Μία εικαστική “γέφυρα” Κυκλαδικού Πολιτισμού με έργα μικρών μαθητών του Ελληνοαμερικανικού Σχολείου Αγίας Τριάδος, στη Νέα Υόρκη

Μανχάταν – Αιγαίο

  • Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2013 - 06:00

Η πατρίδα Ελλάδα, περισσότερο από επενδύσεις και τουριστική πλημμυρίδα, θέλει τη «γέφυρα» με τα ξενιτεμένα και προκομμένα παιδιά της Ομογένειας που έφυγαν, κυνηγώντας καλύτερες συνθήκες δουλειάς και ζωής και όχι το πολυδιαφημισμένο “αμερικανικό όνειρο”! Πήγαν πολλοί στη Νέα Υόρκη, βρήκαν εργασία, έκαναν οικογένεια, έστειλαν τα παιδιά τους σε σχολεία και πανεπιστήμια. Τώρα, τα εγγόνια, παιδιά δεύτερης και τρίτης γενιάς Ελλήνων, στεριώνουν το δικό τους “όνειρο” στο σχολείο τους, από το νηπιαγωγείο έως τη Β’ Γυμνασίου, στο πιο αγαπητό και δημοφιλές μάθημα των καλλιτεχνικών.

Το Ελληνοαμερικανικό Σχολείο του Μανχάταν, το Καθεδρικό Σχολείο της Αγίας Τριάδος, δίπλα στη μεγαλοπρεπή ορθόδοξη εκκλησία, στην καρδιά του Ελληνοαμερικανικού στοιχείου στη Νέα Υόρκη.

Θεοδώρα Βαφειαδάκη

Τα σχολιαρόπουλα που μιλάνε Ελληνικά (από 5 έως 14 ετών), είναι τυχερά γιατί έχουν καθηγήτρια καλλιτεχνικών την Ελληνίδα Θεοδώρα Βαφειαδάκη, μόλις 25 ετών.

Η Θεοδώρα είναι μία πολύ όμορφη ψηλή νεαρή κυρία με μαύρα μαλλιά δεμένα πίσω με πλεξίδα, είναι σαν μια πραγματική Καρυάτιδα. Είναι απόφοιτη του Κολλεγίου Ψυχικού, έκανε σπουδές στην Αμερική, πήρε master, εργάστηκε στο Μουσείο Gugenheim, απέκτησε ιδιαίτερες γνώσεις για τις Κυκλάδες και τον πολιτισμό τους στην Αθήνα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης “Ίδρυμα Νικολάου και Ντόλης Γουλανδρή”, συνεργάστηκε με την κ. Νέλλη Αμπραβανέλ και τώρα είναι μία χαμογελαστή καθηγήτρια, που διδάσκει ζωγραφική, γλυπτική και κατασκευές, με ιδιαίτερα μεταδοτικό ταλέντο. Τώρα ζει και χαίρεται τον δικό της ελληνικό μύθο, με θέμα τον Κυκλαδικό Πολιτισμό, που οι μικροί μαθητές της αγάπησαν αφού ούτως ή άλλως στο DNA τους είναι το Αιγαίον!

Ετοίμασαν έκθεση εικαστική (ζωγραφική – γλυπτική), υπό την αιγίδα του Ελληνικού Προξενείου Νέας Υόρκης και του δραστήριου Γενικού Προξένου κ. Γ. Ηλιόπουλου και του Προξένου κ. Ε. Κυριακόπουλου.

«Τα παιδιά έχουν τρομερό ενδιαφέρον για την ελληνική ιστορία και αγαπάνε οτιδήποτε τους κάνει να νιώσουν πιο κοντά στην Ελλάδα», είπε η Θεοδώρα στην κ. Ελένη Μπίστικα στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» (απ’ όπου υποδεχόμαστε τις πληροφορίες).

Στις 6 Μαρτίου έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης που οργάνωσε το ελληνικό προξενείο, με έργα των μαθητών και θέμα τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική Ιστορία.

Τα εγκαίνια τίμησε με την παρουσία του ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος, ο Γενικός Πρόξενος Ελλάδος κ. Γ. Ηλιόπουλος, η Γενική Πρόξενος Κύπρου κ. Κ. Σοφιανού, η σύζυγος του Πρέσβη μας στον ΟΗΕ κ. Μητσιάλη και πολλοί εκπρόσωποι της Ελληνικής Ομογένειας, ανάμεσά τους και οι γονείς των υπερήφανων μικρών καλλιτεχνών!

Η έκθεση έχει τίτλο: «Παρελθόν και μέλλον». «Οι μαθητές του Σχολείου Αγίας Τριάδος δημιουργούν, ανακαλύπτοντας την κληρονομιά μας» είπε η Θεοδώρα και συνέχισε: «Έτσι δημιουργείται μια θαυμαστή πολυπολιτισμική μαθητική κοινότητα που έχει κοινό σημείο αναφοράς την αγάπη για την Ελλάδα». Εκτός από τα παιδιά που είναι ελληνόπουλα δεύτερης και τρίτης γενιάς, είναι και Αμερικανάκια, αλλά και από άλλες χώρες. Κι όμως γνωρίζουν την Ελλάδα και τις Κυκλάδες από την όμορφη και χαμογελαστή δασκάλα.

Η Θεοδώρα στον Φοίνικα

Γνώρισα την Θεοδώρα και την μικρότερη αδελφή της Μαρία-Λουίζα εδώ και πολλά χρόνια, όταν ήταν και οι δύο μικρά παιδάκια. Οι γονείς τους ο Πάκης και η Ρίτα Βαφειαδάκη είναι άνθρωποι θαυμάσιοι, με μόρφωση και ποιότητα και επέλεξαν τη Σύρο (ίσως έχουν οικογενειακές… ρίζες απ’ το νησί), και έχτισαν ένα πολύ ωραίο εξοχικό σπίτι στον Φοίνικα. Συχνά τα δύο κορίτσια μας επισκέπτονταν για να αγκαλιάσουν και να ταΐσουν τις δύο γάτες μας που αγαπούσαν πολύ, την Καλή και τον Στάλιν.

Μεγαλώνοντας μάθαιναν και την ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού και των Κυκλάδων. Σημαντικό είναι ότι ο πατέρας τους κ. Π. Βαφειαδάκη, μετά από διάφορες ξεναγήσεις και γνωριμία με το νησί μας, έγραψε, δημιούργησε (θα έλεγα) έναν… Οδηγό για τη Σύρο πολύ ωραίο και κατατοπιστικό, που τον προσέφερε σε όλους τους φίλους και γνωστούς, προσκαλώντας, ή μάλλον… προκαλώντας τους να επισκεφθούν το νησί: «Paki’s Guide To Syros».

Αγαπητή μου Θεοδώρα, θα σε περιμένω το καλοκαίρι με μια ανοιχτή αγκαλιά. Θέλω να σου πω ένα “απέραντο” ευχαριστώ, σαν το “απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου”! Κι αυτό γιατί με τη δραστηριότητά σου τιμάς την Ελλάδα, τιμάς τα νησιά μας.