Λουκέτο… στο δημοτικό ακίνητο μέχρι να υλοποιηθεί απαραίτητο έργο, το κόστος του οποίου παραμένει απροσδιόριστο μέχρι σήμερα

Μονόδρομος η αντικατάσταση στέγης στο χειμερινό “Παλλάς”

Άγνωστο αν ο κινηματογράφος θα μπορεί να λειτουργήσει ξανά, από την επόμενη χειμερινή σεζόν

Σε απομάκρυνση – συνολικά - της παλιάς στέγης και σε κατασκευή νέας, στο δημοτικό ακίνητο του χειμερινού κινηματογράφου της Σύρου, θα προχωρήσει τελικά ο Δήμος, προκειμένου να εξασφαλίσει μελλοντικά την επαναλειτουργία του “Παλλάς”, κατά τους χειμερινούς μήνες.

Μετά από αυτοψίες της Τεχνικής Υπηρεσίας και συζήτηση ανάμεσα στα αρμόδια πρόσωπα της Δημοτικής Αρχής, γνωστοποιήθηκε στη δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προχθές το βράδυ, πως η ασφαλέστερη λύση για το δημοτικό ακίνητο είναι η απομάκρυνση όλης της σκεπής με αμίαντο που υπάρχει σήμερα και η κατασκευής νέας οροφής.

Υπενθυμίζεται πως, αρχές Μαρτίου, ο μοναδικός(!) χειμερινός κινηματογράφος της Σύρου έβαλε “λουκέτο” εξαιτίας εισροής νερού σε ημέρες με έντονη βροχόπτωση, κατάσταση που προκάλεσε καμπύλωση εσωτερικών πάνελ (μοριοσανίδες) και ως εκ τούτου, η είσοδος κοινού στο κτήριο, απαγορεύθηκε από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης.

Επί του θέματος, έκανε παρέμβαση ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νικόλας Καΐλης, ο οποίος ζήτησε πληροφόρηση για τις κινήσεις της Δημοτικής Αρχής, ενώ ρώτησε τι θα γίνει με τη στέγη, η οποία είναι από αμίαντο και προϋποθέτει αυστηρά μέτρα για την απομάκρυνσή του, αλλά και υψηλό κόστος. Παράλληλα, κάλεσε τη Δημοτική Αρχή να εξετάσει αν υπάρχουν κτήρια – δημοτικά, δημόσια και ιδιωτικά -, με στέγη από αμίαντο, τα οποία παρομοίως θα πρέπει να προχωρήσουν σε αντικατάσταση, για λόγους προστασίας της υγείας των πολιτών. Ο κ. Καΐλης τόνισε πως θα ήταν χρήσιμη η αναζήτηση χρηματοδοτικών “εργαλείων”.

Σύμφωνα με όσα απαντήθηκαν, η Δημοτική Αρχή σήμερα εξετάζει το οικονομικό κόστος που θα απαιτήσει αυτό το έργο για το ακίνητο του χειμερινού κινηματογράφου, ώστε να προγραμματίσει τις ενέργειές της για μία νέα στέγη.

Πρέπει να αναφερθεί δε, πως, τα παράπονα που εκφράζονται από κατοίκους του νησιού και λάτρεις του κινηματογράφου είναι μεγάλα, καθώς τη χειμερινή περίοδο στη Σύρο, δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για προβολή ταινιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, μέσα στον Απρίλη θα οριστικοποιηθεί το πλάνο των κινήσεων του Δήμου.

Επικίνδυνη στέγη

Ειδικότερα, ο κ. Καΐλης επανέφερε το πρόβλημα στο προσκήνιο, επισημαίνοντας πως η στέγη είναι επικίνδυνη, τόσο γιατί εισρέει νερό της βροχής και άρα, υπάρχει πρόβλημα στο εσωτερικό του κτηρίου και την οροφή, όσο και επειδή είναι από αμίαντο, υλικό που δεν πρέπει να εισπνέεται από τους πολίτες.

“Γνωρίζουμε όλοι πως προσφάτως υπήρξαν προβλήματα με την ψευδοροφή του δημοτικού ακινήτου που στεγάζει τον χειμερινό κινηματογράφο “Παλλάς”, με αποτέλεσμα ουσιαστικά, ο κινηματογράφος να μη λειτουργήσει γι αυτή τη σεζόν με ό,τι αρνητικές επιδράσεις έχει αυτό στην καθημερινότητα των κατοίκων και εντείνοντας ένα δυσάρεστο φαινόμενο που ζούμε τα τελευταία χρόνια που έχει να κάνει με την περιοδική λειτουργία του νησιού, με μία εποχικότητα στην οποία δεν είμαστε συνηθισμένοι να ζούμε τον χειμώνα. Δεν είμαστε συνηθισμένοι να ζούμε μία τέτοια ερήμωση στο νησί”, σχολίασε αρχικά.

Σχετικά με τη μέριμνα που πρέπει να δείξει ο Δήμος, μίλησε και για την απομάκρυνση του αμίαντου. “Η Δημοτική Αρχή ούτως ή άλλως έχει δηλώσει ότι θα προχωρήσει σε εργασίες αποκατάστασης της βλάβης. Αυτό όμως που θέλουμε εμείς να καταδείξουμε με τη συγκεκριμένη ερώτηση είναι ότι η στέγη του κτηρίου είναι από αμίαντο. Ένα υλικό δυνητικά πολύ επικίνδυνο, το οποίο αν για κάποιο λόγο εισπνευστεί από τον άνθρωπο, προκαλεί σοβαρά προβλήματα, όπως αμιάντωση (πνευμονοπάθεια) και καρκίνο του πνεύμονα.

Είναι ζήτημα της Τεχνικής Υπηρεσίας, αλλά πρέπει να το θίξουμε ότι για τις εργασίες που θα γίνουν εκεί, θα πρέπει να τηρούνται όλα τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας, ακριβώς επειδή υπάρχει το υλικό αυτό και δεύτερον είναι ότι η ύπαρξη περίπου 400 τ.μ. μιας επιφάνειας τέτοιας αμίαντου στο κέντρο της πόλης και μιλώντας για μία στέγη που είναι εκτεθειμένη στη φθορά που προκαλεί ο καιρός, ο ήλιος κλπ, είναι προβληματική”.

Από την πλευρά του, ρώτησε συγκεκριμένα τα εξής: “α. Υπάρχει καταγραφή των δημοτικών κτηρίων τα οποία να έχουν αμιαντούχα υλικά; β. Προτίθεται η Δημοτική Αρχή με αφορμή και τις επισκευές του κτηρίου να προχωρήσει στην απομάκρυνση του αμιάντου και στην αποκατάσταση της στέγης με βάση τους κανόνες της επιστήμης και της τεχνικής;”. Εξήγησε δε, πως η ερώτησή του πυροδοτείται από την πληροφορία πως, “γνωρίζουμε πως η Τεχνική Υπηρεσία είχε ζητήσει προσφορά από εξειδικευμένη εταιρεία για την απομάκρυνση του αμίαντου του συγκεκριμένου κτηρίου και (…) αν θυμάμαι καλά το κόστος είναι κοντά στις 20 χιλ. ευρώ”.

Διερεύνηση για άλλα κτήρια

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ρώτησε αν υπάρχουν κι άλλα τέτοια κτήρια στην Ερμούπολη, ζητώντας σχετικές απαντήσεις. “Πέρα από αυτά τα άμεσα θέματα και με δεδομένο ότι υπάρχουν κτήρια με αμιαντούχα υλικά, ιδιωτικά και ίσως και δημοτικά και δημόσια (αν δούμε και κοντά στο πρώην σούπερ μάρκετ Νεωρίου, εκεί μιλάμε για επιφάνειες κοντά στα 1.800 τ.μ.), με δεδομένο αυτό και ότι προφανώς το κόστος απομάκρυνσής από έναν ιδιώτη μπορεί και να είναι απαγορευτικό, ρωτάμε το εξής σε μακροπρόθεσμο πλάνο. Αν υπάρχει πρόθεση της Δημοτικής Αρχής – μαζί και με την Περιφέρεια ή τα Υπουργεία και οποιονδήποτε άλλον αρμόδιο φορέα – να διερευνηθεί, αν υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο και τα χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε να γίνει καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης;”. Έκλεισε την τοποθέτησή του, επισημαίνοντας πως, “εφόσον γίνουν γνωστές οι ανάγκες και το τι γίνεται στην πόλη και στο νησί, να υπάρξει μία πρωτοβουλία του Δήμου για συνεργασία και με τους ιδιώτες που επιθυμούν, να μπορεί να γίνει μία οργανωμένη απομάκρυνση του αμιάντου. Και από δημοτικά ακίνητα και από ιδιωτικά. Είναι απαγορευτικό το κόστος για έναν ιδιώτη να προχωρήσει μεμονωμένα σε αυτό”.

Υψηλό κόστος για μεταφορά και ταφή στη Γερμανία

Σε απαντήσεις προχώρησε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Δημήτρης Κοσμάς, δεδομένου πως απουσίαζε εκτός Σύρου ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών. “Όσον αφορά στη στέγη του “Παλλάς” και σύμφωνα με τις συζητήσεις που έχουν γίνει με την Τεχνική Υπηρεσία, γιατί είναι ένα θέμα που αφορά και τα οικονομικά του Δήμου, το να μεταφερθεί ο αμίαντος, δεν νομίζω πως θα απαιτήσει μόνο 20 χιλ. ευρώ. Δεν αμφισβητώ αυτό που είπατε. Όμως, επειδή γνωρίζω πως αυτό το υλικό για να ταφεί πρέπει να πάει Γερμανία, θεωρώ πως όλα αυτά τα τετραγωνικά είναι πολλά. Μακάρι να είναι μόνο αυτό το ποσό. Με όλη αυτή τη μεταφορά νομίζω πως θα είναι υπέρογκο το ποσό”, εκτίμησε, λέγοντας πως άμεσα θα προσδιοριστεί η δαπάνη, αφού μελετηθεί το έργο δημιουργίας νέας στέγης. “Αυτό που σκεφτόμαστε όλοι, αν είναι δυνατόν και βάσει των οικονομικών του Δήμου – γιατί τα δημοσιονομικά μας δεν είναι και πολύ καλά -, να αλλαχτεί όλη η στέγη. Το να μπαλώσουμε αυτό που έχει συμβεί, δεν λύνει το πρόβλημα γιατί σε άμεσο χρονικό διάστημα μπορεί να προκύψει πρόβλημα σε άλλο τμήμα. Εν τω μεταξύ και τα υποστυλώματα, τα ξύλα που υποστηρίζουν, πολλά από αυτά είναι σάπια”, γνωστοποίησε για την κατάσταση της στέγης.

Άρα, κατέληξε πως, “συζητάμε για μία ολική αλλαγή της στέγης, η οποία πρέπει να μελετηθεί, να προϋπολογιστεί και πιστεύω του χρόνου τον χειμώνα, να τα έχουμε καταφέρει, χωρίς όμως αυτό που λέω να είναι απόλυτο”. Έκλεισε τις απαντήσεις του, επαναλαμβάνοντας πως, “αυτή τη στιγμή δεν πάμε σε ένα μπάλωμα της στέγης, αλλά η σκέψη μας είναι να πάμε σε μία ολοκληρωτική αλλαγή της στέγης του κτηρίου”.

Σε παρόμοιο τόνο τοποθετήθηκε και ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Αλέξης Αθανασίου, ο οποίος υπενθύμισε πως παρόμοια στέγη είχε και το ακίνητο του πρώην σούπερ μάρκετ Νεωρίου (νυν ΑΒ Βασιλόπουλος) και το κτήριο δίπλα από το Κέντρο Θαλάσσιας Τεχνολογίας και Καινοτομίας (πρώην Βελισσαρόπουλου και νυν εργαστήρι του βιομηχανικού μουσείου). Για το πρώτο κτήριο δε, ο κ. Αθανασίου υπενθύμισε πως η ανάγκη αντικατάστασης της στέγης έβγαλε εκτός προϋπολογισμού το έργο. Σχετικά με το δεύτερο ακίνητο, ανέφερε πως θα αναζητηθεί τρόπος και χρηματοδότηση για συνολική αποκατάσταση, ενώ τέλος, για τη συνεργασία με ιδιώτες για άλλα κτήρια, επεσήμανε πως, “διερεύνηση για τέτοια κτήρια ιδιωτικά, δεν γνωρίζω αν μπορεί να γίνει”.