Προβληματισμός της μείζονος μειοψηφίας για τη σημερινή λειτουργία του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής στη Σύρο

«Το Πάρκο δεν εξυπηρετεί το σκοπό του»

Ερωτήματα σχετικά με τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής της Σύρου την επίβλεψη και την υποδοχή των επισκεπτών, καθώς και τον εξοπλισμό του χώρου. Έθεσε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Νίκος Φωτεινιάς.

Αφορμή στάθηκε η ανακοίνωση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για τη λειτουργία του Πάρκου κάθε Παρασκευή απόγευμα, από τις 17:30 έως τις 21:30, με τη χρήση ιδιωτικών ποδηλάτων.

«Δεν έχει οριστεί υπεύθυνος»

Δεδομένου ότι επί σειρά ετών, πραγματοποιούνται στο συγκεκριμένο χώρο πρωινές μαθητικές επισκέψεις με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των παιδιών σε θέματα ασφάλειας και οδικής συμπεριφοράς, ο κ. Φωτεινιάς καυτηρίασε τη σημερινή απουσία αρμοδίων για την εκπαίδευση των μικρών επισκεπτών.

Όπως τόνισε «εδώ και έναν περίπου χρόνο, δεν έχει οριστεί υπεύθυνος υπάλληλος για τη λειτουργία του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής, ο οποίος θα αναλάβει την υποδοχή των μαθητών, την παράδοση και παραλαβή των 32 ποδηλάτων και των 14 αυτοκινήτων που κινούνται με μπαταρίες, καθώς και την επίβλεψη και αποκατάσταση των πιθανών φθορών τους, ώστε αυτά να είναι διαθέσιμα σε όλους τους επισκέπτες».

Υπογράμμισε μάλιστα ότι, η κυκλοφοριακή αγωγή είναι απαραίτητη σε κάθε πολίτη και η έλλειψή της δεν θα πρέπει να επανέρχεται στην επιφάνεια, μόνο μετά την πρόκληση κάποιου τροχαίου ατυχήματος.

«Δυσλειτουργία του Πάρκου»

Βάσει της σημερινής κατάστασης, ο ίδιος έκανε λόγο για δυσλειτουργία του ανωτέρου πάρκου, το οποίο χαρακτηρίστηκε ως πρότυπο λειτουργίας σε πανελλαδικό επίπεδο από κλιμάκιο του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κατά την επίσκεψή του στη Σύρο το 2013.

Αναφερόμενος στη χρησιμότητα του Πάρκου, υπενθύμισε την πολυετή συνεργασία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, διαμέσου της Υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων, με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και το Τμήμα Μεταφορών Κυκλάδων για την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων κατά τις πρωινές ώρες.

Ανεκμετάλλευτα τα οχήματα

Ωστόσο, σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση της δημοτικής αρχής, το Πάρκο θα λειτουργεί προσωρινά ένα απόγευμα την εβδομάδα με τη χρήση ιδιωτικών ποδηλάτων και όχι αυτών που βρίσκονται στην κυριότητα του Δήμου. Σύμφωνα με τον κ. Φωτεινιά η εν λόγω απόφαση καθιστά τον χώρο απλή παιδική χαρά και όχι πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, καθώς δεν υπάρχουν υπεύθυνοι για την εκπαίδευση των επισκεπτών.

Ως εκ τούτου, ζήτησε να ενημερωθεί για την κατάσταση των οχημάτων που αποτελούν περιουσία του δήμου, αγορασμένη ακριβώς για τους σκοπούς του Πάρκου και το λόγο, για τον οποίο αυτά παραμένουν ανεκμετάλλευτα.

«Πόρτα» σε σχολεία άλλων νησιών

«Πώς θα εξυπηρετηθούν οι μαθητές των σχολείων από τα νησιά Άνδρο, Κύθνο, Σέριφο και Σίφνο που επισκέπτονταν το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής κι έτσι ενίσχυαν την οικονομία της Σύρου και μάλιστα κατά τους μήνες, που η τουριστική κίνηση ήταν μικρή;» ρώτησε χαρακτηριστικά ο κ. Φωτεινιάς, εξηγώντας πως μαθητές και εκπαιδευτικοί άφηναν χρήματα στον τόπο και γίνονταν οι καλύτεροι πρεσβευτές του νησιού στο εσωτερικό και όχι μόνο.

Καταλήγοντας, επεσήμανε πως «τη δεδομένη στιγμή, η Σύρος δεν έχει αυτή τη δυνατότητα για την ενίσχυση της οικονομίας της και της διαφήμισής της, ενώ το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε».

Φρ. Βακόνδιος: «Αναμένεται η πρωινή λειτουργία του χώρου»

Ανεπαρκείς ήταν οι απαντήσεις που έδωσε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Φραγκίσκος Βακόνδιος, ο οποίος ουσιαστικά επανέλαβε την ανακοίνωση του δήμου, που κοινοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Ωστόσο, κατέστησε γνωστό ότι πρόσφατα οι οικοδόμοι του Τμήματος Μικρών Έργων πραγματοποίησε συντηρήσεις στο χώρο, μεταξύ άλλων και στην οροφή του κτιρίου όπου φυλάσσονται τα ποδήλατα και τα τετράτροχα οχήματα για τα παιδιά. Τέλος, τόνισε ότι άμεσα θα υπάρξει ενημέρωση και για την πρωινή λειτουργία του Πάρκου.

Σε δηλώσεις του στην «Κοινή Γνώμη», ο κ. Βακόνδιος υπενθύμισε ότι τον προηγούμενο χρόνο το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής άνοιγε δύο απογεύματα την εβδομάδα. Προς το παρόν, θα λειτουργεί κάθε Παρασκευή, δίνοντας την ευκαιρία σε γονείς και παιδιά να το επισκεφτούν με τα ποδήλατά τους και να ψυχαγωγηθούν. «Από κει και πέρα, θα ακολουθήσει καινούρια ανακοίνωση για την πρωινή λειτουργία του, ώστε να συνεχιστούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιούνταν όλα τα χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η ίδια ακριβώς διαδικασία είχε ακολουθηθεί και την περασμένη χρονιά. «Η δεύτερη ανακοίνωση βγήκε δέκα ημέρες μετά την πρώτη», σημείωσε.

Όσον αφορά στη λειτουργία του Πάρκου, υπογράμμισε ότι μέχρι σήμερα οριζόταν υπεύθυνος ένας υπάλληλος της Τεχνικής Υπηρεσίας. Σύμφωνα με τον νέο οργανισμό του Δήμου, το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής περιέρχεται στις αρμοδιότητες του Τμήματος Παιδείας, Νεολαίας και Αθλητισμού, υπάλληλος του οποίου θα αναλάβει την ευθύνη του. Ωστόσο σημείωσε ότι θα υπάρξει συνεργασία μεταξύ των δύο υπηρεσιών με στόχο την καλύτερη δυνατή λειτουργία του Πάρκου.