Κριτική της μείζονος αντιπολίτευσης στη Δημοτική Αρχή αναφορικά με τον τρόπο που αποτυπώνει τα αυξημένα έσοδα ανταποδοτικού χαρακτήρα στον προϋπολογισμό του 2019

Γενικολογίες για τα έσοδα της Πολεοδομίας Μυκόνου

Πρώτη μεγάλη αναμόρφωση οικονομικών για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης από την Οικονομική Επιτροπή

Να κινείται σύμφωνα με τη νομιμότητα η Δημοτική Αρχή Σύρου – Ερμούπολης αναφορικά με τον τρόπο που αποτυπώνει στον προϋπολογισμό του Δήμου για το έτος 2019, τα έσοδα από τις υποθέσεις της Πολεοδομίας Μυκόνου, απαίτησε η μείζων αντιπολίτευση, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, οπότε και έγινε γνωστό πως ένα ποσό της τάξεως των 300 χιλ. ευρώ περίπου, δεν καταγράφεται με σαφήνεια που θα ξοδευτεί.

Παρά τις γενικόλογες διαβεβαιώσεις του προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής και Αντιδημάρχου Οικονομικών, Αλέξη Αθανασίου ότι τα εν λόγω αυξημένα έσοδα προωθούνται ανταποδοτικά σε ανάγκες της Υπηρεσίας Πολεοδομίας, ωστόσο, τα σχετικά έγγραφα με τα οικονομικά στοιχεία που είχαν στη διάθεσή τους τα αιρετά μέλη της Επιτροπής στο κομμάτι των εσόδων, επιβεβαίωναν τις σοβαρές παρατηρήσεις του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Ανδρέα Γιαλόγλου, πως, δηλαδή, δεν συνοδεύονται από σαφείς κωδικούς εξόδων.

Ο ίδιος υποστήριξε μάλιστα πως αυτά τα δεδομένα αποτελούν λόγο απόσυρσης του θέματος της πρώτης μεγάλης αναμόρφωσης του προϋπολογισμού του 2019, αφού θα πρέπει η Δημοτική Αρχή να κινηθεί βάσει νομιμότητας και να αποτυπώσει ποιες ανταποδοτικές ανάγκες θα καλύψουν τα έσοδα που έρχονται στο ταμείο μέσω του δυνητικού ανταποδοτικού τέλους για την έκδοση οικοδομικών αδειών.

Κατόπιν των ανωτέρω, στο ίδιο θέμα της πρώτης μεγάλης αναμόρφωσης δόθηκαν διευκρινίσεις για τις ορθές προβλέψεις κάλυψης μισθολογικών αναγκών του προσωπικού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ενώ έγιναν επισημάνσεις για τις προβλέψεις ποσών που “πραξικοπηματικά” - όπως χαρακτηριστικά σχολίασε ο Αλέξης Αθανασίου, λήφθηκαν από τον ΕΦΚΑ, με φόντο την υπόθεση των οφειλών του ΚΕΚ Φερεκύδης, προ μηνών.

Αυξημένες εισπράξεις στο δημοτικό ταμείο από υποθέσεις Μυκόνου

Η εξέλιξη της αύξησης των εσόδων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης από υποθέσεις Πολεοδομίας του νησιού της Μυκόνου έχει γίνει γνωστή από τις πρώτες δημόσιες συζητήσεις για τη σύνταξη του προϋπολογισμού του 2019.

Πρόκειται για ένα θετικό γεγονός που έφερε επιπλέον έσοδα στο δημοτικό ταμείο και το οποίο επιβεβαιώθηκε ξανά και στην συζήτηση για την πρώτη μεγάλη αναμόρφωση του τρέχοντος οικονομικού έτους.

“Όταν έχουμε έσοδα, έχουμε και τα αντίστοιχα έξοδα” παρατήρησε σε κατηγορηματικό τόνο ο κ. Φωτεινιάς σχετικά με το θέμα που “άνοιξε” για τα χρήματα ανταποδοτικού χαρακτήρα των Δήμων, εξηγώντας συγκεκριμένα τα σχετικά στοιχεία του προϋπολογισμού: “Στις εισπράξεις από δυνητικά και ανταποδοτικά τέλη από την Πολεοδομία της Μυκόνου έχουμε προβλέψει 78.901,88 το 2017, έχουμε εισπράξεις το 2018, 568.018,49 ευρώ και έχουμε μία μεταβολή 489.116,12 ευρώ. Επιπλέον έχουμε έσοδα από πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτων 160.000 ευρώ. Δηλαδή έχουμε ένα ποσό κοντά στις 600 χιλ. ευρώ που έχουμε εισπράξει και αυτό δεν φαίνεται να πηγαίνει πουθενά”. Ζητώντας απαντήσεις από τον πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής, ρώτησε αν αυτά τα χρήματα “πηγαίνουν σε ένα κουβά χωρίς πάτο;”.

Υπάρχει πλήρης ανταποδοτικότητα”

Παρά το γεγονός πως για σοβαρούς λόγους δεν κατέστη εφικτό να παραστούν στην χθεσινή συνεδρίαση οι υπάλληλοι της Οικονομικής Υπηρεσίας, ωστόσο ο κ. Αθανασίου θέλησε να τοποθετηθεί, υποστηρίζοντας πως, “υπάρχει πλήρης ανταποδοτικότητα”, χωρίς όμως να είναι σε θέση, όπως ο ίδιος αναγνώρισε, να δώσει λεπτομερείς διευκρινίσεις για το τεχνικό ζήτημα της αποτύπωσης των αντίστοιχων εξόδων.

“Καταρχήν με την πρόβλεψη του προϋπολογισμού 21/8/2018 εκείνη τη στιγμή είναι όπως τα γράφει η εισήγηση με το ΑΔΑ που μας διαβάσατε” ανέφερε αρχικά προς την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης, επιβεβαιώνοντας τα οικονομικά στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Φωτεινιάς. Αναγνωρίζοντας μάλιστα πως, “Αυτή τη στιγμή πέφτουν όλα τα ποσά και κυρίως τα μεγάλα ποσά για να μην κοροϊδευόμαστε, αμέσως μετά τον Νοέμβρη του 2018, εννοώ από την Πολεοδομία Μυκόνου”, ο κ. Αθανασίου επεσήμανε παρακάτω πως, “Θα δείτε ότι υπάρχει πλήρης ανταποδοτικότητα”.

Θέλοντας να τεκμηριώσει τον ισχυρισμό του, σημείωσε μάλιστα πως, “Όλη η Υπηρεσία της Πολεοδομίας, από μισθοδοσίες, τα αυτοκίνητά τους, οι μετακινήσεις τους, τα πάντα, καλύπτονται από το σχετικό ανταποδοτικό τέλος”, προσθέτοντας ακόμη πως, “Και το κτίριο που θα ενοικιαστεί για τις ανάγκες της Πολεοδομίας το οποίο το γνωρίζετε, είναι από αυτό το ανταποδοτικό τέλος”.

Επισημαίνοντας το γεγονός πως δεν αποτυπώνεται στην εισήγηση πού θα διοχετευθούν τα εν λόγω έσοδα αφού έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα, ο κ. Φωτεινιάς σχολίασε, “Δεν φαίνονται που πάνε. Χάνονται; Κάνατε αγώνα να μην πάρετε την Πολεοδομία της Μυκόνου και τώρα που παίρνετε λεφτά, αυτό σας βολεύει. Το θέμα είναι που πάνε...”.

Στα παραπάνω, απάντησε εκ νέου σε γενική κατεύθυνση ο κ. Αθανασίου, επαναλαμβάνοντας χαρακτηριστικά πως, “Όλα όσα φεύγουν για να καλυφθούν μισθοδοσίες, πάγια, μετακινήσεις κλπ., πληρώνονται από εδώ”.

Λόγος απόσυρσης. Κάνετε “τράμπα” στον γενικό προϋπολογισμό. Αυτό είναι παράνομο”

Σε ανάλογο τόνο, συνοψίζοντας έναν από τους κύριους λόγους της καταψήφισης του θέματος, ο Ανδρέας Γιαλόγλου, επέμεινε στην κριτική που ανέπτυξε στον πρόλογο της τοποθέτησής του, επαναλαμβάνοντας τα ακόλουθα, “Εδώ ενώ υπάρχει μία αύξηση των εσόδων από το ανταποδοτικό αυτό τέλος, αυτό το ποσόν δεν αντιστοιχίζεται σε έξοδα στον προϋπολογισμό. Δεν φαίνεται να αντιστοιχίζεται σε έξοδα. Συγκεκριμένα, σας παραπέμπω στην απόφαση τελών που εμείς έχουμε λάβει κι έχουμε ψηφίσει, όπου εκεί λοιπόν, λέει ότι δυνητικό ανταποδοτικό τέλος είναι 0,5% επί των οικονομικών αδειών” σχολίασε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας πως, “Όπως θα δείτε εδώ, όσα είναι έσοδά μας αντιστοιχίζονται και στα έξοδα. Εδώ λοιπόν, ενώ ξέρουμε κι αποδεχόμαστε ότι πρόκειται για ένα ανταποδοτικό τέλος και δεν νομίζω ότι υπάρχει θέμα επ΄ αυτού, δεν αντιστοιχίζεται τουλάχιστον ποσό 333 χιλ. ευρώ από τα έσοδα της Πολεοδομίας, σε αντίστοιχους κωδικούς εξόδων”.

Ως εκ τούτου, παρατήρησε πως, “Δεν βλέπουμε την ανταποδοτικότητα” αλλά όπως υποστήριξε, “Εκείνο που προκύπτει είναι ότι διασκορπίζονται στον γενικό προϋπολογισμό του Δήμου, ανταποδοτικά έσοδα, το οποίο είναι παράνομο”.

Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε δε, “Αυτό το ζήτημα πέραν των υπολοίπων που θα αποτελέσουν τη μειοψηφία μας για την αναμόρφωση, παρακαλώ να γραφτεί ξεκάθαρα στα πρακτικά. Αναιρείται ο ανταποδοτικός χαρακτήρας μίας εκ των υπηρεσιών που έχει μεγάλα έσοδα”.

Προβαίνοντας μάλιστα και σε έναν συνολικότερο σχολιασμό, ο Ανδρέας Γιαλόγλου καυτηρίασε τον τρόπο που φαίνονται υγιή τα οικονομικά του Δήμου.

“Εξ αυτού, η αύξηση των εσόδων που παρατηρείται δεν προκύπτει από τα τακτικά μας έσοδα, αλλά προκύπτει από την “τράμπα” αυτή. Δηλαδή, από την “τράμπα” μεταφοράς των εσόδων στον γενικό προϋπολογισμό του Δήμου. Πραγματικά αυτό το ζήτημα από μόνο του είναι αντικείμενο απόσυρσης του προϋπολογισμού ώστε να ανασυνταχθεί και να αντιστοιχεί σε κωδικούς εξόδων το σύνολο των εσόδων της Πολεοδομίας” υποστήριξε κατηγορηματικά.

Προβλέψεις για τις μισθοδοσίες των υπαλλήλων σχετικά με διεκδικήσεις

Στην ίδια συνεδρίαση αναφέρθηκαν από πλευράς κ. Αθανασίου και οι προβλέψεις που έγιναν από την Δημοτική Αρχή αναφορικά με τις απαιτήσεις αυξημένων μισθολογικών αποδόσεων προς τους δημοτικούς υπαλλήλους, βάσει των διεκδικήσεών τους για τα επιδόματα και τις περικοπές στα μνημονιακά έτη.

“Μπαίνει και όποια άλλη κατανομή υπάρχει” δήλωσε, όσον αφορά στους λόγους της αναμόρφωσης, τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής, “Δηλαδή για τις Σχολικές Επιτροπές, για το προσωπικό που θα μεταταχθεί, αποσπαστεί στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης. Τα 280 χιλ. ευρώ για την πρώτη δόση των πρώτων εργαζομένων μας που νομίζω έχουμε πει σε όλους τους τόνους ότι θα μπουν εντός μισθοδοσιών”. Εξήγησε μάλιστα πως, γι αυτόν τον λόγο “Θα δείτε πιο “φουσκωμένες” μισθοδοσίες λόγω του ότι συμπεριλαμβάνεται και αυτό το ποσό μέσα”.

Εκτός των ανωτέρω, διευκρίνισε δε, πως οι παραπάνω προβλέψεις εντάσσονται “ενόψει μίας νομοθετικής ρύθμισης ή ενόψει μίας πιθανής δικαίωσης των ανθρώπων πρωτόδικα, όπου θα δούμε βέβαια πως θα το αντιμετωπίσουμε. Να ξέρετε ότι έχουν μπει αυτά τα χρήματα, χωρίς να γνωρίζουμε και παρόλο που είναι μπροστά μας εκλογές αν θέλετε και θα μπορούσαμε τα 280 χιλ. ευρώ να τα κάνουμε άλλα πράγματα, όχι, μπαίνουν εκεί που πρέπει”.

Ο κ. Αθανασίου σημείωσε μάλιστα πως, “Αν δεν χρειαστούν το 2019, πιθανόν να χρειαστούν το 2020”.

Σε κάθε περίπτωση, ανέφερε πως, “Επίσης, στις μισθοδοσίες θα δείτε, υπάρχει ένα 4 – 5% παραπάνω γι αυτό που επίσης έλεγα, ότι είναι τα μισθολογικά κλιμάκια τα οποία έχουν απελευθερωθεί από 1/1/2018 και τα οποία ήδη το Τμήμα Ανθρωπίνων Πόρων του Δήμου, έχει αρχίσει και αποδίδει με αποφάσεις Δημάρχου”.

Περί συμψηφισμών... αναφορικά με τις “κατασχέσεις” για ποσά του ΚΕΚ Φερεκύδης

Επιπλέον, ο κ. Αθανασίου κλήθηκε να προβεί σε διευκρινίσεις, όσον αφορά και στο ζήτημα ποσών που εντάσσονται σήμερα στον προϋπολογισμό με την πρώτη αναμόρφωση και συνδέονται με την υπόθεση του ΚΕΚ Φερεκύδης, μνημονεύοντας μάλιστα και τις “κατασχέσεις” από πλευράς ΕΦΚΑ προ τριών μηνών.

“Ήταν γνωστό πρόβλημα εντός Δεκεμβρίου που οι δυνατότητες του Δήμου ήταν πάρα πολύ μικρές. Θυμάστε ότι του κ. Ξαγοράρη του κατάσχεσαν τους λογαριασμούς του λόγω ΚΕΚ Φερεκύδης. Η συγκεκριμένη οφειλή ήταν του ΚΕΚ Φερεκύδης ήταν 92.000 ευρώ (πρόστιμα, προσαυξήσεις).

Είχαμε πει ότι είναι λάθος αυτό που κάνει ο ΕΦΚΑ” σχολίασε ο Αλέξης Αθανασίου, εξηγώντας πως σήμερα, “Αποδέχονται αυτή τη στιγμή ότι η οφειλή του Δήμου ήταν 34 χιλ. ευρώ και οι 56 χιλ. ευρώ θα μείνουν στον κωδικό του Δήμου στον ΕΦΚΑ, ούτως ώστε να συμψηφίζονται με ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων, μάλλον της κοινωφελούς εργασίας”.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, “Θα μας αφαιρούν ασφαλιστικές εισφορές έως τα 56 χιλ. ευρώ”, εξηγώντας πως, “Στην πρώτη μεγάλη αναμόρφωση τώρα βάζουμε τα 34 χιλ. ευρώ που τον Δεκέμβρη δεν μπορούσαμε να τα βάλουμε, για να κοπεί το πρώτο συμψηφιστικό”.

Μιλώντας για το ποσό που απαιτείται για τις ασφαλιστικές εισφορές, τόνισε πως, “Της κοινωφελούς εργασίας οι ασφαλιστικές εισφορές είναι γύρω στις 15 χιλ. ευρώ τον μήνα”.

Προχωρώντας σε ένα συνολικότερο σχόλιο για τον τρόπο που αυτά λήφθηκαν από την πλευρά του ΕΦΚΑ, πρόσθεσε, “Μικρό πραξικόπημα έκανε το ΚΕΑΟ. Χωρίς να συνεννοηθείς από τον Δήμο, δεν μπορείς να πάρεις χρήματα για τέτοιου είδους επιχειρήσεις που βρίσκονται σε εκκαθάριση. Πρέπει το δημοτικό συμβούλιο – όπως κάναμε – να αποδεχθεί το χρέος, που το αποδεχθήκαμε, αλλά με 34 χιλ. ευρώ”.

Ο κ. Αθανασίου ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του, ισχυριζόμενος γενικότερα πως η Δημοτική Αρχή προσπαθεί για μία συνεπή οικονομική διαχείριση.