Πρόταση διεκδίκησης χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ για την αξιοποίηση της γεωλογικής κληρονομιάς και την ανάπτυξη του Γεωτουρισμού στη Σύρο

“Εργαλείο” ανάδειξης της Απάνω Μεριάς

Συνεργασία Δήμου με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Στο προσκήνιο του δημοτικού ενδιαφέροντος έρχεται η περιοχή της Απάνω Μεριάς, με τη Δημοτική Αρχή να προετοιμάζει τις ενέργειες σύνταξης της μελέτης ανάδειξης της γεωλογικής κληρονομιάς και ανάπτυξης του Γεωτουρισμού, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και της ενίσχυσης του πεδίου του θεματικού τουρισμού στη Σύρο.

Μέσω της συνεργασίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών αναμένεται να προκύψει ένα “εργαλείο” ανάδειξης της γεωλογικής κληρονομιάς του τόπου με έμφαση στην περιοχή της Απάνω Μεριάς, το οποίο θα αποτελεί επί της ουσίας μία μελέτη για τη διεκδίκηση πόρων από το ΕΣΠΑ, με σκοπό την υλοποίησή της.

Όπως διαπιστώνεται από την έναρξη των προσπαθειών του Δήμου για την οργανωμένη ανάδειξη των μονοπατιών, αλλά ακόμη και τη δημιουργία γεωπάρκου και μικρού γεωλογικού εργαστηρίου – εκθετηρίου, η μέχρι σήμερα αναξιοποίητη πλευρά της Απάνω Μεριάς, δύναται να αποτελέσει τον κύριο λόγο ανάπτυξης του Γεωτουρισμού στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Προκειμένου ο Δήμος να έχει την πολυπόθητη επιστημονικά τεκμηριωμένη μελέτη ανάδειξης και αξιοποίησης της γεωλογικής κληρονομιάς στη διάθεσή του, χθες, η Οικονομική Επιτροπή προχώρησε στην έγκριση της διάθεσης του απαιτούμενου ποσού που θα αφορά στη λήψη συμβουλευτικών υπηρεσιών για τον τρόπο προβολής του γεωλογικού πλούτου του νησιού.

Έως το τέλος Απριλίου ο χρόνος υποβολής της πρότασης

Ανταποκρινόμενος ο Δήμος στην πρόσκληση που “άνοιξε” η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με τίτλο “∆ράσεις για την προστασία και ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς” και η οποία απευθύνεται σε αρκετά νησιά του νομού και του Ν. Αιγαίου συνολικά, έχει έρθει ήδη σε επαφή με το αρμόδιο Τμήμα Γεωλογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της πρότασης ορίζεται η 27η Απριλίου του τρέχοντος έτους. Από την πλευρά του, ο νέος Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος, μιλώντας στην εφημερίδα κι επισημαίνοντας πρωτίστως τη σημασία ανάδειξης της φυσικής κληρονομιάς του τόπου και “της σύνδεσής της με τον φυσιολατρικό τουρισμό”, πρόσθεσε πως, πρώτιστος στόχος του Δήμου είναι “να προλάβει να καταθέσει την πρότασή του έως το τέλος του μήνα”, έχοντας αιτηθεί παράλληλα, “παράταση χρονικού διαστήματος ενός μήνα” στην περίπτωση που το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς σε επίπεδο μελέτης, δεν έχει παραδοθεί. “Στη γενική προσπάθεια έχει συνδράμει τα μέγιστα και ο Ανδρέας Γιαλόγλου” ανέφερε παρακάτω ο κ. Βακόνδιος, σημειώνοντας τα τρία υποέργα που θα πρέπει να περιλαμβάνει η πρόταση που θα κατατεθεί για τη διεκδίκηση της χρηματοδότησης. “α. Προμήθεια εποπτικού και επίπλων για τη δημιουργία εκθετηρίου – μικρού γεωλογικού εργαστηρίου. β. Επιστημονική υποστήριξη από το Πανεπιστήμιο Αθηνών για γεωλογική χαρτογράφηση, υπόδειξη θέσεων ενδιαφέροντος κλπ. και γ. Ανάδειξη μονοπατιών πρόσβασης και σημείων γεωλογικού ενδιαφέροντος”.

Σύμφωνα με όσα εξηγούνται δε στο περιεχόμενο της τεχνικής περιγραφής “Βασική προϋπόθεση για την κατάθεση της πρότασης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, έτσι ώστε αυτή να διαθέτει το ελάχιστο εκείνο επίπεδο που απαιτείται για μία θετική αξιολόγηση και ένταξη στο πρόγραμμα, είναι η απόκτηση ικανοποιητικής ωριμότητας τουλάχιστον στην περιγραφή της και στα απαιτούμενα στοιχεία για τη σύντομη υπογραφή των σχετικών συμβάσεων για την υλοποίηση των υποέργων”.

Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για το νησί”

Με άξονα το ότι το αντικείμενο της πρότασης είναι αρκετά εξειδικευμένο και “καθώς για τον λόγο αυτόν, αναμένεται να προσδώσει σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στο νησί” απαιτείται η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο, αφού “πέραν της ανάδειξης της γεωλογικής κληρονομιάς και της προώθησης του γεωτουρισμού, η πρόταση εμπλέκει πολλούς τομείς ενδιαφέροντος όπως την προστασία του περιβάλλοντος, την εκπαίδευση, την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, τις συνεργασίες κ.α.”. Ως εκ τούτου, το εν λόγω ευρύ αντικείμενο, δεν μπορεί να προσεγγιστεί από τις υπηρεσίες του Δήμου κι άρα, οι συμβουλευτικές υπηρεσίες που επιθυμεί να έχει ο Δήμος στη διάθεσή του, σκοπεύουν “στον αναλυτικό σχεδιασμό για την ανάδειξη και αξιοποίηση της γεωλογικής μορφολογίας και ιστορίας της Σύρου, με στόχο την ανάπτυξη Γεωτουρισμού και την επακόλουθη συμβολή του στην τουριστική αξιοποίηση και περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη του νησιού. Ο σχεδιασμός θα περιλαμβάνει προτάσεις για την ανάδειξη, προστασία και πρόσβαση σε περιοχές γεωλογικού ενδιαφέροντος, προτάσεις για τη δημιουργία εκθετηρίου για την προβολή της γεωλογικής κληρονομιάς της Σύρου και τη σύνδεση του Γεωτουρισμού με την τοπική κοινωνία”.

Κρίνεται αναγκαίο να αναφερθεί μάλιστα πως, “Η παροχή της υπηρεσίας θα γίνει με βάση βιβλιογραφικά δεδομένα, δημοσιευμένες έρευνες – μελέτες σχετικές με το αντικείμενο, επιτόπου επισκέψεις και λήψη στοιχείων σχετικά με την τουριστική οικονομική και πολιτιστική κατάσταση του νησιού” ενώ η επιστημονική υποστήριξη θα προκύψει από τη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Πλήρης σχεδιασμός για την ανάπτυξη του Γεωτουρισμού στη Σύρο

Όσα ζητά ο Δήμος μέσω της τεχνικής περιγραφής που έχει συντάξει και θα αποτελέσει τον μπούσουλα για τη σύνταξη και κατάθεση της μελέτης, σύμφωνα με όσα επεσήμανε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, “θα πρέπει να αποτελούν έναν πλήρη σχεδιασμό για την ανάπτυξη του Γεωτουρισμού στο νησί της Σύρου”, τέτοιον, ώστε “να μπορεί να αξιολογηθεί και αξιοποιηθεί από τον Δήμο, είτε κατοχυρώνοντας μία χρηματοδότηση από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, είτε αν αυτό δεν επιτευχθεί”, τουλάχιστον, όπως συμπλήρωσε, “να μπορεί να υλοποιηθεί με από χρήματα του Δήμου ή να αναζητήσουμε άλλη χρηματοδότηση”.

Βάσει των ανωτέρω, ο Δήμος από την πλευρά του, ζητά για το περιεχόμενο της μελέτης να περιλαμβάνει τα ακόλουθα: 1. Γενικός Σχεδιασμός και σκοπιμότητα για την ανάπτυξη των δράσεων για την προώθηση του Γεωτουρισμού στη Σύρο. 2. Περιγραφή περιοχής γεωπάρκου (πχ. Χάρτες, προσδιορισμός εκτάσεων, χαρακτηριστικά, προηγούμενες παρεμβάσεις, τρόπος/δομή διαχείρισης). 3. Γεωλογική κληρονομιά (πχ. Λεπτομέρειες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο αναφορικά με την επιστημονική, εκπαιδευτική και αισθητική φυσιογνωμία και αξία μορφολογίας της Σύρου). 4. Γεωσυντήρηση (πχ. Περιβαλλοντικές οχλήσεις, γεωλογικά και μη γεωλογικά δεδομένα, διατήρηση περιοχών ενδιαφέροντος). 5. Ανάδειξη και αξιοποίηση και άλλων φυσικών μνημείων ή περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους με τα οποία μπορεί να συνδεθεί και να αλληλοσυμπληρώνονται τα σημεία γεωλογικού ενδιαφέροντος ή το γεωπάρκο. 6. Οικονομικά στοιχεία και επιχειρηματικό πλάνο (πχ. Ανάπτυξη δράσεων οικονομικού/ αναπτυξιακού ενδιαφέροντος, γεωτουρισμός, τρόπος διοίκησης). 7. Σχέση με την τοπική κοινωνία (πχ. Σύνδεση με υπάρχουσες πρωτοβουλίες κι έργα). 8. Σχεδιασμός ενεργειών προβολής και ανάδειξης της γεωλογικής ιστορίας και του γεωλογικού πλούτου της περιοχής. Πρόταση επικοινωνιακής πολιτικής. 9. Προτάσεις σύνδεσης με ερευνητικά ινστιτούτα και ακαδημαϊκά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού. 10. Σχέδιο προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και του Πανεπιστημίου Αθηνών για την απαιτούμενη επιστημονική υποστήριξη (θα περιλαμβάνονται οι υποχρεώσεις και οι δράσεις που θα αναλάβουν οι δύο αντισυμβαλλόμενοι). 11. Σχέδιο απόφασης υλοποίησης με ίδια μέσα (ΑΥΙΜ) όπως αυτή απαιτείται για τα έργα που εντάσσονται σε προγράμματα του ΕΣΠΑ στην οποία θα περιγράφονται οι δράσεις που θα αναλάβει το Πανεπιστήμιο. 12. Προτάσεις για ενημέρωση, ευαισθητοποίηση των κατοίκων. 13. Σύνδεση της παρέμβασης με τους άξονες που προτείνονται από την Unesco για τα Γεωπάρκα και ειδικότερα: Φυσικοί πόροι, γεωλογικοί πόροι, κλιματική αλλαγή, εκπαίδευση, επιστήμη, πολιτισμός, βιώσιμη ανάπτυξη, παραδοσιακή γνώση τοπικών/ αυτοχθόνων κοινωνιών και συντήρηση και διατήρηση γεωλογικής κληρονομιάς. 14. Περιγραφή λειτουργίας εκθετηρίου με σκοπό αυτό να είναι επισκέψιμο από άτομα διαφορετικού βαθμού ενδιαφέροντος για το αντικείμενο της γεωλογίας (πχ. Περιεχόμενο εκθετηρίου, περιγραφή εξειδικευμένου επιστημονικού και εποπτικού εξοπλισμού, ενδεικτικό κόστος εξοπλισμού, πρόταση τρόπου λειτουργίας). (φωτο από βιβλίο “Συριανά Γράμματα”