Καμία απάντηση από το Υπουργείο Παιδείας για την ίδρυσή του μέχρι σήμερα

Άσκηση πίεσης για το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Σύρου

Εκτός χρηματοδότησης και άρα, αποκλεισμένο παρά τις προσπάθειες που είχαν γίνει σε τοπικό επίπεδο από την περασμένη θητεία

Ανενεργό παραμένει το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Σύρου μέχρι σήμερα, καθώς δεν έχει ληφθεί καμία θετική απόφαση από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας για τη λειτουργία του, παρά τις προσπάθειες που είχαν καταβάλλει αρμόδια πρόσωπα καθ΄ όλη τη διάρκεια της περασμένης δημοτικής θητείας, όπως συγκεκριμένα η Θωμαή Μενδρινού και η Ειρήνη Δράκου.

Σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση του ΙΝΕΔΙΒΙΜ σχετικά με το κομμάτι της χρηματοδότησης Περιβαλλοντικών Κέντρων Εκπαίδευσης στη χώρα και τη διάθεση ποσού ύψους 1.880.180,80 ευρώ, η Σύρος εξαιρείται και δεν αναφέρεται καθόλου, με αποτέλεσμα αυτή η εξέλιξη να σημαίνει πως το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Σύρου, παραμένει ανενεργό.

Βάσει των όσων είχαν γίνει γνωστά στο πλαίσιο δημόσιας τοποθέτησης της πρώην προέδρου της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, Θωμαής Μενδρινού τον Ιούνιο του 2019 και ειδικότερα, πριν τις εθνικές εκλογές, οι προσπάθειες από πλευράς Σύρου είχαν ολοκληρωθεί, καθώς είχε βρεθεί ο χώρος που αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει, είχε εγκριθεί ομόφωνα το σχέδιο της σύμβασης από το Δημοτικό Συμβούλιο και η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, είχε ταχθεί θετικά σε προφορικό επίπεδο και εκκρεμούσε μόνον η υπογραφή του κ. Γαβρόγλου στη σύμβαση.

Μάλιστα, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης είχε εγκρίνει και κονδύλι για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών, ενώ είχε επιλέξει σαν κατάλληλο χώρο, την έπαυλη Τσιροπινά στην Ποσειδωνία.

Η Σύρος διαθέτει αξιόλογο φυσικό κεφάλαιο

Ειδικότερα, το θέμα επανήλθε στο προσκήνιο μετά από κοινοβουλευτική παρέμβαση του βουλευτή Κυκλάδων της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νίκου Συρμαλένιου με αφορμή τη μη χρηματοδότηση του Κέντρου Εκπαίδευσης. Ο ίδιος σε δεύτερη σχετική ερώτηση προς το Υπουργείο Παιδείας,

έκανε αναφορά και στο κομμάτι της χρηματοδότησης, από το οποίο καθίσταται ξεκάθαρο πως έχει εξαιρεθεί η Σύρος.

Τμήμα της παρέμβασης έχει ως εξής: “Πρόσφατα ανακοινώθηκε από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ ως φορέας υλοποίησης η χρηματοδότηση των ΚΠΕ/ΚΕΑ στο πλαίσιο ΠΡΑΞΗ «Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) – Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Β Κύκλος)» MIS 5050677 με διάρκεια από την 01/11/2019 έως και την 31/12/2021 με το ποσό των 1.880.180,80 €. Και ενώ σε αυτήν εντάχθηκαν για χρηματοδότηση και πέντε (5) από τα νέο-ιδρυθέντα Κ.Π.Ε., αποκλείστηκε το ΚΠΕ/ΚΕΑ Σύρου. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας τον τελευταίο χρόνο:

α. Με διαδοχικές της αποφάσεις, ανέστειλε πλήρως τη λειτουργία του ΚΠΕ/ΚΕΑ Σύρου. β. Δεν εφάρμοσε τις διοικητικές διαδικασίες για τη στελέχωση του και γ. Αθέτησε τις δεσμεύσεις περί κάλυψης των αναγκών των δομών αυτών”.

Μάλιστα αναφερόμενος και σε επιστολή της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών για την περιβαλλοντική εκπαίδευση στη χώρα, πρόσθεσε τα εξής: “Με βάση και το έγγραφο με αρ. πρωτ.49/03/07/2020 της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση υπάρχουν σωρεία σημαντικών εκκρεμοτήτων προς διευθέτηση για την εύρυθμη λειτουργία τους την επόμενη σχολική χρονιά”.

Επιπλέον, ο ίδιος υπενθυμίζει τέλος, πως, “Σημειώνεται ότι η Σύρος διαθέτει αφενός αξιόλογο φυσικό και πολιτισμικό κεφάλαιο, όπως και τα υπόλοιπα νησιά, και αφετέρου σημαντικούς φορείς (κυβερνητικούς και μη) με τους οποίους το Κ.Ε.Α. μπορεί και πρέπει να συνεργαστεί στο πνεύμα της Αειφορίας, επιδιώκοντας τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την περιβαλλοντική, κοινωνική, πολιτισμική και οικονομική διάσταση της κυκλαδίτικης κοινωνίας. Ταυτόχρονα, η προώθηση Γεω-πάρκων στις Κυκλάδες, οι περιοχές NATURA 2000, η πολιτιστική κληρονομιά της ξερολιθιάς, κ.α. αποτελούν εξαιρετικό πεδίο μάθησης για τα νέα παιδιά και οφείλουν να ενταχθούν στο δημόσιο εκπαιδευτικό μας σύστημα”.

Θωμαή Μενδρινού: Σε γενικότερο επίπεδο τί θέλουν να κάνουν με τα ΚΠΕ

Σχετικά με τις ενέργειες κατά την περασμένη θητεία για τη δημιουργία του ΚΠΕ, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” η νυν δημοτική σύμβουλος της αντιπολίτευσης, Θωμαή Μενδρινού.

“Λίγο πριν τις εθνικές εκλογές είχαμε πάρει ως απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου και είχαμε εγκρίνει τη σύμβαση, η οποία εστάλη στο Υπουργείο Παιδείας για υπογραφή από τον κ. Γαβρόγλου, τον τότε Υπουργό. Η σύμβαση δεν υπεγράφη ποτέ από τον Υπουργό και στη συνέχεια ήρθαν οι εκλογές” ανέφερε αρχικά, σκιαγραφώντας πως οι διαδικασίες στο τέλος της περασμένης δημοτικής θητείας, βρίσκονταν ένα βήμα πριν το τελικό στάδιο για να ανάψει το “πράσινο φως”.

Μάλιστα η ίδια έκανε αναφορά και στη συμβολή της Ειρήνης Δράκου που συμμετείχε στην αρμόδια Επιτροπή Παιδείας και στην οποία σήμερα προεδρεύει, λέγοντας τα εξής: “Όλο αυτό το διάστημα ήμασταν σε επικοινωνία με την κ. Δράκου η οποία είχε συμβάλλει καθοριστικά όλο αυτό το χρονικό διάστημα επί θητείας μας και περιμέναμε κάποιες διευκρινίσεις από τη νέα κυβέρνηση. Είχαν ανακοινώσει ότι θα κάνουν αλλαγές όσον αφορά τα ΚΠΕ” σχολίασε παρακάτω σχετικά με τη στάση της σημερινής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, εξηγώντας ακόμη πως, “Μέχρι αυτό το σημείο είχαμε φτάσει κι από εκεί και μετά ξέρω ότι κάνει τις επαφές η κ. Δράκου”.

Η κ. Μενδρινού επανέλαβε δε, πως, “Είναι θέμα του Υπουργείου, αλλά πιστεύω ότι και με την κατάλληλη πίεση σε τοπικό, αλλά και σε κυβερνητικό επίπεδο και σε επίπεδο βουλευτών, ίσως να μπορούσε να προχωρήσει. Η ουσία είναι σε γενικότερο επίπεδο, τί θέλουν να κάνουν με τα ΚΠΕ σε όλη την Ελλάδα. Εκεί “πάγωσε” το θέμα της Σύρου”.

Προτού ολοκληρώσει τις δηλώσεις της, η κ. Μενδρινού υπενθύμισε πως, στο περασμένο Δημοτικό Συμβούλιο “είχαμε εγκρίνει να λειτουργήσει στην έπαυλη Τσιροπινά, σε έναν υπέροχο χώρο για τα παιδιά και θα είχε πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία μας καθώς θα μπορούσε να αναδειχθεί με μοναδικό τρόπο ο φυσικός αλλά και ο πολιτιστικός πλούτος του νησιού”.

Ειρήνη Δράκου: Ο στόχος παραμένει και σε αυτή τη θητεία

Σχετικά με τις ενέργειές της σήμερα, η νέα πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, Ειρήνη Δράκου, κατέστησε σαφή τη βούλησή της, πως, σε τοπικό επίπεδο και από την πλευρά του Δήμου, ο στόχος παραμένει στην πρώτη γραμμή, σχετικά με την ίδρυση του Κέντρου.

“Δεν έχει περάσει ακόμη η σχετική νομοθεσία και είναι ένα από τα έξι που ήταν σε εκκρεμότητα. Δεν είχα άλλη ενημέρωση πρόσφατα και στο τελευταίο τηλεφώνημα που είχα είναι ότι περιμέναμε να δούμε τί μορφή θα πάρει η περιβαλλοντική εκπαίδευση στη χώρα” σχολίασε προς την εφημερίδα η ίδια, λέγοντας μάλιστα πως το θέμα το είχε θέσει και σε υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου Παιδείας κατά την επίσκεψή τους στη Σύρο.

“Και στη Σύρο που είχε έρθει η Γενική Γραμματέας και η Υφυπουργός, το ίδιο είχαμε συζητήσει. Ήταν ενημερωμένες και οι δύο και μου έκανε εντύπωση καθώς γνώριζαν καλά το θέμα” πρόσθεσε η πρόεδρος, επαναλαμβάνοντας πως “Το θέμα δεν έχει αφεθεί στην τύχη του. Είναι κάτι που όλοι το θέλουμε και έχουν γίνει ενέργειες από εμάς. Είχαμε εφησυχάσει περιμένοντας το Υπουργείο, αλλά είμαστε σε επικοινωνία ξανά για το θέμα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Σύρου”. Η κ. Δράκου έκλεισε την ενημέρωσή της προς την εφημερίδα, λέγοντας πως και αυτές τις ημέρες η ίδια επιχειρεί νέα επαφή ε το Υπουργείο Παιδείας.