Ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου και ο Λιμενάρχης Σύρου μιλούν για τις προσπάθειες οργάνωσης και αύξησης της λειτουργικότητας στο λιμάνι της Ερμούπολης, ώστε η κατά πολύ αυξημένη τουριστική κίνηση να αντιμετωπίζεται ομαλά και χωρίς ταλαιπωρία για τον επισ

«Η Σύρος να γίνεται κάθε φορά καλύτερος προορισμός»

Τεράστιο «κύμα» εξόδου επισκεπτών, καθώς μόνο ένα δρομολόγιο μετέφερε 370 Ι.Χ. οχήματα

Ως την καλύτερη δυνατή, κρίνουν τη λειτουργικότητα του λιμένα της Ερμούπολης, μετά τις παρεμβάσεις, τόσο στο πλαίσιο της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου της πόλης, όσο και σε αυτές, που μεμονωμένα το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου, σε συνεργασία με τη Λιμενική Αρχή, προέβη, ώστε να διευκολυνθεί η κινητικότητα εντός του λιμένα.

Μετά την πάροδο ενάμιση περίπου έτους από την ολοκλήρωση των αλλαγών, που επέφερε η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, αλλά και με τη συνεχή μέριμνα, που επιδεικνύει το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου, σε ό,τι αφορά στη βελτίωση των υπηρεσιών εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού, που αφικνείται και αναχωρεί, το λιμάνι της Ερμούπολης επιδεικνύει την καλύτερη δυνατή εικόνα, ακόμη και εν μέσω της θερινής υψηλής περιόδου επισκεψιμότητας.

Φέτος, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Λιμεναρχείου Σύρου, κατακόρυφη υπήρξε η αύξηση, σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, των Ι.Χ. που «κατέβηκαν» από τα πλοία της γραμμής στο νησί. Μάλιστα, μόλις χτες, Κυριακή, 20 Αυγούστου, περίπου 370 οχήματα συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι της Ερμούπολης, προκειμένου να αναχωρήσουν με το με το Blue Star II, με προορισμό τον Πειραιά.

Προτεραιότητα η εξυπηρέτηση του επισκέπτη

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου, κ. Δημήτρης Κοσμάς, «έχουμε πάρει όλα τα κατάλληλα μέτρα, πάντοτε με την άψογη συνεργασία της Λιμενικής Αρχής και τα όποια προβλήματα αντιμετώπιζε το λιμάνι, έχουν ελαχιστοποιηθεί – έως και εξαλειφθεί. Έχουν δρομολογηθεί όλες οι παρεμβάσεις, ώστε να ρυθμίζεται η κίνηση των οχημάτων εντός του λιμένα. Έχουν προβλεφθεί λύσεις, αναφορικά με την είσοδο και την έξοδο των αυτοκινήτων, την είσοδο και τη στάθμευση των δικύκλων, υπάρχει ολόκληρος σχεδιασμός, με τη βοήθεια της Λιμενικής Αρχής για όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα», καταλήγοντας, πως «πιστεύω πως αυτές τις ημέρες, που έχει αρχίσει να κορυφώνεται το ‘κύμα’ της εξόδου των επισκεπτών, ότι όλα έχουν πάει αρκετά καλά».

Καθοριστικό ρόλο, σύμφωνα με τον κ. Κοσμά, έχει παίξει και η λειτουργία του Επιβατικού Σταθμού, καθώς και του χώρου “Kiss & Ride”, ενώ σημείωσε, πως όσο τηρούνται οι κανόνες από τους οδηγούς, δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα.

Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα στον Επιβατικό Σταθμό, όπως τόνισε, «εδώ και περίπου 10 ημέρες, έχουμε ενισχύσει τον Σταθμό με ακόμη έναν χώρο, ειδικά για αποσκευές, ο οποίος βρίσκεται ανάμεσα στο γραφείο και το WC και κλειδώνει, για ασφάλεια. Με αυτό τον τρόπο και το θέμα των αποσκευών, έχει λυθεί, σε ένα βαθμό. […] Ο χώρος έχει αυξήσει άρδην το επίπεδο εξυπηρέτησης του επιβάτη, αλλά και της ποιότητας του χρόνου αναμονής του». Όπως σημείωσε, «ο χώρος φροντίζουμε να είναι πάντα καθαρός, τα κλιματιστικά πάντα σε λειτουργία, ο υπεύθυνος του σταθμού βρίσκεται συνεχώς stand-by, για οτιδήποτε χρειαστεί. Έχουμε προσπαθήσει να προβλέψουμε τα πάντα».

Επιπλέον, η λειτουργία του χώρου της «ΗΠΙΟΝΗΣ», του ειδικού χώρου αναμονής για άτομα με μειωμένη κινητικότητα ή προβλήματα υγείας, «βρίσκεται σε εξαιρετικό βαθμό και όποτε έχει ζητηθεί έχουμε προσφέρει τις υπηρεσίες μας σε ανθρώπους, προκειμένου να τη χρησιμοποιήσουν».

Σε ό,τι αφορά στην παροχή υπηρεσιών προς τον επιβάτη, ο κ. Κοσμάς σημείωσε, πως «έχουν κυλήσει όλα ομαλά, πάντοτε με την ανοχή των επιβατών, ειδικά τις ημέρες που η κίνηση είναι τεράστια».

Παράλληλα, στον τομέα της νέας, σχετικά, χωροθέτησης των οχημάτων στη λιμενική ζώνη, όπως διαμορφώθηκε μετά την ανάπλαση, ήτοι τη δημιουργία χώρου “Kiss and Ride” και την μεταφορά της αφετηρίας των ΚΤΕΛ στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, όπισθεν του κτιρίου της Πυροσβεστικής, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου επεσήμανε, πως «έχει αποσυμφορηθεί σε μεγάλο βαθμό ο χώρος, που ήταν παλαιότερα η αφετηρία των ΚΤΕΛ και είναι λογικό».

Από την πλευρά του, ο Λιμενάρχης Σύρου, κ. Ιάκωβος Γκύζης, τόνισε, πως «φέτος έχουν γίνει κι άλλες παρεμβάσεις, όπως είναι η διευκόλυνση της εισόδου και εξόδου των επιβατών από τα στέγαστρα και βέβαια, μία ειδοποιός διαφορά από πέρυσι, είναι η ομαλοποίηση και σκυροδέτηση του τμήματος, εντός του λιμένα, όπου υπήρχαν παλαιότερα παρτέρια και ουσιαστικά ‘χώριζαν’ το δρόμο στα δύο».

Πληροφοριακό υλικό ήδη μέσα από το πλοίο

Με στόχο την αποσυμφόρηση του κέντρου, «έχει κυκλοφορήσει ένα δικό μας φυλλάδιο το οποίο διανέμεται και μέσα στα πλοία, για όσους αφικνούνται στο νησί, σχετικά με το πού μπορούν να παρκάρουν, πού μπορούν να βρουν ταξί, ΚΤΕΛ κλπ, ενώ παράλληλα, γίνονται ανακοινώσεις από μέσα από τα πλοία, για το τι μπορεί να συναντήσει κανείς κατευθυνόμενος δεξιά ή αριστερά από το λιμάνι και πού μπορεί να εξυπηρετηθεί. Πρόκειται δηλαδή, για μία πλήρη ενημέρωση και προς όσους έρχονται στη Σύρο και προς αυτούς που φεύγουν, ως το προς πώς θα μπορούν να κινηθούν, ώστε να μην αντιμετωπίσουν πρόβλημα, στην είσοδο και έξοδό τους από την πόλη», υπογραμμίζει ο κ. Κοσμάς.

Ωστόσο, όπως σημειώνει, «κάθε χρόνο, βλέποντας την αύξηση των επισκεπτών που καταφτάνουν στο νησί, θα βελτιωνόμαστε συνεχώς. Βλέπουμε τις ανάγκες που διαρκώς αυξάνονται, από τη στιγμή που το τουριστικό κύμα κάθε χρόνο είναι και μεγαλύτερο, και συνεχώς βελτιωνόμαστε, ψάχνοντας λύσεις που μπορούν να προωθήσουν το νησί, να εξυπηρετήσουν τον επισκέπτη και η Σύρος να γίνεται κάθε φορά καλύτερος προορισμός. Είμαστε ήδη σε ένα πολύ καλό σημείο, ειδικά αναφορικά με τη λειτουργία και την οργάνωση του λιμανιού».

Όπως ανέφερε και ο κ. Γκύζης, «η κίνηση έχει κανονικότατη ροή, μπορεί να το δει ο καθένας άλλωστε».

Ο κ. Κοσμάς υπογράμμισε την αγαστή συνεργασία μεταξύ του Ταμείου, του Λιμενάρχη και της Λιμενικής Αρχής, για όλες τις βελτιωτικές αλλαγές που προωθούνται και το καλό αποτέλεσμα που αυτές παράγουν.

«Ευαισθητοποίηση όλων για μία καλύτερη πόλη»

Για το ζήτημα της οργάνωσης, πλέον, του εξωτερικού τμήματος του λιμένα και πιο συγκεκριμένα της Ακτής Εθν. Αντιστάσεως, η οποία δέχεται και διοχετεύει όλο τον όγκο οχημάτων από και προς το λιμάνι, ενώ παράλληλα διασχίζεται από πεζούς, οι οποίοι παρατηρούν συχνά, πως η θέση των διαβάσεων, δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες τους, ο πρόεδρος του ΔΛΤ Σύρου σχολίασε, πως «υπάρχουν διάφορα σλόγκαν, αν έχει παρατηρήσει κανείς στα σημεία όπου δίνονται οι πληροφορίες προς τους επισκέπτες, τα οποία σκοπό έχουν να ευαισθητοποιήσουν τον επισκέπτη, αλλά και το συριανό πολίτη, να σεβαστούν ο ένας τον άλλον, να σεβαστούν τις διαβάσεις και άλλα σημαντικά μηνύματα, τα οποία πιστεύω ότι θα παίξουν ένα σημαντικό ρόλο, διότι και να τις ξαναφτιάξουμε, ίσως με πιο λειτουργικό τρόπο, το κυρίως ζήτημα, είναι να γίνει συνείδηση πλέον στον αυτοκινητιστή, ότι έχει προτεραιότητα ο πεζός. Δίνουμε προτεραιότητα στο να ευαισθητοποιηθεί ο πολίτης, ο Συριανός και ο επισκέπτης, στο ότι προέχει ο σεβασμός. Και αν όλοι τηρούμε τους κανόνες, κανείς δεν θα ταλαιπωρείται».

Επιβάρυνση επίσης, προκαλούν και τα οχήματα, που σταθμεύουν, ή πραγματοποιούν στάση εκτός των προβλεπόμενων χώρων, κατά μήκος της Ακτής Εθν. Αντιστάσεως, είτε από την πλευρά των στεγάστρων και του χώρου «Kiss and Ride», είτε από την πλευρά των πρακτορείων. «Στην αρχή ήταν αρκετά βελτιωμένη η κατάσταση, ωστόσο το τελευταίο διάστημα, με το μεγάλο κύμα τουριστών που είχαμε, ήταν λίγο πιο χαλαρά τα πράγματα. Υπήρχε προτροπή να μην παρκάρουν, αλλά ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες, το να βγει η Λιμενική Αρχή και να ‘μοιράζει’ πρόστιμα είναι μία λύση. Από την άλλη, αν προβούμε σε τέτοιες λύσεις, ενδεχομένως να κατηγορηθούμε και για αυτές», σημειώνει ο κ. Κοσμάς, διευκρινίζοντας όμως, ότι «το δικαίωμα να είμαστε χαλαροί, δεν μας δίνει αυτομάτως και το δικαίωμα να είμαστε ασύδοτοι», εμμένοντας στην άποψή του, ότι θα πρέπει να υπάρξει ευαισθητοποίηση του κόσμου, για τη χρήση των προβλεπόμενων χώρων στάθμευσης, εντός και εκτός κέντρου.

«Καλό θα είναι πλέον, να ενστερνιστεί και ο Συριανός πολίτης τα περιφερειακά πάρκινγκ, εκτός Ερμούπολης, χρησιμοποιώντας, είτε τα ποδήλατα του Δήμου, είτε τα Mini Bus, είτε και να περπατήσουν έως την πόλη, να κάνουν μία βόλτα. Το λιμάνι μας πλέον είναι μία τεράστια ‘βεράντα’, μία εξαιρετική ‘ρεσεψιόν’ για την Ερμούπολη και το νησί μας. Αυτά τα σχόλια εισπράττουμε και από τους επισκέπτες, οι περισσότεροι εξ αυτών, χρησιμοποιώντας σε μεγάλο βαθμό και το φυλλάδιο που μοιράζεται, απολαμβάνουν αυτή τη βόλτα, περπατώντας από την Πυροσβεστική έως το κέντρο», αναφέρει ο κ. Κοσμάς, υπογραμμίζοντας, πως εν τέλει, «η ευαισθητοποίηση όλων μας θα παίξει το σημαντικότερο ρόλο για μία καλύτερη πόλη».

Τέλος, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου τόνισε, για όποια προβλήματα τυχόν εμμένουν, πως «έχουμε μία συγκεκριμένη πόλη, με συγκεκριμένους χώρους, δεν μπορούμε, ούτε να τα φαρδύνουμε αυτά, ούτε να κάνουμε κάτι περισσότερο. Προσπαθούμε να βρούμε περισσότερους χώρους, όπου θα μπορούν να φιλοξενήσουν σταθμευμένα αυτοκίνητα. Κάθε χρόνο, βλέποντας την κατάσταση, θα κάνουμε όλες τις δυνατές προσπάθειες να τα βελτιώσουμε» και έκλεισε, λέγοντας, ότι «βλέποντας και τη φετινή σεζόν, νομίζω ότι η κάθε χρονιά ‘χτίζει’ την επόμενη. Παρατηρώντας αυτή την τόσο μεγάλη κινητικότητα που 

υπήρξε και αυτή τη χρονιά, πιστεύω, ότι του χρόνου θα είμαστε ακόμη καλύτεροι, θα έχουμε περισσότερο κόσμο. Τα μηνύματα από τους επισκέπτες είναι πάρα πολύ καλά, τόσο για τις παροχές, από πλευράς δημοτικής αρχής, όσο και για τις παροχές που έχουν λάβει από τους επιχειρηματίες. Έχουμε ένα καλό πακέτο εντυπώσεων στο σύνολό του και θεωρώ, συνεπώς, ότι αυτό θα μας επιτρέψει να βλέπουμε με πολλή περισσότερη αισιοδοξία και την επόμενη χρονιά για το νησί μας».

 

Προσπάθεια διευκόλυνσης με κάθε δυνατό τρόπο

Αξίζει να σημειωθεί, πως την Κυριακή αναχώρησαν από την Ερμούπολη, σε ένα δρομολόγιο, 370 αυτοκίνητα, τα οποία επιβιβάστηκαν στο Blue Star II, με προορισμό τον Πειραιά, δημιουργώντας μέσα στο λιμάνι την εικόνα μίας «θάλασσας» από Ι.Χ., η οποία ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν επηρέασε τη ροή της κίνησης στην Ακτή Εθν. Αντιστάσεως, καθώς η οργάνωση του λιμένα είχε διατηρηθεί στο ακέραιο.

«Ιδίως σε Ι.Χ. η κίνηση φέτος έχει αυξηθεί πάρα πολύ. Ευτυχώς έχει υπάρξει συνεργασία με τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, οι οποίες διευκολύνουν κάποιες καταστάσεις, με την επιβίβαση των φορτηγών άμεσα, αλλά και σε άλλα ζητήματα οργάνωσης της αποβίβασης και επιβίβασης, καθώς το λιμάνι μας είναι αρκετά μικρό. Για τα αυτοκίνητα που πρέπει να μετακινηθούν, βρίσκεται στα όριά του», τονίζει ο κ. Λιμενάρχης.

Το λιμάνι, σύμφωνα με τον κ. Γκύζη, «σαφώς δεν μπορεί να υπάρξει κάποια περαιτέρω βελτίωση, σε ό,τι αφορά στην οργάνωσή του, έχουμε φτάσει εκεί που έπρεπε να φτάσουμε, θεωρώ. Έγινε διεύρυνση της πύλης εξόδου των οχημάτων, ‘άνοιξε’ ο χώρος στη μέση, προκειμένου να μπορεί να εξυπηρετήσει περισσότερα οχήματα. Έστω και 50 θέσεις οχημάτων που ‘κερδίσαμε’, από την απομάκρυνση των παρτεριών, είναι κάτι πολύ σημαντικό για το λιμάνι ολόκληρο. Είναι καταλυτικός παράγοντας για τη λειτουργικότητα του λιμανιού σε ημέρες όπως η Κυριακή».

Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της παράνομης στάθμευσης και παρακώλυσης της κυκλοφορίας, η Λιμενική Αρχή, κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, προχώρησε και συνεχίζει να προχωρά σε επεμβάσεις. Όπως σχολιάζει ο Λιμενάρχης, «καθημερινά οι Λιμενικοί βρίσκονται σε περιπολίες. Στόχος μας είναι να μη χρειαστεί να ‘βγάλουμε μπλοκάκι’. Όταν όμως κάποιοι οδηγοί, δεν βρίσκονται κοντά και δεν έρχονται να απομακρύνουν το όχημά τους, όταν βρίσκεται παράνομα σταθμευμένο, είναι λογικό να αποδεχθούν τις νόμιμες κυρώσεις».

«Στόχος μας είναι να διευκολυνθεί η κυκλοφορία και όχι να ‘μαζέψουμε’ παραβάσεις. Δεν σας κρύβω ότι είναι πολλές δεκάδες – ίσως και εκατοντάδες – κάθε μήνα οι παραβάσεις, ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο, ακόμη και με μία ήπια αντιμετώπιση από πλευράς Λιμενικής Αρχής», σημειώνει ο κ. Γκύζης, ενώ, σε σχέση με την αντιμετώπιση συριανών ή «ξένων» πινακίδων, τονίζει, πως «αυτό είναι κάτι που με θλίβει όταν το ακούω. Δεν μας απασχολεί σε ποιον ανήκει ένα αυτοκίνητο. […] Η παράβαση είναι παράβαση, είτε την κάνει συριανός, είτε την κάνει επισκέπτης».

Κλείνοντας, ο Λιμενάρχης υπογράμμισε, πως «θα πρέπει να υπάρχει κατανόηση, από όλους και κυρίως από τους οδηγούς και τους επιβάτες, καθώς είναι μία περίοδος, που υπάρχει πολύ αυξημένη κίνηση. Ό,τι μπορεί να γίνει, κατά το δυνατόν, γίνεται για να διευκολυνθούν όλοι. Κάποια προβλήματα, σαφώς, λόγω της χωροταξίας της πόλης υπάρχουν, κυρίως κατά τις αφίξεις των πλοίων, που κατεβαίνει μεγάλος όγκος οχημάτων, δημιουργείται ένα μικρό μποτιλιάρισμα. Αυτό όμως, είναι αναπόφευκτο, όσο καλή δουλειά και να κάνει κανείς, όσο προετοιμασμένος κι αν είναι. Όταν αποβιβάζονται 150-160 Ι.Χ. που ταυτόχρονα μπαίνουν στη ροή του ενός και μοναδικού δρόμου, ενώ παράλληλα κινείται και η ήδη υπάρχουσα ροή οχημάτων στο δρόμο αυτό, όσα όργανα της τάξης κι αν υπάρχουν, είτε του Λιμενικού, είτε της Αστυνομίας, τα οποία υπήρχαν μέσα στο καλοκαίρι, θα υπάρξει κάποιο μποτιλιάρισμα. Δεν είαμστε το μοναδικό νησί, που την καλοκαιρινή περίοδο αντιμετωπίζει κυκλοφοριακό πρόβλημα. Προσπαθούμε όμως βάσει της εμπειρίας που έχει αποκτηθεί και δεδομένου ότι έχουμε παραπάνω δύναμη απ’ ότι πέρσι, να έχουμε όσο το δυνατόν καλύτερη αστυνόμευση, με γνώμονα τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας».