Απόφαση άσκησης έφεσης από την Οικονομική Επιτροπή κατά πρωτόδικης απόφασης που επισημαίνει την απαίτηση καταβολής ποσού περίπου 30 χιλ. ευρώ εκ μέρους του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Οφειλές σε σχολικούς φύλακες

Ένας επιπλέον οικονομικός “πονοκέφαλος” που έρχεται από το παρελθόν

Με διεκδικούμενα ποσά αρκετών χιλιάδων ευρώ από τρίτους συνεχίζει να έρχεται αντιμέτωπος ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης το τελευταίο χρονικό διάστημα, επιλέγοντας την οδό της έφεσης για ορισμένες πρωτόδικες αποφάσεις Δικαστηρίων, προκειμένου οικονομικά να παραμείνει στον σημερινό προγραμματισμό του.

Μετά την υπόθεση του ΚΕΚ Φερεκύδης και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που επετεύχθη ανάμεσα σε Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και υπαλλήλους του πρώην Δήμου Άνω Σύρου για την καταβολή των δεδουλευμένων τους, η Οικονομική Επιτροπή πήρε απόφαση να ασκήσει έφεση κατά απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών σχετικά με οφειλές προς σχολικούς φύλακες για υπόθεση που ανάγεται στο παρελθόν και αφορά αγωγή που κατατέθηκε ενάντια στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης το 2011, με τη σχετική απόφαση του Δικαστηρίου να κοινοποιήθηκε στη δημοτική πλευρά στις 22/2/2017.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για διεκδίκηση ποσού περίπου 30 χιλ. ευρώ συνολικά από πέντε πρόσωπα που εργάσθηκαν ως σχολικοί φύλακες σε κτίρια του Δήμου, σχεδόν προ δεκαετίας και τα οποία ζητούν την καταβολή των δεδουλευμένων τους για τις υπηρεσίες που παρείχαν σε γενικότερο επίπεδο προς τον Δήμο, όπως αυτές περιγράφονται στο σκεπτικό της πρωτόδικης απόφασης που έχει στη διάθεσή της η Δημοτική Αρχή.

Νέος “πονοκέφαλος”, πλην όμως, μικρότερος από του ΚΕΚ Φερεκύδης

Πιο αναλυτικά, πρέπει να σημειωθεί πως, η Οικονομική Επιτροπή πήρε ομόφωνη απόφαση να εξουσιοδοτήσει δικηγόρο για να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που επιδίκασε χρηματικές αποζημιώσεις για κάθε έναν από τους πέντε πρώην σχολικούς φύλακες που δεν πληρώθηκαν για την παροχή υπηρεσιών κυρίως κατά τα έτη 2005 και 2006, αφού οι ίδιοι δικαιώθηκαν σε πρώτο βαθμό από το Δικαστήριο. Κατόπιν της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής και Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιώργος Παπαμανώλης εξήγησε μιλώντας στην εφημερίδα πως, “Είναι μία παλιά υπόθεση” τονίζοντας πως, οι ίδιοι “Δικαιώθηκαν πρωτόδικα” και το ποσόν που τους έχει επιδικάσει “είναι 30.000 ευρώ συνολικά” με τα επιμέρους ποσά να αναλύονται στην απόφαση του Δικαστηρίου.

Προς το παρόν όπως συμπλήρωσε ο κ. Παπαμανώλης ο Δήμος δεν ανησυχεί για την καταβολή του εν λόγω ποσού με δεδομένη την προώθηση των ενεργειών για άσκηση έφεσης, μετά και τη σύμφωνη γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου. Μάλιστα, όπως σημείωσε ο Αντιδήμαρχος, “Η απόφαση αυτή δεν έχει ποσό για άμεση καταβολή σε κανέναν, όπως είχε για την υπόθεση του ΚΕΚ Φερεκύδης και έπρεπε να δοθεί άμεσα”. Ως εκ τούτου, “Η υπόθεση “πηγαίνει” στο Εφετείο Αθηνών και γι αυτό ορίσαμε έναν δικηγόρο στην Αθήνα που μας πρότειναν οι δικηγόροι μας για να μας εκπροσωπήσει”. Θέλησε δε, να συμπληρώσει πως, η αγωγή των πέντε ατόμων στρεφόταν και κατά της ΕΕΤΑΑ, ωστόσο, η απόφαση του Δικαστηρίου αναγνώρισε οικονομικές εκκρεμότητες μόνον στην πλευρά του Δήμου. “Η ουσία της υπόθεσης ανάγεται αρκετά χρόνια πριν. Και η εισήγηση του δικηγόρου μας είναι ξεκάθαρη. Θα προχωρήσουμε σε έφεση” τόνισε κατηγορηματικά, λέγοντας παράλληλα πως, πως μόνον στην περίπτωση που ολοκληρωθούν οι διαδικασίες θα γνωρίζει ο Δήμος τον ακριβή χρόνο εκδίκασης της υπόθεσης και σαφώς θα κληθεί να πληρώσει, αν αποφασίσει σχετικά το Εφετείο.

Η αγωνία εστιάζεται σε άλλες υποθέσεις

Με αφορμή τη νέα υπόθεση που “έσκασε” στα χέρια της σημερινής Δημοτικής Αρχής θα πρέπει να τονισθεί πως, o Αντιδήμαρχος Οικονονομικών εξήγησε ότι η αγωνία εστιάζεται σε άλλες υποθέσεις, όπως το ΚΕΚ Φερεκύδης και το προβληματικό παρελθόν του σχετικά με τις οφειλές προς τρίτους που παραμένουν ανοικτές όπως και σε πρώην υπαλλήλους, αλλά και στο ζήτημα της διεκδίκησης από δημοτικούς υπαλλήλους του επιδόματος των 176 ευρώ. “Υπάρχει σε εξέλιξη και το εφετείο αρκετών εργαζομένων - σύντομα - για τα 176 ευρώ” ανέφερε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας πως, “Είναι ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων και είναι μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ” που διεκδικούνται και συνολικά μεταφράζονται σε ποσό που “αγγίζει τις 300 χιλ. ευρώ”. Όπως υπενθύμισε ο Γιώργος Παπαμανώλης, “Η δίκη πρωτόδικα ξεκίνησε πριν αναλάβουμε εμείς και το εφετείο εξετάζεται την άνοιξη. Το επίδικο ποσόν, είναι ορισμένες χιλιάδες ευρώ από ορισμένες υποθέσεις”, συμπληρώνοντας μάλιστα πως, η αγωγή κατά του Δήμου έγινε “από ομάδες υπαλλήλων” και όχι συνολικά.

Αναφορικά με τα παραπάνω, που μπορεί να φέρουν τον Δήμο άμεσα σχετικά αντιμέτωπο με την καταβολή αρκετά υψηλού ποσού, ο κ. Παπαμανώλης γνωστοποίησε πως, ο Δήμος αναμένει να δει τί μέλλει γενέσθαι “με τροπολογία που κατατέθηκε σε σχέδιο νόμου που είναι υπό συζήτηση στη Βουλή αυτές τις ημέρες” με σκοπό “να εγκρίνουν ένα ποσό για έκτακτη χρηματοδότηση των Δήμων για πληρωμή οφειλομένων από τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις”.

“Να δούμε τί θα γίνει” επανέλαβε ο κ. Παπαμανώλης, γνωστοποιώντας παράλληλα ότι, “Αναλόγως με το χρονοδιάγραμμα που θα έχει για υλοποίηση” αλλά και “τις δικαστικές αποφάσεις που θα έχουμε, θα εξετασθεί η εφαρμογή του. Για το ΚΕΚ Φερεκύδης το σκεφτόμαστε” συμπλήρωσε ο ίδιος, καθώς όπως έχει καταστεί γνωστό, ο Δήμος με εξωδικαστικό συμβιβασμό, θέλησε να προωθήσει την εξόφληση των πρώην υπαλλήλων, απόφαση η οποία θα απαιτήσει την αναζήτηση ποσών και προκαλεί σαφώς την αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για το οικονομικό έτος 2017.