Εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας για 15 Ευρωπαίους από τη Βαρδάκειο Σχολή Ερμούπολης

Πολυπολιτισμικές συναντήσεις στη Σύρο

  • Τρίτη, 11 Ιουνίου, 2013 - 06:00

Τι κοινό έχουν ο Gianni από την Ιταλία και ο Ahmed από το Πακιστάν; Πού διασταυρώνονται οι ζωές της Anne-Marie από το Βέλγιο και της Nataliya από την Ουκρανία;

Καθένας και καθεμία ζει τη δική του ζωή, πρωταγωνιστώντας στη δική του ιστορία, διάσπαρτοι στα σημεία του ευρωπαϊκού ορίζοντα. Κι όμως, οι δρόμοι των ανθρώπων αυτών θα συναντηθούν για λίγο και μάλιστα στη Σύρο, με σημείο αναφοράς τη γλώσσα. Όλοι τους μιλούν ελληνικά. Κάποιοι από αυτούς λίγο καλύτερα, κάποιοι άλλοι τα απολύτως αναγκαία ώστε να διεξαγάγουν μια βασική συνομιλία. Όλοι τους όμως αγαπούν την ελληνική γλώσσα και μέσω αυτής θα επιχειρήσουν να οικοδομήσουν γέφυρες πολιτισμικής ανταλλαγής και αμοιβαίας κατανόησης.

«Μονάχη έγνοια η γλώσσα…»

Αυτή τη δυνατότητα θα τους δώσει σε λίγες μέρες η Βαρδάκειος Σχολή Ερμούπολης, η οποία διοργανώνει ένα καινοτόμο εργαστήριο με τίτλο «Γνωρίζω την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό μέσα από τα μάτια των μεταναστών», στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος διά βίου μάθησης Grundtvig. 15 ενήλικες εκπαιδευόμενοι προερχόμενοι από Ουγγαρία, Βέλγιο, Ρουμανία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Ιταλία, Γερμανία, Βουλγαρία, Λουξεμβούργο, Λετονία θα βρεθούν στη Σύρο συμμετέχοντας στο εργαστήρι της Σχολής με βασικό στόχο να βελτιώσουν τις γνώσεις και δεξιότητές τους στην ελληνική γλώσσα. Προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα και την τελική επιλογή των εκπαιδευομένων είναι να γνωρίζουν ήδη ελληνικά σε επίπεδο Α2-Β1, γεγονός που σημαίνει ότι όλοι διαθέτουν τουλάχιστον τις βασικές γνώσεις ελληνικών και αγαπούν την ελληνική γλώσσα, η οποία θεωρείται, ομολογουμένως, μια αρκετά δύσκολη γλώσσα.

Πολυεθνικό άρωμα

Η σπουδαιότητα του εργαστηρίου δεν έγκειται μόνο στο γεγονός ότι 15 ενήλικες από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα βελτιώσουν τις γνώσεις τους στην ελληνική γλώσσα μέσω των διά ζώσης μαθημάτων που θα παρακολουθήσουν, αλλά και στο ότι θα έχουν τη δυνατότητα να αλληλεπιδράσουν με τους υπόλοιπους μαθητές της Βαρδακείου Σχολής, οι οποίοι παρακολουθούν τα τέσσερα διαβαθμισμένα τμήματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας. Μαθητές της Σχολής, η οποία από το 2004 προσφέρει μαθήματα ελληνικής γλώσσας σε μετανάστες και γενικά σε ξενόγλωσσους που ζουν στη Σύρο, θα υποδεχθούν τους φιλοξενούμενους συμμαθητές τους ως «πρεσβευτές πολιτισμού», προσπαθώντας να τους μεταδώσουν το πολυεθνικό άρωμά της αλλά και την αγάπη που έχουν οι ίδιοι αποκτήσει για την ελληνική γλώσσα, την ιστορία και τον πολιτισμό τόσο μέσω των μαθημάτων όσο και ζώντας -κάποιοι για πολλά χρόνια τώρα- στην Ελλάδα. Στόχος του εργαστηρίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 17 έως τις 26 Ιουνίου είναι η ανάδειξη της ιδιαίτερης σχέσης που έχουν αναπτύξει οι μετανάστες με την ελληνική γλώσσα και τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό, η προώθηση της έννοιας της πολυπολιτισμικότητας αλλά και η περιθωριοποίηση -έστω και σε τοπικό επίπεδο- της έννοιας της ξενοφοβίας.

Ανταλλαγή εμπειριών με πολλές δραστηριότητες

Οι 15 συμμετέχοντες του προγράμματος θα παρακολουθούν μαθήματα ελληνικών τα πρωινά, όμως το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια σειρά δραστηριοτήτων που εγγυάται τη διατήρηση του ενδιαφέροντός τους σε υψηλό επίπεδο και κυρίως τη δημιουργία μιας πολυπολιτισμικής ατμόσφαιρας. Τα απογεύματα οι φιλοξενούμενοι εκπαιδευόμενοι μαζί με τους μαθητές της Βαρδακείου Σχολής, που είναι και οι βασικοί συντελεστές του σχεδιασμού και της υλοποίησης του εργαστηρίου, θα εμπλέκονται σε ποικίλες δραστηριότητες όπως μαγειρική, εκμάθηση παραδοσιακών χορών, αφήγηση παραμυθιών, γνωριμία με τη ρεμπέτικη μουσική παράδοση της Σύρου, αλλά και ξενάγηση και πεζοπορία στο νησί, ενώ οι εκπαιδευόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν και για τη νομοθεσία που διέπει τη μετανάστευση και την ιθαγένεια στην Ελλάδα, μαθαίνοντας, παράλληλα, πώς η ελληνική μεταναστευτική νομοθεσία επηρεάζει και σε πρακτικό επίπεδο τη ζωή των ανθρώπων, ακούγοντας τις εμπειρίες των ίδιων των μεταναστών με τους οποίους θα διεπιδρούν καθημερινά.

Το πρόγραμμα Grundtvig

Το εργαστήριο επιχορηγείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα διά βίου μάθησης Grundtvig και καλύπτει πλήρως τα έξοδα μετακίνησης, διαμονής και συμμετοχής των 15 εκπαιδευομένων. Το Grundtvig εστιάζει στην εκπαίδευση ενηλίκων και αποσκοπεί στην ανταπόκριση στην εκπαιδευτική πρόκληση του γηράσκοντος πληθυσμού της Ευρώπης, στην παροχή λύσεων σε ενήλικες για τη βελτίωση των γνώσεων και των δεξιοτήτων τους, στη βελτίωση της ποιότητας και της προσβασιμότητας σε προγράμματα κινητικότητας σε όλη την Ευρώπη για άτομα που ασχολούνται με την εκπαίδευση ενηλίκων, στη διευκόλυνση της ανάπτυξης καινοτόμων πρακτικών στην εκπαίδευση ενηλίκων αλλά και στη βελτίωση των παιδαγωγικών προσεγγίσεων και της διαχείρισης των οργανισμών που παρέχουν εκπαίδευση ενηλίκων.