“Πέρασαν” κατά πλειοψηφία οι προτάσεις της Δημοτικής Αρχής στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για τις χρεώσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ για το 2018

Διατηρούνται τα αυξημένα δημοτικά τέλη

Καυστική κριτική με φόντο το τουριστικό τέλος ως προς το κομμάτι των συμμετοχών σε τουριστικές εκθέσεις και του τρόπου παρουσίας του νησιού

Οικονομική πολιτική που δεν ανακουφίζει ούτε στοιχειωδώς τους δημότες στους οποίους επιβλήθηκαν πέρυσι αυξημένα δημοτικά τέλη στη Σύρο συνεχίζει και φέτος η Δημοτική Αρχή, διατηρώντας τις ίδιες χρεώσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ για καθαριότητα και ηλεκτροφωτισμό αναφορικά με το έτος 2018.

Η συζήτηση για το σοβαρό θέμα πραγματοποιήθηκε στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής προχθές το μεσημέρι, οπότε και μέλη της αντιπολίτευσης υπενθύμισαν πως οι κάτοικοι των Δημοτικών Ενοτήτων της Άνω Σύρου και της Ποσειδωνίας έχουν ήδη επιβαρυνθεί με αυξήσεις 19% και 30% αντίστοιχα από την έναρξη του 2017, γεγονός που λειτουργεί αποτρεπτικά για τους ίδιους σε επίπεδο συναίνεσης στη συνέχισή τους.

Η υπόθεση των δημοτικών τελών συνολικά για το προσεχές έτος, που μεταξύ άλλων, δεν περιλαμβάνει άλλη μεταβολή για άλλες κατηγορίες, “πυροδότησε” ωστόσο έντονο διάλογο ανάμεσα στα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, με δεδομένο το τουριστικό τέλος που επιβάλλεται στους επαγγελματίες του κλάδου, αφού εμπράκτως αυτό, δεν επιστρέφεται θετικά τόσο προς τους ίδιους, όσο και προς το νησί.

Κατά τη διάρκεια της συνολικής κουβέντας, απασχόλησε σε ηπιότερο βαθμό το θέμα της διαμόρφωσης των διδάκτρων για τα παιδιά της Φιλαρμονικής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης καθώς όμως και το θέμα του αντιτίμου για την παραχώρηση του θεάτρου “Απόλλων” προς χρήση από θεατρικούς και πολιτιστικούς συλλόγους, οι οποίοι είτε εδρεύουν στο νησί, είτε όχι.

Σημειώνεται πως, για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού διατηρούνται οι μειωμένες χρεώσεις όπως έχουν εισηγηθεί και οι Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες όλων των περιοχών του Δήμου.

Παραμένει η επιβάρυνση σε Δημοτικές Ενότητες Ποσειδωνίας και Άνω Σύρου

Δεδομένου ότι το θέμα της οριστικής έγκρισης των δημοτικών τελών ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας για το έτος 2018 θα τεθεί προς ψήφιση και στο δημοτικό συμβούλιο σε επόμενη συνεδρίασή του, αλλά και με φόντο την αντίδραση που ήδη κατατέθηκε στην Οικονομική Επιτροπή, δεν αποκλείεται να φέρει στο προσκήνιο, νέο κύκλο κριτικής προς τη Δημοτική Αρχή και από τις παρατάξεις της ελάσσονος μειοψηφίας.

Σύμφωνα με όσα ισχύουν κατά το τρέχον έτος, αλλά και με όσα θα συνεχίσουν να ισχύουν σε επίπεδο χρέωσης των τιμολογίων της ΔΕΗ, οι κάτοικοι των Δημοτικών Ενοτήτων Άνω Σύρου και Ποσειδωνίας θα εξακολουθούν να επιβαρύνονται σε ποσοστό 19% και 30% αντίστοιχα, ενώ όπως ίσχυσε και για το 2017, θα εξακολουθήσει μία σχεδόν ανεπαίσθητη μείωση για τους κατοίκους της Δημοτικής Ενότητας Ερμούπολης, η οποία δεν μεταφράζεται σε ποσό μεγαλύτερο του 0,01 ευρώ/ μήνα.

Διευκρινιστικά και προς υπενθύμιση στους αναγνώστες πρέπει να αναφερθεί πως η διαφορά στην τιμολογιακή πολιτική μεταξύ των τριών Δημοτικών Ενοτήτων προκύπτει λόγω της απαίτησης σύγκλισης των συντελεστών των δημοτικών τελών, αφού ο Δήμος πλέον είναι ενιαίος και δεν επιτρέπεται η διαφορετική χρέωση των δημοτών μέσω των τιμολογίων της ΔΕΗ. Πρόκειται ωστόσο για ένα δεδομένο που μοιραία θα προέκυπτε μετά την ενοποίηση των πρώην τριών Δήμων.

Διαφώνησαν για τις περυσινές αυξήσεις που συνεχίζονται και το 2018

Τη διαφωνία της μείζονος μειοψηφίας εξέφρασε εκ νέου ο επικεφαλής της, Ανδρέας Γιαλόγλου εντός της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής, επαναδιατυπώνοντας την κύρια επιχειρηματολογία του.

“Πέρυσι είχαμε μειοψηφήσει διότι γινόταν αύξηση των συντελεστών στην Άνω Σύρο κατά 30% και στην Ποσειδωνία κατά 19%. Φέτος διατηρούνται αυτοί οι αυξημένοι συντελεστές τελών. Δεν επανερχόμαστε στους προηγούμενους. Άρα, μειοψηφούμε διότι αυτοί οι αυξημένοι συντελεστές διατηρούνται” δήλωσε χαρακτηριστικά, προβαίνοντας όμως και σε μία πολιτική παρατήρηση επί του περιεχομένου του προϋπολογισμού των τελών.

“Προβλέπονται 400 χιλ. ευρώ έσοδα περισσότερα από πέρυσι, μέσα από μία τακτική που είχατε στηλιτεύσει πρόπερσι της αύξησης των τετραγωνικών. Αυξάνετε κι εσείς τα τετραγωνικά μέσα από μία καταμέτρηση και κάποτε λέγατε ότι ήταν πλασματικά” ανέφερε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, ο οποίος θέλησε να πληροφορηθεί πώς θα έρθει στα δημοτικά ταμεία αυτό το μεγάλο ποσόν, πολλώ δε μάλλον όταν η Δημοτική Αρχή, παρακολουθώντας τους προϋπολογισμούς και τα εισπραχθέντα ετησίως, γνωρίζει καλά ότι κάθε χρόνο από τα τέλη, ο Δήμος δεν εισπράττει περισσότερα από 2.300.000 ευρώ.

“Αυξάνουμε τα τετραγωνικά για να προκύψουν πλασματικά παραπάνω έσοδα. Πολιτική παρέμβαση. Από ποιες τσέπες θα πάρετε τα 400 χιλ. ευρώ που προβλέπετε; Από τις ίδιες τσέπες; Δεν γίνεται να βγουν αυτά τα λεφτά” σχολίασε σχετικά, θίγοντας επιπλέον και το ζήτημα της αύξησης των τετραγωνικών αναφορικά με τα οποία χρεώνονται οι δημότες.

“Καταρτίζετε τον προϋπολογισμό τελών και τελικά αυτά που εισπράττουμε είναι λιγότερα. Δηλαδή κάπου 2.600.000 ευρώ προϋπολογίζατε πέρυσι και 2.350.000 λέτε ότι θα κλείσουμε. Τώρα λέτε 2.700.000 ευρώ. Δηλαδή από πέρυσι 100 χιλ. ευρώ παραπάνω όταν ξέρετε ότι πάνω από 2.300.000 δεν παίρνετε τον χρόνο” σημείωσε ο κ. Γιαλόγλου, τονίζοντας μάλιστα πως, “Δημιουργούμε διαρκείς “τρύπες” μέσα από αυτήν τη διαδικασία”.

Η Υπηρεσία Εσόδων βεβαιώνει αύξηση τετραγωνικών”

Σχετικά με την απόφαση της Δημοτικής Αρχής να μην προχωρήσει σε νέα αύξηση τελών, αλλά ούτε και να μειώσει τους συντελεστές χρέωσης στα τιμολόγια της ΔΕΗ, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Αλέξης Αθανασίου, κατέστησε γνωστό με σαφήνεια το σκεπτικό του.

“Η γενικότερη τοποθέτηση ήταν πως έτσι όπως έχουν φτάσει τα έσοδα και τα έξοδα των ανταποδοτικών όταν κάνεις αύξηση την πληρώνουν οι συνεπείς. Kι αυτό το καταλαβαίνουμε διότι αυτός που δεν πληρώνει ή δεν έχει και τη δυνατότητα να πληρώσει, δεν το κάνει γιατί για να είμαστε πραγματιστές υπάρχουν σπίτια στον τόπο μας, τα οποία έχουν κόψει τα ρολόγια τους λόγω της οικονομικής κρίσης” δήλωσε αρχικά ο κ. Αθανασίου, εξηγώντας παράλληλα, πως, “το πρώτο πράγμα που είπα στην Υπηρεσία όταν ανέλαβα είναι ότι σαφώς αν “βγαίνουν” τα οικονομικά μεγέθη δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνει αύξηση τελών”. Ως εκ τούτου, επεσήμανε πως δεν αυξάνονται περισσότερο τα δημοτικά τέλη για το 2018.

Σχετικά με την παρατήρηση της αύξησης των τετραγωνικών, ο κ. Αθανασίου ανέφερε πως, “Πράγματι η υπηρεσία εσόδων βεβαιώνει ότι υπάρχει αύξηση των τετραγωνικών”, με το μέλος της Δημοτικής Αρχής και Αντιδήμαρχο, Δομένικο Σαγκινέτο να τονίζει συμπληρωματικά πως, στις συζητήσεις της αρμόδιας Επιτροπής για τα θέματα επίλυσης φορολογικών διαφορών, η συντριπτική πλειοψηφία αυτών, αφορά σε ρύθμιση οικονομικών θεμάτων μετά από δήλωση του συνόλου των χώρων που ηλεκτροδοτούνται.

“Η αύξηση σίγουρα οφείλεται και στη ρύθμιση που υπάρχει για να δηλωθούν οι χώροι που δεν ήταν δηλωμένοι μέχρι τώρα και να γίνουν νόμιμοι. Έχει προκύψει ένα μεγάλο ποσοστό που πέφτει μέσα στο σύστημα” σχολίασε ο ίδιος, με το υπηρεσιακό στέλεχος της Οικονομικής Επιτροπής να σημειώνει όμως πως, “η διαφορά που προκύπτει από την αύξηση των τετραγωνικών είναι της τάξεως των 60 χιλ. ευρώ”, κάτι που δεν δικαιολογεί τη μεγάλη διαφορά προϋπολογισμού εσόδων που επεσήμανε ο κ. Γιαλόγλου.

Χαμηλά ποσά για εκθέσεις και προωθητικό τουριστικό φυλλάδιο

Εκτός των ανωτέρω, με φόντο την κατά πλειοψηφία έγκριση των δυνητικών τελών που περιλαμβάνουν και το τουριστικό τέλος, η πλευρά της μειοψηφίας άσκησε έντονη κριτική σχετικά με τα μη επαρκή ποσά που προβλέπονται στον νέο προϋπολογισμό του 2018 για τουριστικές εκθέσεις και εκτύπωση νέου τουριστικού φυλλαδίου.

“Έχουμε δύο ζητήματα. Αφενός έχουμε το web marketing για το οποίο δεν θέλω να επανέλθω. Έχουμε μειοψηφήσει στο παρελθόν και αφετέρου έχουμε τις εκθέσεις όπου έχει γίνει καθολική παραίνεση από την Ένωση Ξενοδόχων και το ξέρετε για αύξηση συμμετοχών” υπογράμμισε αρχικά ο κ. Γιαλόγλου, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως, ο πρόεδρός τους Ιάκωβος Αρβανίτης “Έχει πει ότι η παρουσία μας στις εκθέσεις είναι ισχνή έως και ανύπαρκτη και το μόνο ποσό που προβλέπετε είναι 5.000 ευρώ ξανά”. Ενώ υπάρχει “ξεκάθαρη βούληση των φορέων” όπως επανέλαβε, ωστόσο, αυτή η πρόθεσή τους δεν μπορεί να ευνοηθεί.

Στα προαναφερθέντα, το μέλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Νίκος Φωτεινιάς θέλησε να στηλιτεύσει την απουσία της Σύρου από την World Travel Market του Λονδίνου την τρέχουσα περίοδο, χρεώνοντας ευθύνη στη Δημοτική Αρχή. “Στο Λονδίνο αυτές τις μέρες ενώ μας έδινε αυτή την περίοδο η Περιφέρεια τη δυνατότητα να πάμε τσάμπα και να κάνουμε την προβολή του νησιού, έχει πάει σχεδόν όλο το Ν. Αιγαίο εκεί κι εσείς προτιμάτε να κάνετε φιέστες, στο Επιμελητήριο. Αντί λοιπόν να πάμε εκεί και να φέρουμε κόσμο από την Ευρώπη, εμείς ανακυκλώνουμε κόσμο μεταξύ μας; Θα φέρουμε κόσμο από τον Γαλησσά; Από τον Δανακό;” σχολίασε ειρωνικά ο ίδιος, με τον κ. Γιαλόγλου να συμπληρώνει την κριτική και στο θέμα του έντυπου προωθητικού υλικού που χρησιμοποιείται στις εκθέσεις.

“Ενώ έχουμε τα παλιά φυλλάδια και φέτος γίναμε ρεζίλι και χρειαζόμαστε καινούργια φυλλάδια και επικαιροποιημένα, τα 10.000 ευρώ για να κάνουμε δημιουργικό και να παράξουμε τα νέα φυλλάδια σε όλες τις γλώσσες, δεν φτάνουν” υποστήριξε κατηγορηματικά, με τον πρόεδρο της Τουριστικής Επιτροπής, Δομένικο Σαγκινέτο να απαντά λακωνικά πως, για τη συμμετοχή στις εκθέσεις, απαιτείται η συμμετοχή τουριστικών πρακτόρων, η πλευρά των οποίων όμως, δεν εκδηλώνει ενδιαφέρον.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του προς τη μειοψηφία, επιφυλάχθηκε για αναλυτική παρουσίαση του νέου τουριστικού φυλλαδίου, για το οποίο γνωστοποίησε πως, άμεσα βγαίνει στον “αέρα” ο διαγωνισμός, ο οποίος θα αφορά στη δημιουργία και εκτύπωση ενός τρίγλωσσου φυλλαδίου. “Πράγματι όσον αφορά τα φυλλάδια, θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός, αποφασίσαμε να βγάλουμε ένα φυλλάδιο σε τρεις γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά) για να γλιτώσουμε το κόστος. Το δουλέψαμε μόνοι μας, θα παρουσιαστεί” ανέφερε κατηγορηματικά.

Πέραν των ανωτέρω τελών, πρέπει να σημειωθεί πως, χωρίς μεταβολή παραμένουν οι παρακάτω κατηγορίες: Τέλη α. Διαφήμισης, β. Χρήσεως πεζοδρομίων, πλατειών και λοιπών κοινοχρήστων χώρων, γ. διαμονής παρεπιδημούντων και επί των ακαθαρίστων εσόδων των κέντρων διασκέδασης, εστιατορίων και συναφών καταστημάτων, δ. Τέλους ακίνητης περιουσίας, ε. Φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων και στ. Τελών δημοτικού σφαγείου για το 2018. Παρομοίως, σταθερά διατηρούνται και τα τέλη του δημοτικού κοιμητηρίου για το 2018.

Στα 30 ευρώ ανέρχονται μηνιαίως τα δίδακτρα για τη Φιλαρμονική

Στην ίδια συνεδρίαση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία και η αύξηση κατά 5 ευρώ των διδάκτρων που καταβάλλει το κάθε άτομο προς τη Φιλαρμονική στο πλαίσιο της διδασκαλίας μουσικών οργάνων.

Σύμφωνα με όσα εξήγησε ο Αλέξης Αθανασίου, αυτή η μικρή μεταβολή από 25 ευρώ στα 30 ευρώ, προκύπτει λόγω της διαφορετικής τιμολογιακής πολιτικής που υπήρχε ανάμεσα στις χρεώσεις του Δήμου και του Συλλόγου Φίλων Μουσικής μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα η Δημοτική Αρχή να επιλέξει την προσαρμογή των δικών της χρεώσεων προς εκείνες του Συλλόγου.

“Βρισκόμαστε σε αγαστή συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων Μουσικής που “τρέχουμε” τη Φιλαρμονική” ανέφερε ο κ. Αθανασίου, εξηγώντας το σκεπτικό της ήπιας αύξησης των διδάκτρων, που προτάθηκε προς έγκριση βάση της πρότασης του Τμήματος Πολιτισμού.

“Η πρόταση του Τμήματος Πολιτισμού είναι 30 ευρώ τον μήνα το πρώτο παιδί και εφόσον από την ίδια οικογένεια παρακολουθούν περισσότερα από ένα παιδιά, τα δίδακτρα που θα καταβάλλονται για το δεύτερο παιδί θα είναι 15 ευρώ και για το τρίτο παιδί δωρεάν” σημείωσε, διευκρινίζοντας δηλαδή, πως, “σε μία οικογένεια που παρακολουθούν περισσότερα από δύο παιδιά τα δίδακτρα που θα καταβάλλονται είναι 45 ευρώ ανά οικογένεια”.

Στην ερώτηση της πλευράς της μειοψηφίας - η οποία ψήφισε “παρών” στη συγκεκριμένη αλλαγή -, αν δηλαδή, γι αυτήν την αύξηση συναινούν και τα ίδια τα μέλη του Συλλόγου Φίλων Μουσικής, ο κ. Αθανασίου απάντησε καταφατικά.

Ηπιότερη χρέωση για πολιτιστικούς συλλόγους με έδρα τη Σύρο

Προτού ολοκληρωθεί η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, τα μέλη της ενέκριναν και την τιμολογιακή πολιτική όσον αφορά στην παραχώρηση προς χρήση του θεάτρου “Απόλλων”. Ειδικότερα, ευνοούνται εύλογα οι θεατρικοί και πολιτιστικοί Σύλλογοι που δραστηριοποιούνται στη Σύρο κι έχουν έδρα το νησί αφού καλούνται να καταβάλουν ποσοστό 5% των εσόδων τους πλέον του εκάστοτε ισχύοντος ΦΠΑ, σε αντίθεση με τους Συλλόγους – επισκέπτες που καλούνται με ελάχιστη καταβολή τα 50 ευρώ, να αποδίδουν το 15% των εσόδων τους πλέον του ΦΠΑ.