Πρόγραμμα καλοκαιρινών εκδηλώσεων Δήμου Πάρου

Στιγμές Πολιτισμού 2013

Καθιερωμένοι θεσμοί, αγαπημένα φεστιβάλ και παραστάσεις από καταξιωμένους καλλιτέχνες της μουσικής και θεατρικής σκηνής

Παραδοσιακά “αρώματα”, ενισχυμένα με μεθυστικές δόσεις μουσικών και θεατρικών καταθέσεων από καταξιωμένους καλλιτέχνες από όλη την Ελλάδα θα “ποτίσουν” το καλοκαιρινό πρόγραμμα εκδηλώσεων του Δήμου Πάρου, με τίτλο “Στιγμές Πολιτισμού”.

Καθιερωμένοι θεσμοί, αγαπημένα φεστιβάλ και θεατρικές παραστάσεις αξιώσεων αναμένεται να προσελκύσουν και φέτος το κοινό του νησιού, συνδυάζοντας τα τοπικά ήθη και έθιμα με σύγχρονες μορφές τέχνης.

“Ο άρτος της Πάρου ο επιούσιος”

“Σταθμός” του προγράμματος αποτελεί το “1ο Φεστιβάλ Τοπικών Προϊόντων της Πάρου 2013”, με επίκεντρο το ψωμί και τα παραδοσιακά αρτοσκευάσματα. Το πρώτο τετραήμερο αφιερωμένο στη γευσιγνωσία των παρασκευασμάτων θα πραγματοποιηθεί από την Τετάρτη 3 έως το Σάββατο 6 Ιουλίου 2013 στην Παροικιά (Πλατεία Μαντώ Μαυρογένους). Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν την Κυριακή 7 και την Τρίτη 30 Ιουλίου στη Νάουσα και ολοκληρώνονται την Τετάρτη 31 Ιουλίου στις Λεύκες. νησιού. Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από το Δήμο Πάρου και την Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Πάρου (Κ.Δ.Ε.Π.Α.Π.) με στόχο την αναγνώριση του πρωταγωνιστικού ρόλου των προσώπων, των εταιριών και των θεσμών του τόπου.

Μετά από έξι δεκαετίες οι δύο αναπαλαιωμένοι - από το δήμο - ανεμόμυλοι της Παροικιάς, ανοίγουν τα πανιά τους και εμπιστεύονται τη δύναμη του ανέμου. Κόντρα στις δύσκολες οικονομικά συγκυρίες, οι φετινές εκδηλώσεις με τίτλο “ο άρτος της Πάρου ο επιούσιος…”, που πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου επιχειρούν να αναδείξουν τα τοπικά προϊόντα, την τέχνη και τον κόπο του νησιώτη παραγωγού και να καταθέσουν μια νότα αισιοδοξίας μέσα στο γκρίζο τοπίο της κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό, το Φεστιβάλ κάθε χρόνο θα είναι αφιερωμένο σε ένα διαφορετικό είδος προϊόντων του νησιού.

3ος Ποδηλατικός Γύρος Πάρου

Το πρόγραμμα των καλοκαιρινών εκδηλώσεων ανοίγει φέτος με τον 3ο Ποδηλατικό Γύρο Πάρου, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί το προσεχές Σάββατο 8/6 με αφετηρία (στις 17:30) και τερματισμό στο λιμάνι της Παροικίας, με τη συμμετοχή ποδηλατών από όλη την Ελλάδα. Θα ακολουθήσει απονομή επάθλων και αναμνηστικών στην πλατεία “Μαντώ Μαυρογένους”, στις 21:00. Την διοργάνωση θα καλύψει τηλεοπτικά η εκπομπή «Ποδηλατοδράσεις» που προβάλλεται κάθε Κυριακή στον τηλεοπτικό σταθμό Σκαΐ στις 13:20 με παρουσιάστρια την Αφροδίτη Σημίτη. Στόχος της δράσης είναι η ένταξη της χρήσης του ποδηλάτου στην καθημερινότητα των συνανθρώπων μας και η απόλαυση των ευεργετικών επιπτώσεών του τόσο στους ίδιους, όσο και στο περιβάλλον που ζουν.

Το 3ο τριήμερο πολιτιστικό πανηγύρι, αφιερωμένο στη μνήμη του Ναξιώτη καλλιτέχνη της Κυκλαδίτικης παραδοσιακής μουσικής Γιώργου Κονιτόπουλου, θα πραγματοποιηθεί από τις 28 έως τις 30 Ιουνίου στην Παραλία της Αλυκής. Η καθιέρωση του αξιόλογου αυτού πανηγυριού έχει ως στόχο να “μυήσει” τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες του γραφικού κυκλαδίτικου ψαροχωριού στις έννοιες της αυθεντικότητας και του παραδοσιακού νησιώτικου τραγουδιού.

Στις 7 και 8 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η “Γιορτή της Θάλασσας” με δρώμενα στο λιμάνι της Νάουσας.

Διεθνή Σεμινάρια Μουσικής

Στις 19/7 ανοίγει ο πρώτος κύκλος των Διεθνών Σεμιναρίων Μουσικής από τους Stockhausen – Bussuro – Bouman – Smith – Ρακόπουλο και θα διαρκέσει έως τις 26/7. Την ίδια ημέρα ξεκινά ο δεύτερος κύκλος μαθημάτων, ο οποίος θα συνεχιστεί έως τις 3 Αυγούστου. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν ενδιαφέρουσες συναυλίες από τους: Balikos & Friends – Guitar Exploration στο Πάρκο Πάρου (20/7), Guitar Exploration & Παριανά Συγκροτήματα στον Π.Σ. “Αρχίλοχος” (27/7), Moving Sounds στο Πάρκο Πάρου (28/7) και τέλος, Intuitive Music με τη συμμετοχή σπουδαστών στο Θέατρο Λευκών (3/8).

Από τις 20/7 έως τις 25/8, οι φιλότεχνοι θα έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν επισκέψεις στα ατελιέ των καλλιτεχνών της Πάρου, στο πλαίσιο του 3ου Καλλιτεχνικού Οδοιπορικού.

Στις 26/7 θα ακολουθήσει συναυλία κλασικής μουσικής με τις Δ. Μαραγκόζη, Ρένα Τσακίρη και Κ. Ανδρεάκου, στο κτήριο της Μαρίνας.

Την παιδική θεατρική παράσταση “Αίσωπος: κάτι θέλει να μας πει” σε κείμενα και σκηνοθεσία της Κάρμεν Ρουγγέρη θα παρουσιαστεί στις 2/8 στο Πάρκο Πάρου. Μια ομάδα ηθοποιών, αφού μιλήσει στους μικρούς θεατές για τον Αίσωπο και τη ζωή του, θα ζωντανέψει αγαπημένους μύθους, όπως “Ο τζίτζικας κι ο μέρμυγκας”, “Ο λαγός και η χελώνα”, “Η κότα και το χρυσό αυγό”, “Ο ψεύτης βοσκός” και άλλοι.

Στις 15/8 θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις του πανηγυρικού εορτασμού της Παναγίας στην Παροικιά.

“Κοινός Λόγος” του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου

Το θεατρικό έργο “Κοινός Λόγος” της Έλλης Παπαδημητρίου σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου θα παρουσιαστεί στις 19/8 στο Πάρκο Πάρου. Πρόκειται για το συνταρακτικό οδοιπορικό που διατρέχει την κρίσιμη περίοδο από τη Μικρασιατική Καταστροφή μέχρι τον Εμφύλιο. Το ταραχώδες παρελθόν του τόπου μας ιχνηλατείται μέσα από λαϊκές αφηγήσεις, ατομικούς σπαραγμούς και συλλογικές μνήμες αναδεικνύοντας το δραματικό παρόν. Οι γυναικείες μαρτυρίες κωδικοποιούνται θεατρικά, φωτίζοντας διαφορετικά την Ιστορία. Παίζουν: Λυδία Κονιόρδου, Ελένη Κοκκίδου, Μαρία Κατσανδρή, Ελένη Ουζουνίδου και Τάνια Παλαιολόγου.

Το Τριήμερο Βιωματικό Φεστιβάλ “Διαδρομές στην Μάρπησσα” θα πραγματοποιηθεί από τις 23-25 Αυγούστου. Το φεστιβάλ, το οποίο διοργανώνεται από 50 περίπου εθελοντές διαφόρων ηλικιών και ειδικοτήτων έχει ως κεντρική ιδέα τη δημιουργία θεματικών διαδρομών μέσα στον παραδοσιακό οικισμό της Μάρπησσας, πάνω στις οποίες αναπτύσσονται οι δράσεις του τριημέρου.
Είναι σχεδιασμένο γύρω από τη βιωματική προσέγγιση των δραστηριοτήτων, ώστε ο καθένας να έχει ενεργό ρόλο στα δρώμενα.

Στις 30 /8 θα διεξαχθεί στον αύλιο χώρο Ι.Π. Εκατονταπυλιανής το 3ο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής από την Ορχήστρα Εγχόρδων Μουσικού Φεστιβάλ Σαντορίνης, υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λάγιου.

Στις 6/8 θα πραγματοποιηθεί Μουσικοποιητική Βραδιά, αφιερωμένη στον Κωνσταντίνο Καβάφη, με αφορμή τη συμπλήρωση 150 χρόνων από τη γέννησή του, ενώ την επομένη θα γίνει η 9η Μικρασιατική Συνάντηση Πάρου. Οι “Στιγμές Πολιτισμού” ολοκληρώνονται στις 27 Σεπτεμβρίου με την “Τσαμπουνοπατινάδα”. Πρόκειται για ένα μαγικό τετραήμερο εκδηλώσεων με τη συμμετοχή μουσικών από νησιά του Αιγαίου.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι συνεχίζεται η έκθεση “Οι σημαντικότερες εκθέσεις των αρχαίων Ελλήνων” από το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας του Κώστα Κοτσανά. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν έως την Πέμπτη 13 Ιουνίου σε μία εξαιρετική επιλογή 50 εκθεμάτων, που καλύπτουν την περίοδο από το 2000 π.Χ μέχρι το τέλος της ελληνικής αρχαιότητας.