυτή η κίνηση γίνεται για να προχωρήσουμε στην εξόφληση των πρώτων χρημάτων των τριών προσώπων” σχολίασε παρακάτω ο κ. Παπαμανώλης, προσθέτοντας πως, “Μπορεί να πληρωθεί και πιο σύντομα από την προθεσμία”. Μεριμνώντας για την συγκεκριμένη οφειλή δε, ήδη, στην αποψινή αναμόρφωση, ο Αντιδήμαρχος θέλησε να τονίσει πως, η τήρηση της συμφωνίας του εξωδικαστικού συμβιβασμού “είναι το αυτονόητο για εμάς”. Άλλωστε όπως πολλάκις επανέλαβε στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας, “Η τήρηση των συμφωνηθέντων επιβεβαιώνεται από την αναμόρφωση που είναι μέσα τα ποσά”.

Το χρονοδιάγραμμα για τα υπόλοιπα των οφειλών

Καθώς οι συνολικές οφειλές για τους τρεις πρώτους εργαζόμενους ξεπερνούν ή “αγγίζουν” τα 15.000 ευρώ, στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη νομική εκπρόσωπό τους, είχε συναποφασιστεί πως, πέραν του άμεσα καταβλητέου ποσού, θα πρέπει το χρηματικό υπόλοιπο να εξοφληθεί σε δύο ισόποσες δόσεις”, οι οποίες και θα πρέπει να καταβληθούν εντός των επόμενων δύο ετών. Ειδικότερα και οι δύο πλευρές είχαν συναποφασίσει αυτές οι ετήσιες δόσεις να καταβληθούν έως 30/6/2018 αλλά κι έως 30/6/2019. Αναφορικά με τη συγκεκριμένη συμφωνία, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών επεσήμανε πως, “θα προχωρήσουμε κανονικά, σύμφωνα με το πλάνο του εξωδικαστικού συμβιβασμού”.

 

Ο Δήμος σε αναμονή για δύο ακόμη παρόμοιες υποθέσεις

Ερωτηθείς ο κ. Παπαμανώλης να ενημερώσει αν σήμερα έχει προκύψει νέα απόφαση υπέρ των απλήρωτων εργαζομένων, για την οποία θα πρέπει να εξευρεθεί ανάλογος ή παρόμοιος τρόπος εξόφλησης, υπήρξε συγκεκριμένος, λέγοντας πως, ο Δήμος είναι σε αναμονή για δύο ακόμη περιπτώσεις, τις οποίες θα εξετάσει σχετικά άμεσα. “Προς το παρόν δεν έχει βγει άλλη δικαστική απόφαση. Αναλόγως με τον χρόνο που θα έρθουν και οι άλλες αποφάσεις του Δικαστηρίου θα προγραμματισθεί αντιστοίχως σε επόμενο χρόνο η πληρωμή τους” δήλωσε, γνωστοποιώντας παράλληλα όμως, πως, “Σύμφωνα με την ενημέρωσή μας από τη Νομική Υπηρεσία επίκειται σύντομα να έρθουν άλλες δύο αποφάσεις”. Όπως ανέφερε, “Περίπου κατά μέσον όρο είναι 15.000 ευρώ για τον κάθε έναν” εκ των υπαλλήλων που επέλεξαν τη Δικαστική οδό για την οικονομική δικαίωσή τους, κι ως εκ τούτου, πρόσθεσε, πως, η ανωτέρω λύση του εξωδικαστικού συμβιβασμού δεν αποκλείεται να αποτελέσει τον “μπούσουλα”. “Αν το Δικαστήριο ορίσει πάλι το ποσό των 5.000 ευρώ ως άμεσα καταβλητέο, αναλόγως υπολογίζω ακόμη 10.000 ευρώ να χρειαστεί να πληρωθούν επιπλέον από τα πρώτα χρήματα στον φετινό προϋπολογισμό” δήλωσε κατηγορηματικά, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα πως, “Εφόσον οι δικαστικές αποφάσεις, οι επόμενες θα είναι ανάλογες, τότε ναι. Αλλά μην ξεχνάμε ότι μπορεί να είναι διαφορετικές”. Εξήγησε δε, πως, “Μπορεί να μην αποφασιστεί το ίδιο ποσό ως άμεσα καταβλητέο, μπορεί να είναι διαφορετικά τα συνολικά ποσά που αντιστοιχούν σε κάθε έναν από τους εργαζόμενους. Οπότε περιμένουμε να βγει πρώτα η κάθε απόφαση Δικαστηρίου και κατ΄ αναλογίαν θα ενεργήσουμε. Όχι με τον ίδιο τρόπο, αλλά αναλογικά με τον χρόνο, το ποσόν κλπ” σημείωσε, ολοκληρώνοντας την ενημέρωσή του.