Φεστιβάλ Σερίφου 2015: Μία όμορφη πνευματική περιπέτεια

  • Πέμπτη, 25 Ιουνίου, 2015 - 06:20

Για τέταρτη συνεχή χρονιά, το Φεστιβάλ Σερίφου περιμένει τους φίλους του στο μαγικό θέατρο της Κάτω Χώρας, έτοιμο να προσθέσει ένα ακόμη λιθαράκι στην εξάπλωση της τέχνης και του πολιτισμού, της σύνδεσης του πολιτισμού με τον τουρισμό, αλλά και την εξωστρέφεια του νησιού στον κόσμο.

Από τις 25 Ιουλίου έως τις 13 Αυγούστου 2015, το Φεστιβάλ ανοίγει τις πύλες του με ορισμένους από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ελληνικής μουσικής, η οποία όπως κάθε χρόνο θα γεμίσει το Αιγαίο και θα συνδέσει τον ουρανό με τη θάλασσα σαν φυσικό σκηνικό στο κοίλο θέατρο της Σερίφου.

Τη σφραγίδα τους στο 4ο Φεστιβάλ Σερίφου θα βάλουν οι Μελίνα Κανά, η Ελένη Τσαλιγοπούλο, ο Κώστας Λειβαδάς, η Ανδριάνα Μπάμπαλη και ο Rous, ο Φοίβος Δεληβοριάς, η Φωτεινή Βελεσιώτου και τον Βαγγέλη Κορακάκη και πολλοί ακόμα καλλιτέχνες.

Ταυτόχρονα το Φεστιβάλ στηρίζει την τοπική δημιουργία και παράδοση, με ένα φεστιβάλ μέσα στο φεστιβάλ. Το 7ο Φεστιβάλ Σουραυλιού είναι πλέον συνδεδεμένο με τις καλλιτεχνικές δράσεις του καλοκαιριού. Η γραφιστική αποτύπωση του Φεστιβάλ είναι δημιούργημα των σπουδαστών του Κολεγίου Εφαρμοσμένων Τεχνών ΑΚΤΟ, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τα έργα τους σε μια ομαδική έκθεση, ενώ θα πραγματοποιηθεί και φέτος έκθεση ζωγραφικής των νέοϊμπρεσιονιστών καθώς και ομαδική εικαστική έκθεση ζωγραφικής, ξυλογλυπτικής.

Πρόγραμμα συναυλιών

Αναλυτικότερα, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει τη Μελίνα Καννά το Σάββατο 25 Ιουλίου. Τη συναυλία θα χαιρετήσει ο ηθοποιός Γρηγόρης Βαλτινός. Δύο ημέρες αργότερα το Φεστιβάλ Σερίφου υποδέχεται την Ελένη Τσαλιγοπούλου και τον Κώστα Λειβαδά. Άλλο ένα δίδυμο, αυτή τη φορά η Ανδριάνα Μπάμπαλη και ο Rous έρχονται την Τετάρτη 29 Ιουλίου για να ντύσουν “μελωδικά” το βράδυ μας. Ακολουθούν οι συναυλίες των Δημήτρη Μαραμή στις 31/7 και Παναγιώτη Καλαντζόπουλου την 1η Αυγούστου. Στις 2 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί το 7ο Φεστιβάλ Σουραυλιού, ενώ οι μουσικές εμφανίσεις συνεχίζονται το ίδιο δυναμικά με τους Φοίβο Δεληβοριά (3/8), Σταύρο Παπασταύρου (5/8), Σόνια Θεοδωρίδου (7/8), Ηλία Λιούγκο & Σοφία Αβραμίδου (9/8), Φωτεινή Βελεσιώτου (11/8) και Βαγγέλη Κορακάκη (13/8).

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, θα πραγματοποιηθεί επίσης έκθεση φωτογραφίας – ποίηση στο café/bar “ΑΕΡΙΝΟ” & “ΑΝΕΜΟΣ”, καθώς και παρουσίαση βιβλίου της Αντωνίας Βιταλιώτου – Σέττα από τις εκδόσεις Μινώα.

Στ. Μαστοράκης: “Λυτρωτική ανάγκη της επαφής μας με την Τέχνη”

“Το Φεστιβάλ Σερίφου ξεκίνησε από μια ιδέα του Χρήστου Θηβαίου για να δώσει μια πολιτιστική διάσταση στο νησί που αγαπάμε” σημειώνει ο διοργανωτής του Φεστιβάλ Στράτος Μαστοράκης.

“Εδώ και 4 χρόνια είναι μια μεγάλη γιορτή από την οποία έχουν περάσει σημαντικοί δημιουργοί της ελληνικής κυρίως, αλλά και ξένης μουσικής σκηνής. Έχει συμβάλει σε μια σοβαρή κι αναγκαία μετάγγιση πολιτισμού μέσα από το πολιτιστικό του έργο με ποικίλα μουσικά ακούσματα κι ερεθίσματα. Οι καλλιτέχνες μας, με βαθύτατη επίγνωση ευθύνης, αποτυπώνουν με το έργο τους την αναγνωρισιμότητα του και ταυτόχρονα τη μουσική ανατροφή του κοινού και ιδίως των νέων μας. Το έργο τους, πέρα από το προσωπικό του γέννημα, γεννά την λυτρωτική ανάγκη της επαφής μας με την Τέχνη και με τους προβληματισμούς της σύγχρονης σκέψης. Ο Ηλίας Λιούγκος, ως καλλιτεχνικός διευθυντής, επικεντρώνεται στους δημιουργούς και στο καλό ελληνικό τραγούδι προσπαθώντας να διατηρήσει την αξιοπρέπεια και την πλούσια μουσική μας καταγωγή.

Το Φεστιβάλ Σερίφου είναι μια όμορφη πνευματική περιπέτεια που καθρεφτίζει το άνοιγμα του νησιού και της ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας στον κόσμο”, καταλήγει ο κ. Μαστοράκης.

Η. Λιούγκος: “Τόπος μυστηρίου, αναθεώρησης και εξομολόγησης”

Με τη σειρά του, ο καλλιτεχνικός διευθυντής κ. Λιούγκος χαρακτηρίζει το φεστιβάλ Σερίφου έναν κοινό τόπο ετήσιας συνάντησης ανήσυχων ανθρώπων, έναν τόπο μυστηρίου, αναθεώρησης και εξομολόγησης, που μέσα από εσπερινές τελετουργίες ποιητικού τραγουδιού (που ονομάζουμε συναυλίες), μας αποκαλύπτει αθέατες πλευρές του εαυτού μας και συμβάλει στην αποκατάσταση της χαμένης αθωότητάς μας.

“Το φεστιβάλ Σερίφου είναι η απάντησή μας στις μνημονιακές εμμονές ευρωπαίων εταίρων και εγχώριων επικροτητών που ρημάζουν ανελέητα το λαό μας. Οι φωνές μας δεν λιγόστεψαν. Αντίθετα, στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε με εκατομμύρια νεόπτωχους και εξαθλιωμένους Έλληνες, η τέχνη δεν χρεοκόπησε. Το θεατράκι της χώρας της Σερίφου θα ηχήσει και φέτος και το εγερτήριο τραγούδι μας, θα μας αφυπνίσει και θα μας κρατήσει άγρυπνους ως το επόμενο καλοκαίρι”, αναφέρει χαρακτηριστικά.