Ο Αύγουστος Κορτώ στο Ιδιωτικό Σχολείο “Ο Άγιος Γεώργιος”

Το Ιδιωτικό Σχολείο “Ο Άγιος Γεώργιος” επισκέφτηκε χθες το απόγευμα ο Αύγουστος Κορτώ, για την παρουσίαση της μονάκριβης “Κατερίνας του”, η οποία εκτός από επιτυχημένο έργο που τον ανέδειξε ως έναν από τους σημαντικότερους συγγραφείς της νέας γενιάς, υπήρξε και η αγαπημένη του μητέρα, που έφυγε από κοντά του, όταν ηττήθηκε από την ψυχική νόσο.

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα “Δελασάλ” του σχολείου, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του. Υπενθυμίζεται ότι με την εμφάνισή του κ. Κορτώ στο σχολείο των Φρερ, ολοκληρώθηκε ο κύκλος των παρουσιάσεων στη Σύρο, με πρώτο σταθμό τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Σύρου – Ερμούπολης.

“Η Κατερίνα θα γινόταν σήμερα 62 ετών”

Συστήνοντας την “Κατερίνα” στο αναγνωστικό κοινό του νησιού, ο κ. Κορτώ ξετύλιξε το κουβάρι της πραγματικής ιστορίας της μητέρας του, η οποία γεννήθηκε σαν σήμερα πριν από 62 χρόνια.

“Η Κατερίνα είχε δύσκολη παιδική ηλικία, πολλά αδέρφια, αδιάφορους γονείς, αρετή ψυχοπαθολογία μέσα στους κόλπους της οικογένειας, τραυματικές σκέψεις με τα αδέρφια της, καταστάσεις οι οποίες μπορούν να μοιάζουν λίγες ακραίες αλλά στην πραγματικότητα ήταν και είναι οι τραγωδίες της διπλανής πόρτας, τις οποίες μπορεί και να μη μάθουμε ποτέ, γιατί οι οικογένειες έχουν την τάση να κρύβουν τις βρωμιές τους όπως οι γάτες στην άμμο”, τόνισε.

Φτάνοντας στην εφηβεία, η Κατερίνα εμφάνισε τις πρώτες κρίσεις πανικού και τα πρώτα σημάδια της νόσου που επρόκειτο να την ακολουθήσει και να την ταλαιπωρήσει για το υπόλοιπο της ζωής της. Όπως εξήγησε, στα τέλη της δεκαετίας του 1960, το στίγμα της ψυχικής νόσου ήταν κάτι το αδιανόητο και δυσβάσταχτο για την ελληνική κοινωνία. “Ο κόσμος δεν μιλούσε για ψυχολόγο, αλλά για νευρολόγο και κάθε διάγνωση χαρακτηριζόταν ως μανιοκατάθλιψη, ενώ σήμερα η ψυχιατρική την χαρακτηρίζει διπολική διαταραχή, που ευτυχώς στις μέρες είναι πλήρως αντιμετωπίσιμη”.

Αμέσως μετά την παρουσίαση, το κοινό έθεσε ερωτήσεις στον κ. Κορτώ ο οποίος στη συνέχεια υπέγραψε τα βιβλία τόσο των ενήλικων αναγνωστών του, όσο και τα βιβλία για τους μικρούς φίλους του, που κυκλοφορούν με το πραγματικό όνομά του, Πέτρος Χατζόπουλος.