Συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες συναντώνται στο δρόμο του αγαπημένου σκηνοθέτη

“Οδός Θόδωρου Αγγελόπουλου”

Εκδήλωση αφιερωμένη στον Θόδωρο Αγγελόπουλο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 20 Ιουλίου στο χωριό Σμαρδάκιτο στην Τήνο.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Τήνου 2013, συγγενείς, συνεργάτες και θαυμαστές του αγαπημένου σκηνοθέτη θα συναντηθούν “στον δρόμο” του για να τιμήσουν τη μνήμη του, σαν μια κατάθεση ψυχής ή για να κρατήσουν αναμμένη τη φλόγα ενός μικρού κεριού.

Ανέκδοτο οπτικό υλικό

Στη βραδιά, θα ακουστεί η φωνή του Θόδωρου Αγγελόπουλου να διαβάζει Σεφέρη. Η στενή συνεργάτης - ηθοποιός Εύα Κοταμανίδου θα θυμηθεί στιγμές από τα πρώτα χρόνια της συνεργασίας της με το σπουδαίο δημιουργό. Η βοηθός του σε αρκετές ταινίες, σκηνοθέτις Μαργαρίτα Μαντά, θα αφηγηθεί εμπειρίες από τη συμπόρευσή της μαζί του. Η ορχήστρα δωματίου της φιλαρμονικής Σύρου, υπό τη διεύθυνση της Αλίς Λαμπάρς, θα αποδώσει μουσικές της Ελένης Καραΐνδρου, από τις ταινίες και τις συνεργασίες της με το σκηνοθέτη. Ο Ανδρέας Τσεκούρας, ο οποίος έπαιζε ακορντεόν στο

“Θίασο” και σε άλλες ταινίες, θα “ταξιδέψει” το κοινό με γνωστές μελωδίες μέσα από τις δουλειές αυτές (μουσικές Κηλαηδόνη, Χάλαρη, Καραΐνδρου). Ηθοποιοί από το νησί θα αναγνώσουν σύντομα αποσπάσματα από το βιβλίο της Μαργαρίτας Μαντά “Το πρώτο πράγμα που έφτιαξε ο θεός είναι το ταξίδι”, που αναφέρεται σε παρασκήνια από γυρίσματα των ταινιών. Η βραδιά θα κλείσει με προβολή ανέκδοτου οπτικού υλικού που παρουσιάζεται για πρώτη φορά (αρχείο Γιάννη Φαλκώνη) και δείχνει το Θόδωρο Αγγελόπουλο να περπατά στον τόπο που γυρίστηκε ο “Θίασος” και να μιλά για τις επιθυμίες του και για τα όνειρά του.

Στη μνήμη ενός μεγάλου δημιουργού

Όπως σημειώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Θέμης Ροδαμίτης, πριν από δύο χρόνια ο Θόδωρος Αγγελόπουλος είχε δεχθεί με χαρά την πρόταση να συμμετάσχει στο πλαίσιο του προ- γράμματος, διαβάζοντας Ζακ Λακαριέρ. “Φυσικά η εκδήλωση δεν έγινε ποτέ, καθώς θεωρούσα ότι ο Αγγελόπουλος ήταν ο κατεξοχήν κατάλληλος αφηγητής για να αποδώσει κείμενα από το “Ελληνικό καλοκαίρι” του Λακαριέρ”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η οδός “Θόδωρου Αγγελόπουλου” ήταν πρωτοβουλία δύο καλλιτεχνών που ζούσαν στο Σμαρδάκιτο. Όταν ο Αγουστινός Καντιώτης αφόρισε τον σκηνοθέτη, οι ίδιοι πρωτο- στάτησαν να δοθεί το όνομά του σε ένα δρόμο του νησιού.