«Ώρα της γης» στην Πάρο

  • Τρίτη, 26 Μαρτίου, 2013 - 06:00

Τα φώτα έσβησε το βράδυ του Σαββάτου η Πάρος συμμετέχοντας στην παγκόσμια εκστρατεία ευαισθητοποίησης των πολιτών, «Ώρα της γης», της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF.

Για μισή ώρα, μεταξύ 8.30 και 9 το βράδυ, ο Δήμος Πάρου συσκότισε το Δημαρχείο, τα κτήρια των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων και όλα τα δημόσια κτήρια, επιχειρώντας, μαζί με εκατομμύρια ανθρώπους σε περισσότερες από 150 χώρες του κόσμου, να κινητοποιήσει τους πολίτες απέναντι στο ανησυχητικό φαινόμενο της ανόδου της θερμοκρασίας στον πλανήτη και να διαδώσει το μήνυμα για χρήση εναλλακτικών μορφών ενέργειας.

Αν το κάνεις…θα το κάνω

Η φετινή καμπάνια της WWF με αφορμή την «Ώρα της γης» συμπεριλαμβάνει όμως και μία άλλη, πολύ ενδιαφέρουσα, κίνηση. Το φετινό σύνθημα «θα το κάνω, αν το κάνεις», το οποίο βασίζεται στο γνωστό σχήμα πρόκληση-ανταπόδοση, έχει ως αντικείμενο το «πρασίνισμα» της ζωής μας, ακόμη και με τους πιο απλούς τρόπους. Πρόκειται για έναν συμβολικό μηχανισμό, μέσω του οποίου εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο προχώρησαν σε μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά τους, βελτιώνοντας τον τρόπο ζωής τους, αλλά και το οικολογικό τους αποτύπωμα στον πλανήτη μας.

Σύμφωνα με απόφαση του Δήμου Πάρου, που συμμετέχει και στην ανταποδοτική αυτή εκστρατεία, «αν οι δημότες μας χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, το ποδήλατο, ή τα πόδια για τις μετακινήσεις τους, θα κατασκευάσουμε δημοτικές θέσεις στάθμευσης ποδηλάτων και θα εγκαταστήσουμε σύστημα δημοτικών ποδηλάτων».

Έτσι, οι κάτοικοι της Πάρου «προκαλούνται» από τον Δήμο ώστε, ουσιαστικά, να ωφεληθούν οι ίδιοι, το περιβάλλον, η κοινωνία και η καθημερινότητά τους.

«Με τον τρόπο αυτόν ελπίζουμε στην ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση των δημοτών για μια καλύτερη ζωή, αλλά και συνάμα προσδοκούμε να αφήσουμε ουσιαστική κληρονομιά στον τόπο μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος.