Καμία παρουσία του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης, Γ. Μαραγκού στον χώρο φιλοξενίας των μεταναστών από την Καθολική Επισκοπή Σύρου και άρνηση διάθεσης δημοτικού ακινήτου

Διαπιστευτήρια απουσίας

Οι τελευταίοι 17 μετανάστες που αναχώρησαν χθες από τη Σύρο παρέμειναν τα τελευταία 24ωρα στο κτίριο της Αστυνομίας

Με ένα σύντομο ευχαριστήριο προς την Καθολική Επισκοπή Σύρου, η οποία άμεσα και προθύμως ανταποκρίθηκε για τη φιλοξενία των 48 μεταναστών στη Σύρο, διαθέτοντας το Ποιμαντικό Κέντρο του Αγίου Παύλου στην Ποσειδωνία για λίγες ημέρες, εξάντλησε το “ενδιαφέρον” του ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός απέναντι στην – για άλλους φορείς, Υπηρεσίες και Αρχές - αυτονόητη υποχρέωση να συνδράμουν σε επίπεδο υποδοχής, φιλοξενίας, μεταφοράς και σίτισης των ανθρώπων αυτών.

Η διανυκτέρευση δε των τελευταίων δεκαεπτά εξ αυτών σε χώρους της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κυκλάδων στην Ερμούπολη, κατά τα τελευταία 24ωρα της παραμονής τους στο νησί, απέδειξε πως ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης δεν διέθεσε κανέναν χώρο για τις ανάγκες φιλοξενίας τους, με τον Γιώργο Μαραγκό μάλιστα, μέσω και της μη παρουσίας του στον χώρο του “Αγίου Παύλου”, να αποδεικνύει την κοντόφθαλμη οπτική του σε επίπεδο άσκησης κοινωνικής πολιτικής.

Για τον ίδιο ως φαίνεται, ο σεβασμός απέναντι στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια “τελειώνει” στη συγκίνησή... του να αναζητηθεί και να βρεθεί ακίνητο άλλης πλευράς και όχι του Δήμου, σε μία προσπάθεια να περιορίσει ενδεχομένως(;) τις όποιες αντιδράσεις θα εισέπραττε από μικρή μερίδα κόσμου σε προεκλογική περίοδο.

Η άφιξη των 48 μεταναστών στη Σύρο την περασμένη Τρίτη το βράδυ, αμέσως μετά την Πασχαλινή περίοδο στο νησί, αν και ως γεγονός, κινητοποίησε εγκαίρως τη Λιμενική και Αστυνομική Αρχή, καθώς και τη διοίκηση του Νοσοκομείου Σύρου, όπως επίσης ευαισθητοποίησε τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Κοινωνικής και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου και της Περιφέρειας, ωστόσο, δεν φάνηκε να “αγγίζει” τους αυτοδιοικητικούς και των δύο βαθμών, οι οποίοι πέραν της συμμετοχής τους στην πρώτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Λιμενάρχης Σύρου, Γιάννης Βαμβακούσης, δεν επισκέφθηκαν ούτε μία φορά το Ποιμαντικό Κέντρο του “Αγίου Παύλου”.

Αναφορικά με την υποχρέωση του Δημάρχου να μεριμνήσει για χώρο φιλοξενίας, δυστυχώς στα μάτια της τοπικής κοινωνίας, δεν προκαλεί έκπληξη η όχληση εκ μέρους του ίδιου προς την Καθολική Επισκοπή Σύρου, αφού και κατά το παρελθόν, δεν έχει επιδείξει – αβίαστα - αντανακλαστικά για τη διάθεση δημοτικού ακινήτου ή χώρου ευθύνης του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την παραμονή μεταναστών – ξανά - τον Σεπτέμβριο του 2017 σε χώρους της Αστυνομίας.

Διανυκτερεύσεις και φιλοξενία σε Καθολική Επισκοπή και Αστυνομία

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της εφημερίδας στο πλαίσιο του ρεπορτάζ, οι τελευταίοι 17 παράτυπα εισερχόμενοι μετανάστες που εντοπίστηκαν με τους άλλους 31 στη Σίφνο, την περασμένη Τρίτη το βράδυ και οδηγήθηκαν στη Σύρο, αναχώρησαν, χθες το πρωί με το προγραμματισμένο δρομολόγιο για Πειραιά.

Αναφορικά με τους συγκεκριμένους 17 μετανάστες βγήκαν αποφάσεις διοικητικής επιστροφής από την Αστυνομία (απέλαση) και οι ίδιοι επρόκειτο να οδηγηθούν χθες, σε Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης της χώρας.

Σχετικά με τους άλλους 31 μετανάστες, ανάμεσα στους οποίους υπήρχαν και τρεις ανήλικοι, εκδόθηκαν αποφάσεις αναστολής εκτέλεσης της απέλασης (διοικητικής επιστροφής τους) με περιοριστικό όρο 90 ημερών, προκειμένου να επιστρέψουν μόνοι τους στις χώρες τους. Οι ίδιοι αφέθηκαν ελεύθεροι από τις Αστυνομικές Αρχές την περασμένη Παρασκευή και αναχώρησαν με δρομολόγιο πλοίου εκείνης της ημέρας από το λιμάνι της Ερμούπολης, αφότου δηλαδή κρίθηκε ότι πληρούν τις προϋποθέσεις της ισχύουσας νομοθεσίας για να αφεθούν.

Αξίζει να υπενθυμιστεί πως, στο σκάφος που εντοπίστηκε το βράδυ της Τρίτης στη Σίφνο, επέβαιναν και οι τρεις διακινητές τους, οι οποίοι αμέσως μετά την άφιξή τους στη Σύρο, συνελήφθησαν από τους λιμενικούς της Λιμενικής Αρχής Σύρου, παρουσία και του Λιμενάρχη, Γιάννη Βαμβακούση, οδηγήθηκαν στα κρατητήρια του Λιμεναρχείου και αφού έγινε η ταυτοποίησή τους, το μεσημέρι της Τετάρτης “ταξίδεψαν” συνοδεία λιμενικών για την Εισαγγελία Πειραιά.

Οι υπόλοιποι 48 μετανάστες συνέχισαν να παραμένουν στο ακίνητο της Καθολικής Επισκοπής Σύρου στην Ποσειδωνία, όπου και φυλάσσονταν από αστυνομικούς, όταν διοικητικά πέρασε η υπόθεση στα “χέρια” της Αστυνομίας.

Διευκρινιστικά θα πρέπει να αναφερθεί πως, η πρώτη καταγραφή τους και η ταυτοποίηση των στοιχείων τους πραγματοποιήθηκε από το Λιμεναρχείο Σύρου, το οποίο σχημάτισε και την απαραίτητη δικογραφία, ενώ η πλήρης καταγραφή των δεδομένων γίνεται στα Κέντρα Διαχείρισης Μεταναστών στα οποία οδηγούνται πάντα με τη συνεργασία της FRONTEX.

Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές πως, για την τελευταία άφιξη μεταναστών στη Σύρο, ο Δήμαρχος δεν διέθεσε κανένα δημοτικό ακίνητο, ενώ ευτυχώς την διαχείρισή τους βοήθησε η στάση της Καθολικής Επισκοπής Σύρου, που παραχώρησε το Ποιμαντικό Κέντρο “Άγιος Παύλος”, όπως τα τελευταία 24ωρα και η Αστυνομία, που διέθεσε τους χώρους των κρατητηρίων της.

Παρόντες οι υπηρεσιακοί παράγοντες. Πλήρης αδιαφορία από τους αυτοδιοικητικούς

Παρά τις αποτελεσματικές προσπάθειες διαχείρισης αυτών των ανθρώπων από την Αστυνομία, λόγω της ύπαρξης κρατητηρίων στον χώρο, ωστόσο, χρήσιμο είναι να υπάρχει χώρος προσωρινής κράτησης των μεταναστών, προκειμένου να διευκολύνεται η όποια προσπάθεια αξιοπρεπούς φιλοξενίας τους, σίτισής τους κλπ..

Όπως έχει αναφερθεί και παλαιότερα άλλωστε σε σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας, οι αφίξεις στη Σύρο δεν είναι σταθερό “φαινόμενο”, αλλά ο σεβασμός εκ μέρους της τοπικής κοινωνίας προς τον συνάνθρωπο, επιβάλλει ένα ειλικρινές ενδιαφέρον και από πλευράς Δημοτικής Αρχής.

Αναφορικά με την παραμονή των 48 μεταναστών στη Σύρο, θα ήταν σοβαρή παράλειψη να μην αναφερθεί πως, καθ΄ όλη τη διάρκεια της φιλοξενίας τους στο νησί, οι υπηρεσιακοί παράγοντες φρόντισαν για την κάλυψη των αναγκών τους, τόσο από το Τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας και το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, όσο και από τα αντίστοιχα τμήματα της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου. Μάλιστα η παραμονή των υπηρεσιακών ήταν καθημερινή και συνεχής, σε απόλυτη αντίθεση με τα αυτοδιοικητικά πρόσωπα (Δήμαρχος, Πρόεδρος Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου) που ανταποκρίθηκαν μόνον στην αρχική σύσκεψη, ενώ παρακολούθησαν και τη διαδικασία της σύλληψης των διακινητών στη ΜΕΤΚΑ (όπισθεν Αθλητικού Κέντρου).

Αξίζει να υπενθυμιστεί δε, πως, οι ανάγκες σίτισης καλύφθηκαν από την Περιφέρεια όπως και οι ανάγκες “ναύλωσης” λεωφορείου της ΚΤΕΛ Σύρου ΑΕ, με σκοπό τη μεταφορά τους στην Ποσειδωνία, ενώ υπήρχε σταθερή επαφή των υπαλλήλων και των δύο Βαθμών για την μεταφορά απαραίτητου εξοπλισμού (κουβέρτες κλπ.) για την ομαλή παραμονή των μεταναστών στους χώρους του Ποιμαντικού Κέντρου.

Επίσης, αμέσως μετά την αναχώρηση μερίμνησαν για την καθαριότητα και την απολύμανση των χώρων τα υπηρεσιακά στελέχη της Καθαριότητας του Δήμου. Μοναδική εξαίρεση αιρετού προσώπου, που μετέβη μία φορά στην Ποσειδωνία ήταν ο πρόεδρος της Υπηρεσίας Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου, Απόστολος Ρουσσουνέλος.