Επιχορήγηση πολιτιστικών συλλόγων από το Δήμο Σύρου - Ερμούπολης

Μειωμένη χρηματοδότηση και “θολά” κριτήρια

Τα ποσά επιχορήγησης, για τη δραστηριότητα των πολιτιστικών συλλόγων του νησιού, στη διάρκεια του 2018, οριστικοποίησε με απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Στο ίδιο μοτίβο, όπως και πέρσι, με τη διαφορά, πως το συνολικό ποσό μειώθηκε, κατά περίπου 3.000 ευρώ, κατανεμήθηκαν οι επιχορηγήσεις για τους πολιτιστικούς συλλόγους της Σύρου, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, που λήφθηκε στη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Χαμηλή, έως “συμβολική”, όπως χαρακτηριστικά σχολίασε, στην τοποθέτησή της η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, κ. Θωμαή Μενδρινού, η ενίσχυση, ακόμη και σε συλλόγους με πλούσια και αξιέπαινη δράση, εντός και εκτός Σύρου, ενώ δεν λείπουν τα φαινόμενα επιχορήγησης συλλόγων με σχεδόν ανύπαρκτη, ελάχιστη ή εσωστρεφή και μη αξιόλογη πολιτιστική δραστηριότητα, με μικρά, ή ακόμη και μεγάλα ποσά, καθώς και περιπτώσεις ισότιμης ενίσχυσης συλλόγων που υπολείπονται αισθητά σε ποιότητα παραγόμενου πολιτιστικού προϊόντος, σε σχέση με άλλους.

Η επιχορήγηση για κάθε σύλλογο και σωματείο

Αναλυτικά, οι πολιτιστικοί σύλλογοι της Σύρου επιχορηγούνται από το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, για το πολιτιστικό τους έργο, κατά το 2018, ως εξής:

Σύλλογος Στερεοελλαδιτών Σύρου “Η Ρούμελη” 500 ευρώ, Σύλλογος Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου 500 ευρώ, Σύλλογος Ηπειρωτών Σύρου 500 ευρώ, Σύλλογος Πελοποννησίων Σύρων “Ο Γέρος του Μωριά” 500 ευρώ, Πολιτιστικό Σωματείο “Σύλλογος Κρητών Σύρου” 500 ευρώ, Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου “Ο Εύξεινος Πόντος”, 500 ευρώ, Θεατρικός Πολιτιστικός Όμιλος Σύρου “Απόλλων” 1.500 ευρώ, Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων στο Δημόσιο Ν.Π.Δ.Δ. & ΟΤΑ Σύρου 500 ευρώ, Πολιτιστικός Θεατρικός Όμιλος Σύρου “Ο Σουρής”, 1.500 ευρώ, Ναυτικός Οικολογικός Πολιτιστικός Όμιλος Κινίου 800 ευρώ, Πολιτιστικός Σύλλογος Αναστάσεως Σύρου 400 ευρώ, Εκπολιτιστικός Σύλλογος Μάννα Σύρου, 1.500 ευρώ, Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Λαζαρέτων 800 ευρώ, Πολιτιστικός Σύλλογος Βάρης Σύρου “Η Πανάχραντος” 1.000 ευρώ, Πολιτιστικός Σύλλογος Επισκοπείου Σύρου 400 ευρώ, Καλλιτεχνικός Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλησσά “Ο Άγιος Στέφανος” 300 ευρώ, Εκπολιτιστικός Σύλλογος Χρουσσών 1.500 ευρώ, Κοινωνικός Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Καμινίων Σύρου 1.500 ευρώ, Πολιτιστικός Σύλλογος Πάγου 800 ευρώ, Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλησσά 1.300 ευρώ, Επιμορφωτικός Φιλοτεχνικός Σύλλογος “Ο Φοίνικας Σύρου” 400 ευρώ, Πολιτιστικός Σύλλογος “Ο Ποσειδών” 1.500 ευρώ, Συριανός Σύλλογος Φίλων του Στέλιου Καζαντζίδη 400 ευρώ, Μουσικός Όμιλος Σύρου 1.200 ευρώ, Σύλλογος Φίλων του Κέντρου Τεχνικού Πολιτισμού Ερμούπολης 1.500 ευρώ, Πολιτιστικό Σωματείο “Παραδοσιακό Εργαστήρι – Άρωμα Παράδοσης” 700 ευρώ, Λύκειο των Ελληνίδων – Παράρτημα Σύρου 1.000 ευρώ, Λέσχη Φωτογραφίας – Κινηματογράφου Σύρου 1.000 ευρώ, Εκπολιτιστικός Σύλλογος Άνω Σύρου 2.800 ευρώ και Πολιτιστικό Σωματείο “Ορχήστρα των Κυκλάδων” 3.000 ευρώ.

Στο σύνολο, η χρηματοδότηση προς τους τοπικούς συλλόγους ανήλθε στο ποσό των 30.300 ευρώ.

Θ.Μενδρινού: “Επιχορηγούμε βάσει εξωστρέφειας, ποιότητας, δυναμικής”

Στην εισήγησή της, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού ανέφερε, πως “όπως πέρσι, έτσι και φέτος, προχωράμε στην επιχορήγηση των πολιτιστικών συλλόγων. Τα κριτήρια, τα οποία είχαμε για άλλη μία φορά, για την επιχορήγηση, είναι η εξωστρέφεια, η ποιότητα των εκδηλώσεων, η δυναμική των πολιτιστικών μας συλλόγων. Επιχορηγούμε συλλόγους που παράγουν πολιτιστικό αγαθό, που πραγματοποιούν εκδηλώσεις, που έχουν πραγματικό πολιτιστικό ή και μορφωτικό περιεχόμενο. Είναι σύλλογοι, οι οποίοι είναι ενεργοί όλο το έτος. Οι περισσότεροι από τους συλλόγους μας απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες και δεν περιορίζονται σε ευκαιριακές εκδηλώσεις, αμφιβόλου ποιότητας, μόνο για παράδειγμα την καλοκαιρινή περίοδο. Είναι πολύ σημαντικό που η Σύρος διαθέτει τόσο δραστήριους πολιτιστικούς συλλόγους”.

Διευκρίνισε, πως “η επιχορήγησή τους σε σχέση με πέρσι είναι περίπου 3.000 ευρώ χαμηλότερη, σε σύνολο. Συγκεκριμένα, πέρσι είχαμε συνολικό ποσό επιχορηγήσεων περίπου 33.000 ευρώ ενώ φέτος 30.300 ευρώ”.

Η κ. Μενδρινού επεσήμανε, ότι “ορισμένες φορές, η θέση της Επιτροπής Πολιτισμού, είναι πολύ άχαρη, διότι σίγουρα, άξιζαν πολύ περισσότερα χρήματα σε όλους, ωστόσο, με απόλυτη ειλικρίνεια, προσπαθήσαμε να κάνουμε την καλύτερη και πιο δίκαιη κατανομή στους συλλόγους μας”, ενώ αναφέρθηκε στους συλλόγους που μένουν “εκτός” επιχορήσης, όπως ο Σύλλογος Φίλων Μέγα Γιαλού, καθώς πραγματοποιεί μόνο μία εκδήλωση, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, με τα έξοδα να αφορούν κυρίως στη χρήση βεγγαλικών, υποστηρίζοντας, ωστόσο, ότι ο Δήμος θα μεριμνήσει για την εξασφάλιση χορηγίας, για τη συγκεκριμένη εκδήλωση, όπως επίσης ο Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος “Σοφία της Παράδοσης”, δεδομένου, ότι πραγματοποιεί το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών και σύμφωνα με την ίδια, θα επιχορηγηθεί μέσω της χρηματοδότησης του Φεστιβάλ.

Επιπλέον, τόνισε, πως “δεν παίζει ρόλο, μόνο το πόσες εκδηλώσεις κάνει ο κάθε σύλλογος, αλλά η ποιότητα, η εξωστρέφεια. Για μας το πρώτο κριτήριο, όπως θα δείτε, και οι μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις, είναι προς την Ορχήστρα των Κυκλάδων, τον Πολιτιστικό Σύλλογο της Άνω Σύρου, που πραγματικά έχουν διαφημίσει τη Σύρο και εκτός συνόρων”.

Κλείνοντας την αρχική τοποθέτησή της εξήγησε επιπλέον, ότι “στον Επιμορφωτικό – Φιλοτεχνικό Σύλλογο Φοίνικα Σύρου, μπορεί να βλέπουμε, ότι το ποσό είναι 400 ευρώ, διευκρινίζεται όμως, ότι είχε δοθεί επιχορήγηση για την πραγματοποίηση της Κακαβιάς, πέρσι, η οποία, λόγω της ανάπλασης της πλατείας του Φοίνικα, δεν πραγματοποιήθηκε. Άρα, ενημερώσαμε άμεσα το Σύλλογο, ότι αυτό το ποσό θα δεσμευτεί και δεν θα επιχορηγηθεί ξανά γι' αυτή την εκδήλωση. Αυτός είναι και ο λόγος, που το συνολικό ποσό επιχορήγησής του είναι φέτος αρκετά μειωμένο”.

Δεν μπορούμε να είμαστε ακριβοδίκαιοι”

Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, κ. Γιάννης Κεράνης, ο οποίος σημείωσε, πως “οι επιχορηγήσεις, τόσο στους πολιτιστικούς συλλόγους, όσο και στους αθλητικούς, που θα συζητήσουμε αργότερα, αφορά ένα θέμα, στο οποίο μπορούμε άνετα να παίξουμε το παιχνίδι της κολοκυθιάς, αν ο καθένας μας ρωτά γιατί δώσαμε τόσα σε αυτό το σύλλογο και όχι τόσα στον άλλο κλπ. Θεωρώ, ότι δεν μπορούμε να είμαστε ακριβοδίκαιοι, γιατί δεν ξέρουμε τι χρήματα δόθηκαν και από ποιον κωδικό, στις επιμέρους δραστηριότητες των συλλόγων. Κάποιοι σύλλογοι έχουν πάρει κι άλλα χρήματα, για να κάνουν κάποια συγκεκριμένη εκδήλωση και τώρα είναι κάποια άλλα χρήματα, ως επιβράβευση, ή σαν να επιβραβεύουμε την περιφέρεια, ή οποιαδήποτε άλλη δουλειά έχει γίνει όλο αυτό το διάστημα”.

Αλλάζει με τον “Κλεισθένη” η διαδικασία

Από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Αλέξης Αθανασίου, έθιξε ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα, ενημερώνοντας, ότι “είναι η τελευταία φορά που συζητάει το Δημοτικό Συμβούλιο επιχορηγήσεις, με επιτροπικό προληπτικό έλεγχο. Όπως γνωρίζετε όλοι, από 1/1/2019 θα υπάρχει μόνο κατασταλτικός έλεγχος στους Δήμους, όποτε θεωρήσει το Ελεγκτικό Συνέδριο, ότι πρέπει να πάει σε κάποιο Δήμο και να τον ελέγξει”.

Όπως συμπλήρωσε, “από του χρόνου, έτσι όπως έχει διαμορφώσει τη νομοθεσία ο «Κλεισθένης», θεωρώ, ότι το να δίνει ο Δήμος μας περίπου 90.000 ευρώ, δηλαδή το 1,5% των τακτικών του εσόδων, με την υπογραφή ενός υπαλλήλου της Οικονομικής Υπηρεσίας και του προϊσταμένου των Οικονομικών Υπηρεσιών, χωρίς τον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, θα είναι πολύ δύσκολη διαδικασία, ιδιαίτερα εκ μέρους των υπηρεσιακών παραγόντων και όχι από πλευράς Δημοτικού Συμβουλίου και από πλευράς αιρετών”.

Μάλιστα υποστήριξε, ότι “οι πληρωμές που θα γίνουν έως 31/12 θα γίνουν με το γνωστό τρόπο που ξέραμε όλοι, με εξαίρεση τα ποσά άνω των 1.500 ευρώ, που θα γίνονται με προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Από 1/1/19 αυτό σταματά. Άρα καταλαβαίνετε – και θεωρώ κι εγώ, χωρίς να κάνω τον «προφήτη» - ότι θα έρθουν τεράστιες αλλαγές σε όλο αυτό το κομμάτι και σε όλες αυτές τις δαπάνες των δήμων. Δεν γνωρίζω αν είναι σωστή αυτή η απόφαση, δηλαδή να μην υπάρχει από πάνω το Ελεγκτικό Συνέδριο να ελέγχει”.

Αξιολόγηση ανάλογη(;) του πολιτιστικού αντικειμένου

Κλείνοντας το θέμα, η κ. Μενδρινού ανέφερε, πως “όπως είπα και πριν, η θέση των μελών της Επιτροπής είναι πολύ άχαρη, διότι θεωρώ, ότι το ποσό το οποίο δίνεται, είναι, μπροστά στη δράση που πραγματοποιούν οι Σύλλογοι, θα λέγαμε, συμβολικό. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα θα άξιζε ειλικρινά περισσότερη ενίσχυση των συλλόγων, όπως είναι η περίπτωση του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου, του Μουσικού Ομίλου Σύρου κ.α”, ενώ επεσήμανε, ότι “δεν μπορούμε όμως, σε καμία περίπτωση να συγκρίνουμε το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου με κάποιο θεατρικό όμιλο. Αν δείτε, συγκριτικά, το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου, λαμβάνει τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση από όλους τους χορευτικούς συλλόγους. Αντίστοιχα, ξεχωριστά κρίναμε τους θεατρικούς συλλόγους, ξεχωριστά τους συλλόγους όπως είναι οι Κρήτες, οι Μικρασιάτες κλπ, καθώς δεν μπορείς να συγκρίνεις όλους τους συλλόγους με τον ίδιο τρόπο”.

Εντούτοις, παρά την προσπάθεια της Αντιδημάρχου να παρουσιάσει ως όσο το δυνατόν δικαιότερη την κατανομή των ποσών της επιχορήγησης εκ μέρους του Δήμου, εμφανές είναι, με μία συνοπτική ανάγνωση των ποσών, που κατανέμονται σε κάθε σωματείο, πως στη λίστα περιλαμβάνονται σύλλογοι με αναγνωρίσιμη παρουσία στο πολιτιστικό τοπίο του νησιού, που έλαβαν χαμηλότερη των προσδοκιών ενίσχυση, ενώ στον αντίποδα βρίσκονται σωματεία, με δράση ουσιαστικά ανύπαρκτη, που αξιώνουν ποσά από τα δημοτικά ταμεία, τα οποία και – αν όχι στο σύνολό τους – εν μέρει λαμβάνουν.