Πρόταση για «πρασίνισμα» του Αρτεμώνα

  • Τρίτη, 2 Απριλίου, 2013 - 06:00

Σε πρότυπη νησιωτική κοινότητα θέλει να μετατρέψει ο Δήμος Σίφνου την τοπική κοινότητα Αρτεμώνα, εντάσσοντάς την σε σχετικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα, το οποίο απευθύνεται σε αγροτικές ή νησιωτικές κοινότητες με πληθυσμό έως 1.000 κατοίκων.

Η δράση στοχεύει στη δημιουργία μηδενικού ενεργειακού ισοζυγίου, που σημαίνει ότι η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές θα είναι τουλάχιστον ίση με την ενέργεια που καταναλώνει συνολικά η περιοχή.

Ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί με δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας τόσο από το δημόσιο όσο και από ιδιώτες. Για παράδειγμα, στο πλαίσιο της εξοικονόμησης ενέργειας στα δημόσια κτήρια, προβλέπεται ενδεικτικά η ενεργειακή αναβάθμιση του κελύφους και του εξοπλισμού τους όσο και η κάλυψη των θερμικών-ψυκτικών τους φορτίων με ηλιακούς συλλέκτες και φωτοβολταϊκά συστήματα.

Με τον ίδιο στόχο, ο Δήμος, εφόσον η πρότασή του προκριθεί, θα επιδοτηθεί για να κάνει δωρεάν παρεμβάσεις σε σπίτια της τοπικής κοινότητας Αρτεμώνα, όπως αντικατάσταση εξωτερικών κουφωμάτων με νέα θερμομονωτικά με διπλά κρύσταλλα, διενέργεια εξωτερικών ελαιοχρωματισμών με ψυχρά υλικά, αντικατάσταση παλαιών δικτύων θέρμανσης και καυστήρων με νέους κ.α.

Στις προτάσεις περιλαμβάνεται ακόμη η δημιουργία ενός πρότυπου υδροηλεκτρικού πάρκου, το οποίο θα περιλαμβάνει πιθανόν ανεμογεννήτρια, ανοικτή δεξαμενή αποθήκευσης θαλάσσιου νερού, αγωγούς άντλησης και πτώσης του νερού και υδροστρόβιλο κοντά στο επίπεδο της θάλασσας. Ως δεύτερη επιλογή, προτείνεται η δημιουργία μιας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με αποθήκευση ενέργειας μέσω υβριδικού συστήματος φωτοβολταϊκών συστοιχιών και ανεμογεννήτριας.

Ο χώρος και ο τρόπος εφαρμογής των παραπάνω, θα αποφασιστούν μετά από σχετική έκθεση εμπειρογνωμόνων και ενεργειακών επιθεωρητών του προγράμματος και κατόπιν συζήτησης με το Δημοτικό Συμβούλιο, το Τοπικό Συμβούλιο Αρτεμώνα και τον Εξωραϊστικό σύλλογο της Χερονήσου.

Την ένταξη στο πρόγραμμα θα διεκδικήσουν και άλλες κοινότητες, όμως θα προκριθούν μόνο πέντε. Η συμμετοχή του Δήμου για την ολοκληρωμένη κατάθεση φακέλου ανέρχεται στο ποσό των 50.000 €, για ένα πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού έως και 10 εκατ. ευρώ.