Η πολυκύμαντη διαδρομή του Ελ Γκρέκο στη Βαρδάκειο Σχολή Ερμούπολης

Ελ Γκρέκο η ζωή και το έργο του

Τιμητικό αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου διοργάνωσε το απόγευμα της Παρασκευής η Βαρδάκειος Σχολή Ερμούπολης, με αφορμή τα 400 χρόνια από το θάνατό του.

Ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η αρχαιολόγος Καλυψώ Φαροπούλου, η οποία αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και στις σημαντικότερες πτυχές της καλλιτεχνικής πορείας του σπουδαίου δημιουργού, που έβαλε τη σφραγίδα του στην εξέλιξη της παγκόσμιας εικαστικής τέχνης.

Κατέστησε δε γνωστό ότι το 2014 έχει ανακηρυχθεί “έτος El Greco”. Τόσο η Ισπανία, όσο και η Ελλάδα τιμούν φέτος τον μεγάλο ζωγράφο με εκθέσεις και αφιερώματα, τα οποία δίνουν στο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει καλύτερα την πολυκύμαντη διαδρομή του, μοιρασμένη στη ζωή και την τέχνη.

Έτος “El Greco”

Υπενθυμίζεται ότι η “Κοίμηση της Θεοτόκου”, ένα εκ των νεανικών έργων του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, που κοσμεί τον ομώνυμο ναό στην Ερμούπολη της Σύρου, “ταξίδεψε” στο Τολέδο της Ισπανίας, προκειμένου να συμπεριληφθεί στη μεγαλύτερη έκθεση έργων του Ελ Γκρέκο που έχει διοργανωθεί ποτέ, με τίτλο “Ο Έλληνας του Τολέδο”. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί από τις 14 Μαρτίου έως τις 14 Ιουνίου 2014. Τον Ιούνιο το Μουσείο Πράδο στη Μαδρίτη διοργανώνει την έκθεση Ο Ελ Γκρέκο και η μοντέρνα ζωγραφική. Επιπλέον, το Ιστορικό Μουσείο Ηρακλείου Κρήτης θα φιλοξενήσει τον προσεχή Ιούνιο την έκθεση “Ο Θεοτοκόπουλος μεταξύ Βενετίας και Ρώμης”. Από την πλευρά του, το Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα θα φιλοξενήσει δύο εκθέσεις αφιερωμένες στον Θεοτοκόπουλο, ενώ το Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών διοργανώνει σειρά παρουσιάσεων που αφορούν στη ζωή και στο έργο του στην Κρήτη πριν φύγει στο εξωτερικό.

Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος γεννήθηκε το 1541 στο Ηράκλειο της Κρήτης και το 1567 φεύγει για σπουδές στη Βενετία. Εκεί ζωγραφίζει ακατάπαυστα και η επίδραση μεγάλων Βενετών ζωγράφων, όπως ο Πάλμα, ο Βέκιο και ο Τιντορέττο τον οδηγούν στη δημιουργία της “Βελτιωμένης Βυζαντινής Σχολής”.Το 1577 εγκαθίσταται στο Τολέδο, όπου παρέμεινε μέχρι το θάνατό του.

Πολυδιάστατη καλλιτεχνική προσωπικότητα

Η πόλη αυτή με το αριστοκρατικό της παρουσιαστικό, που του θύμιζε την πατρίδα του, είχε μια παράδοση καλλιτεχνική και κυρίως στη ζωγραφική την εμπνευσμένη από θρησκευτικά θέματα. Ο Ελ Γκρέκο άρχισε να δημιουργεί τραγικές μορφές γεμάτες μυστικισμό και στην προσπάθειά του να δείξει τη θρησκευτική, ψυχική θλίψη του ανθρώπου, αρνήθηκε τις επίγειες χαρές. Κάθε φορά που αντικρίζει κανείς τους πίνακες του Θεοτοκόπουλου, αντιλαμβάνεται αμέσως το καλλιτεχνικό έργο του ανθρώπου που επηρέασε με τις ψηλόλιγνες μορφές του όσο κανείς άλλος τους μεταγενέστερους συναδέλφους τους.

Ετικέτες: