Τραγούδια και “παρατράγουδα” στην αναβίωση του Κλήδονα στην Αζόλιμνο

Το τότε με το σήμερα συναντήθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στην παραλία της Αζολίμνου, στην εκδήλωση αναβίωσης του εθίμου του Αϊ-Γιάννη του Κλήδονα. Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Μάννα σε συνεργασία με το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου και το Σύλλογο Επιχειρηματιών Αζολίμνου προσκάλεσε το κοινό σε ένα μοναδικό γλέντι με τον χορό και το τραγούδι να έχουν τον πρώτο λόγο.

“Η αναβίωση των εθίμων μας είναι επιτακτική ανάγκη” τόνισε στον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Μάννα, Κώστας Μίμογλου, εκφράζοντας την άποψη πως “αν δεν γνωρίζουμε το παρελθόν μας και από πού προερχόμαστε, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στο μέλλον”. Με την εκτίμηση ότι τα έθιμα αυτά σχετίζονται με την ιδιοσυγκρασία και το DNA του Έλληνα, επεσήμανε την επιτακτική ανάγκη διατήρησης και αναβιώσής τους από το σύνολο των συλλόγων, οι οποίοι πέρα από τον πολιτιστικό χαρακτήρα τους δραστηριοποιούνται και σε κοινωνικό επίπεδο.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την αναβίωση του πανάρχαιου εθίμου από μέλη του συλλόγου, ενώ στη συνέχεια το κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει παραδοσιακούς χορούς από τμήμα του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου αλλά και να συμμετάσχει στο κάψιμο των Πρωτομαγιάτικων στεφανιών.

Τέλος, το κέφι εκτοξεύτηκε στα ύψη, χάρη στο ζωντανό μουσικό πρόγραμμα που ετοίμασαν οι Π. Παλαιολόγος, Μ. Ροσσολάτος, Σ. Δαρζέντας και Δ. Βαρθαλίτης.

Μελανό σημείο της βραδιάς ήταν η λιποθυμία 72χρονου επισκέπτη του νησιού από τη Γαλλία, ο οποίος υπέστη καρδιακή προσβολή. Κοντά του βρέθηκε ο καρδιολόγος Θεόδωρος Σαραντόπουλος ο οποίος του παρείχε τις πρώτες βοήθειες, ενώ στη συνέχεια ο ασθενής μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου.

Ετικέτες: