Ο πρώην Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας - ΟΑΕΔ παραχωρεί για 25 χρόνια τα κτίσματα του παλαιού εργοστασίου προς τη θάλασσα, στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης

Αξιοποίηση των ερειπίων Λαδόπουλου μέσω ΣΒΑΑ

Εντός 3ετιας ο Δήμος οφείλει να έχει προχωρήσει σε εργασίες για τη μετατροπή τους σε “ανοικτό” πολιτιστικό χώρο

Με χρησιδάνειο και για 25 χρόνια αποδέχθηκε ο πρώην Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας - ΟΑΕΔ να παραχωρήσει τα ερείπια του πρώην εργοστασίου Λαδόπουλου στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, προκειμένου να μετατραπούν σε έναν ανοικτό πολιτιστικό χώρο, εντός 3ετιας, ο οποίος εκτιμάται πως θα ωφελήσει συνολικά το νησί.

“Χρυσή” συγκυρία για τον Δήμο αποτελεί η ύπαρξη του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης (ΣΒΑΑ) στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου 2021 – 2027, μέσω του οποίου μπορεί να “αντλήσει” - για αναπλάσεις στην ευρύτερη περιοχή της Ερμούπολης -, ποσό ύψους έως και 15 εκατ. ευρώ.

Στις προθέσεις της Δημοτικής Αρχής είναι να προταχθεί η φροντίδα της περιοχής από την πλατεία Ηρώων μέχρι και το ύψος των ερειπίων του πρώην εργοστασίου Λαδόπουλου, προκειμένου να αναβαθμιστεί συνολικά η περιοχή.

Μιλώντας για τη συγκεκριμένη υπόθεση στην “Κοινή Γνώμη”, ο δήμαρχος, Νίκος Λειβαδάρας, εξήγησε πως δεδομένης της μεγάλης χρηματοδότησης που θα “τρέξει” προσεχώς από το νέο ΕΣΠΑ για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, ο Δήμος εστίασε μεταξύ άλλων, στο σενάριο αξιοποίησης των ερειπίων του Λαδόπουλου, προκειμένου το νησί να αποκτήσει έναν ανοικτό χώρο πολιτισμού που στερείται μέχρι σήμερα, αλλά και παράλληλα, να αποτρέψει την διόλου απίθανη κατάρρευσή τους.

Πρέπει να τονισθεί πως στο σημείο, απομένουν μέρη της τοιχοποιίας του πρώην εργοστασίου, τα οποία σε πρώτο επίπεδο, θα “απαιτήσουν” εργασίες για να αρθεί η επικινδυνότητά τους. Όπως ξεκαθάρισε ο δήμαρχος, αυτό είναι εφικτό να γίνει και σε δεύτερο επίπεδο, η Τεχνική Υπηρεσία θα μεριμνήσει για μελέτη που θα υποδεικνύει ακριβώς τον τρόπο αξιοποίησης.

Υπενθυμίζεται πως ο χώρος αφορά σε 7.642 στρέμματα και διεκδικήθηκε μετά και από σχετική - ομόφωνα - σύμφωνη γνώμη του δημοτικού συμβουλίου, κατόπιν πρότασης της Δημοτικής Αρχής, τον περασμένο Φεβρουάριο.

Πράσινο φως” για την παραχώρηση

Τις σχετικές ενέργειες για την παραχώρηση είχε προετοιμάσει η Δημοτική Αρχή, κάνοντας επαφές με εκπροσώπους του ΟΑΕΔ που αποτελεί τον σημερινό ιδιοκτήτη των κτισμάτων του πρώην εργοστασίου Λαδόπουλου.

Ο Δήμος ενδιαφέρθηκε αποκλειστικά για το μέρος που βρίσκεται προς την περιοχή της θάλασσας, στο χερσαίο τμήμα.

“Είχαν γίνει αρκετές συζητήσεις στο παρελθόν για την παραχώρηση του συγκεκριμένου χώρου. Τελικά φτάσαμε στο σημείο σήμερα, να έχει εγκριθεί η παραχώρησή του. Είναι για 25 χρόνια. Η δικλείδα που μπαίνει από πλευράς τους είναι ότι μέσα σε τρία χρόνια θα πρέπει να έχουμε κάνει κάτι για την αξιοποίηση του χώρου”, σημείωσε ο δήμαρχος σε δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη”, σε συνέχεια σχετικής ενημέρωσης που έκανε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής, στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

“Εμείς εκείνο που έχουμε ως σκοπό είναι να γίνει ένας ανοικτός πολιτιστικός χώρος. Δεν έχει υπογραφεί ακόμη το χρησιδάνειο. Όμως, αμέσως μόλις υπογραφεί, η Τεχνική Υπηρεσία θα προχωρήσει σε συγκεκριμένη μελέτη για την άρση επικινδυνότητας και για το πόσο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί”.

Ερωτηθείς, πόσο χρονικό διάστημα απαίτησαν οι συζητήσεις για να αποδεχθεί ο ΟΑΕΔ να προχωρήσει σε παραχώρηση, ο κ. Λειβαδάρας υπήρξε σαφής: “Γρήγορα έγινε από τον ΟΑΕΔ. Εμείς στον Δήμο συζητούσαμε το θέμα αρκετό καιρό, ακριβώς επειδή υπήρχε η σκέψη, ότι αν μας παραχωρηθεί, τι θα γίνει με την άρση επικινδυνότητας και τα χρήματα που θα χρειαστούν για αρχικές εργασίες. Θα ήταν πρόβλημα ή όχι;”.

Ο δήμαρχος μάλιστα γνωστοποίησε πως τον φόβο για άρση της επικινδύνοτητας πολλαπλασίαζε η κακή εξέλιξη με το κτήριο του πρώην εργοστασίου πλησίον του γηπέδου ποδοσφαίρου Ερμούπολης, μέρος του οποίου προ ετών, είχε καταρρεύσει.

“Σκεφτείτε ότι το απέναντι κτίριο του παλιού εργοστασίου Λαδόπουλου, κατέρρευσε, αν και είχε δοθεί ένα πολύ μεγάλο ποσό από πλευράς ΟΑΕΔ για να αρθεί η επικινδυνότητα. Είδαμε όλοι τι συνέβη δίπλα στο γήπεδο”, πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας πως από τον ΟΑΕΔ, το τμήμα που ζητήθηκε στην πλευρά της θάλασσας, “υπήρχε επιθυμία να το παραχωρήσουν. Ο δικός μας προβληματισμός ήταν να βρούμε την κατάλληλη ευκαιρία”.

Η συγκυρία του νέου ΕΣΠΑ

Αναφορικά με τη χρηματοδότηση που θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει ο Δήμος για την αξιοποίηση ενός τέτοιου χώρου από τον οποίον σήμερα, απομένουν μόνο μέρη της τοιχοποιίας του, ο κ. Λειβαδάρας υπήρξε συγκεκριμένος. “Το ΣΒΑΑ πιστεύουμε ότι μπορεί να δώσει λύσεις για το θέμα της αξιοποίησης. Στις προθέσεις μας είναι να υπάρξει ανάπλαση μέχρι εκείνο το σημείο που υπάρχουν τα κτίσματα του Λαδόπουλου. Δηλαδή από την πλατεία Ηρώων μέχρι το ύψος του πρώην εργοστασίου από την πλευρά της θάλασσας. Αν ενταχθεί σε αυτό το πρόγραμμα, κατανοούμε πως θα μας λύσει τα χέρια όσον αφορά στην αξιοποίησή του”, υπογράμμισε, απαντώντας θετικά στο αν η συγκυρία του ΣΒΑΑ, αποτελεί μία “χρυσή” ευκαιρία σήμερα, για τη μετατροπή του χώρου, σε “ανοικτό” μέρος πολιτιστικών εκδηλώσεων.

“Ακριβώς. Και γι αυτό προχωρήσαμε. Γιατί αρχικά υπήρχε ο προβληματισμός σχετικά με την άρση της επικινδυνότητας. Δηλαδή αν πάρεις κάτι που θα σου δημιουργήσει πρόβλημα, δεδομένης και της επικινδυνότητας, δεν υπάρχει νόημα. Ήθελε πολλή σκέψη”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νίκος Λειβαδάρας.

Πρώτο βήμα η άρση επικινδυνότητας

Σχετικά με το κόστος για τις εργασίες άρσης επικινδυνότητας και αν αυτή τη δαπάνη θα μπορεί να την καλύψει ο Δήμος, απάντησε λακωνικά.

“Όσον αφορά την άρση της επικινδυνότητας, σε πρώτη φάση που έχουμε μιλήσει και με την Τεχνική Υπηρεσία, δεν είναι ένα ποσό αποτρεπτικό. Δεν μπορώ να πω αυτή τη στιγμή το κόστος, γιατί πρέπει πρώτα να προχωρήσουμε. Γνωρίζουμε όμως πως η άρση επικινδυνότητας προϋποθέτει παρεμβάσεις στα παράθυρα και στις εισόδους, καθώς περιμετρικά είχαν πυρότουβλα, τα οποία έχουν αφαιρεθεί κατά το παρελθόν”, ανέφερε, προσθέτοντας ακόμη πως, “υπάρχει κίνδυνος για κατάρρευση στα συγκεκριμένα σημεία. Θα δούμε με ποιον τρόπο μπορεί να γίνει η όποια εργασία, ώστε να κλείσουν μάλλον αυτά τα παράθυρα. Πρέπει να μην υπάρξει πρόβλημα και με τη στατικότητα. Είναι πολλά που θα δει η Τεχνική Υπηρεσία ως πρώτες παρεμβάσεις”.

Εμμένοντας πάντως στο κόστος αυτών των εργασιών, ο δήμαρχος επεσήμανε πως, “η Τεχνική Υπηρεσία λέει πως δεν είναι αποτρεπτικό το κονδύλι που θα χρειαστεί για την άρση επικινδυνότητας σε πρώτη φάση”.

Απομένει η υπογραφή χρησιδανείου

Σήμερα, ο Δήμος αναφορικά με τη θετική απάντηση του ΟΑΕΔ, αναμένει την υπογραφή του χρησιδανείου, για να ξεκινήσει τις ενέργειές του.

“Θα πρέπει να γίνει το χρησιδάνειο. Να υπογραφεί, να περάσουμε σε μελέτη και από εκεί και μετά, το ΣΒΑΑ θα μας λύσει το πρόβλημά μας”, επανέλαβε ο ίδιος, υποστηρίζοντας πως η ύπαρξη του ΣΒΑΑ, “πιστεύω όντως, ότι είναι μία χρυσή ευκαιρία να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τον χώρο όπως πρέπει”.

“Το ΣΒΑΑ μας δίνει τη δυνατότητα να το αξιοποιήσουμε όπως πρέπει το τμήμα προς την πλευρά της παραλίας. Η σκέψη μας είναι να γίνει ένας ανοικτός πολιτιστικός χώρος”, επανέλαβε ο δήμαρχος, μιλώντας τέλος για το σημείο στο οποίο βρίσκεται σήμερα ο Δήμος αναφορικά με την προώθηση των προτάσεών του για τη λήψη των 15 εκατ. ευρώ από τη νέα προγραμματική περίοδο.

“Εμείς ήδη έχουμε συνεργαστεί με συγκεκριμένη εταιρεία ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Έχουμε αναφέρει τις προτάσεις μας, οι οποίες για να μπορέσουν να ενταχθούν, χρειάζεται μία προετοιμασία. Θα γίνει εμπεριστατωμένη μελέτη που θα την παρουσιάσουμε για να δούμε τι μέλλει γενέσθαι. Όπως προανέφερα, εστιάζουμε την προσοχή μας στην περιοχή από πλατεία Ηρώων μέχρι το παλιό εργοστάσιο Λαδόπουλου”, ανέφερε τέλος, κλείνοντας την ενημέρωσή του.