Στο φως πτυχές της τοπικής ιστορίας της Πάρου

  • Τρίτη, 4 Ιουνίου, 2013 - 06:00

Προσβάσιμο στο κοινό θα είναι σε λίγες ημέρες το αρχειακό ιστορικό υλικό της Πάρου, καθώς έχει ήδη ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της καταγραφής και της ψηφιοποίησής του.

Το υλικό, το οποίο μέχρι σήμερα παρέμενε ανενεργό, θα δει το φως μετά από πρωτοβουλία της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης (Κ.Δ.Ε.Π.Α.Π.) και του Δήμου Πάρου, που αποφάσισαν την ένταξή τους σε ερευνητικό πρόγραμμα για τη δημιουργία βάσης δεδομένων και επιλεκτικής ψηφιοποίησης των Γενικών Αρχείων του Κράτους, οι εργασίες του οποίου πραγματοποιήθηκαν από τις 14 έως τις 27 Απριλίου.

Στο πλαίσιο των εργασιών καταγράφηκε και ταξινομήθηκε πλήθος αρχειακού υλικού, (φάκελοι εγγράφων, κατάστιχα και βιβλία), εξαιρετικής σπουδαιότητας από όλες τις Δημοτικές Κοινότητες του νησιού, που σύντομα θα διατίθεται σε ψηφιακή μορφή.
Ταυτόχρονα, θα συνεχιστεί η αναζήτηση παλιού αρχειακού υλικού ενώ αναμένεται απόφαση του Δήμου Πάρου σχετικά με τον χώρο στον οποίο θα στεγαστεί το πολύτιμο αυτό αρχείο της τοπικής ιστορίας του νησιού.