Στη μεθεπόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου η συζήτηση του θέματος της νέας αφετηρίας των ταξί στη Σύρο

Παραπέμπεται... η χωροθέτηση της πιάτσας

Επίσημα ο εμπορικός κόσμος υποστηρίζει της λειτουργίας της προβλεπόμενης θέσης στην παραλιακή ζώνη

Παρατείνεται η αγωνία των ιδιοκτητών και οδηγών ταξί της Σύρου όσον αφορά στην οριστική λύση του θέματος της νέας χωροθέτησης της αφετηρίας τους, καθώς αυτό, ως ατζέντα συζήτησης δεν έχει συμπεριληφθεί στη μεθαυριανή συζήτηση του δημοτικού συμβουλίου, από το οποίο ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων ζήτησε κι εγγράφως γνωμοδότηση, προτού προβεί στη λήψη κι ανακοίνωση της τελικής απόφασης.

Κατόπιν της ανοικτής σύσκεψης του συνόλου των εμπλεκόμενων κι άμεσα ενδιαφερόμενων πλευρών με το θέμα, η οποία είχε λάβει χώρα στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων την περασμένη εβδομάδα, η Περιφέρεια και ειδικότερα η αρμόδια Διεύθυνσή της, απέστειλε επισήμως αίτημα συζήτησης και γνωμοδότησης επί των δύο νέων προτεινόμενων θέσεων (πλατεία Μιαούλη και οδ. Σταματίου Πρωίου) προς το δημοτικό συμβούλιο και την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, ώστε να καταγραφεί η δημοτική θέση.

Ωστόσο και παρά το γεγονός της ήδη υπάρχουσας γνωμοδότησης του τοπικού αιρετού συλλογικού οργάνου επί του θέματος και μάλιστα προ αρκετών μηνών (εντός του 2016), κατόπιν των δύο επιλογών που θέτει στο προσκήνιο σήμερα η πλευρά της Περιφέρειας, με την επισήμανση δε πως, αυτές έτυχαν της ευρύτερης στήριξης κατά την πρόσφατη σύσκεψη, ο Δήμος καλείται να τοποθετηθεί αναφορικά με τις δύο προαναφερθείσες επιλογές.

Ως εκ τούτου, αλλά και όπως διαπιστώνεται μέσω της δημόσιας τοποθέτησης του εμπορικού κόσμου της Σύρου επί του επίμαχου θέματος, ο “πονοκέφαλος” της χωροθέτησης νέας αφετηρίας των ταξί στην Ερμούπολη, αυξάνεται και διατηρείται στο προσκήνιο της τοπικής ειδησεογραφίας.

Η “Κοινή Γνώμη” αν κι επικοινώνησε με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προκειμένου να έχει ενημέρωση από τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων σχετικά με τις εξελίξεις επί του θέματος, καθώς ο ίδιος είχε σημειώσει στη σύσκεψη μεταξύ άλλων, ότι προτίθεται να δώσει λύση άμεσα στο πρόβλημα του συγκεκριμένου κλάδου και αν ήταν εφικτό έως και χθες, ωστόσο η εφημερίδα ενημερώθηκε μέσω υπαλλήλου της ΠΝΑι, αποκλειστικά και μόνο για την αποστολή του σχετικού εγγράφου προς τη δημοτική πλευρά.

Πάντως, σε δηλώσεις κλήθηκε να προβεί και ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης σχετικά με τον χρόνο συζήτησης του θέματος στο αιρετό συλλογικό όργανο, με αφορμή την πρόσκληση της γραμματείας του δημοτικού συμβουλίου που δεν φαίνεται να έχει εντάξει το θέμα στην προγραμματισμένη ατζέντα της Πέμπτης, με τον ίδιο να εξηγεί τους λόγους που μεταθέτουν τη συζήτηση σε επόμενη συνεδρίαση και κατά πάσα πιθανότητα προς το τέλος του τρέχοντος μήνα.

Γνωμοδότηση στη μεθεπόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Πρόσκληση σε χωρικό Αντιπεριφερειάρχη

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της ενημέρωσης που κλήθηκε να προβεί ο δήμαρχος, αρχικά διευκρίνισε πως, το έγγραφο εκ μέρους της Περιφέρειας και της Διεύθυνσης Μεταφορών απεστάλη την Παρασκευή προς τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου, ενώ σήμερα προωθήθηκε από την αρμόδια δημοτική Υπηρεσία προς τη γραμματεία του δημοτικού συμβουλίου. “Πήραμε το έγγραφο από την Τεχνική Υπηρεσία σήμερα (σσ. Δευτέρα) και μάθαμε ότι (σσ. η Περιφέρεια) δεν αποδέχεται την πιάτσα στην παραλιακή ζώνη βάσει του εγγράφου. Το έγγραφο εστάλη προς τη γραμματεία του δημοτικού συμβουλίου και την Τεχνική Υπηρεσία” σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Μαραγκός, απαντώντας ευθύς αμέσως στην ερώτηση αν το θέμα πρόκειται να συζητηθεί ως εκτός ημερησίας, δεδομένης της έκδοσης της πρόσκλησης τέλος της περασμένης εβδομάδας.

Επαναλαμβάνοντας πως, “Σήμερα δια της επίσημης αλληλογραφίας της επιστολής της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και της Διεύθυνσης Μεταφορών κι Επικοινωνίας Κυκλάδων ενημερωθήκαμε πρώτον για το ότι δεν γίνονται αποδεκτές οι προτάσεις και η γνωμοδότησή μας επί των θέσεων που είχαμε προτείνει και επίσημα παλαιότερα και δεύτερον, ότι υπάρχουν άλλες δύο προτάσεις στο τραπέζι” τόνισε στη συνέχεια πως, “Εφόσον το πληροφορηθήκαμε επισήμως, στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου - ως εντός ημερησίας - θα συζητηθεί”. Προβαίνοντας σε διευκρινίσεις για το αν θα υπήρχε η δυνατότητα συζήτησης στη συνεδρίαση της Πέμπτης, ως πρόταση εκτός των προβλεπομένων θεμάτων, με φόντο την ανησυχία των ιδιοκτητών και οδηγών ταξί όπως αυτή έχει επανειλημμένως διατυπωθεί από την πλευρά τους, ο κ. Μαραγκός απάντησε αρνητικά, προτάσσοντας δύο λόγους. “Για ένα θέμα που χρονίζει, δεν μπορεί να αιτιολογηθεί το κατεπείγον. Άλλωστε ως δημοτικό συμβούλιο, είχαμε στείλει στην Περιφέρεια αρμοδίως τη γνωμοδότηση όπως προέβλεπε ο νόμος κι έκτοτε δεν είχαμε νεότερο. Μετά την τότε γνωμοδότησή μας το 2016, το θέμα ήταν σε εκκρεμότητα” υπογράμμισε ο κ. Μαραγκός, εμμένοντας ωστόσο στον δεύτερο λόγο που ανέφερε σχετικά με τη δυνατότητα χρόνου επεξεργασίας προς την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, ώστε να προκύψει τεκμηριωμένη τοποθέτηση. “Επί των δύο προτεινόμενων θέσεων θέλουμε και την άποψη της Τεχνικής Υπηρεσίας μας, άλλωστε εστάλη κι εκεί το έγγραφο. Κατανοείτε ότι μέσα σε δύο, τρεις ημέρες με όσα “τρέχουν” δεν είναι δυνατόν να υπάρξει μία εμπεριστατωμένη τοποθέτηση επί τη βάσει τεχνικών κι επιστημονικών στοιχείων για τις δύο θέσεις και να το φέρουμε αυτήν την Πέμπτη” ανέφερε ο ίδιος, υποστηρίζοντας σε κατηγορηματικό τόνο πως, “Η τεχνική έκθεση της καθ΄ ύλην αρμόδιας υπηρεσίας είναι στοιχείο απαιτούμενο της εισήγησης προς το δημοτικό συμβούλιο”. Θέτοντας μάλιστα το ρητορικό ερώτημα, “Πώς θα προλάβει η υπηρεσία μας να δει όλα τα δεδομένα και να έρθει με εμπεριστατωμένο τρόπο να τοποθετηθεί την Πέμπτη”, επεσήμανε σαφώς πως, “Θα το φέρουμε στο αμέσως επόμενο δημοτικό συμβούλιο το θέμα” γνωστοποιώντας την πρόθεσή της Δημοτικής Αρχής να κληθεί και να παρευρεθεί ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης κατά τη συζήτηση του θέματος. “Θα καλέσουμε και τον κ. Λεονταρίτη και τους ενδιαφερόμενους ώστε να τεκμηριώσουν τις προτάσεις τους” δήλωσε σχετικά ο κ. Μαραγκός, καταλήγοντας πως, “Θεωρούμε απαραίτητο να εξετασθούν και τα δεδομένα αναφορικά με τη δημόσια ασφάλεια, την επικινδυνότητα κλπ πέραν του ζητήματος αν είναι λειτουργικές ή μη οι θέσεις”.

Γνωστή η θέση της Δημοτικής Αρχής. Συμμετοχή του προέδρου του Λιμ. Ταμείου στη σύσκεψη

Εκτός από τη γνωμοδότηση του δημοτικού συμβουλίου επί του φλέγοντος – για τους οδηγούς και ιδιοκτήτες ταξί – θέματος προ μηνών, θα ήταν παράλειψη να μην υπενθυμιστεί προς τους αναγνώστες η σταθερή θέση της σημερινής Δημοτικής Αρχής, όπως αυτή έχει εκφρασθεί δημοσίως και προσφάτως στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων. Εκπροσωπώντας τον Δήμο και το Λιμενικό Ταμείο Σύρου, ο πρόεδρός του, Δημήτρης Κοσμάς είχε επισημάνει πως η πρόταση της χωροθέτησης της νέας αφετηρίας των ταξί αφορά στην παραλιακή ζώνη και ειδικότερα στο ύψος της τράπεζας Eurobank, όπως αυτή προβλέπεται στο πλαίσιο της υλοποίησης της ανάπλασης. “Έχουμε απόφαση της ΕΣΑΛ, του Υπουργείου Πολιτισμού για τη θέση της παραλίας. Αυτή σήμερα είναι η μόνη νόμιμη αδειοδοτημένη και ασφαλής θέση” είχε αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Κοσμάς, επαναδιατυπώνοντας την άποψη της Δημοτικής πλευράς.

 

Εμπορικός Σύλλογος Σύρου: Δυσαρέσκεια για τις θέσεις στην πλ. Μιαούλη και την οδ. Σταμ. Πρωίου

Αναφορικά με τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται ως περιεχόμενο δύο επιλογών για τη νέα χωροθέτηση της αφετηρίας των ταξί, τοποθετήθηκε δημοσίως ο Εμπορικός Σύλλογος Σύρου, εκφράζοντας αρχικά τη δυσαρέσκειά του για τις θέσεις της πλ. Μιαούλη και της οδ. Σταματίου Πρωίου. “Ενημερωθήκαμε από τα μέσα ενημέρωσης για την συνάντηση με θέμα την αφετηρία των ταξί που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Αντ/ρχη κου Λεονταρίτη πριν λίγες μέρες. Βεβαίως οι αγαπητοί συνάδελφοι αυτοκινητιστές πρέπει να έχουν την αφετηρία τους, αλλά τον Εμπορικό Σύλλογο κατόπιν μεγάλης δυσαρέσκειας από τα μέλη του αυτές τις μέρες και οι δύο προτάσεις που διαβάσαμε μας βρίσκουν αντίθετους και θα εξηγήσουμε αμέσως τους λόγους” αναφέρει ο Σύλλογος προλογικά, λέγοντας τα ακόλουθα: “Η 1η πρόταση αφορά την οδό Κων/νου Καραμανλή από την καφετέρια ΑΛΦΑ έως τον θερινό κινηματογράφο, δεξιά και αριστερά του δρόμου. Σας γνωρίζουμε ότι ο συγκεκριμένος δρόμος εξυπηρετεί την οδό Χίου (αγορά), που συνέχεια εφοδιάζουν τα καταστήματα ημιφορτηγά. Όλοι οι επαγγελματίες που εξυπηρετούν delivery όλη μέρα πηγαίνουν και έρχονται από αυτόν τον δρόμο. Ο δρόμος αυτός είναι αδιέξοδος. Εξυπηρετούνται οι μόνιμοι κάτοικοι που πηγαίνουν και φεύγουν προς το parking που βρίσκεται στην πολυκατοικία του Γεννάδιου. Φανταστείτε λοιπόν να είναι δεξιά και αριστερά του δρόμου τα ταξί και να έρχονται μπροστά στον θερινό κινηματογράφο να κάνουν ελιγμούς για να είναι έτοιμοι προς αναχώρηση μαζί με όλους τους παραπάνω. Δηλαδή το απόλυτο χάος”. Επιπλέον, ο Εμπορικός Σύλλογος τοποθετείται και για τη δεύτερη πρόταση, υποστηρίζοντας τα εξής: “Η 2η πρόταση αφορά την οδό Στ. Πρωίου στο μισό μήκος, δηλαδή τα καταστήματα θα έχουν στην πόρτα τους σταθμευμένα ταξί όλη μέρα με αποτέλεσμα να προκύπτει πρόβλημα προσβασιμότητας στην είσοδό τους και θα αφαιρεθεί και η ολιγόλεπτη στάση που ισχύει τώρα. Ξέρουμε ότι κακοπροαίρετα κάποιοι θα πουν ότι οι καταστηματάρχες θέλουν τα αυτοκίνητά τους στην πόρτα τους. ΟΧΙ κύριοι και οι δύο προτεινόμενοι οδοί για αφετηρίες ταξί πρέπει να είναι μόνο στάση με αλάρμ για την προσέλευση των πολιτών, για την τόνωση των εμπορικών καταστημάτων που βρίσκονται στο κέντρο. Κλειστά καταστήματα σημαίνει νεκρή πόλη. Για την τήρηση της ολιγόλεπτης στάσης με αλάρμ κάνουμε έκκληση προς την αστυνομική αρχή όποτε περνούν και βλέπουν σταθμευμένα αυτοκίνητα να βεβαιώνουν παραβάσεις”.

Δεν χρειάζονται αντιπαραθέσεις”

Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή τους, εκφράζουν τη συμπάθειά τους προς τον κλάδο των ταξί αναφορικά με το αίτημά του να αποκτήσει μία σταθερή και λειτουργική αφετηρία, επισημαίνοντας ωστόσο πως αξιολογούν καταλληλότερη θέση, την ήδη προβλεπόμενη στη Eurobank. “Κατανοούμε απόλυτα το αίτημα των συναδέλφων αυτοκινητιστών για αφετηρία, πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν έχει γίνει σαφές γιατί δεν δέχονται την λύση της παραλιακής οδού δηλαδή από την οδό Κέας έως την καφετέρια του Καραηλία έμπροσθεν της Eurobank, το κώλυμα για την αναστροφή προς το Κέντρο λύθηκε διότι μπορούν να μπαίνουν και να γυρίζουν στον χώρο του λιμανιού πρώην αφετηρία ΚΤΕΛ. Σημειώνουμε ότι από την αφετηρία που είχαν πριν την ανάπλαση της παραλίας μέχρι την προτεινόμενη απέχει μόλις 50 μ. είναι πολύ κοντά στην αγορά και στο λιμάνι”. Κατόπιν των ανωτέρω, καταλήγουν, λέγοντας τα εξής: “Αγαπητοί συνάδελφοι αυτοκινητιστές δεν χρειάζονται αντιπαραθέσεις και οξύτητες. Ο τόπος χρειάζεται ομόνοια, όλοι μαζί να δουλέψουμε για το καλό όλων μας, να μπορέσουμε να κρατήσουμε εδώ τα παιδιά μας. Τέλος παρακαλούμε τον αγαπητό Αντιπεριφερειάρχη κο Λεονταρίτη να λάβει σοβαρά τις θέσεις του Εμπορικού Συλλόγου, δεν χρειάζονται ακραίες συμπεριφορές από κανέναν”.