Νάξος

Οινοποιία - Ποτοποιία Προμπονά 1915 - 2015

100 χρόνια δημιουργίας

Τα Κυκλαδονήσια είχαν και έχουν πάντα μια απέραντη γοητεία. Αλμύρα και φως! Αυτή είναι η Κυκλαδίτικη ατμόσφαιρα. Μια ατμόσφαιρα που μοσχοβολά αλμύρα, θυμάρι, μέλι και γλυκό ποτό. Και υπάρχει ένας ήχος. Η θάλασσα!

Η ιστορία των Κυκλάδων χάνεται στα βάθη της προϊστορίας. Ο πολιτισμός τους θαμπώνει! Αλλά και η δραστηριότητα πολλών κατοίκων από τα πανέμορφα νησιά μας θαυμάστηκε απ’ όλο τον κόσμο, αλλά και τιμήθηκε!

Το κάθε νησί προσφέρει στους επισκέπτες του υπέροχα παραδοσιακά προϊόντα, μοναδικά ενθύμια, αλλά και ωραίες γεύσεις που εντυπωσιάζουν.

ΝΑΞΟΣ

Είναι το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων και έχει πολλά πράγματα να επιδείξει για τα οποία είναι υπερήφανη. «Όμως ένα είναι αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει, στη σύγχρονη εποχή, και την τοποθετεί στον χάρτη των περιοχών που αναγνωρίζονται με τη… βούλα. Είναι το ΚΙΤΡΟ ΝΑΞΟΥ! Είναι ένα ιδιαίτερο ηδύποτο που μαζί με τη Μαστίχα Χίου και το Κουμκουάτ της Κέρκυρας συνθέτουν την αυθεντική τριάδα των λικέρ που άρεσαν, αγαπήθηκαν από πολλούς Έλληνες και ξένους και μέχρι σήμερα παραμένουν πιστοί φίλοι τους.» Είναι απίστευτο πόσα θετικά σχόλια έχουν γραφτεί σε εφημερίδες και περιοδικά της Ελλάδας, της Ευρώπης αλλά και της Αμερικής για το κίτρο Νάξου.

Το Κίτρο Νάξου της εταιρείας Προμπονά, που είναι μια οικογενειακή επιχείρηση έχει αναγνωρισθεί και έχει βραβευτεί και στο εξωτερικό και στην Ελλάδα. Το Κίτρο Νάξου απέκτησε την αναγνώριση: (Αριθμ. 30/003/000/459 - ΦΕΚ Β 3411-19.12.2014) με την πιστοποίηση ΠΟΠ -ΠΕΓ, που σημαίνει ότι έχει προστασία ονομασίας προέλευσης και γεωγραφικής ένδειξης. Είναι μια βράβευση που τιμά το νησί της Νάξου, τιμά την εταιρεία και φυσικά τιμά τις Κυκλάδες.

Οινοποιία - Ποτοποιία Προμπονά

Γιορτάζει φέτος 100 χρόνια ζωής και δημιουργίας

Η ιστορία της επιχείρησης Προμπονά δημιουργήθηκε και ξεκίνησε τη δραστηριότητα της την δεύτερη δεκαετία του 20ου αιώνα. Πρώτος δημιουργός είναι ο Δημήτρης Προμπονάς, ένας άνθρωπος με πολλές ανησυχίες, αλλά και με διάθεση προσφοράς και δημιουργίας. Αγαπούσε και νοιαζόταν για το νησί του, για την οικογένειά του και για τους κατοίκους της Νάξου. Παράλληλα με την επιτυχημένη επιχείρησή του κατόρθωσε να γίνει και Δήμαρχος Νάξου από το 1964 έως το 1970. Αργότερα η επιχείρησή του πέρασε στον γιό του, τον Σταμάτη (Τάκη) Προμπονά, που παρά το ότι ήταν νέος, ακολούθησε τα χνάρια του πατέρα του. Ήταν αποφασισμένος από την πρώτη στιγμή όχι μόνο να κρατήσει την εταιρεία ζωντανή, αλλά έκανε ότι μπορούσε προκειμένου να της δώσει νέα ώθηση. Κοντά του ήταν πάντα η, επίσης, δημιουργική και σωστή σύζυγός του η Σοφία. Και οι δύο μαζί κατάφεραν να κρατήσουν τα ηνία αυτής της Ελληνικής και Κυκλαδίτικης εταιρείας με παράδοση 100 χρόνων!

Είναι κρίμα που ο Τάκης Προμπονάς δεν πρόλαβε να γιορτάσει μαζί με την οικογένειά του τα εκατοστά γενέθλια της εταιρείας που τα προϊόντα της αγαπήθηκαν και αρέσουν τόσο πολύ. Έφυγε από τη ζωή τον Οκτώβριο του 2013 από την ασθένεια που σχεδόν κανείς, έως σήμερα δεν μπορεί να νικήσει. Ήταν πολύ αγαπητός φίλος μας και ιδιαίτερα τον θαυμάζαμε για την δραστηριότητα του, την επιτυχία του και την ιδιαίτερη φροντίδα του για την οικογένειά του, τους φίλους του, τους ανθρώπους γενικά, Έλληνες και ξένους, είτε τους γνώριζε, είτε όχι. Ήταν μεγάλη η αγάπη του για το νησί του, τη Νάξο και εύρισκε τρόπους να την κάνει γνωστή, αλλά και αγαπητή στους επισκέπτες. Είχε τοποθετήσει ένα μεγάλο χάρτη του νησιού στην είσοδο του καταστήματος, στην παραλία της Νάξου και άλλοτε ο ίδιος ο Τάκης και άλλοτε οι υπάλληλοι του καταστήματος «ξεναγούσαν» επισκέπτες που σταματούσαν να δουν και να ενημερωθούν για το νησί. Συχνά συνόδευαν αυτές τις πληροφορίες με δωρεάν κέρασμα κίτρου!

Τα βραβεία που «υποδέχθηκε», η Ποτοποιία Προμπονά ήταν ικανοποίηση για την οικογένεια. Ιδιαίτερη ήταν η επιβράβευση της εταιρείας από το Επιμελητήριο Κυκλάδων για τη συνεισφορά του στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη των νησιών μας. Η εταιρεία διαφημίζει τις Κυκλάδες σ’ όλο τον κόσμο, μέσα από τα προϊόντα, την ετικέτα και την ποιότητα…

Η συνέχεια της εταιρείας.

Σήμερα, με τη συμπλήρωση 100 χρόνων ζωής της επιχείρησης, το άρωμα γυναίκας είναι αυτό που έχει κυρίαρχο ρόλο στην Ποτοποιία Προμπονά. Τώρα στα ηνία της επιχείρησης είναι οι δύο κόρες του. Είναι βέβαιον ότι θα είναι απόλυτα ικανοποιημένος, από εκεί ψηλά που βρίσκεται, παρακολουθώντας την Κατερίνα και την Λίνα να συνεχίζουν με τον ίδιο τρόπο τη δραστηριότητα του πατέρα τους. Και φυσικά το πιο σπουδαίο είναι ότι προσπαθούν να αναβαθμίσουν την επιχείρηση, ώστε αργότερα να περάσει στα δικά τους παιδιά. Είναι σημαντικό μια τέτοια επιχείρηση να συνεχίζει την δραστηριότητα της και τα επόμενα χρόνια. Και, βέβαια, κοντά στη Λίνα και την Κατερίνα, είναι πάντα η πολύ καλή, (άριστη θα έλεγα) μητέρα τους η Σοφία. Είναι πάντα έτοιμη να βοηθήσει και να προσφέρει με όποιο τρόπο μπορεί. Την Σοφία οι φίλοι της την χαρακτηρίζουν «αρχόντισσα», αφοσιωμένη μάνα στις κόρες και στα εγγόνια της. Όσοι την ξέρουν καλά, μιλούν και διηγούνται τους τρόπους που δείχνει την αγάπη της για την πανέμορφη Νάξο. Η βοήθειά της είναι πάντα πολύτιμη. Είναι πολύ καλή μου φίλη και έχω θαυμάσει πολλές φορές τον τρόπο που αντιμετωπίζει το κάθε θέμα. Θετικό ή αρνητικό. Η Σοφία κρατάει πάντα ισορροπίες. Και στο παρελθόν αλλά και σήμερα είναι έτοιμη να προσφέρει λύσεις σε κάθε πρόβλημα.

Εύχομαι, από καρδιάς, στην υπέροχη οικογένεια του αείμνηστου Τάκη Προμπονά, κάθε καλό και πάντα επιτυχία και στο… ΚΙΤΡΟ ΝΑΞΟΥ και σε όλα τα προϊόντα της επιχείρησης.

Υ.Γ. Ευχαριστώ θερμά την οικογένεια Προμπονά για τις πληροφορίες τους.

Ιδιαίτερα ευχαριστώ τον κ. Παναγιώτη Καρανίκα της Κυκλαδικής για τις πληροφορίες που μου εμπιστεύθηκε.