Αποκατάσταση - Ανάδειξη Διαδρομών Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος στη Νάξο

  • Τετάρτη, 16 Ιουλίου, 2014 - 06:10
  • /   Eνημέρωση: 16 Ιουλ. 2014 - 8:05
  • /   Συντάκτης: Αντώνης Μπούμπας

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, συνεχίζοντας το μακρόπνοο έργο αποκατάστασης και ανάδειξης των παλαιών λιθόστρωτων δρόμων και μονοπατιών των Κυκλάδων, χαρακτηρισμένων και προστατευόμενων ως Διαδρομών Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος, ολοκληρώνει φέτος στη Νάξο τη διαμόρφωση ειδικά επιλεγμένων διαδρομών σε πλήρες περιηγητικό δίκτυο.

Συγκεκριμένα, με το καθοριστικής σημασίας έργο αποκατάστασης που μόλις επιτελέστηκε στο νησί, παραδίδεται μέχρι το προσεχές φθινόπωρο στους περιηγητές-περιπατητές, δίκτυο 10 αποκατεστημένων και πρότυπα σηματοδοτημένων Διαδρομών.

Πρόκειται για το αποτέλεσμα συλλογικής εθελοντικής εργασίας στα πλαίσια πολιτιστικής δράσης της Περιφέρειας με τίτλο «Παρουσίαση θεατρικής παράστασης, οπτικοακουστικού υλικού για την ιστορική κληρονομιά και άλλα πολιτιστικά δρώμενα - Εξωραϊσμός & σήμανση πολιτιστικών διαδρομών». Φορέας υλοποίησης του έργου είναι ο Ελληνικός Πολιτιστικός Ορειβατικός Σύλλογος Φυλής, δοκιμασμένος επί χρόνια στα νησιά μας (Αμοργός, Τήνος, Ανάφη, Σέριφος, Σίκινος, Κίμωλος κ.ά.) για την περιβαλλοντική ευαισθησία, την αποτελεσματικότητα και την εξαιρετική υπευθυνότητα με την οποία ενεργούν τα μέλη του στην αποκατάσταση των μονοπατιών.

Από 4 έως 13 Ιουλίου 2014, 55 εθελοντές του ΕΠΟΣ Φυλής, με τόπο εγκατάστασης και αφετηρία εκκίνησής τους το Δημοτικό Σχολείο Απεράθου, με καθημερινές προγραμματισμένες εξορμήσεις πραγματοποίησαν καθαρισμούς, αποκατάσταση διέλευσης και σήμανση σε μεγάλο μέρος του περιηγητικού δικτύου της ορεινής και κεντρικής Νάξου. Οι εργασίες έγιναν με την εποπτεία της υπηρεσίας Πολιτισμού Κυκλάδων της Περιφέρειας, σε διαδρομές συνολικού μήκους 21 χιλιομέτρων.

Για τις παραπάνω δράσεις και για όπου κρίθηκε απαραίτητο, δεδομένη ήταν η συμβολή και η ανταπόκριση του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και ειδικότερα της Τοπικής Κοινότητας Απεράθου, ενώ σημαντική ήταν η προσφορά των τοπικών κοινωνιών και μεμονωμένων ανθρώπων των χωριών του νησιού. Η όλη δράση περιλάμβανε σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων και ολοκληρώθηκε με αυθεντικό τοπικό γλέντι στην πλάτσα τ’ Απεράθου, που πρόσφεραν η τοπική κοινότητα και ο πολιτιστικός σύλλογος του χωριού.

Με το έργο αυτό συμπληρώνεται στο μεγαλύτερο εύρος της η απαιτούμενη υποδομή, στην κατεύθυνση της πιστοποίησης των Διαδρομών της Νάξου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η οποία από το 2013 έχει ξεκινήσει στο νησί σαν πιλοτική εφαρμογή για τις Κυκλάδες. Το πρόγραμμα πιστοποίησης των Διαδρομών, που γίνεται από κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Πεζοπορικής Συνομοσπονδίας η οποία εκπροσωπεί εκατομμύρια πεζοπόρων και διαθέτει το απαιτούμενο κύρος και την εμπειρία για το σκοπό αυτό, βρίσκεται σε εξέλιξη και εκτελείται με τη συμμετοχή του Δήμου Νάξου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Με τον τρόπο αυτό, το νησί που κατά γενική ομολογία παρουσιάζει συγκριτικά πλεονεκτήματα στον τομέα του περιηγητικού-περιπατητικού τουρισμού, λόγω της ποικιλομορφίας του φυσικού τοπίου και της πληθώρας ιστορικών μνημείων και τόπων όλων των εποχών που διαθέτει, θα μπορεί να καθιερωθεί σαν ο κεντρικός πόλος προσέλκυσης για τον απαιτητικού επισκέπτη-περιηγητή. Επιβεβαιώνεται έτσι ότι η συγκεκριμένη επιλογή περιήγησης συνιστά τον ασφαλέστερο, πληρέστερο και εμβριθέστερο τρόπο διείσδυσης του ταξιδιωτικού κοινού στις σημαίνουσες - γνωστές και άγνωστες - πτυχές της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς των Κυκλάδων και γενικότερα του αιγαιακού χώρου.

Ετικέτες: