Εγκρίθηκε ο ανακεφαλαιωτικός πίνακας εργασιών με κόστος 65.000 ευρώ γα την πληρωμή του εργολάβου που είχε αναλάβει την επισκευή και αναβάθμιση του γηπέδου των Πευκακίων

«Συνέπειες των ρίσκων που ελήφθησαν»

Με ένα συνολικό κόστος άνω των 70.000 ευρώ για το Δήμο, “κλείνει” το ζήτημα της διαλυθείσας εργολαβίας για το έργο “Επισκευή και αναβάθμιση Ανοικτού Δημοτικού Γυμναστηρίου στη θέση Πευκάκια Δήμου Σύρου – Ερμούπολης”.

Μετά το “πάγωμα” των εργασιών, λόγω της ανακάλυψης αρχαιολογικών ευρημάτων στο σημείο και εν τέλει την διάλυση της εργολαβίας, για το μεγάλο έργο αναβάθμισης του δημοτικού σταδίου στα Πευκάκια, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης κλήθηκε χτες να εγκρίνει τον ανακεφαλαιωτικό πίνακα εργασιών, στις οποίες είχε προχωρήσει ο εργολάβος προ της διάλυσης της σύμβασης, προκειμένου αυτές να αποζημιωθούν.

Στον ανακεφαλαιωτικό πίνακα, που συνέταξε η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, περιλαμβάνονται εργασίες, με συνολικό κόστος περί τα 65.000 ευρώ, ενώ, σύμφωνα με ενημέρωση εκ μέρους του αρμόδιου Αντιδημάρχου, κ. Μηνά Αληφραγκή, ο εργολάβος είχε λάβει επίσης άλλα 7.000 ευρώ σε προηγούμενο χρόνο.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η συζήτηση αυτή στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, ήλθε μετά την ολομέτωπη αντιπαράθεση μεταξύ δημοτικής αρχής και μείζονος μειοψηφίας, τόσο με ανταλλαγή ανακοινώσεων, όσο και διά ζώσης, σε προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

«Πάνω από 70.000 ευρώ η πληρωμή του εργολάβου»

Από την πλευρά της μείζονος μειοψηφίας, ο δημοτικός σύμβουλος και μέλος της Επιτροπής, κ. Αλέξης Αθανασίου, ρώτησε αν το ποσό αυτό του ανακεφαλαιωτικού πίνακα αποτελεί και τη συνολική δαπάνη του Δήμου, σε σχέση με το έργο, ενώ ζήτησε να ενημερωθεί επίσης και αναφορικά με τις εργασίες στις οποίες προέβη ο εργολάβος, πέραν των καθαιρέσεων.

Ο ίδιος μάλιστα σχολίασε, ότι «αν μας κόστισε αυτή εργολαβία τόσα χρήματα, ενώ έγινε τέλος πάντων όλη αυτή η ιστορία, πάνω από 65.000 ευρώ, δεν είναι και πολύ καλό».

Απαντώντας, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, κ. Αληφραγκής, ενημέρωσε ότι «αυτό το ποσό των 65.000 ευρώ είναι συνολικό και ο εργολάβος έχει πάρει άλλες 7.000 ευρώ από έναν πρώτο λογαριασμό».

Παράλληλα, όπως σημείωσε, «οι εργασίες που έχουν γίνει, πέραν από τις καθαιρέσεις, είναι η περίφραξη του εργοταξίου, η δημιουργία ράμπας στην οδό Λυκούδη και η καθαίρεση αυτής».

«Όσον αφορά στο αν είναι καλό ή κακό αυτό (σ.σ. το κόστος άνω των 65.000 ευρώ), η εξέλιξη ήταν αυτή που ήταν. Από τη στιγμή που είχαμε απαγόρευση από την Εφορεία Αρχαιοτήτων όσον αφορά στις εργασίες και έγινε διάλυση της εργολαβίας, δεν νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο. Πρέπει να κλείσει αυτή η ιστορία και να προχωρήσουμε, σύμφωνα και με την ενημέρωση που έκανα κατά το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο», απάντησε, ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Αληφραγκής.

Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση που υπήρξε, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης αιτήθηκε τη διατήρηση της χρηματοδότησης του έργου, προκειμένου να διατηρηθεί ο διαγωνισμός ανάθεσής του και κατόπιν της ολοκλήρωσης της σωστικής ανασκαφής, προκειμένου να προχωρήσει το έργο. Επιπλέον, ζητήθηκε η τροποποίηση της προγραμματικής σύμβασης, ώστε να περιληφθεί ως υποέργο η σωστική ανασκαφή αλλά και να παραταθεί η διάρκειά της κατά 24 μήνες ακόμη (ήτοι έως τον Νοέμβριο του 2024), ώστε σε αυτό το διάστημα, να ολοκληρωθεί η ανασκαφή, το έργο να δημοπρατηθεί και να ολοκληρωθεί. Τέλος, ο Δήμαρχος, κ. Νίκος Λειβαδάρας είχε τονίσει, ότι ο Δήμος προτίθεται να χρηματοδοτήσει τις σωστικές ανασκαφές με 82 χιλιάδες ευρώ από ίδιους πόρους, με στόχο το “ξεμπλοκάρισμα” του έργου.

Τοποθετούμενος επί του θέματος, εκπροσωπώντας την μείζονα μειοψηφία, ο κ. Αθανασίου τόνισε, ότι «δεν είμαστε άξιοι να κρίνουμε τον ανακεφαλαιωτικό πίνακα εργασιών, τον οποίο συντάσσει η υπηρεσία και της έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη, όπως και σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου και στον προϊστάμενό της. Παρ’ όλα αυτά, θα ψηφίσουμε λευκό στο συγκεκριμένο θέμα, καθώς διαφωνήσαμε κάθετα στο ζήτημα της διάλυσης της εργολαβίας».

Ο ίδιος επέμεινε στη θέση του, ότι το κόστος της εργολαβίας, η οποία τελικώς και διαλύθηκε χωρίς να υλοποιηθεί το έργο, είναι αρκετά μεγάλο, σημειώνοντας ωστόσο, ότι σημαντικό ποσοστό αυτού, θα καταλήξει στην τοπική κοινωνία. Όπως είπε, «τα χρήματα που παίρνει ο εργολάβος, ξεπερνούν τις 70.000 ευρώ. Βέβαια, σε συριανά συνεργεία θα πάνε αυτά τα χρήματα, δεδομένου ότι ο συγκεκριμένος εργολάβος δεν βρέθηκε σχεδόν ούτε μία μέρα στη Σύρο».

Ως εκ τούτου, η μειοψηφία ψήφισε “παρών”, αποσαφηνίζοντας ότι η ψήφος της σε καμία περίπτωση δεν αφορά στην αμφισβήτηση του ανακεφαλαιωτικού πίνακα.

«Τα προβλήματα ήταν γνωστά, ελήφθησαν ρίσκα»

Τη θέση του επί του ζητήματος, έδωσε και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, κ. Γιάννης Πιταούλης. Ο κ. Πιταούλης αναφέρθηκε στο γεγονός, ότι εξ αρχής υπήρχε η γνώση πως το έργο ενδεχομένως να είχε μία τέτοια εξέλιξη, παρ’ όλα αυτά επιχειρήθηκε η υλοποίησή του, μία επισήμανση που είχε γίνει κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και από τον κ. Αληφραγκή.

Όπως επεσήμανε συγκεκριμένα, κατά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής ο κ. Πιταούλης, «κάθε δημοτική αρχή, προσπαθεί να προωθήσει τα συμφέροντα των δημοτών και του Δήμου. Ενδεχομένως όμως – και αυτή είναι η εκτίμησή μου σχετικά με το συγκεκριμένο έργο – έγιναν κάποιες ενέργειες, οι οποίες εμπεριείχαν και μεγάλο ρίσκο. Το λέω αυτό με την έννοια, ότι όλοι γνωρίζουμε την κατάσταση που υπήρχε εκεί, όσον αφορά στο Δημοτικό Γυμναστήριο. Πολύ περισσότερο, όταν υπήρχαν περιπτώσεις – είχαμε και πρόσφατα εδώ στην Οικονομική Επιτροπή – που αναζητήσαμε και τα αντίστοιχα δικαιολογητικά από πλευράς της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας».

«Προφανώς, λοιπόν, αυτά τα προβλήματα ήταν σε γνώση και της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Τώρα, είναι λίγο περίεργο να λέμε ότι δεν ενήργησε σωστά ο Δήμος. Υπήρχαν κάποια ρίσκα, ενδεχομένως σωστά ελήφθησαν αυτά τα ρίσκα, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει το συγκεκριμένο έργο, αλλά αυτή τη στιγμή πρέπει να αντιμετωπίσουμε και τις συνέπειες αυτών», τόνισε ο Αντιδήμαρχος κλείνοντας.

Τελικώς, ο ανακεφαλαιωτικός πίνακας εργασιών εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή, προκειμένου να αποζημιωθεί ο εργολάβος.