Αδυναμία προσδιορισμού του χρόνου έναρξης υλοποίησης του πολυπόθητου έργου από τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, Φρ. Βακόνδιο

Σοβαρή καθυστέρηση για το νέο σχολείο Βάρης

Σε εκκρεμότητα μέχρι σήμερα η ανάδειξη οριστικού αναδόχου, αν κι ο διαγωνισμός διεξήχθη τον περασμένο Απρίλιο

Επτά μήνες έχουν συμπληρωθεί από τη διεξαγωγή της διαγωνιστικής διαδικασίας για την ανάδειξη αναδόχου για την υλοποίηση του έργου του νέου Δημοτικού Σχολείου Βάρης και ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να συνάψει τη σχετική σύμβαση, αφού εκκρεμεί η ανάδειξη του οριστικού εργολάβου.

Παρά τις πρώιμες και ιδιαιτέρως αισιόδοξες δηλώσεις εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής τον περασμένο Απρίλιο στην “Κοινή Γνώμη” σχετικά με τον χρόνο υπογραφής της σύμβασης ανάμεσα στις δύο πλευρές και συγκεκριμένα, τις εκτιμήσεις του Δημάρχου Σύρου - Ερμούπολης, Γιώργου Μαραγκού που ήθελαν τη σχετική “συμφωνία” να έχει προχωρήσει ως και τις αρχές του περασμένου Ιουνίου, ωστόσο, σήμερα, αρκετούς μήνες μετά και την προκήρυξη του διαγωνισμού, η τοπική κοινωνία και κυρίως η σχολική κοινότητα παραμένει στην αναμονή για το μεγάλο και σημαντικό έργο, αφού δεν έχει κατακυρωθεί οριστικά ο ανάδοχος.

Το έργο που “παλεύει” η Συριανή κοινωνία να κερδίσει με φόντο τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες της μαθητικής κοινότητας της περιοχής, μετρά τουλάχιστον μία δεκαετία δημόσιας συζήτησης, αντιπαραθέσεων αλλά και διαλόγου μεταξύ των αυτοδιοικητικών των τελευταίων ετών, με τον σημερινό βηματισμό όμως, να διακρίνεται για τον υποτονικό ρυθμό του.

Αξίζει να υπενθυμισθεί πως, η επέκταση και αναβάθμιση της υφιστάμενης σχολική υποδομής στο χώρο που λειτουργεί σήμερα το Δημοτικό Σχολείο Βάρης είχε τεθεί στο προσκήνιο ως στόχος και όραμα του πρώην Δήμου Ποσειδωνίας (σσ. προ “Καλλικράτη”), με την προσπάθεια ωρίμανσης των μελετών και εξασφάλισης της χρηματοδότησης για την υλοποίησή του να έχει συναντήσει πολλά εμπόδια.

Αναφορικά με το πολυσυζητημένο έργο με τίτλο “Επέκταση – Διαμόρφωση κτιρίου για τη στέγαση Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Βάρης”, κρίσιμης σημασίας ημερομηνίες αποτέλεσαν η 16η Μαρτίου του 2016, οπότε και σε δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης λήφθηκε η απόφαση να διεκδικηθεί η υλοποίησή του από το νέο ΕΣΠΑ, καθώς όμως και η 16η Μαρτίου του 2017, οπότε και προκηρύχθηκε ο ανάλογος διαγωνισμός για την υποβολή των απαραίτητων φακέλων από τους υποψήφιους αναδόχους.

Δεδομένων των δηλώσεων του κ. Μαραγκού ο οποίος ευελπιστούσε πως θα ήταν εφικτή η αξιοποίηση του καλοκαιρινού χρονικού διαστήματος, ώστε να προωθηθούν οι ιδιαιτέρως οχλούσες εργασίες σε “νεκρό” σχολικό χρόνο, αλλά και με φόντο την έγκριση ως προσωρινού αναδόχου (από την Οικονομική Επιτροπή) του τέταρτου κατά σειρά εργολάβου - από τους 21 που εκδήλωσαν ενδιαφέρον -, κλήθηκε να απαντήσει σχετικά με τις σοβαρές χρονικές καθυστερήσεις ως προς την έναρξη του έργου, ο σημερινός Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος.

Παραδοχή της καθυστέρησης και αναφορά σε “εμπόδια”

Ειδικότερα, από την πλευρά του ο κ. Μαραγκός ερωτηθείς στο φύλλο της 17ης Μαρτίου για την προώθηση του έργου με αφορμή την προκήρυξη του διαγωνισμού είχε υποστηρίξει πως, “εάν κι εφόσον προχωρήσουν όλα καλά - διότι στις δημόσιες δημοπρασίες και διαγωνισμούς σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρξουν ενστάσεις, προσφυγές, καθυστερήσεις διότι απαιτούνται μία σειρά από προβλεπόμενες διοικητικές ενέργειες με βάση τα στάδια του διαγωνισμού -, θέλω να πιστεύω ότι είναι πολύ ρεαλιστικό μέσα στο α΄ εξάμηνο, δηλαδή μέσα στο τέλος Μαΐου ή και αρχές Ιουνίου του 2017 να έχουμε κατακύρωση και υπογραφή σύμβασης με τον ανάδοχο”. Μάλιστα είχε συμπληρώσει πως, δεδομένης της πρόβλεψης υλοποίησης του μεγάλου έργου (με προϋπολογισμό άνω των 2 εκατ. ευρώ), αν οι εργασίες ξεκινούσαν εντός του καλοκαιριού του 2017, τότε “μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2019 θα μπορούν να γίνουν τα εγκαίνια της νέας εκπαιδευτικής δομής”.

Δεδομένης της σοβαρής καθυστέρησης που καταγράφεται ως σήμερα, ερωτηθείς να εξηγήσει τους λόγους, ο Φραγκίσκος Βακόνδιος, αρχικά παραδέχθηκε πως, “Έχει πάει πίσω το έργο, αλλά δεν είναι ευθύνη της Τεχνικής Υπηρεσία όλο αυτό”.

Από την πλευρά του, υποστήριξε μάλιστα πως, “Η Τεχνική Υπηρεσία το τελευταίο διάστημα “τρέχει” πολλούς διαγωνισμούς” και καθώς “είναι ένα μεγάλο έργο και υπήρξαν πολλές προσφορές, αρκετές ενστάσεις και απαίτηση ελέγχου αυτών”, σκιαγράφησε πως, όλα τα παραπάνω συνηγόρησαν στην πολύμηνη καθυστέρηση.

Επικεντρώνοντας στους λόγους που μέχρι στιγμής έχει προκύψει η ανάδειξη προσωρινού αναδόχου και μάλιστα του τέταρτου κατά σειρά και δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη η διαδικασία για τη συμβασιοποίηση του έργου, γνωστοποίησε αρχικά πως, “Υπήρχαν δύο οικονομικότερες προσφορές απλώς είχαν “κοπεί” λόγω του ότι δεν επαρκούσαν τα στοιχεία τους και υπήρχαν προβλήματα με τις εγγυητικές τους”.

Ωστόσο, πέραν των ανωτέρω και αφού επεσήμανε πως, ακολούθησε η ανάδειξη του τρίτου ενδιαφερομένου από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, προέκυψε στη συνέχεια κώλυμα με φόντο την απώλεια της ασφαλιστικής – φορολογικής ενημερότητάς του, αλλά και καθυστερήσεις εξαιτίας προσφυγών.

“Από τον Ιούνιο και μετά υπήρχε ένα διάστημα που μας καθυστέρησε με τις ενστάσεις μεταξύ των αναδόχων. Όλες, η Οικονομική Επιτροπή μετά και από εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας, δεν τις έκανε αποδεκτές και προχώρησαν οι διαδικασίες για τον ανάδοχο που είχε εξ αρχής “επιλεγεί” και ήταν ο τρίτος ανάδοχος” σημείωσε σχετικά ο Φραγκίσκος Βακόνδιος, τονίζοντας πως, αφού εστάλησαν προς έλεγχο κι έγκριση τα έγγραφα του αναδόχου και οι αποφάσεις στην Αποκεντρωμένη, “τέλος Αυγούστου μας απάντησε η Αποκεντρωμένη να στείλουμε συμπληρωματικά στοιχεία και στάλθηκαν αρχές Σεπτέμβρη, εντός δηλαδή μίας εβδομάδας. (ΦΕΚ διαγωνισμού)”. Όμως, όπως πρόσθεσε, “παρόλα αυτά, τον Οκτώβρη ενώ ζητήσαμε τα στοιχεία του αναδόχου, τα έγγραφα από τον ίδιο που είναι απαραίτητα όπως φορολογική – ασφαλιστική ενημερότητα, ο ανάδοχος μας ενημέρωσε πως τη δεδομένη στιγμή δεν είχε φορολογικές ενημερότητες”.

Διευκρινίζοντας ο κ. Βακόνδιος, πως, η ασφαλιστική ενημερότητα είναι επιβεβλημένη για την ανάδειξη αναδόχου και τη συμβασιοποίηση ενός έργου, με φόντο την απώλεια αυτής στο διάστημα που μεσολάβησε έως τον τελικό έλεγχο από την Αποκεντρωμένη, επί της ουσίας “απορρίφθηκε” ο τρίτος ανάδοχος.

Εξ αρχής η διαδικασία για την υπογραφή σύμβασης με τον τέταρτο ανάδοχο

Κατόπιν των ανωτέρω, που κόστισαν μεγάλο χρονικό διάστημα στην πορεία προώθησης του έργου της επέκτασης και αναβάθμισης του Δημοτικού Σχολείου Βάρης, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος επεσήμανε πως πλέον, ο Δήμος “τρέχει” τις διαδικασίες για την σύμβαση με τον τέταρτο ανάδοχο.

Στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής έγινε η ανάδειξη ως προσωρινού αναδόχου του τέταρτου εργολάβου” σχολίασε ο κ. Βακόνδιος, εξηγώντας παράλληλα πως, ανεξάρτητα από τη διαδικασία που προβλέπεται για τον έλεγχο των εγγράφων του τρίτου αναδόχου από το Τεχνικό Συμβούλιο της Περιφέρειας στα οποία δηλώνει την αδυναμία του αφού δεν διαθέτει πλέον ασφαλιστική ενημερότητα αν και αρχικά - που δεν υπήρχε η εν λόγω έλλειψη -, είχε αναδειχθεί ως τελικός ανάδοχος, η Δημοτική Αρχή προχωρά τις διαδικασίες που απαιτούνται με τον τέταρτο ανάδοχο.

“Εμείς προχωράμε κανονικά στον επόμενο ανάδοχο” σημείωσα κατηγορηματικά, τονίζοντας πως, αυτή η εξέλιξη σαφώς και οδηγεί σε μία προσπάθεια “από την αρχή”.

Ερωτηθείς να εκτιμήσει τον χρόνο που θα απαιτήσει αυτή η διαδικασία των ελέγχων, πρόσθεσε πως, “Μετά την ανάδειξη του προσωρινού αναδόχου, στέλνουμε προς έλεγχο τα χαρτιά στην Αποκεντρωμένη για να εγκρίνει τη νομιμότητα της απόφασης και τέλος θα προκύψει η απόφαση για τον οριστικό ανάδοχο. Θα πάει περίπου στον ενάμιση μήνα πίσω ακόμη η διαδικασία” σχολίασε σχετικά.

Δεν υπάρχει κίνδυνος απώλειας της χρηματοδότησης”

Στην ερώτηση αν ο προϋπολογισμός του έργου είναι κατοχυρωμένος ή ελλοχεύει κίνδυνος απώλειας της χρηματοδότησής του, ο κ. Βακόνδιος υπήρξε σαφής ως προς τη μη ύπαρξη ενδεχομένου απώλειας του μεγάλου ποσού.

“Όχι, δεν υπάρχει κίνδυνος απώλειας. Έχει γίνει ο διαγωνισμός, έχουμε δεσμευμένα τα ποσά, η χρηματοδότηση είναι σύμφωνη με τον πρόγραμμα” ανέφερε ο ίδιος, ωστόσο, ερωτηθείς να εκτιμήσει τον χρόνο έναρξης των εργασιών επέκτασης του Δημοτικού Σχολείου Βάρης, ο ίδιος επεσήμανε πως, όταν υπογραφεί η σύμβαση, τότε “κατευθείαν θα πρέπει να ξεκινήσουν”.

Συγκεκριμένα, υπογράμμισε πως, “Αμέσως μόλις υπογραφεί η σύμβαση, πρέπει να ξεκινήσουν” δεσμευόμενος παράλληλα για την προσπάθεια πρόκλησης της μικρότερης δυνατής όχλησης σε χρόνο που θα λειτουργεί η σχολική μονάδα.

Καθώς χάθηκε ο πολύτιμος χρόνος της θερινής περιόδου, οπότε και δεν θα βρισκόταν σε λειτουργία το σχολείο, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος πρόσθεσε πως, “Πρέπει να εξετάσουμε πως θα συμβαδίζουμε... με τις ανάγκες του σχολείου. Να δούμε πότε μπορούν να γίνουν οι εκσκαφές ώστε να προκύπτει η λιγότερη δυνατή όχληση ως προς τη λειτουργία του σχολείου”.

Διευκρίνισε μάλιστα πως, “Περισσότερο μας ανησυχούν οι χωματουργικές εργασίες αφού θα χρειαστεί να βρίσκονται μεγάλα οχήματα και θα υπάρχει όχληση”.

Στην ερώτηση μάλιστα αν ο τρόπος παρέμβασης θα γνωστοποιηθεί προ τη σχολική κοινότητα ώστε να προκύψει η καλύτερη δυνατή συνεννόηση των ενδιαφερομένων πλευρών, ο ίδιος απάντησε καταφατικά. “Οπωσδήποτε. Σίγουρα. Ήδη για να γίνει το έργο είχαν προβλεφθεί κάποια μέτρα ως προς την ασφάλεια και το χώρο που θα χρησιμοποιούν οι μαθητές με σκοπό την ασφάλειά τους. Θα προσπαθήσουμε να πραγματοποιηθεί με τη λιγότερη δυνατή όχληση” επανέλαβε κατηγορηματικά ο κ. Βακόνδιος.

 

Καμία ανησυχία για την ποιότητα του έργου, με φόντο το υψηλό ποσοστό της έκπτωσης

Στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής την περασμένη εβδομάδα κατέστη σαφές πως ο τέταρτος ανάδοχος έχει προτείνει ένα σημαντικό ποσοστό έκπτωσης επί του προϋπολογισμού του έργου, δηλαδή ένα ποσοστό ύψους 42% στα σχεδόν 2,5 εκατ. ευρώ.

Ερωτηθείς ο κ. Βακόνδιος αν αυτή η έκπτωση “γεννά” ανησυχία για την ποιότητα και το αποτέλεσμα του έργου, πολλώ δε μάλλον επειδή αφορά και σχολείο, υπήρξε καθησυχαστικός.

“Οι προηγούμενοι ανάδοχοι κινήθηκαν πιο πάνω. Είχαν πιο μεγάλες εκπτώσεις. Σίγουρα το 42% είναι ένα μεγάλο ποσοστό σε έκπτωση έργου, βέβαια αντικατοπτρίζει και την εικόνα των κατασκευών δεδομένης της κρίσης στη χώρα μας. Τα ποσοστά έκπτωσης είναι πάρα πολύ μεγάλα” υποστήριξε σχετικά, δεσμευόμενος για τη συστηματική επίβλεψη των όποιων εργασιών από την Τεχνική Υπηρεσία. “Από εκεί και πέρα η Τεχνική Υπηρεσία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για το καλύτερο αποτέλεσμα. Έχουν ορισθεί επιβλέποντες μηχανικοί και θα παρακολουθούν συνεχώς το έργο για να γίνει αυτό που όλοι θέλουμε. Ένα σύγχρονο καινούργιο σχολείο και ασφαλές. Ένα έργο σωστό και άρτιο” δήλωσε κατηγορηματικά ο Φραγκίσκος Βακόνδιος.

Άγνωστος ο χρόνος έναρξης της υλοποίησής του

Προτού ολοκληρώσει τις δηλώσεις του ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος ρωτήθηκε εκ νέου αν κατά προσέγγιση μπορεί να υπολογίσει την έναρξη του έργου σε άξονα χρόνου, χωρίς να έχει τη δυνατότητα να απαντήσει με ακρίβεια.

“Σίγουρα είναι ένα έργο από τα μεγαλύτερα που θα πραγματοποιηθούν στο νησί μας. Ένα έργο που έπεσε και στην αλλαγή της νομοθεσίας για τα έργα. Έπρεπε βήμα βήμα να ελεγχθούν όλα. Κι αυτό έφερε μία καθυστέρηση. Υπήρξαν οι ενστάσεις, δόθηκαν 21 προσφορές στον διαγωνισμό και ήταν πολύ μεγάλος ο αριθμός των προσφορών. Για να ελεγχθούν όλα αυτά και για εμάς και για την Αποκεντρωμένη Διοίκηση έφεραν καθυστερήσεις” σχολίασε ξανά, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ως προς το κομμάτι της ετοιμότητας του τέταρτου αναδόχου, ο οποίος δεν παρουσιάζει ελλείψεις και κενά, καθώς προ εβδομάδος υπέγραψε με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης τη σύμβαση για τη συντήρηση των σχολικών μονάδων.

“Υπογράψαμε την περασμένη εβδομάδα κάποιο άλλο έργο που αφορά στη σύμβαση για τα σχολικά κτίρια με τον ίδιο. Τα χαρτιά υπάρχουν” επανέλαβε, σημειώνοντας ο Αντιδήμαρχος τέλος πως, “Θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν από πλευράς του ώστε να σταλούν όσο γίνεται πιο γρήγορα και να προχωρήσουν οι εγκρίσεις όσο το δυνατόν συντομότερα. Περιμένουμε όλοι την έναρξη του έργου”.