Πληρέστατη ενημέρωση για την πολεοδομική μελέτη Ερμούπολης στο δημοτικό συμβούλιο από τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Γιαννέλη Θεοδοσιάδη

Πολιτική βούληση για την πολυετή εκκρεμότητα

Διακριτή διαδικασία η έγκριση του σχεδίου του Προεδρικού Διατάγματος

Χωρίς δυνατότητα δεσμεύσεων για τον χρόνο οριστικής έγκρισης της πολεοδομικής μελέτης Ερμούπολης πραγματοποιήθηκε η αναλυτική ενημέρωση των δημοτικών συμβούλων του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης για το άκρως σοβαρό θέμα, από τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Γιαννέλη Θεοδοσιάδη, ο οποίος ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση των αιρετών και παρέστη το βράδυ της Δευτέρας στη δημόσια συνεδρίαση του συλλογικού οργάνου.

Ως πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων Αιγαίου (ΚΕΣΥΠΟΘΑΑ), το οποίο συνεδρίασε τον περασμένο μήνα στη Μυτιλήνη, παρέχοντας την πρώτη έγκριση επί της πολεοδομικής μελέτης Ερμούπολης, προέβη σε αναλυτική ενημέρωση σχετικά με τα επόμενα βήματα που απαιτούνται έως και την οριστική έγκρισή της, καθιστώντας σαφές, ότι η δρομολόγηση του θέματος απαιτεί πολιτική βούληση του συνόλου των συναρμόδιων Υπουργείων, εκ μέρους των οποίων θα πρέπει να “ανάψει το πράσινο φως” σε επίπεδο εγκρίσεων.

Από τα πλέον επίσημα χείλη, δηλαδή τον ίδιο τον κ. Γιαννέλη διευκρινίστηκε σε κάθε τόνο πως, το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος που στην τελική ευθεία προς το ΣτΕ θα συνοδεύσει την πολεοδομική μελέτη Ερμούπολης, προϋποθέτει διακριτή και ξεχωριστή διαδικασία εγκρίσεων, με τον ίδιο να βάζει τέλος στη “σκόνη” που σηκώθηκε από όποιες μεμονωμένες φωνές επιχείρησαν να συνδέσουν τις δύο διαδικασίες για μικροπολιτικά οφέλη.

Πρέπει να σημειωθεί πως στη συνεδρίαση της Δευτέρας εκτός από τα αιρετά πρόσωπα του δημοτικού συμβουλίου έδωσαν το “παρών” ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, ο περιφερειακός σύμβουλος, Μάκης Δαδάος, η πρόεδρος του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών νομού Κυκλάδων, Άρια Χαραλαμπίδη, καθώς επίσης μέλη του ίδιου Συλλόγου αλλά και του τοπικού Συλλόγου Αρχιτεκτόνων.

Τέθηκε το πρώτο θεμέλιο. Απομένουν επόμενη στάδια για την πολεοδομική μελέτη

Κατόπιν της τοποθέτησης του δημάρχου, Γιώργου Μαραγκού, ο οποίος μεταξύ άλλων ευχαρίστησε τον κ. Γιαννέλη για την ενημέρωση που αποδέχθηκε να παρέχει επί της ουσίας προς την τοπική κοινωνία για ένα θέμα που εκκρεμεί περισσότερο από μία 15ετία, αμέσως μετά την κλειστή τεχνική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας στο γραφείο του δημάρχου, πήρε τον λόγο ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Αναγνωρίζοντας ο ίδιος πως, η απόκτηση πολεοδομικής μελέτης τόσο για την Ερμούπολη, όσο και συνολικά για το νησί θα σημάνει ένα πολύτιμο εργαλείο για τους κατοίκους, τους μηχανικούς και τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, αφού θα προσδιορίσει με σαφήνεια την κάθε χρήση στην ιστορική πόλη και όχι μόνον, σκιαγράφησε τα επόμενα βήματα των εγκρίσεων από τα συναρμόδια Υπουργεία. Αναφερόμενος στην διαδικασία που είναι προσδιορισμένη και πρέπει να ολοκληρωθεί για τη δυνατότητα θεσμοθέτησης της πολεοδομικής μελέτης Ερμούπολης μετά την πρώτη γνωμοδότηση του ΚΕΣΥΠΟΘΑΑ, ο κ. Γιαννέλης σημείωσε χαρακτηριστικά τα εξής: “Μετά την εξέταση της πολεοδομικής μελέτης Ερμούπολης Σύρου από το ΚΕΣΥΠΟΘΑΑ και τη σχετική γνωμοδότηση από το Τμήμα Παραδοσιακών Οικισμών της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου, θα προχωρήσει η παρακάτω σειρά ενεργειών προκειμένου να προωθηθεί η διαδικασία θεσμοθέτησης της παραπάνω πολεοδομικής μελέτης. Πρώτον, διαβιβάζεται η πολεοδομική μελέτη στο Υπ. Περιβάλλοντος κι Ενέργειας για την έγκριση του ρυμοτομικού σχεδίου των αραιοδομημένων περιοχών των περιαστικών οικισμών και για την έκδοση Υπουργικής απόφασης έγκρισης των ορίων των πυκνοδομημένων περιοχών των περιαστικών οικισμών της πολεοδομικής μελέτης. Αυτό επιβάλλεται και πρέπει να γίνει. Δεύτερον, ακολουθεί η διαβίβαση της πολεοδομικής μελέτης στο Υπ. Πολιτισμού και Αθλητισμού για την έγκρισή της. Η εν λόγω έγκριση είναι απαραίτητη δεδομένου ότι το 2006 τμήμα της πόλης της Ερμούπολης χαρακτηρίστηκε ως ιστορικός τόπος. Τρίτον μετά τις παραπάνω εγκρίσεις η Υπηρεσία μας, η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής θα συντάξει εισηγητική έκθεση προς το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ) προκειμένου να γνωμοδοτήσει για τους όρους δόμησης και τους μορφολογικούς κανόνες δόμησης πολεοδομικής μελέτης”. Κατόπιν των ανωτέρω, ο κ. Γιαννέλης διευκρίνισε πως, “ήδη έχουν αντιγραφεί τα σχέδια” που όπως είπε θα περιέλθουν στη διάθεση του Δήμου και των αιρετών, τα οποία αναμένεται να σταλούν για τις σημαντικές εγκρίσεις στα συναρμόδια Υπουργεία.

Εμμένοντας αποκλειστικά στο θέμα της πολεοδομικής μελέτης, ο Γιάννης Γιαννέλης υπογράμμισε κατηγορηματικά πως σήμερα, “έχει γίνει το πρώτο βήμα” κι έχει τεθεί το αρχικό “θεμέλιο” για την απαιτούμενη διαδικασία.

 

Ξεχωριστή διαδικασία για το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος. Δυνατότητα κατάθεσης νέου σχεδίου από την τοπική πλευρά

Εν συνεχεία, ο κ. Γιαννέλης εστίασε την ενημέρωσή του την πορεία έγκρισης του σχεδίου του Προεδρικού Διατάγματος, για το οποίο διασαφήνισε πως, οι σχετικές ενέργειες θα ακολουθήσουν των διαδικασιών έγκρισης της πολεοδομικής μελέτης. “Μετά τις παραπάνω σχετικές εγκρίσεις όλων των εμπλεκομένων φορέων, θα διαμορφωθεί το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος έγκρισης της εν λόγω πολεοδομικής μελέτης με την συνυπογραφή και των τριών συναρμόδιων Υπουργών. Δηλαδή των Υπουργών Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος και θα διαβιβαστεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ)” σημείωσε συγκεκριμένα, προσθέτοντας πως, στο τελικό στάδιο θα προκύψει “η κατά νόμο γνωμοδότηση προ της υπογραφής του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας”.

Στο συγκεκριμένο σημείο θα πρέπει να τονισθεί πως, σχετικά με το ότι έχει συνταχθεί ένα σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος ήδη από τις Υπηρεσίες του Δήμου, το οποίο και παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση της Μυτιλήνης, πρόωρα, αν και δεν αποτέλεσε θέμα προς έγκριση όπως προαναφέρθηκε παραπάνω, υπήρξε διευκρίνιση εκ μέρους του ίδιου, για το ότι σχετικά με το περιεχόμενό του, χρήσιμο θα είναι να υπάρξει σύμπνοια της τοπικής πλευράς της Σύρου (αρχών, συλλόγων και φορέων), ώστε όταν φθάσει η ώρα συζήτησής του, οι αρμόδιοι να έχουν στη διάθεσή τους μία κοινή θέση. Ως εκ τούτου, στην ερώτηση για τη δυνατότητα κατάθεσης νέου σχεδίου, απάντησε καταφατικά.

Αξίζει να αναφερθεί πως, η παρέμβαση της προέδρου του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών νομού Κυκλάδων, Άριας Χαραλαμπίδη εστίασε ακριβώς στο συγκεκριμένο ζήτημα, διευκρινίζοντας προς τον Γενικό Γραμματέα πως, η θέση του Συλλόγου θα είναι η ίδια όπως το περιεχόμενό της γνωστοποιήθηκε στη συνεδρίαση της Μυτιλήνης.

Πολιτική βούληση για τη διάταξη που θα ορίζει το όργανο έγκρισης των οικοδομικών αδειών

Πέραν των ανωτέρω, κρίνεται αναγκαίο να τονισθεί πως θέμα που έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία σε κάθε ενδιαφερόμενη κι εμπλεκόμενη πλευρά με το πολεοδομικό θέμα, αποτελεί το ποιό θα είναι εν τέλει το αρμόδιο όργανο που θα εγκρίνει τις οικοδομικές άδειες για την πόλη. Στην προσπάθεια απεγκλωβισμού – στο μέτρο του εφικτού – από το Υπ. Πολιτισμού, η κάθε πλευρά ζητά τον περιορισμό παρέμβασης του εν λόγω Υπουργείου, αφού οι χρονοβόρες διαδικασίες αδειοδοτήσεων μέχρι σήμερα, έχουν αποδειχθεί άκρως καταστροφικές για την Ερμούπολη και τον αρχιτεκτονικό πλούτο της.

Απαντώντας σε αυτό το θέμα, ο κ. Γιαννέλης τόνισε πως, στη γνωμοδότηση του αρμόδιου συμβουλίου του υπουργείου Πολιτισμού, για την έκδοση οικοδομικών αδειών στην Ερμούπολη, ο νομικός σύμβουλος επισημαίνει ότι, “αποτελεί θέμα πολιτικής βούλησης το εάν θα εισαχθεί στο εν λόγω σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος διάταξη που θα καθορίζει ποιο θα είναι το συμβούλιο (Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου ή Συμβούλιο Υπουργείου Πολιτισμού ή και τα δύο) που θα γνωμοδοτεί για την έκδοση των οικοδομικών αδειών στο παραδοσιακό τμήμα της Ερμούπολης, που αποτελεί ταυτόχρονα και ιστορικό τόπο”. Χωρίς να προβαίνει σε καμία επιπλέον ανάλυση δε, τόνισε πως, “Η νομιμότητα της παραπάνω διάταξης θα κριθεί οριστικά από το Συμβούλιο της Επικρατείας”.

Γραφειοκρατική διαδικασία. Άγνωστος ο χρόνος έως την οριστική λύση του θέματος

Στη διάρκεια της συνεδρίασης τέθηκαν αρκετές ερωτήσεις, όπως αυτές έχουν καταγραφεί στο web tv της “Κοινής Γνώμης”, με ορισμένους συμβούλους να ζητούν απάντηση σχετικά με τον χρόνο που θα “κοστίσει” η ολοκλήρωση της ανωτέρω διαδικασίας εγκρίσεων.

Με τον κ. Γιαννέλη να εξηγεί πως, η υπόθεση δεν είναι στο χέρι του, αλλά απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη των συναρμόδιων Υπουργείων, κατέστησε σαφές παρακάτω πως, σήμερα όποιος επιχειρούσε να προσδιορίσει το χρονικό τέλος της υπόθεσης, θα αποδεικνυόταν άστοχος. “Είναι αυτές οι διαδικασίες που λέει ο νόμος και δεν μπορούμε τίποτα από αυτά να παραλείψουμε, όπως ισχύουν μέχρι τώρα” δήλωσε ο ίδιος προς το σώμα, δεσμευόμενος ωστόσο, πως, είναι στη διάθεση του Δήμου ανά πάσα στιγμή ώστε να συνδράμει στην προσπάθεια άσκησης πίεσης προς τα αρμόδια Υπουργεία.

Συμπληρωματικά στα λεγόμενα του κ. Γιαννέλη, ο δήμαρχος υπενθύμισε και τη δέσμευση υποστήριξης του Υφυπουργού Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριου Σαντορινιού.

 

Ομόφωνη διεκδίκηση. Οι λύσεις δεν έρχονται εξ ουρανού”

Από το σύνολο των τοποθετήσεων, αξίζει να γνωστοποιηθεί πιο αναλυτικά του προέδρου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννη Ρούσσου, ο οποίος έχει επί μακρό διάστημα πραγματοποιήσει επαφές και κινήσεις με αρμόδιους υπουργικούς παράγοντες για το θέμα, και στην τοποθέτηση του υποστήριξε πως, σε ό,τι αφορά στην πολεοδομική μελέτη της Ερμουπόλης, η οποία εγκρίθηκε από το ΚΕΣΥΠΟΘΑΑ “ορθώς ο Δήμος προχώρησε στο να ξεπεραστεί αυτό το στάδιο ώστε να ακολουθήσει το επόμενο, για τη διαδικασία του πολεοδομικού και ορθώς ξεκαθαρίστηκε ότι είναι άλλο θέμα το Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο το περιεχόμενο έχει δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση στον κόσμο”.

Επί του συγκεκριμένου ζητήματος διατύπωσε τις θέσεις του Επιμελητηρίου, το οποίο όπως σχολίασε, θεωρεί προτεραιότητα το πολεοδομικό της Ερμούπολης, αφού έλαβε και την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ., που αποτελείται από 61 μέλη από όλες τις Κυκλάδες, να προτάξει τις ενέργειες για την Σύρο.

Εν συνεχεία, ο κ. Ρούσσος ενημέρωσε σχετικά με την επίσκεψη του Υφ. Ναυτιλίας στη Σύρο και τη συνάντηση στα γραφεία του Επιμελητηρίου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Δήμου, του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών νομού Κυκλάδων και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνη Συρίγου. Σύμφωνα με όσα εξήγησε, η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε, με στόχο να εξετασθεί το πώς μπορούν να επισπευθούν οι διαδικασίες, να αναζητηθούν λύσεις μέχρι να τελειώσει το θέμα της πολεοδομικής μελέτης, καθώς και σχετικά με το πώς μπορούν να νομιμοποιηθούν όλες οι περιπτώσεις που αφορούν στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί και αφορά σε προσφυγές, αλλά κυρίως πως μπορεί να τροποποιηθεί το Προεδρικό Διάταγμα και πως μπορεί να υπάρξει σαφής διευκρίνιση του εάν ισχύουν τα όσα ο νόμος 4258 ορίζει για τις περισσότερες των περιπτώσεων της Ερμούπολης, ότι αρμόδιο είναι το Αρχιτεκτονικό Συμβούλιο ή υπερτερεί η άποψη ότι υπερισχύει το υπουργείο Πολιτισμού.

Όπως χαρακτηριστικά είπε “εάν έχουμε μία γνωμάτευση επ’ αυτού, τότε είναι πολύ πιο εύκολη η σύνταξη του Προεδρικού Διατάγματος, αφού θα στηριχτεί επάνω σε αυτή τη λογική του νόμου. Αν πάμε να φτιάξουμε ένα Προεδρικό Διάταγμα, ακόμα και λανθασμένη να είναι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, εάν στηριχτεί στην πεπατημένη που ισχύει για το υπουργείο Πολιτισμού, αυτό δεν θα είναι εφικτό, από την δική μας πλευρά να προσαρμοστεί στις πρακτικές λύσεις που θέλει η Ερμούπολη”.

Τόνισε δε, απευθυνόμενος στον κ. Γιαννέλη, ότι “το να αφεθεί το θέμα στην πορεία των πραγμάτων και να είναι η γραφειοκρατία εκείνη που θα το καθορίσει” σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει άμεση εξέλιξη, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως, “Δεν έχουμε τα περιθώρια να περιμένουμε αόριστες διαδικασίες και πιθανές προσφυγές στο ΣτΕ όταν για 6 μήνες δεν βγήκε καμία πολεοδομική άδεια, όταν κτίρια καταρρέουν, όταν από ένα μόνο μεσιτικό γραφείο έχουν χαθεί 30 εκ. Ευρώ επενδύσεις στο νησί και όταν επιτέλους η κυβέρνηση μιλάει για ανάπτυξη”.

Πρόσθεσε κατηγορηματικά μάλιστα πως, “Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ανάπτυξη αν δεν μπορέσουμε να βρούμε μία λύση, όχι για να παρακάμψουμε το Υπουργείο Πολιτισμού ή να παρακάμψουμε διαδικασίες νομιμότητας, αλλά επιτέλους για να αρχίσουν να κινούνται τα πράγματα”. Επισημαίνοντας μάλιστα πως, καθ΄ όλη τη διάρκεια αυτού του διαστήματος, το Επιμελητήριο Κυκλάδων έκρινε απαραίτητη τη διατήρηση χαμηλών τόνων, σχολίασε χαρακτηριστικά πως, “Είναι ξεκάθαρο ότι όλοι οι φορείς πλέον, όπως το έχουν δηλώσει, θα παλέψουμε με κάθε τρόπο απέναντι σε όποια πιθανή αρνητική κατάσταση υπάρξει, από οπουδήποτε και εάν προέρχεται, γιατί δεν πάει άλλο”. Έκλεισε την τοποθέτησή του μάλιστα, λέγοντας πως, “όποιος για μικροπολιτικές σκοπιμότητες, αντιστρατεύεται τα συμφέροντα του νησιού, πρέπει να περιθωριοποιηθεί” ενώ όπως συμπλήρωσε τέλος, “οι λύσεις δεν πρόκειται να έρθουν εξ ουρανού, χωρίς εμείς να τις διεκδικούμε συστηματικά, οργανωμένα, συντεταγμένα και ομόφωνα”.