Παραλαμβάνει η Οικονομική Επιτροπή Σύρου – Ερμούπολης την υδρογεωτεχνική μελέτη για τα κοιμητήρια και την προωθεί στο Υπ. Περιβάλλοντος για τις δικές του ενέργειες

Ο Δήμος ολοκληρώνει τα βήματά του για την πολεοδομική μελέτη Ερμούπολης

Άγνωστη η έκβαση της πολυσυζητημένης “εκκρεμότητας” για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων και το ιστορικό κέντρο της

Ουδείς μπορεί να είναι βέβαιος σχετικά με τη θετική έκβαση της υπόθεσης απόκτησης εγκεκριμένης πολεοδομικής μελέτης για την Ερμούπολη στη Σύρο, αν τελικώς κεντρικά, το Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν ανάψει το “πράσινο φως” για την τελική έγκρισή της, μετά και το “κλείσιμο” της τελευταίας προϋπόθεσης από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης.

Η εκπόνηση υδρογεωτεχνικής μελέτης για τα κοιμητήρια της Ερμούπολης αποτέλεσε το τελευταίο βήμα που έκανε ο Δήμος για να κλείσει ουσιαστικά η πολεοδομική μελέτη, όπως άλλωστε είχε ζητηθεί κεντρικά από το αρμόδιο Υπουργείο, προκειμένου να δοθεί η τελική έγκριση σε αυτήν και να εκδοθεί το απαιτούμενο Προεδρικό Διάταγμα.

Ως εκ τούτου, αύριο, η υδρογεωτεχνική μελέτη παραλαμβάνεται από την Οικονομική Επιτροπή και εν συνεχεία θα αποσταλεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για τελικό έλεγχο και έγκριση. Σύμφωνα με όσα γνωστοποιούν μέλη της Δημοτικής Αρχής στην εφημερίδα, η εν λόγω μελέτη αποτυπώνει με σαφήνεια πως ο υδροφόρος ορίζοντας δεν επηρεάζεται και δεν μολύνεται από τα κοιμητήρια της Ερμούπολης.

Αυτό ως στοιχείο είχε ζητηθεί κεντρικά, για να κλείσει η πολεοδομική μελέτη. Μετά από ανάθεση σε σχετικό γραφείο και την παρέλευση ενός σημαντικού χρονικού διαστήματος, πλέον ο Δήμος θα περιμένει τον έλεγχό της από το Υπ. Περιβάλλοντος, ώστε παρακάτω, να κάνει η Δημοτική Αρχή συναντήσεις για την πολυσυζητημένη υπόθεση.

Ωστόσο, η ανυπαρξία θετικής εξέλιξης μέχρι σήμερα για την πολεοδομική μελέτη Ερμούπολης, δεν αφήνει μεγάλο περιθώριο αισιοδοξίας για την απόκτηση ενός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου, καθώς σίγουρα γι αυτό, απαιτείται και πολιτική βούληση από την κυβέρνηση.

Αρκεί να υπενθυμιστεί πως για την υπόθεση της πολεοδομικής μελέτης, ο ενιαίος Δήμος και ο τέως Δήμος Ερμούπολης σταθερά ασκούσαν πιέσεις επί σχεδόν μια 20ετία ενώ συζητήσεις και συναντήσεις είχαν πραγματοποιήσει τόσο οι μηχανικοί, όσο και οι αρχιτέκτονες του νησιού.

Τα παραδοτέα του αναδόχου

Στο πλαίσιο της εκπόνησης της υδρογεωτεχνικής μελέτης, ο ανάδοχος του έργου, PLAS I. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑΚΗΣ & ΣΥΝ/ΤΕΣ Α.Ε., ήταν υποχρεωμένος να εξετάσει και να τεκμηριώσει αν ο υδροφόρος ορίζοντας επηρεάζεται από τα κοιμητήρια Ερμούπολης.

Σύμφωνα με τις συμβατικές υποχρεώσεις του, παρέδωσε το εξής έργο: “Α. Υδρογεωτεχνικές μελέτες για κοιμητήρια. Αποτελούνται από δύο μέρη. Το ένα μέρος είναι η Υδρογεωλογική μελέτη και αφορά τις Υδρογεωλογικές συνθήκες της ευρύτερης περιοχής των υφιστάμενων κοιμητηρίων και το δεύτερο αφορά την τεχνική έκθεση του έργου.

1. Υδρογεωλογική μελέτη: Σκοπός της υδρογεωλογικής μελέτης είναι η εξακρίβωση του τυχόν επηρεασμού υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα της ευρύτερης περιοχής από επιφανειακά και υπόγεια νερά τα οποία έρχονται σε επαφή με τον χώρο του κοιμητηρίου. Η υδρογεωλογική μελέτη έχει ως αντικείμενο τη μελέτη γεωλογικών, τεκτονικών, υδρογεωλογικών και υδρολογικών συνθηκών της ευρύτερης περιοχής, σε σχέση με το σκοπό της μελέτης. Στο πλαίσιο της μελέτης συντάχθηκαν χάρτες και έκθεση σύμφωνα με τις προδιαγραφές στην προκήρυξη του διαγωνισμού. 2. Τεχνική Έκθεση: Η τεχνική μελέτη λαμβάνει υπόψιν της τα στοιχεία, τα συμπεράσματα και τις προτάσεις της υδρογεωλογικής μελέτης. B. Μελέτες γεωλογικής καταλληλότητας για κοιμητήρια: Αντικείμενο των μελετών είναι η εκτίμηση της καταλληλότητας της έκτασης των κοιμητηρίων έναντι των γεωλογικών κινδύνων (πχ. ύπαρξη ενεργών ρηγμάτων, ερπυσμών, καταπτώσεων, κατολισθήσεων, καθιζήσεων κλπ) και γενικότερα κάθε είδους στοιχείων που συνδέονται με κινητικά φαινόμενα, στην αποτύπωση και ερμηνεία των γεωλογικών σχηματισμών ανάλογα με τις φυσικομηχανικές τους ιδιότητες, ενώ στο τέλος, διατυπώνονται τα απαραίτητα συμπεράσματα και προτάσεις. Επιπλέον, στο πλαίσιο της μελέτης γεωλογικής καταλληλότητας συντάσσονται χάρτες και τεχνική έκθεση. Τέλος, αναφορικά με την ειδική τεχνική μελέτη προβλέπονται τεχνική έκθεση, χάρτες και φωτογραφίες”.

Θα σταλεί στο Υπ. Περιβάλλοντος

Ερωτηθείς να απαντήσει για την ολοκλήρωση των προϋποθέσεων που ζητήθηκαν από τον Δήμο για την πολεοδομική μελέτη, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής ανέφερε τα εξής: “Αυτή η μελέτη (σ.σ. υγρογεωτεχνική) αφορά στο κατά πόσον ή όχι, τα κοιμητήρια της Ερμούπολης μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα. Ήταν το τελευταίο προαπαιτούμενο για να προχωρήσουμε στην Πολεοδομική μελέτη. Η υδρογεωτεχνική μελέτη που παραλαμβάνουμε στην Οικονομική Επιτροπή δείχνει πως ο υδροφόρος ορίζοντας δεν μολύνεται από τα κοιμητήρια”. Σε συνέχεια των ανωτέρω, πρόσθεσε μάλιστα πως, “Γι αυτό και εγκρίθηκε από την Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και από το Υπ. Υγείας” ενώ όπως τόνισε, “γίνεται η παραλαβή της την Τρίτη από την Οικονομική Επιτροπή, θα σταλεί στο Υπ. Περιβάλλοντος για να προχωρήσουν οι διαδικασίες”.

Στην ερώτηση αν εκτιμά πως η υπόθεση της απόκτησης πολεοδομικής μελέτης θα κλείσει οριστικά με θετικά αποτελέσματα για την Ερμούπολη, ο ίδιος παρουσιάστηκε φειδωλός σε όσα ανέφερε: “Δεν ξέρω με τα νέα δεδομένα και το γεγονός πως προχωρά το ΥΠΕΝ στα τοπικά πολεοδομικά, αν θα αλλάξει ή θα επηρεαστεί κάτι. Θα δούμε κατά πόσον μπορούν αυτά να “παντρευτούν”(;), να επηρεάσει(;) το ένα το άλλο... Θα το δούμε αυτό”. Συμπλήρωσε μάλιστα πως, “Θα κάνουμε τις επαφές που πρέπει για να δούμε πώς θα προχωρήσει η συγκεκριμένη υπόθεση”.

Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα πως ο ίδιος δήλωσε στην εφημερίδα ότι, “Τα τοπικά πολεοδομικά προχωρούν. Ήδη υπάρχει ανάδοχος και έχω διαβεβαιώσεις πως το τοπικό πολεοδομικό της Ερμούπολης θα προχωρήσει κατά προτεραιότητα γιατί είναι ιστορικός τόπος. Είναι κάτι που αφορά και το Υπουργείο Πολιτισμού”. Υπενθυμίζεται πως τα τοπικά πολεοδομικά είναι υπόθεση που “τρέχει” σε πανελλαδικό επίπεδο σε συνεργασία του αρμόδιου Υπουργείου με το ΤΕΕ.

Επαφές με αρμόδιο Υπουργείο

Σε συνέχεια των ανωτέρω, η “Κοινή Γνώμη” επικοινώνησε με τον Δήμαρχο, Νίκο Λειβαδάρα, ο οποίος απάντησε σχετικά με το αν θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με το Υπ. Περιβάλλοντος για το οριστικό κλείσιμο της υπόθεσης απόκτησης πολεοδομικής μελέτης.

“Θα παραλάβουμε την υδρογεωτεχνική μελέτη. Θα σταλεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος καθώς είναι η τελευταία προϋπόθεση που είχε ζητήσει από εμάς να κλείσει και μετά, θα δούμε τι μέλλει γενέσθαι” σχολίασε ιδιαιτέρως λακωνικά, εξηγώντας πως αυτονόητα, “θα κάνουμε επαφή για να δούμε πως θα προχωρήσει το θέμα. Η διαδικασία από πλευράς Δήμου έκλεισε ουσιαστικά. Εμείς δεν έχουμε κάτι άλλο.”.