Καμία εξέλιξη αναφορικά με την πρόταση – δέσμευση της υπουργού Πολιτισμού, Λ. Μενδώνη για τη μετατροπή του σε χώρο πολιτισμού

Κενές… υποσχέσεις για το κτήριο του Λοιμοκαθαρτηρίου

Συνεχίζονται οι καταρρεύσεις σε τμήματα του ιστορικού ακινήτου στα Λαζαρέττα, ενώ υπάρχει και μεγάλη επικινδυνότητα

Σε φάση συνεχούς “αποσύνθεσης” έχει εισέλθει το Λοιμοκαθαρτήριο στην περιοχή των Λαζαρέττων της Σύρου, αφού δύο χρόνια μετά την πρόταση – δέσμευση της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη για εκκίνηση προσπάθειας σχετικά με τη μετατροπή του σε πολυχώρο πολιτισμού για το νησί, για τις Κυκλάδες και για το Αιγαίο συνολικά, δεν έχει υπάρξει καμία απολύτως εξέλιξη.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι το ιστορικό ακίνητο που δεσπόζει στην περιοχή και διακρίνεται από το λιμάνι λόγω της επιβλητικής αρχιτεκτονικής και του όγκου του, να καταρρέει σταδιακά και να υπάρχει στο σημείο, αυξημένη επικινδυνότητα, παρά το γεγονός πως δεν επιτρέπεται η πρόσβαση.

Σε συνέχεια της - προ δύο ετών -, επίσκεψης της Λίνας Μενδώνη στη Σύρο και της σχετικής αυτοψίας που είχε πραγματοποιήσει συνοδευόμενη από συνεργάτες της στο κτήριο, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης με την πολύτιμη συμβολή του Παύλου Χατζηγρηγορίου και του Πανεπιστημιακού Τμήματος της Σύρου, είχαν προχωρήσει στην ψηφιακή αποτύπωση του Λοιμοκαθαρτηρίου, αποστέλλοντας τον σχετικό φάκελο στο Υπουργείο. Λίγο καιρό μετά, είχε γίνει και σχετική συνάντηση με την κ. Μενδώνη στην Αθήνα, ενώ από τότε μέχρι και σήμερα, δεν έχει υπάρξει καμία εξέλιξη. Σημειώνεται πως η υπουργός Πολιτισμού είχε δηλώσει δημοσίως πως θα αναλάμβανε την υπόθεση κλεισίματος του ιδιοκτησιακού, αφού είναι γνωστό πως για ένα τμήμα της περιοχής, είχε ακολουθήσει δικαστική διαμάχη ανάμεσα στον Δήμο και την Καζίνο Αιγαίου Α.Ε..

Ν. Λειβαδάρας: Ανταποκριθήκαμε άμεσα. Καμία εξέλιξη μέχρι στιγμής

Ερωτηθείς ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας σχετικά με το αν υπάρχει εξέλιξη σήμερα για την ανωτέρω υπόθεση της αξιοποίησης του Λοιμοκαθαρτηρίου, που ανήκει στο Δημόσιο, υπήρξε σαφής: “Προ δύο ετών είχε ανταποκριθεί ο Δήμος το ταχύτερο, σε ό,τι μας είχε ζητηθεί. Μέσα σε πέντε ημέρες είχαμε στείλει ό,τι μας είχε ζητηθεί. Ο Παύλος Χατζηγρηγορίου είχε κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες και μέσα σε χρόνο ντε τε είχε στείλει χιλιάδες φωτογραφίες και μία ολοκληρωμένη αποτύπωση του κτηρίου”. Αυτά τα στοιχεία ήταν απαραίτητα για να έχει λεπτομερή γνώση το Υπουργείο για το ακίνητο.

Υπενθυμίζεται πως στο συγκεκριμένο φάκελο που είχε σταλεί στο Υπουργείο, περιλαμβάνονταν τα εξής: “Αποτύπωση – γενικό τοπογραφικό σχέδιο, αποτύπωση – κατόψεις κτιρίων, αποτύπωση - όψεις κτιρίων, έγχρωμος ορθοφωτοχάρτης, τρισδιάστατο μοντέλο περιοχής και τρισδιάστατο μοντέλο κτιρίων Λαζαρέττου (σε 3 διαφορετικές ακρίβειες)”.

Σε συνέχεια διάθεσης αυτών των στοιχείων, ο δήμαρχος πρόσθεσε πως δεν έχει γίνει τίποτα. “Πέρα από την αποστολή των στοιχείων, από τη Σύρο είχαμε κάνει και ταξίδι στην Αθήνα για να υπάρξει συνάντηση με το Υπουργείο Πολιτισμού. Ήταν ο κ. Χατζηγρηγορίου και ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας, Δαυίδ Διακοδημητρίου και η κ. Μενδώνη είχε φέρει όλο το επιτελείο της και είχαμε συζητήσει. Όχι. Από τότε μέχρι σήμερα, δεν είχαμε καμία ενημέρωση”, ανέφερε ο κ. Λειβαδάρας, επισημαίνοντας πως, η μετατροπή του σε πολυθεματικό μουσείο, “ήταν η πρόταση της κ. Μενδώνη, δηλαδή να γίνει ένας χώρος πολιτισμού για όλο το Αιγαίο και φυσικά κανένας μας δεν θα διαφωνούσε”.

Συμπλήρωσε δε, πως, “δυστυχώς σήμερα, βλέπουμε ότι αυτό το σημαντικό κτήριο που ανήκει στο Δημόσιο, έχει καταρρεύσει σε ένα μεγάλο κομμάτι του”. Μάλιστα υπενθύμισε πως, “υποστυλώσεις είχαν γίνει και στο παρελθόν γιατί θα έπεφτε και θα καταστρεφόταν ολοκληρωτικά η μαρμάρινη επιγραφή, αλλά το κτήριο συνολικά είναι σε κατάσταση πάρα πολύ άσχημη”.

Καμία ευελιξία από το Υπ. Πολιτισμού

Στην ερώτηση αν αυτό το κτήριο που είναι περιουσία του Δημοσίου, θα μπορούσε μέσω επένδυσης να αξιοποιηθεί σημαντικά και να προσφέρει όφελος στον τόπο, ο κ. Λειβαδάρας απάντησε τα εξής: “Επειδή δεν είναι δημοτικό το ακίνητο και ανήκει στο Δημόσιο, δεν θα πω εγώ τι είναι το ιδανικό. Ανήκει στο Δημόσιο, το Υπ. Πολιτισμού θα το προχωρούσε. Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε καμία άλλη ενέργεια. Ό,τι μας ζητήθηκε, επικουρικά, βοηθητικά, έγινε. Και πολύ άμεσα. Η κ. Μενδώνη όταν ήρθε στη Σύρο συνοδεύτηκε από εμάς και πήγαμε και το είδε το κτήριο. Έχει σαφή γνώση για την κατάστασή του. Από τότε μέχρι σήμερα, τί έκαναν…”, σχολίασε, απαντώντας και στην ερώτηση για το αν θεωρεί εφικτή την υλοποίηση της πρότασης που είχε καταθέσει η κ. Μενδώνη.

“Φυσικά και είναι υλοποιήσιμη μία τέτοια πρόταση. Αν είναι βούληση της κυβέρνησης, φυσικά και θα είναι. Είναι ένα ιστορικό κτήριο και αν όντως θέλουν να αξιοποιηθεί, θα γίνει”.

Σχετικά όμως με τη στάση του αρμόδιου Υπουργείου, εξήγησε πως, “δεν υπάρχει ευελιξία. Και με το Δημαρχείο υπήρξαν μεγάλες καθυστερήσεις”.

Μ. Αληφραγκής: Να ενεργοποιηθεί η πολιτεία

Παρόμοιες ήταν και οι απαντήσεις του αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνά Αληφραγκή, ο οποίος έκανε λόγο και για τις συνεχείς καταρρεύσεις τμημάτων του. “Είχαμε στείλει όλη την αποτύπωση, είχαμε κάνει και συνάντηση στο Υπ. Πολιτισμού. Υποτίθεται πως το Υπ. Πολιτισμού θα αναλάμβανε τη διαδικασία ώστε να τακτοποιηθούν οι εκκρεμότητες που υπήρχαν με το ιδιοκτησιακό καθεστώς και να προχωρούσε μετά για να υπάρξει ένα έργο που θα μετατρέψει το κτήριο σε πολυχώρο πολιτισμού, ένα πολυθεματικό μουσείο. Όσα στοιχεία ζητήθηκαν, εστάλησαν”, ξεκαθάρισε σε απόλυτο τόνο, επισημαίνοντας πως, “για όλα αυτά τα κτήρια πρέπει να ενεργοποιηθεί η πολιτεία. Υπάρχει επικινδυνότητα στον χώρο. Όλο το τμήμα του είναι αποκλεισμένο. Απαγορεύεται η πρόσβαση και μάλιστα, στην αρχή της θητείας μας, μετά από υποδείξεις περιοίκων, είχαμε υποστυλώσει την επιγραφή που υπάρχει στην είσοδο του κτηρίου”.

Ωστόσο, σύμφωνα με όσα πρόσθεσε, “αυτό είναι το ελάχιστο. Πρέπει να γίνει μία σοβαρή παρέμβαση γιατί είναι κρίμα. Όσο περνά ο καιρός καταρρέει. Προ έτους, είχαμε πάλι κατάρρευση ενός τμήματος μεγάλου εσωτερικά. Ο Δήμος δεν μπορεί να κάνει τίποτα γι αυτό. Θα πρέπει να λύσουν το ιδιοκτησιακό και επιτέλους να προχωρήσουν. Δεν έχουμε τίποτα νεότερο. Αν υπήρχε εξέλιξη θα το ξέραμε γιατί και το Υπ. Πολιτισμού, θα χρειαζόταν συνεργάτες σε τοπικό επίπεδο”.