Κριτική και διαφωνίες κατά τη συζήτηση της οικονομικής πορείας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης στο δημοτικό συμβούλιο με φόντο τη συμπλήρωση του 9μηνου του τρέχοντος έτους

Αποκλίσεις στοχοθεσίας και χαμηλές απορροφήσεις έργων

“Σύσσωμη” η Δημοτική Αρχή επιχείρησε να απαντήσει στις σαφείς παρατηρήσεις της μείζονος αντιπολίτευσης

“Κινδυνολογία” χαρακτήρισε τις παρατηρήσεις της αντιπολίτευσης ως προς το θέμα των αποκλίσεων της οικονομικής στοχοθεσίας και των χαμηλών απορροφήσεων σε έργα, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός κατά την προχθεσινή συζήτηση της οικονομικής πορείας του ενιαίου Δήμου, με φόντο τα στοιχεία του 9μηνου του τρέχοντος έτους.

Την εμφανή αδυναμία του νέου Αντιδημάρχου Οικονομικών, Αλέξη Αθανασίου να δώσει σαφείς και συγκεκριμένες απαντήσεις σε μία σειρά ερωτήσεων που τέθηκαν από τη δημοτική μειοψηφία, επιχείρησαν να “καλύψουν” εκτός από τον κ. Μαραγκό, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος, όπως και ο πρώην Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιώργος Παπαμανώλης, εστιάζοντας κυρίως τις τοποθετήσεις τους στην “ατζέντα” που ελέγχουν και ήλεγχαν αντιστοίχως.

Δεδομένης της υποχρεωτικής συζήτησης κι έγκρισης των οικονομικών στοιχείων του Δήμου ανά τρίμηνο από το δημοτικό συμβούλιο, η πλευρά της αντιπολίτευσης, άδραξε την ευκαιρία να προβεί σε σημαντικού χαρακτήρα επισημάνσεις, εντοπίζοντας θέματα όπως, μείωση των ταμειακών διαθεσίμων, μη θεραπεία των αποκλίσεων αφού δεν πραγματοποιούνται αυτομάτως οι προβλεπόμενες αναμορφώσεις του προϋπολογισμού, αλλά και ιδιαιτέρως χαμηλή απορρόφηση ποσών για υλοποίηση έργων.

Στα ανωτέρω και κατόπιν της παράθεσης των γενικών οικονομικών δεικτών από τον κ. Αθανασίου και τον υπηρεσιακό παράγοντα που συμμετείχε στη συνεδρίαση της Δευτέρας, πρόσθεσε ένα συνολικό σχόλιο ο δήμαρχος, υποστηρίζοντας κατηγορηματικά πως, η “κινδυνολογία για την οικονομική υγεία του Δήμου πρέπει να σταματήσει”.

Πρέπει να σημειωθεί πως η παράταξη της Κίνησης Πολιτών Σύρου δεν εκπροσωπήθηκε στην εν λόγω συνεδρίαση, αφού ο επικεφαλής και το μέλος που συμμετέχουν στο δημοτικό όργανο, απουσίαζαν δικαιολογημένα.

 

Πλαστά πλεονάσματα και αύξηση των δαπανών πάνω από τις αντοχές του Δήμου

Συγκεκριμένα, η πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης επανέλαβε τις βασικές παρατηρήσεις της, όπως τις είχε εκθέσει σε πρώτο επίπεδο στην Οικονομική Επιτροπή. Πρωτίστως, ο επικεφαλής, Ανδρέας Γιαλόγλου παρατήρησε εκ νέου πως, δεν έχει γίνει έλεγχος της στοχοθεσίας “με αποτέλεσμα να αποκρύπτονται αποκλίσεις άνω του 10% σε όλες τις κατηγορίες εσόδων που ελέγχονται σύμφωνα με την ΚΥΑ 7261/22.2.2013”, κάνοντας αναφορά ειδικότερα και σε ορισμένους κωδικούς. Αν και όπως υποστήριξε “οι εν λόγω αποκλίσεις θα έπρεπε να έχουν οδηγήσει σε αντίστοιχες αυτόματες αναμορφώσεις του προϋπολογισμού”, ωστόσο πρόσθεσε πως, κάτι τέτοιο δεν έχει πραγματοποιηθεί κι ως εκ τούτου, “η εκτέλεση του προϋπολογισμού παρεκκλίνει της νομιμότητας”. Επεσήμανε δε, πως, όσον αφορά τις επενδύσεις η απόκλιση εντοπίζεται σε ποσοστό που “αγγίζει” το 80%.

Στα ανωτέρω, συμπλήρωσε μάλιστα πως, “δεν έχει γίνει προσαρμογή του Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης σύμφωνα με την ίδια ΚΥΑ” ενώ “το χρηματικό υπόλοιπο εμφανίζεται πλασματικά αυξημένο κατά 370.000 ευρώ” ποσό που αφορά στην επιχορήγηση της λειτουργίας της ΔΕΥΑΣ”. Αναφορικά με τα συγκεκριμένα χρήματα μάλιστα, τόνισε πως διαμορφώνουν “ένα πλασματικό πλεόνασμα”, εικόνα που δεν “κουμπώνει” με τα πραγματικά οικονομικά στοιχεία.

Ακολούθως, ο ίδιος έδωσε έμφαση και στο θέμα των ταμειακών διαθεσίμων, υποστηρίζοντας όπως και στην Οικονομική Επιτροπή πως ο Δήμος έχει απολέσει ένα μεγάλο ποσό από το 2014 έως σήμερα, εξέλιξη που προδίδει πως η Δημοτική Αρχή δαπανά περισσότερα από τις δυνάμεις της. “Εξετάζοντας τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου από το 2014 μέχρι σήμερα κατά την ίδια χρονική στιγμή κάθε χρόνο (30/9 κάθε έτους) διαπιστώνουμε ότι η Δημοτική Αρχή παρέλαβε ταμειακό υπόλοιπο 4,1 εκατομμύρια ευρώ και το μείωσε στα 3 εκατομμύρια αυξάνοντας παράλληλα τις υποχρεώσεις του Δήμου κατά 370 περίπου χιλιάδες ευρώ” ανέφερε, διευκρινίζοντας πως, “Δηλαδή σε τρία χρόνια κατασπατάλησε πόρους περίπου 1,5 εκατ. ευρώ”. Σύμφωνα με όσα επανέλαβε κατηγορηματικά, “Θεωρούμε ότι αυτό αποτελεί μείζον πολιτικό ζήτημα”.

Παρεκκλίνουν της ουσίας οι απαντήσεις για τις αποκλίσεις

Σχετικά με το θέμα των αποκλίσεων άνω του 10% σε αρκετούς κωδικούς θέλησε να απαντήσει με ένα γενικότερο σχόλιο ο πρώην Αντιδήμαρχος Οικονομικών, επισημαίνοντας πως, το Παρατηρητήριο, ελέγχει τη συνολική εικόνα στην κατεύθυνση της στοχοθεσίας κι άρα, αν διαπιστωνόταν σοβαρό πρόβλημα, θα το είχε επισημάνει προς τη Δημοτική Αρχή.

“Να υπενθυμίσω ότι οι αποκλίσεις όπως παρακολουθούνται κι ελέγχονται από το Παρατηρητήριο δεν αφορούν έναν έναν υποκωδικό αλλά αυτό που μετρά είναι η συνολική εικόνα σε σχέση με τη στοχοθεσία με έμφαση στα έσοδα και στην εξέλιξη των οφειλών σε τρίτους σε σχέση με τον περασμένο χρόνο” δήλωσε σχετικά ο Γιώργος Παπαμανώλης, υποστηρίζοντας βάσει των προαναφερθέντων πως, “αυτά παρακολουθεί το Παρατηρητήριο και να είστε σίγουροι ότι αν υπήρχε λόγος υποχρεωτικής αναμόρφωσης θα το είχε εντοπίσει πέρα από εμάς και θα το είχε θέσει”. Στο πλαίσιο δε της δικής του έμμεσης κριτικής προς την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης, υπενθύμισε πως, σχετική κίνηση – παρέμβαση είχε κάνει το Παρατηρητήριο “το Σεπτέμβριο του 2013, όταν είχε εντοπίσει πλασματικότητα στην εκτίμηση των εσόδων και αύξηση του ύψους των υποχρεώσεων του Δήμου”.

Από την πλευρά του σημερινού αντιδημάρχου Οικονομικών όμως, δόθηκε έμφαση στον κωδικό που αφορά τα έσοδα του Δήμου από την εκμετάλλευση των ακινήτων του, με τον Αλέξη Αθανασίου να τονίζει πως, σε γενικό ποσοστό ο Δήμος έχει καταφέρει να εισπράττει τα ενοίκια κατά 54%.

“Ο συγκεκριμένος κωδικός που είναι χρήματα που παίρνουμε από μισθώματα - όπως γνωρίζετε - τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον και πριν από ετούτη την Δημοτική Αρχή, έβαινε μειούμενος συνεχώς” ανέφερε ειδικότερα, εξηγώντας πως υπάρχει σαφής οικονομική δυσπραγία στους επιχειρηματίες και τον εμπορικό κόσμο, με αποτέλεσμα η απόδοση των ενοικίων να μην πραγματοποιείται με συνέπεια.

“Εδώ η ερώτηση είναι αν μπορείς ενώ έχεις μισθωτήρια συμβόλαια για χ ποσό σε κάθε μίσθωμα του Δήμου να αναμορφώσεις προς τα κάτω;” σχολίασε σχετικά ο κ. Αθανασίου, με τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης να διευκρινίζει πως, το ερώτημά του δεν αφορούσε στην εύλογα κατανοητή οικονομική δυσκολία του επιχειρηματικού κόσμου, αλλά στο γεγονός πως η Δημοτική Αρχή δεν διορθώνει την στοχοθεσία της. “Μιλάμε για μη συμμόρφωση με τους κανόνες που έχουν να κάνουν με τον προϋπολογισμό” δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Γιαλόγλου, επαναλαμβάνοντας και τρίτη φορά την ερώτησή του απέναντι στον σχολιασμό του δημάρχου, ο οποίος επιχείρησε να χρεώσει στην παράταξη της αντιπολίτευσης αναφορές περί κατασχέσεων.

Διολίσθησε προς τον λαϊκισμό ο Γ. Μαραγκός

Στα ανωτέρω, ο Γιώργος Μαραγκός θέλοντας να ανταπαντήσει και να υποστηρίξει το ορθό των ενεργειών του Αντιδημάρχου Οικονομικών και κατ΄ επέκταση της Δημοτικής Αρχής σχετικά με τη μη αναθεώρηση της στοχοθεσίας, παρέκκλινε της ουσίας και διολίσθησε στον λαϊκισμό.

“Υπάρχει κανείς ο οποίος δεν αντιλαμβάνεται την αντικειμενική αδυναμία ή τη δυσκολία που έχουν αυτοί οι οποίοι μισθώνουν τα ακίνητα του Δήμου να καταβάλουν τα μισθώματα; Προτείνετε να προχωρήσουμε σε κατασχέσεις; Θα γίνει κι αυτό μέσα στο 2018” τόνισε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον κ. Γιαλόγλου, εξηγώντας μάλιστα πως, δεν πρέπει να δημιουργείται η εικόνα πως “ο Δήμος είναι απρόθυμος να εισπράττει”, αφού όπως επανέλαβε, η Δημοτική Αρχή αντιλαμβάνεται τη γενικότερη οικονομική δυσκολία σε περίοδο παρατεταμένης κρίσης.

Συγκρίσεις με άλλους Δήμους για τη χαμηλή απορροφητικότητα ποσών σχετικά με έργα

Όσον αφορά στο θέμα των χαμηλών απορροφήσεων με σκοπό την υλοποίηση έργων έδωσε τις δικές του απαντήσεις ο κ. Βακόνδιος. Ειδικότερα, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών στην παρατήρηση πως ο Δήμος έχει απορροφήσει κατά το 9μηνο του 2017, χρήματα σε ποσοστό μόλις 15% από τους κωδικούς των επενδυτικών δαπανών, υπογράμμισε ακολούθως πως, συγκριτικά με άλλους Δήμους με χαμηλότερα ποσοστά, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης βαδίζει με καλύτερο ρυθμό.

“Γενικότερα δεν είναι υψηλό ούτε πολύ καλό νούμερο το 15%. Αν και το έχουμε επαναλάβει ξανά πως λόγω της καινούργιας νομοθεσίας από πέρυσι το καλοκαίρι με τα έργα ήταν μία νομοθεσία που αντιμετωπίσαμε για πρώτη φορά και όλοι εμείς και όλοι οι Δήμοι της Ελλάδος κι αυτό έφερε πολλές καθυστερήσεις”, ωστόσο όπως πρόσθεσε, “αν συγκρίνουμε τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, δηλαδή, αυτό το 15% σε σχέση με το παρελθόν σε σχέση με το 2013, αντίστοιχα το ίδιο διάστημα οι απορροφήσεις ήταν στο 10,55 %”.

Από την πλευρά του, υποστήριξε μάλιστα πως, “αν συγκρίνουμε τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης με άλλους Δήμους του Ν. Αιγαίου είμαστε πολύ πάνω σε απορροφήσεις”, μιλώντας ενδεικτικά για τον Δήμο Ρόδου που όπως γνωστοποίησε “έχει αυτήν την στιγμή 10,78%”, καθώς επίσης για τον Δήμο της Κω (9,85%), τον Δήμο Θήρας (6,86%), αλλά και τους Δήμους της Μυκόνου και της Θήρας.

Προκειμένου να υποστηρίξει την υποτονική πορεία απορρόφησης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ο κ. Βακόνδιος προέβη και σε συγκρίσεις σχετικά με Δήμους της Αττικής. Όπως πρόσθεσε, “όλα αυτά τα στοιχεία τα έχω στη διάθεσή μου και θέλω να πω με λίγα λόγια πως μπορεί το 15% να μην είναι ικανοποιητικό και σίγουρα όλοι θέλουμε περισσότερο, αλλά είμαστε πάνω από άλλους Δήμους πολύ μεγαλύτερου μεγέθους από τον δικό μας, καθώς και από τους πρώτους στο Ν. Αιγαίο σε απορροφήσεις”.

Στην τοποθέτησή του μάλιστα θεώρησε σημαντικό να συμπληρώσει πως, το 80% του προϋπολογισμού είναι δεσμευμένο για υλοποίηση έργων, υπογραμμίζοντας πως, αυτό σημαίνει πως, “το συγκεκριμένο ποσοστό αφορά σε χρήματα που έχουμε προϋπολογίσει για έργα που είτε είναι σε διαδικασία για να γίνει ο διαγωνισμός, ή έχει γίνει ή έχουν ξεκινήσει να εκτελούνται”.

Κατά συνέπεια, υποστήριξε πως, “αυτό το νούμερο, παρότι όπως ανέφερα είναι από τα υψηλότερα του Ν. Αιγαίου, το επόμενο διάστημα θα έχει πολύ μεγαλύτερα ποσοστά απορρόφησης”.

Να λάβει τέλος η ακατάσχετη κινδυνολογία”

Προτού ολοκληρωθεί η συζήτηση της έγκρισης των οικονομικών στοιχείων του 9μηνου, ο δήμαρχος κάνοντας αναφορά σε γενικά οικονομικά δεδομένα, υποστήριξε πως ο Δήμος δεν χαρακτηρίζεται από μη ομαλή πορεία κι ως εκ τούτου, “η ακατάσχετη κινδυνολογία πρέπει να λάβει τέλος”.

“Αυτή η τεχνηέντως ακατάσχετη κινδυνολογία να λάβει τέλος σε σχέση με την οικονομική υγεία του Δήμου μας. Είναι μία δύσκολη κατάσταση για τη χώρα μας και άρα, για τους ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού, αλλά ας κοιτάξουμε όλοι τον μέσο όρο των Δήμων κι ας δούμε τους οικονομικούς δείκτες και την ρευστότητα και τα ταμειακά διαθέσιμα των υπολοίπων των Δήμων” σχολίασε συνοπτικά ο Γιώργος Μαραγκός, ενισχύοντας τις ανωτέρω απαντήσεις των αιρετών της παράταξής του με λιτές επισημάνσεις.

Ως προς το κομμάτι της απώλειας του σχεδόν 1,5 εκατ. ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα, τονίζοντας πως, “μας εγκαλεί η αντιπολίτευση πως το ταμειακό υπόλοιπο που εμφανιζόταν 30/9 του 2014 ήταν 4,1 εκατ. ευρώ κι έχει πέσει περίπου στα 3 εκατ. ευρώ ενώ επιπλέον, αυξήθηκαν οι δαπάνες, υποχρεώσεις του Δήμου κατά 370 χιλ. ευρώ”, απάντησε πως, το ποσό των 900 χιλ. ευρώ αφορά σε “έκτακτα κι εξειδικευμένα έξοδα, σε επενδύσει και πάγια”.

Όπως δήλωσε κατηγορηματικά μάλιστα, “Ο Δήμος έχει προχωρήσει σε τέτοιου είδους δαπάνες κι έχει ενισχύσει την επιχειρησιακή λειτουργία του με βάση τις ανάγκες που είχε”.

Κατόπιν των ανωτέρω, ο κ. Μαραγκός εξέφρασε σχετικά την ικανοποίησή του για την οικονομική διαχείριση επισημαίνοντας πως στο πεδίο των τακτικών εσόδων “βρισκόμαστε στο 9μηνο στο 73%, μία εξαιρετική επίδοση τηρουμένων των αναλογιών (ιδανικό 75%)”, ενώ σχετικά με το θέμα της απορρόφησης των επιχορηγήσεων από επενδυτικές δαπάνες, ο ίδιος σημείωσε πως, “αυτό έχει να κάνει με το τί μας δίνει το κράτος. Δεν μπορούμε αυτήν τη στιγμή να φορτωθούμε εμείς την καθυστέρηση του κράτους στο να καταβάλει τους προβλεπόμενους επενδυτικούς πόρους προς τους Δήμους”.

Ολοκληρώνοντας την ενημέρωσή του δε, πρόσθεσε πως, “Όλοι γνωρίζουμε ότι ο Δήμος έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει την απόφαση την οποία λάβαμε το 2016 και αφορά στα ανταποδοτικά του 2017”, τονίζοντας πως ως προς τον προϋπολογισμό ο Δήμος έχει εισπράξει το 67%.