Προετοιμασία του ΦΟΔΣΑ Σύρου – Ερμούπολης για την υλοποίηση της νέας δράσης, αμέσως μετά τη λήξη των μέτρων απαγόρευσης λόγω της πανδημίας

Κοινωνικό πρόσημο και στην ανακύκλωση αποτσίγαρων

Στο πλαίσιο της συνεργασίας με την Cigaret Cycle τα χρήματα θα ενισχύουν την Εθελοντική Αιμοδοσία Σύρου

Με “πυξίδα” την ενίσχυση κοινωνικού έργου προς όφελος των πολιτών, συνεχίζει την ανάπτυξη των δράσεών του ο ΦΟΔΣΑ Σύρου – Ερμούπολης, θέτοντας στη συνεδρίαση του ΔΣ του, την ανταποδοτική ανακύκλωση αποτσίγαρων.

Η σχετική εισήγηση της προώθησης της εν λόγω δράσης στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, έρχεται σε συνέχεια της πρώτης ενημέρωσης που είχε γίνει προς τον ΦΟΔΣΑ και τον Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, Νίκο Λειβαδάρα, από τον συνιδρυτή και διευθυντή της Cigaret Cycle AMKE, Γιώργο Σακελλαρίου.

Πρόκειται για ένα “πρωτοπόρο εγχείρημα ανακύκλωσης αποτσίγαρων σε όλη την Ελλάδα”, στο οποίο επιθυμεί να συμμετέχει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης και ειδικότερα ο ΦΟΔΣΑ, με κύριο σκοπό να απευθύνει ένα ακόμη περιβαλλοντικό μήνυμα στους πολίτες, αλλά και να ενισχύει το έργο της Εθελοντικής Αιμοδοσίας Σύρου.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που πραγματοποίησε ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Σύρου, Γιάννης Βρούτσης προς την εφημερίδα, η προμήθεια των μικρών ειδικών κάδων ανακύκλωσης θα γίνει σε συνεννόηση με τους επιχειρηματίες της Σύρου που θα θελήσουν να έχουν τέτοιον κάδο σε εξωτερικό χώρο της επιχείρησής τους, ενώ η δράση θα επεκταθεί και σε δημόσιους χώρους, όπως για παράδειγμα και στις παραλίες του νησιού.

Αναφορικά με τη σημερινή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΦΟΔΣΑ Σύρου απέστειλε σχετική επιστολή ο κ. Σακελλαρίου, επί της οποίας θα κληθούν να τοποθετηθούν, αλλά και να αποφασίσουν θετικά, τα αιρετά μέλη.

Αξίζει να υπογραμμισθεί εξ αρχής πως ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης είναι μέσα στους δέκα πρώτους Δήμους της χώρας, που ανταποκρίνονται θετικά σε αυτό το εγχείρημα.

Η αναγκαιότητα προώθησης του #gopafree

Ειδικότερα, από πλευράς κ. Σακελλαρίου διευκρινίζονται τα ακόλουθα: “Με το σύνθημα #gopafree και μέσω συνεργασίας με τους αρμόδιους φορείς, στοχεύουμε στην τοποθέτηση ειδικών κάδων σε επιλεγμένα δημόσια σημεία σε όλη την επικράτεια, ώστε να μπορούν οι καπνιστές να σβήνουν εκεί τα αποτσίγαρα τους, αντί να πετούν αλόγιστα, όπου να ναι. Τα σημεία αυτά μπορεί να είναι π.χ πλατείες, νοσοκομεία, θέατρα, πεζόδρομοι, παραλίες.

Στη συνέχεια, μέσω ειδικών συνεργείων, θα συλλέγουμε τα αποτσίγαρα και θα τα στέλνουμε σε εργοστάσια του εξωτερικού για αποτοξικοποίηση και ανακύκλωση. Η επεξεργασία τους, θα δίνει ανακυκλωμένα βιομηχανικά προϊόντα, όπως πλαστικές παλέτες. Τα δε υπολείμματα χαρτιού, καπνού και η τέφρα, θα κομποστοποιούνται και θα παράγεται λίπασμα”.

Σύμφωνα με όσα εξηγεί παρακάτω, “Στόχος μας, είναι η αντιμετώπιση του μείζονος κινδύνου που δημιουργούν οι γόπες για όλους, αφού 1. περιέχουν αφθονία τοξικών χημικών ουσιών και πλαστικό, 2. αποδομούνται με πολύ αργό ρυθμό. Ένα τσιγάρο αρκεί, για να είναι θανατηφόρο για μικροοργανισμούς που βρίσκονται σε γλυκά και αλμυρά νερά, 3. περνούν από τα φρεάτια στους υπονόμους, για να φτάσουν στις θάλασσες μας όπου απελευθερώνουν νικοτίνη, βενζόλιο, κάδμιο, ακετόνη, οξικό οξύ, αμμωνία, αρσενικό, μονοξείδιο του άνθρακα, φορμαλδεΰδη, υδρογονάνθρακες, υδροκυάνιο, μόλυβδο, μεθανόλη, μεθύλιο, νιτρικό οξύ, πολώνιο-210, θειικό οξύ, πίσσα και ραδόνιο και 4. η απόρριψή τους στις χωματερές δυστυχώς δε λύνει το πρόβλημα, καθώς τα πλαστικά φίλτρα έχουν αργό ρυθμό βιοδιάσπασης (15 χρόνια)”.

Σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις της Σύρου

Σχετικά με τη νέα δράση που φέρνει στο νησί η σημερινή διοίκηση του ΦΟΔΣΑ Σύρου, ο πρόεδρός του ΔΣ, Γιάννης Βρούτσης σχολίασε τα εξής: “Στο πλαίσιο της δέσμευσής μας πως θα προσεγγίσουμε τον κόσμο για να τον ευαισθητοποιήσουμε ακόμη περισσότερο στο κομμάτι της ανακύκλωσης, εντάσσεται και αυτή η νέα δράση. Γνωρίζουμε όλοι ότι η Σύρος είναι καθαρό νησί, αλλά πλέον, εκείνοι που θα πετούν αποτσίγαρα, θα μπορούν να τα βάζουν στους μικρούς ειδικούς κάδους που θα τοποθετηθούν στον δρόμο, σε παραλίες ή ακόμη και σε επιχειρήσεις εστίασης, όπως για παράδειγμα καφετέριες κ.α.”.

Αναφερόμενος στο κομμάτι της προμήθειας των ειδικών κάδων μέσω της Cigaret Cicle ΑΜΚΕ, ο κ. Βρούτσης γνωστοποίησε πως υπάρχουν τριών μεγεθών κάδοι για τα αποτσίγαρα, τονίζοντας πως η τοποθέτησή τους θα γίνει σε σημεία και περιοχές, στις οποίες θα ανταποκριθούν επιχειρηματίες.

“Η προμήθεια θα γίνει σε συνεργασία με τους επιχειρηματίες. Άλλωστε, αν θέλει κάποιος επιχειρηματίας, θα μπορεί να έχει και το λογότυπο της επιχείρησής του επάνω στον κάδο, ο οποίος θα βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο της επιχείρησης”.

Για την προμήθεια των συγκεκριμένων κάδων, η αντιπρόεδρος του ΔΣ του ΦΟΔΣΑ, Αγγελική Πρίντεζη ενημέρωσε πως θα υπάρξει πρωτίστως, γραπτή πληροφόρηση των επιχειρηματιών μέσω επιστολής στον Σύλλογο “Τερψιχόρη”, όπως και σε τουριστικές επιχειρήσεις σε συνεργασία με τον νέο Αντιδήμαρχο Τουρισμού, Παναγιώτη Κουταβά και τον Σύλλογο Καταλυματιών Σύρου.

Ως εκ τούτου, η ίδια θέλησε να σημειώσει πως, “αν και είναι δύσκολη η συγκυρία του κορωνοϊού για την άμεση υλοποίηση της δράσης, ωστόσο εμείς, θα κάνουμε την προετοιμασία μας και ο ΦΟΔΣΑ θα προχωρήσει σταδιακά στην ενημέρωση των επιχειρηματιών, ώστε να δει την ανταπόκρισή τους”.

Πέραν των ανωτέρω, ο κ. Βρούτσης πρόσθεσε πως κάδοι για ανακύκλωση αποτσίγαρων θα τοποθετηθούν και σε δημόσιους χώρους και παραλίες. “Αν απαιτηθεί, για κάποια προμήθεια ειδικών κάδων, δεν αποκλείεται να αναζητήσουμε κάποια χορηγία” ανέφερε χαρακτηριστικά, λέγοντας μάλιστα πως ο ΦΟΔΣΑ θέλει σε πρώτο επίπεδο, μετά το τέλος των μέτρων του κορωνοϊού, να διαπιστώσει πώς θα “προχωρήσει” η νέα δράση.

“Θα δούμε πώς θα τρέξει η δράση. Δεν υπάρχει κάποια δέσμευση ή ένας μίνιμουμ αριθμός κάδων που πρέπει να προμηθευτούμε. Άρα, θα δούμε πως θα προωθηθεί η δράση και μακάρι το καλοκαίρι να υπάρχει κόσμος, αν και όλα θα κριθούν από την πορεία της πανδημίας” επανέλαβε κατηγορηματικά.

Ο ίδιος θέλησε να γνωστοποιήσει ακόμη πως με την Cigaret Cicle θα υπάρξει σύμβαση από τον ΦΟΔΣΑ Σύρου, αλλά δεν προκύπτει οικονομική επιβάρυνση στο πλαίσιο της συνεργασίας.

Σημειώνεται πως το κόστος των μικρών κάδων για τα απορρίμματα που θα κληθούν να πληρώσουν - αν επιθυμούν - οι επιχειρηματίες κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα (60,100 και 150 ευρώ αναλόγως του μεγέθους).

Αποκομιδή από την Υπηρεσία Περιβάλλοντος

Σχετικά με την αποκομιδή των αποτσίγαρων από τα σημεία που θα τοποθετηθούν οι κάδοι, η κα Πρίντεζη ανέφερε πως θα υπάρξει λογικά συνεργασία με την Υπηρεσία Περιβάλλοντος.

“Θα συζητήσουμε και θα υπάρξει συνεργασία με την Υπηρεσία Περιβάλλοντος για την αποκομιδή των αποτσίγαρων ώστε όταν θα γεμίζουν οι κάδοι, να μεταφέρεται ο όγκος σε ένα κοντέινερ. Οπότε, όταν γεμίσει αυτό, η εταιρεία υποχρεούται να το μεταφέρει στην Αθήνα, θα ζυγίζεται και ανταποδοτικά θα καταθέτουμε τα χρήματα για κοινωνικό σκοπό”.

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις της, η ίδια εξήγησε πως, “Το σκεπτικό μας – που θεωρούμε ότι θα υποστηριχθεί από τα μέλη του ΔΣ του ΦΟΔΣΑ καθώς φάνηκαν θετικά στη δράση στη διάρκεια της πρώτης ενημέρωσης που τους είχαμε κάνει – είναι να πηγαίνουν τα έσοδα στην Εθελοντική Αιμοδοσία Σύρου”.