Έγκριση των δαπανών, για τη συνδιοργάνωση των φεστιβάλ του “Σύρος – Πολιτισμός 2019” και επιχορήγηση συγκεκριμένων τοπικών πολιτιστικών συλλόγων από το Δήμο Σύρου - Ερμούπολης

«Χρήματα που “πέφτουν” στην τοπική κοινωνία»

Τη χρηματοδότηση των φεστιβάλ, που λαμβάνουν χώρα στο νησί, στο πλαίσιο του προγράμματος Σύρος – Πολιτισμός 2019, αλλά και συγκεκριμένων πολιτιστικών συλλόγων, για τη διοργάνωση εκδηλώσεων, ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Τα θέματα εισηγήθηκε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Σύρου Ερμούπολης, κ. Θωμαή Μενδρινού, η οποία τόνισε την προστιθέμενη αξία, που δίνουν στο πολιτιστικό προϊόν του Δήμου, οι διοργανώσεις, οι οποίες κάθε χρόνο επιλέγουν τη Σύρο για τη διεξαγωγή τους, ενώ εξήρε και τη συμβολή των τοπικών πολιτιστικών συλλόγων, τονίζοντας, πως η αναλυτική και γενική επιχορήγηση των πολιτιστικών σωματείων, επιλέχθηκε να αναβληθεί κατόπιν της ολοκλήρωσης της διαδικασίας των εκλογών, φέρνοντας ως θέμα στην πρόσφατη συνεδρίαση τη χρηματοδότηση όσων απαιτείται η ενίσχυση άμεσα, για το καλοκαίρι του 2019.

«Το νησί καθιερώθηκε επικοινωνιακά ως το “Νησί των Φεστιβάλ”»

Κατά τη συζήτηση του θέματος της χρηματοδότησης των φεστιβάλ, η Αντιδήμαρχος σημείωσε, πως “έχουμε εξασφαλίσει τη διοργάνωση 16 Φεστιβάλ στο νησί μας, που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του Σύρος – Πολιτισμός 2019, φεστιβάλ τα οποία αναδεικνύουν τη Σύρο στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αναβαθμίζουν την ποιότητα του πολιτιστικού μας προγράμματος, προβάλλουν την πολιτιστική ταυτότητα της Σύρου και δίνουν ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία στο πολιτιστικό μας προϊόν”.

Μάλιστα επεσήμανε, ότι “το νησί μας καθιερώθηκε επικοινωνιακά τα τελευταία χρόνια ως το “νησί των φεστιβάλ”, ήδη έχουμε προβάλλει τα φεστιβάλ μας στη διεθνή έκθεση στο Λονδίνο, στο Greek Travel Show και σε άλλες εκθέσεις, από τον Οκτώβριο και παρά τις μειώσεις, καταφέραμε να διατηρήσουμε όλα αυτά τα φεστιβάλ, τα οποία γίνονταν διαχρονικά στο νησί μας όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και να καθιερώσουμε και νέα, όπως είναι το Φεστιβάλ Ρεμπέτικου, το Φεστιβάλ Αργεντίνικου Τάνγκο, το Φεστιβάλ “Συρανοπατώ”, το Stray Art Festival. Ο Δήμος οφείλει να τα στηρίζει, υπάρχουν διοργανωτές από πίσω, που δίνουν και χρήμα και χρόνο και είναι άνθρωποι, οι οποίοι έχουν αγαπήσει το νησί μας και επενδύουν κάθε χρόνο”.

Κάνοντας μία παρένθεση στην εισήγησή της, η κ. Μενδρινού ανέφερε, πως “φέτος για το Φεστιβάλ Ρεμπέτικου, το οποίο συνδιοργανώνουμε με το Επιμελητήριο Κυκλάδων, γίνεται ένα “άνοιγμα” της διοργάνωσης στο Ισραήλ. Έγινε ένα κάλεσμα από το Επιμελητήριο σε όλα τα πρακτορεία του νησιού μας, ώστε να δημιουργήσουν πακέτα, προκειμένου να προσελκύσουμε κόσμο, στο οποίο παραβρέθηκαν μόνο δύο πράκτορες”, απευθύνοντας ευχαριστίες προς το Επιμελητήριο, για την εξαιρετική συνεργασία.

Κλείνοντας την αρχική της εισήγηση υποστήριξε, πως “όλα αυτά τα χρήματα, τα οποία δίνουμε στα φεστιβάλ, που φτάνουν συνολικά στις 60-70 χιλιάδες ευρώ, είναι χρήματα, τα οποία “πέφτουν” στην τοπική κοινωνία, δηλαδή στα ξενοδοχεία, στα πρακτορεία, στα μαγαζιά εστίασης, σε τοπικούς καλλιτέχνες κ.α”.

Διαθέσιμα τα οικονομικά στοιχεία για κάθε διοργάνωση

Σχετικά με τη δαπάνη του Δήμου για τα φεστιβάλ, ο δημοτικός σύμβουλος της ελάσσονος μειοψηφίας, κ. Κομνηνός Στρογγύλης, ζήτησε πληροφορίες, σχετικά με τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται, για τον καθορισμό του ποσού επιχορήγησης του κάθε φεστιβάλ, ρωτώντας “σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία σας δίνουν οι διοργανωτές, είναι τόσο πολλαπλάσιες οι δαπάνες υλοποίησης αυτών των φεστιβάλ; Στο θεωρητικό μέρος ή στο πρακτικό; Τα στοιχεία είναι προσβάσιμα για να ενημερωθώ κι εγώ ως δημοτικός σύμβουλος;”.

Απαντώντας, η κ. Μενδρινού υποστήριξε, πως “όταν γίνεται ένα αίτημα από τα φεστιβάλ, έχουμε το συνολικό κόστος, της δαπάνης του διοργανωτή, για την υλοποίησή του, ενώ επίσης έχουμε και πλήρη εικόνα από πού χρηματοδοτείται. Όμως, είμαστε σε θέση, ακριβώς επειδή παρακολουθούμε αυτά τα φεστιβάλ, να δούμε τι προσφέρει καθένα από αυτά στο νησί μας, οπότε ανάλογα και κάθε χρόνο με την ποιότητα εκδηλώσεων, που θα προσφέρει, να χρηματοδοτούμε αντίστοιχα. Έχουμε πλήρη εικόνα και μπορεί να τα έχει κάθε δημοτικός σύμβουλος”.

Τοποθέτηση έκανε επί του θέματος και η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος, κ. Μαρίζα Αγγελοπούλου, η οποία σημείωσε, πως “αυτό που ξέρω πολύ καλά, είναι σχετικά με το Φεστιβάλ Ακορντεόν, το οποίο δημοσιοποιεί όλα του τα οικονομικά και τα αναρτά και στην ιστοσελίδα του. Αυτό είναι πραγματικά επιβραβεύσιμο. Εμένα μου αρέσει αυτή η τακτική, τα φεστιβάλ να δημοσιοποιούν σε πλήρη διαφάνεια τα οικονομικά τους”.

Ο κ. Στρογγύλης επανήλθε, αναφέροντας, πως, δεδομένου, ότι ο Δήμος χρηματοδοτεί με ένα ικανό συνολικό ποσό τις διοργανώσεις, θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα, προκειμένου “να γίνεται παντού η διασπορά”, ώστε “να μην υπάρχουν παράπονα από συντοπίτες μας επιχειρηματίες” και η ενίσχυση από τις διοργανώσεις να αγγίζει όλο το νησί.

Η αρμόδια Αντιδήμαρχος τόνισε, ότι “ο Δήμος, ναι μεν οικονομικά στηρίζει τα φεστιβάλ, αλλά δεν μπορεί να καθορίσει με ποιους θα συνεργαστεί ο κάθε διοργανωτής”.

Περαιτέρω, όπως εξήγησε, “τα τελευταία χρόνια έχουμε καθιερώσει την “αυτοδιάθεση” που λέμε, δηλαδή να παραχωρούμε το Θέατρο Απόλλων, για να έρθει μία παράσταση για παράδειγμα από την Αθήνα, που σημαίνει, ότι εμείς εισπράττουμε και έσοδα από τα εισιτήρια, με το τέλος που έχουμε καθορίσει ως Σώμα, αλλά καταλαβαίνετε, ότι για να έρθουν καλλιτέχνες εδώ, μένουν σε ξενοδοχεία, θα πάνε σε μαγαζιά για φαγητό, οπότε όλο αυτό είναι προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και οι επιχειρηματίες στηρίζουν όλες αυτές τις διοργανώσεις. Πρέπει να πούμε ένα μεγάλο μπράβο στους επιχειρηματίες που στηρίζουν με χορηγίες, προκειμένου να γίνουν κομμάτι της κοινωνίας μας όλα αυτά τα φεστιβάλ”.

Ενίσχυση της πολιτιστικής προσφοράς

Κατά τη συνεδρίαση, συζητήθηκε επίσης η επιχορήγηση συγκεκριμένων συλλόγων, για τη διοργάνωση εκδηλώσεων.

Σύμφωνα με την κ. Μενδρινού, “κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εγκρίναμε τη χρηματοδότηση του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Σύρου, που αφορά ουσιαστικά στη στήριξη της Φιλαρμονικής μας ορχήστρας, ώστε να είμαστε έτοιμοι από τον Σεπτέμβρη και έχουμε και κάποιες άλλες χρηματοδοτήσεις”. Η επιχορήγηση ανέρχεται σε 12.000 ευρώ.

Η επόμενη επιχορήγηση, αφορά “το Σύλλογο Φίλων Τεχνικού Πολιτισμού, 2.000 ευρώ, καθώς έχουμε τη συνδιοργάνωση της έκθεσης για τη Φιλαρμονική μας στο πλαίσιο του Σύρος – Πολιτισμός”, σύμφωνα με την Αντιδήμαρχο, ενώ επίσης επιχορηγείται, με 2.500 ευρώ και η Λέσχη Φωτογραφίας – Κινηματογράφου Σύρου, αφού, όπως διευκρίνισε, “δεν κατάφερε να πάρει πέρσι την επιχορήγηση, δεδομένου, ότι είχε συσταθεί προσφάτως το Διοικητικό Συμβούλιο, οπότε δεν είχαν προλάβει να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και δεδομένων των προετοιμασιών που θα κάνουν τώρα για τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις, θέλαμε να τους στηρίξουμε”.

Επιπλέον, με 6.000 ευρώ ενισχύεται και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χρούσσων, όπως ανέφερε η Αντιδήμαρχος, λόγω της προετοιμασίας “του μοναδικού πολιτιστικού χώρου που έχει φτιάξει ο Σύλλογος, που πραγματικά είναι ένα κόσμημα και θα φιλοξενήσει πάρα πολλές εκδηλώσεις το καλοκαίρι. Το έργο το οποίο έχει κάνει ο Σύλλογος είναι αξιέπαινο και πρέπει να στηρίζουμε αυτές τις προσπάθειες”.

Τέλος, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης ενισχύει με 3.000 ευρώ το Λαογραφικό Χορευτικό Όμιλο “Η Σοφία της Παράδοσης”, για τη διοργάνωση του 2ου Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού για νέους, “Συρανοπατώ”.

Κλείνοντας, η κ. Μενδρινού υποστήριξε, ότι “θα μπορούσαμε - είχαμε τη δυνατότητα - να δώσουμε επιχορηγήσεις ως δημοτική αρχή, πριν τις εκλογές, αλλά επειδή ακριβώς δεν θέλαμε να θεωρηθεί ένα προεκλογικό τέχνασμα, γι' αυτό το λόγο αποφασίσαμε, οι επιχορηγήσεις να δοθούν με τη νέα δημοτική αρχή. Θωρούσαμε υποχρέωσή μας, ως Επιτροπή, να προχωρήσουμε στη χρηματοδότηση των παραπάνω συλλόγων”.