Ιστορικές περιπλανήσεις στην Μάρπησσα Πάρου

Την πόρτα της Ιεράς Μονής του Αγίου Αντωνίου Μάρπησσας Πάρου, αλλά και του Λαογραφικού Μουσείου Μάρπησσας έχουν την ευκαιρία να διαβούν σε καθημερινή βάση οι επισκέπτες του νησιού, οι οποίοι επιθυμούν να έρθουν σε επαφή με την ιστορία και τις παραδόσεις του.

Ιερά Μονή Αγίου Αντωνίου

Ειδικότερα, η Ιερά Μονή μετά από πολλά χρόνια είναι και πάλι ανοιχτή προς το κοινό για δύο ώρες το πρωί (11:00 – 13:00) και δύο ώρες το απόγευμα (18:00 – 20:00). Η Επιτροπή Τουριστικής Προβολής και Πολιτιστικών Εκδηλώσεων της Τοπικής Κοινότητας Μάρπησσας Πάρου απευθύνει ιδιαίτερες ευχαριστίες σε όσους συνέβαλαν στο άνοιγμα της μονής, αλλά και στους εθελοντές που βοήθησαν στην καθαριότητα και το βάψιμό της.

Λαογραφικό Μουσείο Μάρπησσας

Επιπλέον, το Λαογραφικό Μουσείο Μάρπησσας είναι καθημερινά ανοιχτό (19:00 – 21:00), εκτός Δευτέρας με εθελοντική προσφορά. Αξίζει να σημειωθεί ότι, η ιδέα της ίδρυσής του ξεκίνησε το 1997 από το Σύλλογο Γυναικών Μάρπησσας. Η Κοινότητα υιοθέτησε την ιδέα του και παραχώρησε το οικόπεδο για το σκοπό αυτό.

Ο Σύλλογος Γυναικών με πολύ κέφι και μεράκι συνέλεξε όλα τα αντικείμενα. Οι Μαρπησσαίοι με χαρά αποχωρίστηκαν οικογενειακά κειμήλια, για να στολίσουν με αυτά το Λαογραφικό Μουσείο. Το Μουσείο παρουσιάζει ένα παραδοσιακό σπότο με όλους τους χώρους του. Από τη σάλα, το εργαστήρι και την κουζίνα, μέχρι την τουαλέτα, την αποθήκη και το κουρείο.