Διάθεση εφημερίδων και περιοδικών στον Επιβατικό Σταθμό Ερμούπολης

"Γωνιά" γραπτού λόγου

Με την ευγενική προσφορά της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Σύρου

Στη δημιουργία μιας γωνιάς για τους φίλους του γραπτού λόγου προέβη, εντός του επιβατικού σταθμού Ερμούπολης, το Διοικητικό Συμβούλιο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου, με την ευγενική προσφορά της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

Περιοδικά επιστημονικού περιεχομένου, αλλά και εφημερίδες που προέρχονται από δωρεές χρηστών της Βιβλιοθήκης και δεν αποτελούν μέρος του αυστηρώς φυλασσόμενου αρχείου της βρίσκονται διαθέσιμα στα τραπέζια του σταθμού, για να αποτελέσουν αντικείμενο απασχόλησης των επιβατών κατά την ώρα αναμονής.

Ανάδειξη του πολιτιστικού προσώπου της Σύρου

Η εν λόγω πρωτοβουλία είναι κομμάτι της γενικότερης προσπάθειας ανάδειξης του πολιτιστικού προσώπου της Σύρου, που φιλοδοξεί μέσα από συνεργασίες με τοπικούς φορείς και ανέξοδες λύσεις να μετατρέψει έναν πεζό και απρόσωπο -πολλές φορές- χώρο, σε ένα ζωντανό περιβάλλον ενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τραπέζι του σταθμού αναμένεται να αναρτηθούν οι ώρες λειτουργίας τόσο της Δημοτικής όσο και της Παιδικής Βιβλιοθήκης, ενώ κατά διαστήματα θα ανακοινώνονται οι προγραμματισμένες δράσεις των δομών, προς πληροφόρηση του κοινού. Ανάμεσα στις μελλοντικές ενέργειες του Λιμενικού Ταμείου περιλαμβάνεται εξίσου η ανάρτηση -σε μορφή αφίσας- εκθεμάτων από το Αρχαιολογικό Μουσείο Σύρου που βρέθηκαν στην περιοχή “Καστρί”. Για την υλοποίηση της ιδέας αναμένεται η σύμφωνη γνώμη της ΚΑ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Αφίσες αρχαιολογικών ευρημάτων στο λιμάνι και το σταθμό

Παράλληλα, θα τοποθετηθούν τρία αφίσες στο λιμάνι και τρεις στο εσωτερικό του σταθμού από το Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης, το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης με τις ώρες λειτουργίας τους και εκθέματα από τις πρόσφατες ανασκαφές. Ειδικότερα, από το Μουσείο Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης έχει επιλεγεί το ειδώλιο γυναικείας μορφής κανονικού τύπου, του οποίου η ελαφρώς διογκωμένη κοιλιά σε συνδυασμό με τους καμπύλους πήχεις είχε θεωρηθεί στο παρελθόν ότι συμβόλιζε κατάσταση εγκυμοσύνης. Από την άλλη, το τηγανόσχημο που βρέθηκε στο Καστρί θα είναι το εικονιζόμενο σύμβολο στις αφίσες που θα αφορούν το Αρχαιολογικό Μουσείο της Σύρου.

Δημήτρης Ρούσσος: “Αποτελεσματική η πρωτοβουλία του Λιμενικού Ταμείου”

“Οποιαδήποτε ενέργεια ή πρωτοβουλία αναλαμβάνεται με στόχο την εξυπηρέτηση των επισκεπτών, των επιβατών ή την ενημέρωση του κοινού ανάλογα με τα έντυπα τα οποία διατίθενται είναι αποτελεσματική υπό την έννοια ακόμα και της προβολής του νησιού” δήλωσε στην “Κοινή Γνώμη” ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κοινωνικής μέριμνας, πολιτισμού και αθλητισμού, Δημήτρης Ρούσσος.

Όπως υπογράμμισε, “το γεγονός ότι το κοινό, που επισκέπτεται το σταθμό, ετοιμάζεται να ταξιδέψει και να φύγει από τη Σύρο, δε σημαίνει ότι οι εν λόγω πληροφορίες δεν είναι χρήσιμες”. Αντίθετα, τόνισε πως “η γνώση και η ενημέρωση χρησιμεύουν σε κάθε περίπτωση, καθώς εκείνος που αναχωρεί, όταν γνωρίζει πώς λειτουργούν οι υπηρεσίες της Σύρου είναι σε θέση να πληροφορήσει κάποιον άλλον ο οποίος θα το έχει ανάγκη”.

Από την πλευρά του, χαρακτήρισε “απαραίτητες τις πληροφορίες και αποτελεσματικό τον τρόπο με τον οποίο γίνονται είτε έντυπα, είτε ηλεκτρονικά σε ένα χώρο, ο οποίος είναι πολυσύχναστος”. Πρόσθεσε δε, ότι “δεν έχουν όλοι οι επισκέπτες υπηρεσίες ίντερνετ στο κινητό τους, με αποτέλεσμα το νέο αυτό μέσω πληροφόρησης και ενημέρωσης να κρίνεται αναγκαίο”.

Καταλήγοντας, τόνισε ότι οι μέχρι σήμερα δράσεις του Λιμενικού Ταμείου άφησαν θετικές εντυπώσεις, χάρη στο μεράκι και τη συλλογική προσπάθεια που καταβάλλεται από τα μέλη του, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και συλλόγους του νησιού. “Καλό είναι να μην υπάρχουν οποιοιδήποτε χρωματισμοί και χαρακτηρισμοί αλλά αυτό που προτείνεται να είναι χρήσιμο και αποτελεσματικό. Δε γίνονται αυθαίρετες ενέργειες, αντίθετα κάθε δράση πραγματοποιείται με τη σύμφωνη γνώμη όλων των εμπλεκόμενων”, επεσήμανε.