ΜΕΛΤΕΜΙ… άνεμος ενάντια στα θαλάσσια απορρίμματα

  • Δευτέρα, 10 Αυγούστου, 2020 - 16:41

Ο Δήμος Σύρου Ερμούπολης, μέσω του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) και εκπροσωπούμενος από την Αντιπρόεδρο του Φορέα, κα Αγγελική Πρίντεζη, συμμετείχε στο διακρατικό εργαστήριο του προγράμματος MELTEMI που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 3 και 4 Αυγούστου 2020, ύστερα από επίσημη πρόσκληση των διοργανωτών.

 

Το MELTEMI (MarinE litter transnational LegislaTion EnhanceMent and Improvement) ως πρόγραμμα εδαφικής συνεργασίας Interreg Balkan-Mediterranean προάγει τη συνεργασία μεταξύ 4 χωρών, της Αλβανίας, της Βουλγαρίας, της Ελλάδας και της Κύπρου με τελικό στόχο ένα κοινό διασυνοριακό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος των θαλάσσιων απορριμμάτων.

 

 

Η μελέτη «Θαλάσσια απορρίμματα –Κύριες  πηγές προέλευσης τους», αφορούσε:

τον κόλπο της Αυλώνας (Αλβανία)

την παράκτια ζώνη της Βάρνας (Βουλγαρία)

το νησί της Χίου (Ελλάδα) και

την χερσόνησο του Ακάμα (Κύπρος)

 

Το νησί μας επιλέχτηκε λόγω των εξαιρετικών αποτελεσμάτων στο προηγούμενο πρόγραμμα  “LIFE DEBAG” και στις καινοτόμες δράσεις που έχουν δρομολογηθεί (και εντός των ημερών θα υλοποιηθούν), για τη μείωση των απορριμμάτων και ιδιαίτερα των θαλάσσιων απορριμμάτων.

 

 

 

Στη διημερίδα ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης είχε ισχυρή παρουσία, κάνοντας εκτενή αναφορά:

  1. στο goppa free, την ανακύκλωση αποτσίγαρων, δεδομένου ότι τα αποτσίγαρα είναι από τις μεγαλύτερες πηγές μόλυνσης των παραλιών και του θαλάσσιου οικοσυστήματος,
  2. στο ΝΟ ΚΑΚΑ, την οικολογική περισυλλογή περιττωμάτων ζώων, με βιοδιασπώμενη χάρτινη συσκευασία με παράλληλη κατάργηση της πλαστικής σακούλας για το σκοπό αυτό
  3. στην ανταποδοτική ανακύκλωση για κοινωνικούς και άμεσους σκοπούς ωφελείας
  4. στις καινοτόμες δράσεις ανακύκλωσης που δημιουργεί και εξελίσσει ο ΦοΔΣΑ, όπως την οικιακή ανακύκλωση τηγανέλαιου, μικρών οικιακών-ηλεκτρονικών συσκευών, ρούχων-παπουτσιών (με ανταποδοτικό πρόσημο), τον σταθμό Συλλογής θαλάσσιων-παράκτιων  Απορριμμάτων (δίχτυα, κάβους, αλουμίνιο, πλαστικό), τα μελλοντικά «ΠΡΑΣΙΝΑ ΣΗΜΕΙΑ»
  5. στις ιδιωτικές επιχειρηματικές δράσεις παραγωγής αντικειμένων με ανακυκλώσιμα υλικά (γυαλιά από ξύλο-ροκανίδια και φύκια, κοσμήματα από κόκκους καφέ) και σε λοιπές ιδιωτικές δράσεις, όπως «ανακύκλωση καπακιών» για κοινωνικούς σκοπούς και
  6. στην πρόθεση μας για την τοποθέτηση μηχανήματος ανακύκλωσης με ανταπόδοση απευθείας, το λεγόμενο χρηματικό ή ακόμα και κοινωνικό κίνητρο

 

 

Έλληνες και ξένοι σύνεδροι παρακολούθησαν με έντονο ενδιαφέρον τις παραπάνω δράσεις που προγραμματίζονται ή υλοποιούνται στο νησί μας, ενώ ήταν πολύτιμη η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των συμμετεχόντων από τις τέσσερις βαλκανικές χώρες για την προστασία των ακτών και του θαλάσσιου περιβάλλοντος, η άρτια παρουσίαση των αποτελεσμάτων των ερευνών και η καταγραφή των ιδιαιτεροτήτων  κάθε περιοχής από τις Ακτές της Μαύρης Θάλασσας και του Εύξεινου Πόντου ως τις ακτές της Αδριατικής, του Αιγαίου πελάγους και της Κύπρου.

 

 

Η συμμετοχή στο εργαστήριο ήταν ένας καλός τρόπος, όχι μόνο για να «κλείσει» τον πρώτο χρόνο της αυτοδιοικητικής του πορείας ο ΦοΔΣΑ, αλλά και για να προβάλλει την ανάγκη της προστασίας του περιβάλλοντος, της διαφύλαξης του θαλάσσιου πλούτου, της συνειδητοποιημένης ανακύκλωσης, της ενημέρωσης του δημότη, «χτίζοντας» ένα καλύτερο αύριο για τις επόμενες γενιές.