Προσπάθεια ανάδειξης του θέματος της επιβολής περιβαλλοντικού τέλους στα τιμολόγια της Ύδρευσης από τη Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

“Όσο δεν αντιδρούμε, έρχονται νέα χαράτσια”

Η δημοτική παράταξη της αντιπολίτευσης προωθεί στο δημοτικό συμβούλιο ψήφισμα πέντε Δημάρχων της Αχαΐας προς στήριξη από τα αιρετά μέλη

Στην έγκαιρη ενημέρωση των δημοτών της Σύρου σχετικά με την προωθούμενη απόφαση επιβολής περιβαλλοντικού τέλους στα τιμολόγια της ύδρευσης προχωρά η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης, καταθέτοντας ψήφισμα διαμαρτυρίας πέντε Δημάρχων της Αχαΐας, προς ψήφιση στην επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση του συλλογικού οργάνου.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νικόλας Καΐλης με σχετικό έγγραφό του, ζήτησε να εισαχθεί προς συζήτηση το εν λόγω θέμα, καθώς αφορά σε ένα περιβαλλοντικό τέλος, που προβλέπεται πως θα αυξήσει περισσότερο τις χρεώσεις στα τιμολόγια των νοικοκυριών και το οποίο όπως έχει γίνει γνωστό τον τελευταίο μήνα, προέρχεται από την απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελλου να προωθήσει την εναρμόνιση της χώρας με την Κοινοτική Οδηγία Διαχείρισης των υδατικών πόρων. Μάλιστα, σύμφωνα με όσα έχουν καταστεί ευρέως γνωστά, αν και το θεσμικό πλαίσιο έχει ψηφιστεί τουλάχιστον προ δεκαετίας (2007), ωστόσο η εφαρμοστική απόφαση δεν έχει εκδοθεί κι ως εκ τούτου, σήμερα, η κυβέρνηση προωθεί όσα της “επιβάλλονται”.

Εντός αυτού του πλαισίου όμως και καθώς όπως σημειώνεται, μέσω αυτής της υπουργικής απόφασης “ξεμπλοκάρουν” χρηματοδοτήσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ για έργα της περιόδου του ΕΣΠΑ 2014 – 2020, η Λαϊκή Συσπείρωση εξηγεί πως, προωθείται νέο “χαράτσι” για κάθε δημότη, καλώντας το δημοτικό συμβούλιο να πάρει θέση, αφού τα όποια έργα δεν μπορούν να επιβαρύνουν έτι περισσότερο τις τσέπες των καταναλωτών.

Άμεση αντίδραση για τη μη επιβολή του νέου τέλους

“Θέλουμε πρωτίστως να υπάρξει μία ενημέρωση για να γνωρίζει και ο κόσμος. Να υπάρξει μία συζήτηση καθώς σε εμάς το θέμα με τις αφαλατώσεις είναι περίπλοκο και δεν ξέρουμε τί ύψος θα έχει το τέλος που θα επιβληθεί” σχολίασε αρχικά ο κ. Καΐλης στο πλαίσιο τηλεφωνικής επικοινωνίας με την εφημερίδα, γνωστοποιώντας το περιεχόμενο της παρέμβασης στην οποία και θα προβεί.

Όπως εξήγησε, “Πρόσφατα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με Κοινή Υπουργική Απόφαση έρχεται να επιβάλλει ένα ακόμη υποχρεωτικό χαράτσι στο νερό, το περιβαλλοντικό τέλος, το οποίο μεταφέρεται μέσω τιμολογίων στη μικρή κατανάλωση, δηλαδή στους δημότες”. Σύμφωνα με όσα τόνισε δε, το εν λόγω “χαράτσι” προέρχεται από την απαίτηση υλοποίησης των κατευθύνσεων “της Οδηγίας 2000/60 της ΕΕ και αξιοποιώντας την κατάσταση αλλά και την ανάγκη προστασίας του υδροφόρου ορίζοντα, επιδιώκει να φορτώσει στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων όσα έργα έχουν υλοποιηθεί ή προγραμματίζονται να γίνουν για το νερό, προσθέτοντας το κόστος απόσβεσης τους στα τιμολόγια ύδρευσης και άρδευσης”.

Από την πλευρά της Λαϊκής Συσπείρωσης, ο επικεφαλής της προσθέτει μάλιστα πως, “Όλοι γνωρίζουμε πως τα τιμολόγια ύδρευσης στα νησιά και κατά συνέπεια και στον Δήμο μας είναι “τσουχτερά” και η οποιαδήποτε αύξηση θα έχει ιδιαίτερα αρνητικά αποτελέσματα για τους δημότες”. Ως εκ τούτου, ως παράταξη του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης προβαίνει στην κατάθεση συγκεκριμένης πρότασης, προτρέποντας τα αιρετά μέλη στην προσεχή συνεδρίαση της Πέμπτης να ενστερνιστούν τη στάση αντίδρασης ενάντια στην επιβολή του περιβαλλοντικού τέλους, όπως αυτή έχει προκύψει και από πέντε Δημάρχους της Αχαΐας.

“Ως Λαϊκή Συσπείρωση, πιστεύουμε πως πρέπει άμεσα να αντιδράσουμε σε αυτή τη μεθόδευση, Δήμος, ΔΕΥΑΣ και δημότες να μην την αφήσουμε να περάσει έτσι γιατί όσο δεν αντιδρούμε παίρνονται νέα μέτρα που οδηγούν στην εξαθλίωσή μας. Το κράτος έχει υποχρέωση να κάνει έργα και όχι να τα χρεώνει στους πολίτες. Στη βάση αυτή θεωρούμε πως τόσο το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας όσο και το ΔΣ της ΔΕΥΑΣ θα πρέπει, ως πρώτο βήμα να στηρίξει το ψήφισμα ενάντια στο περιβαλλοντικό τέλος που βγήκε με πρωτοβουλία 5 Δημοτικών Αρχών της Αχαΐας, αλλά και να ασκηθεί πίεση προς την κυβέρνηση για τη μη εφαρμογή του μέτρου”.

 

Στήριξη του ψηφίσματος αντίθεσης πέντε Δημάρχων της Αχαΐας

Εκ μέρους του κ. Καΐλη, αναμένεται να προταθεί και η αναφορά στο σχετικό ψήφισμα των δημάρχων από τη γεωγραφική ενότητα της Αχαΐας, καθώς όμως και των προέδρων των ΔΕΥΑΣ. Ειδικότερα, πρόκειται για τους Δήμαρχο Ερυμάνθου, Θάνο Καρπή, Δήμαρχο Καλαβρύτων, Γιώργο Μάζουρα, Δήμαρχο Δυτικής Αχαΐας, Χρήστο Νικολάου, Δήμαρχο Αιγιάλειας, Θανάση Παναγόπουλο και Δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, αλλά και τους προέδρους των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης Πάτρας, Ανδρέα Παπανικήτα, Δυτικής Αχαΐας, Χρήστο Σκαγιά και Αιγιάλειας, Θανάση Παναγόπουλο.

Αυτούσιο το περιεχόμενό του έχει ως ακολούθως: “Με την υπ' αρ. 135257 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 17518/22-5-2017) θεσμοθετείται νέο χαράτσι (περιβαλλοντικό τέλος το ονομάζουν), μέσα από τους λογαριασμούς ύδρευσης – αποχέτευσης και άρδευσης.

Εφαρμόζεται πιστά η Κοινοτική Οδηγία 2000/60/ΕΚ και πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το νερό, με την οποία το νερό αντιμετωπίζεται ως εμπορεύσιμο και συνάμα κερδοφόρο προϊόν.

Η αναμενόμενη αύξηση των τιμολογίων, θα βαρύνει τις λαϊκές οικογένειες των πόλεων και τους μικρομεσαίους αγρότες, οι οποίοι βομβαρδίζονται από τη φορολεηλασία των κυβερνήσεων.

Μέσα από την επιβαλλόμενη κοστολόγηση και τιμολόγηση του νερού, το κόστος των απαιτούμενων έργων υποδομής ύδρευσης, αποχέτευσης, αντιπλημμυρικής προστασίας, άρδευσης και προστασίας περιβάλλοντος, πέφτει στις πλάτες των λαϊκών νοικοκυριών των πόλεων και της υπαίθρου.

Οι ΔΕΥΑ και οι υπηρεσίες Ύδρευσης των Δήμων, μεταβάλλονται σε φοροεισπράκτορες της κυβέρνησης, εισπράττοντας για λογαριασμό της νέους φόρους, που θα αποδίδονται σε αυτή για τη χρηματοδότηση έργων Προστασίας του Περιβάλλοντος μέσω του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ, αμφιβόλου αξίας και χρησιμότητας, με αδιαφανείς και ρουσφετολογικές διαδικασίες. Το νερό πρέπει να υπάρχει ως δημόσιο αγαθό και να παρέχεται ρουσφετολογικές διαδικασίες. Το νερό πρέπει να υπάρχει ως δημόσιο αγαθό και να παρέχεται στους δημότες άφθονο, φθηνό και άριστης ποιότητας.  Απαιτούμε να μην εφαρμοστεί η παραπάνω ΚΥΑ και διεκδικούμε τη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κατασκευή έργων ύδρευσης, αποχέτευσης, αντιπλημμυρικής προστασίας, άρδευσης και προστασίας του περιβάλλοντος”.