Ανάθεση της μελέτης με τίτλο “Γεωτεχνικές Έρευνες Περιοχή Βούρλη” για τη διερεύνηση των συνθηκών του υπεδάφους

Νέες ενέργειες για την υπόθεση της περιοχής “Βούρλη”

Απαραίτητο βήμα για να επιλεγεί ακολούθως η τελική λύση της παρέμβασης που θα πρέπει να υλοποιηθεί

Ένα ακόμη απαραίτητο βήμα για τη διαδικασία ολοκλήρωσης της μελέτης που απαιτείται για την αντιμετώπιση του κατολισθητικού φαινομένου στην περιοχή του Βούρλη πραγματοποιείται από τον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης, με την ανάθεση την μελέτης με τίτλο “Γεωτεχνικές Έρευνες Περιοχή Βούρλη”, στο πλαίσιο της οποίας θα διερευνηθούν οι συνθήκες του υπεδάφους.

Πρόκειται για μία διαδικασία που επιβάλλεται να γίνει με σκοπό την προώθηση των ενεργειών της σύνταξης και ολοκλήρωσης της μελέτης, που θα υποδείξει την καλύτερη δυνατή παρέμβαση – λύση στην περιοχή.

Αξίζει να υπενθυμιστεί πως, τέλη του περασμένου Ιουνίου είχε πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου από τον Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργο Μαραγκό, τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκο Βακόνδιο και τον αναπληρωτή προϊστάμενο της Τεχνικής Υπηρεσίας, Δαυίδ Διακοδημητρίου για την παρουσίαση των τριών λύσεων, οι οποίες προσδιορίστηκαν από την αρχική φάση της μελέτης.

Προκειμένου να υπάρξει νεότερη ενημέρωση για τη διαδικασία των γεωτρήσεων που θα ακολουθηθεί και θα πραγματοποιηθούν κατά πάσα πιθανότητα τέλος του τρέχοντος μήνα, η Κοινή Γνώμη επικοινώνησε με τον κ. Διακοδημητρίου και τον κ. Βακόνδιο.

Σημειώνεται πως το κόστος της εν λόγω μελέτης είναι 14.970,98 ευρώ πλέον ΦΠΑ 24%.

Γνώση για το υπέδαφος με δειγματοληπτικές γεωτρήσεις

Σύμφωνα με τη σύμβαση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης με τον ανάδοχο του προαναφερθέντος έργου, ο δεύτερος οφείλει να εκπονήσει σε διάστημα 45 ημερών τις εργασίες των γεωτρήσεων, με σκοπό να διερευνηθούν και να προσδιοριστούν οι συνθήκες του υπεδάφους στον παρόντα χρόνο.

Όπως αναφέρεται στη σύμβαση, ο ανάδοχος οφείλει να εκτελέσει τα παρακάτω: τρεις δειγματοληπτικές γεωτρήσεις, με σκοπό τη διερεύνηση των συνθηκών του υπεδάφους καθώς επίσης τις απαιτούμενες εργαστηριακές δοκιμές στα εδαφικά δείγματα των γεωτρήσεων. Συγκεκριμένα θα εκτελεστούν δοκιμές κατάταξης (κοκκομετρήσεις, όρια Atterberg), φυσικών χαρακτηριστικών (προσδιορισμός φυσικής υγρασίας, φαινόμενου βάρους κ.α.) και μηχανικών χαρακτηριστικών (αντοχή σε ανεμπόδιστη θλίψη, δοκιμή άμεσης διάτμησης, δοκιμή συμπιεσομέτρου κ.α.). Τέλος, θα πρέπει να προχωρήσει στη σύνταξης της τεχνικής έκθεσης με παρουσίαση και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της γεωτεχνικής έρευνας.

Απαραίτητο βήμα για επικαιροποιημένα στοιχεία. Αρχές 2019 η ολοκλήρωση της μελέτης

Κληθείς να μιλήσει για τις ανωτέρω ενέργειες που πρέπει να προωθηθούν άμεσα, ο κ. Βακόνδιος υπήρξε σύντομος, εξηγώντας πως πρόκειται για απαραίτητα βήματα με σκοπό ο μελετητής να έχει επικαιροποιημένα στοιχεία για την κατάσταση του υπεδάφους.

“Είχε γίνει η α΄ φάση της μελέτης που είχαμε αναθέσει, η οποία παρουσίασε τρεις εναλλακτικές λύσεις” υπενθύμισε, τονίζοντας παράλληλα, πως, αναφορικά με το ποια εξ αυτών θα προκριθεί, κρίνεται απαραίτητη πρώτα η διαδικασία των γεωτρήσεων. Όπως σχολίασε και ο κ. Διακοδημητρίου, “Για το ποια θα προωθηθεί ήθελε (σσ. ο μελετητής) λίγα περισσότερα στοιχεία, που θα προκύψουν από γεωτρήσεις. Διακόψαμε για λίγο τη μελέτη μέχρι να έχουμε πρόσθετα στοιχεία”. Ως εκ τούτου, σημείωσε πως, “Τώρα αναθέσαμε τις γεωτρήσεις” ώστε μετά να ολοκληρωθούν και οι εργαστηριακοί έλεγχοι.

Σύμφωνα με όσα υπογράμμισε, “Είναι μία συμπληρωματική μελέτη” και οι γεωτρήσεις εκτίμησε πως, “όπως μας είπε ο ανάδοχος θα γίνουν προς το τέλος του μήνα”.

Αμέσως μετά, “τα στοιχεία που θα βγουν από τις γεωτρήσεις και τα εργαστηριακά, θα δοθούν στον μελετητή ώστε να συνεχίσει μία από τις τρεις λύσεις που μας έχει προτείνει. Θα εξετάσει ποια λύση είναι η καλύτερη τεχνικά και θα επιλέξουμε”.

Ερωτηθείς για τα τελευταία στοιχεία που είχε στη διάθεσή του ο Δήμος και η Τεχνική Υπηρεσία για τις συνθήκες του υπεδάφους, ο ίδιος πρόσθεσε πως, “Είχαμε μία γεώτρηση που είχε κάνει ο Λέκκας το 2010. Δεν έχει αλλάξει κάτι, όμως μία δεν αρκεί. Πρέπει να επικεντρωθούμε σε εκείνο το σημείο με λεπτομέρεια. Θέλουμε περισσότερα στοιχεία για να δούμε που είναι ο βράχος ακριβώς, σε τί κλίση. Πρέπει να υπολογίσουμε ακριβώς” επανέλαβε κατηγορηματικά.

Όσον αφορά στο μεγάλο βήμα της υλοποίησης, ο κ. Βακόνδιος υπενθύμισε πως, “Η μελέτη θα οδηγήσει μέχρι και στα τεύχη δημοπράτησης για να είμαστε έτοιμοι και σε προϋπολογισμό βέβαια”.

Αναφερόμενος πρώτα στον χρόνο ολοκλήρωσης της πολυσυζητημένης μελέτης, ο ίδιος σημείωσε πως, “Δεν θα αργήσει”, εξηγώντας πως, “Αν γίνουν οι γεωτρήσεις προς το τέλος του μήνα κι έχουμε τα εργαστηριακά, πιστεύω ή Φεβρουάριο ή Μάρτιο να είμαστε έτοιμοι από άποψη μελέτης. Θα δοθεί στον μελετητή το αποτέλεσμα και αυτός θα συνεχίσει τη δουλειά που έχει ξεκινήσει”.

Ακολούθως, υπογράμμισε πως, “θα πρέπει να βρεθεί χρηματοδότηση από κάποιο πρόγραμμα” καθώς όπως πολλάκις έχει αναφερθεί, για όποια παρέμβαση προκριθεί, θα χρειαστεί η δαπάνη ενός μεγάλου ποσού, το οποίο δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσει ο Δήμος από το ταμείο του. Θέλησε να γνωστοποιήσει μάλιστα πως, “ήδη έχουμε κάνει κι επαφές με τα Υπουργεία για το θέμα της χρηματοδότησης”.

Παραμένουν οι απαγορεύσεις διέλευσης. Τίποτα δεν είναι στον αυτόματο...

Δεδομένου ότι θα απαιτηθεί συστηματική προσπάθεια για τις εργασίες των δειγματοληπτικών γεωτρήσεων, ο κ. Διακοδημητρίου επεσήμανε πως, θα υπάρξει ενημέρωση των δημοτών για προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας στο συγκεκριμένο σημείο της περιοχής Βούρλη.

Επιπλέον, σήμερα παραμένουν τα μέτρα απαγόρευσης διέλευσης των βαρέων οχημάτων, όπως φορτηγών και mini bus, για λόγους ασφάλειας.

Όπως επιβεβαίωσε και ο κ. Βακόνδιος, “Τα μέτρα απαγόρευσης διέλευσης παραμένουν και για να γίνουν οι γεωτρήσεις, οπωσδήποτε θα αποκλειστεί η διέλευση για λίγες μέρες”. Τόνισε δε, πως, εγκαίρως θα υπάρχει ενημέρωση από κάθε αρμόδια Αρχή.

Κληθείς να σχολιάσει γενικότερα την προσπάθεια της Τεχνικής Υπηρεσίας για τη σοβαρή υπόθεση του Βούρλη και τα κατολισθητικά φαινόμενα, ο ίδιος ανέφερε: “Προχωρά η υπόθεση του Βούρλη όπως είχε προσδιοριστεί από την αρχή. Το είχαμε πει ότι είναι μία διαδικασία χρονοβόρα αν θέλουμε να κάνουμε μία σωστή δουλειά και όχι πρόχειρες δουλειές”. Υποστήριξε μάλιστα πως, “Είπαμε να βάλουμε το θέμα σε μία σοβαρή σειρά, δηλαδή να έχουμε μελέτες, να έχουμε τεύχη δημοπράτησης, να γνωρίζουμε τί γίνεται”.

Ο ίδιος, υπεραμυνόμενος των ενεργειών που ακολουθούνται ως σήμερα, έκλεισε την ενημέρωσή του, λέγοντας πως, “Προχωρούν οι διαδικασίες κι ας μην φαίνεται τίποτα στον κόσμο. Δεν έχει μείνει το θέμα στον αυτόματο πιλότο. Γίνονται οι διαδικασίες”.

Σχετικά αρχεία: