“Το παρελθόν της Σύρου συναντάει το παρόν” στον Επιβατικό Σταθμό του λιμένα Ερμούπολης

Οι εργάτες του “χθες” αγκαλιάζουν το “σήμερα”

- Σειρά πολιτιστικών δράσεων από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου- “Ανοιχτοί σε κάθε καλοπροαίρετη πρόταση” δηλώνουν οι υπεύθυνοι

“Η Σύρος του Πολιτισμού, της χαράς και της δημιουργίας δίνει ραντεβού με τη Σύρο του σήμερα” στο χώρο του Επιβατικού Σταθμού στο λιμάνι της Ερμούπολης, φωτίζοντας σημαντικές πτυχές της ιστορικής και πολιτιστικής της παράδοσης.

Μέσα από εκθέσεις βιομηχανικού και ναυπηγοξυλουργικού ενδιαφέροντος, αλλά και την προβολή φωτογραφικού αρχείου γύρω από τη Σύρο του χθες και τα καλοκαιρινά δρώμενα τοπικών συλλόγων, ο χώρος αναμονής γίνεται “δίαυλος επικοινωνίας” ανάμεσα στους επισκέπτες και την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού.

Με το σύνθημα “Το παρελθόν της Σύρου συναντάει το παρόν, στρέφοντας το βλέμμα στο μέλλον”, το διοικητικό συμβούλιο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου επιχειρεί την πολύπλευρη αξιοποίηση του Σταθμού, με στόχο την ανάδειξη της ποικιλομορφίας της πρωτεύουσας των Κυκλάδων.

Προβολή της πολιτιστικής εικόνας του νησιού

“Πέρα από ένα άνετο και καθαρό περιβάλλον για τους ανθρώπους που περιμένουν το πλοίο τους, προσπαθούμε να διαμορφώσουμε ένα χώρο, όπου θα προβάλλεται η πολιτιστική εικόνα της Σύρου προς τα έξω”, δηλώνει στην “Κοινή Γνώμη” ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Γιώργος Βελισσαρίου.

Επισημαίνει δε, ότι την πρωτοβουλία του συμβουλίου, επικρότησαν τόσο η Τουριστική Επιτροπή του δήμου, όσο και ο Οργανισμός Πολιτισμού και Αθλητισμού Σύρου, συγκαταθέτοντας μάλιστα στην πρόταση για προβολή ενημερωτικού και πολιτιστικού υλικού μέσα από το σύστημα πληροφόρησης του Σταθμού. “Πρόκειται για μία ομαδική δουλειά με υπεύθυνη τη δημοτική σύμβουλο Αγγελική Πρίντεζη, η οποία με έχει εκπλήξει με τη δραστηριότητα και τις ιδέες της” τονίζει, προσθέτοντας ότι το διοικητικό συμβούλιο είναι ανοιχτό σε κάθε παρατήρηση ή πρόταση που αποσκοπεί στον εμπλουτισμό δράσεων και κατ' επέκταση στην καλύτερη αξιοποίηση του χώρου.

Προτάσεις για πολύπλευρη αξιοποίηση του χώρου

Καθιστά δε γνωστή την πρόταση που έχει απευθύνει στην Τουριστική Επιτροπή του δήμου για διάθεση ελεύθερου χώρου, με στόχο την τοποθέτηση ειδικού γραφείου μέσα από το οποίο θα παρέχονται υπηρεσίες πληροφόρησης στους επισκέπτες του νησιού. Καταλήγοντας, εκφράζει την ικανοποίησή του από τη συνεργασία του Λιμενικού Ταμείου με τους καβοδέτες του λιμανιού οι οποίοι επιβλέπουν τον Σταθμό, μεριμνώντας για την καλή λειτουργία του. “Μπορεί να υπάρχουν κάποια προβληματάκια, εντούτοις θεωρώ ότι σε γενικές γραμμές τα αποτελέσματα είναι θετικά” αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πόλος έλξης για επισκέπτες και μόνιμους κατοίκους

“Το σκεπτικό μας είναι να εκμεταλλευτούμε τον επιβατικό σταθμό, όχι μόνο σαν χώρο αναμονής των επισκεπτών, αλλά και σαν χώρο επίσκεψης των πολιτών που βρίσκονται στο λιμάνι”, σημειώνει στην “Κοινή Γνώμη” η Αγγελική Πρίντεζη.

Όπως υπογραμμίζει, οι εκθέσεις που φιλοξενούνται σήμερα αποτελούν μία “πρόγευση” των ολοκληρωμένων εκθέσεων που μπορούν να θαυμάσουν οι επισκέπτες, κάνοντας μία βόλτα από τα Μουσεία του νησιού. “Αυτή τη στιγμή έχουμε δύο εκθέματα, τη “Λαστιχομανή” από το Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης, καθώς και εργαλεία κατασκευής παραδοσιακών ξύλινων σκαφών του κ. Μανώλη Ζουλουφού από το εργαστήριό του στον Ταρσανά” επισημαίνει.

Η περιγραφή των εκθεμάτων υπάρχει διαθέσιμη σε δύο γλώσσες, ενώ οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν και για τις ώρες λειτουργίας των Μουσείων.

Όπως υπογραμμίζει, μέσα από την προβολή σημαντικών εργαλείων με ιστορία άνω των εκατό ετών, επιδιώκεται η απόδοση τιμής στους εργάτες του “χθες”, οι οποίοι δίνουν το χέρι τους...δίνουν τη δύναμή τους στο σήμερα.

Τοποθέτηση πινάκων ανακοινώσεων στον Σταθμό και στο Λιμάνι

Επιπροσθέτως, καθιστά γνωστή την επικείμενη εγκατάσταση ενός πίνακα ανακοινώσεων στο εσωτερικό του Σταθμού, όπου θα τοποθετούνται αφίσες με πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις του νησιού, καθώς και άλλου ένα στην πίσω πλευρά της τουαλέτας, προκειμένου να γίνεται ορατός από τους επισκέπτες, κατά την αποβίβασή τους από το πλοίο. “Προσπαθούμε να κάνουμε δράσεις με χαμηλό κόστος και πράγματα από τη συριανή αγορά”, εξηγεί.

Επιπλέον, συμπληρώνει ότι θα παραμείνει ελεύθερο ένα σημείο του σταντ, όπου θα ανακοινώνονται κοινωνικές δραστηριότητες όπως η διανομή συσσιτίων και φαρμάκων, ή και πληροφορίες για το πού μπορεί να απευθυνθεί κανείς για δωρεάν ντους. “Έχουμε μεριμνήσει και γι' αυτό, μέσα στις τουαλέτες του Λιμενικού Ταμείου”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

“Θέλουμε να τονίσουμε τη διαφορετικότητα του νησιού”

Όπως σημειώνει η κ. Πρίντεζη, στόχος της ομάδας είναι η συχνή εναλλαγή των εκθέσεων, προκειμένου να προβληθούν αρκετές πτυχές της προσωπικότητας της Σύρου. “Θέλουμε να τονίσουμε τη διαφορετικότητα της πόλης και του νησιού, συγκριτικά με άλλα μέρη”, τονίζει. Ωστόσο, εκτιμά ότι μία τέτοια κίνηση δύναται να συμβάλει στην τουριστική ενδυνάμωση του νησιού.

“Καθετί που γίνεται με αγνή πρόθεση, στόχο και όραμα μπορεί να βοηθήσει. Παρόλο που εμείς σαν Λιμενικό Ταμείο, δεν ανήκουμε σε μία πολιτιστική ομάδα ή στην Τουριστική Επιτροπή του δήμου, προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε τον χώρο με κάθε τρόπο” σημειώνει, ενώ προσθέτει πως: “Όποιος νομίζει ότι έχει μια καλή πρόθεση και ιδέες να βοηθήσει προς το καλύτερο, είμαστε πάντα δεκτικοί και πολύ θετικοί στις προτάσεις αυτές, γιατί δεν είμαστε και ειδικοί. Κύριο μέλημά μας είναι να πείσουμε τον κόσμο, που ζει σε αυτή τη δύσκολη χρονική συγκυρία ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε”. Καταλήγοντας, εξηγεί ότι το μυστικό για άμεσα και καλά αποτελέσματα είναι πάντα η ομαδική δουλειά.

Θερμή η υποστήριξη των τοπικών συλλόγων

Μάρκος Ρούσσος (Πολιτιστικός Σύλλογος Ποσειδωνίας “Ο Ποσειδών”: “Πρόκειται για μία σημαντική πρωτοβουλία. Πρέπει να αναδεικνύεται η πολιτιστική δραστηριότητα του νησιού και η προσπάθεια των συλλόγων για την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος μέσα από δράσεις που δεν είναι πάντα ευρέως γνωστές”.

Ζαννής Μιχάλοβιτς (Μουσικός Όμιλος Σύρου): “Τέτοιες κινήσεις αναδεικνύουν τον πολιτισμό και την κουλτούρα μας και κυρίως την ψυχοσύνθεση του νησιού, αυτή την έμφυτη φιλοξενία, τη γλυκύτητα και την προθυμία της εξυπηρέτησης προς τον κόσμο, που γοητεύουν τους επισκέπτες μας”.

Νίκος Λειβαδάρας (Σύλλογος Μικρασιατών Σύρου): “Μόνο θετική μπορεί να χαρακτηριστεί η προβολή των δραστηριοτήτων του νησιού, καθώς οι επισκέπτες πέρα από τις ομορφιές του νησιού, μπορεί να μεταφέρει και όσα συμβαίνουν εδώ σε πολιτιστικό επίπεδο”.

Ράνια Πανταζή (Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου): “Ο κόσμος που θα εισέρχεται στον Επιβατικό Σταθμό έχει τη δυνατότητα μέσα από το υλικό αυτό να σχηματίσει μια πλήρη εικόνα για τον τόπο που επισκέπεται”.

Νίκος Κοντιζάς (Πολιτιστικός Σύλλογος Χρούσσων): “Η προβολή των πολιτιστικών δράσεων των συλλόγων είναι μία κίνηση που μπορεί να βοηθήσει. Αντίστοιχη πρόταση για την προβολή μαγνητοσκοπημένων βίντεο με αξιοθέατα της Σύρου και εκδηλώσεις που γίνονται στο νησί σε οθόνες που θα τοποθετηθούν στο Θέατρο “Απόλλων” έχει καταθέσει και ο Σύλλογός μας”.