“Ιχνηλατώντας” με την Κωνσταντίνα Βαλερά στη Σύρο

Τη ζωγράφο και ποιήτρια Κωνσταντίνα Βαλερά υποδέχτηκαν στον πεζόδρομο της οδού Πρωτοπαπαδάκη ο εκθεσιακός χώρος ZOUKAS και ο Θεατρικός Πολιτιστικός Όμιλος Σύρου “Απόλλων”, χαρίζοντας στο φιλότεχνο κοινό του νησιού μία ξεχωριστή βραδιά γεμάτη ήχους, εικόνες, χρώματα και σιωπές.

Σε μία πρωτότυπη εκδήλωση, όπου διαφορετικές μορφές της τέχνης “παντρεύτηκαν” αρμονικά μέσω του εικονοποιημένου λόγου και τη συνένωση της ζωγραφικής και της ποίησης της καλλιτέχνιδος με video art και απαγγελίες μελών του “Απόλλωνα”, παρουσιάστηκε το βιβλίο της με τίτλο “Ιχνηλατώντας” καθώς και η έκθεση ζωγραφικής, βασισμένη στην πρώτη ποιητική της συλλογή.

Η κ. Βαλερά σπούδασε γλυπτική και ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών με έδρα τη Φλώρινα από όπου αποφοίτησε το 2012. Έχει ήδη στο ενεργητικό της τέσσερις ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει και σε τρεις ομαδικές.

Διυλίζοντας το μυστήριο της ζωής

Αναφερόμενος στο έργο της πρώην μαθήτριάς του, ο ζωγράφος Γιάννης Ζιώγας σημειώνει “η Κωνσταντίνα δημιουργεί ένα πανόραμα εικόνων, μία για κάθε της ποίημα, ή μία παράθεση κειμένων, ένα για κάθε εικόνα. Οι εικόνες αν και αποτυπώθηκαν στο χαρτί, μετά τη δημιουργία των ποιημάτων ενυπάρχουν σαν εικόνες σε αυτά και δεν φαίνεται να τα συνοδεύουν” σημείωσε ο ζωγράφος Γιάννης Ζιώγας, ο οποίος υπήρξε και καθηγητής της καλλιτέχνιδος. Η ίδια περιγράφει την απόπειρά της αυτή στο εξώφυλλο του βιβλίου τους με τα παρακάτω λόγια: “Διυλίζοντας το μυστήριο της ζωής και της ανθρώπινης ύπαρξης για να προσεγγίσει τα πιο βαθιά τους νοήματα, το βιβλίο αυτό αποτελεί μία πρόσκληση για την αναζήτηση του βαθύτερου Εγώ. Ένας δρόμος ακανθώδης, γεμάτος αγωνίες και μάχες καθημερινές , που εμπεριέχει τη σχεδόν ακατόρθωτη τελείωση του ανθρώπου, τους βυθούς, τις στερήσεις, ένας δρόμος αληθινός όμως, μέσα από τον οποίο θα μπορέσει κανείς να αντικρίσει τις ακτίνες του φωτός”.

Το βιβλίο παρουσίασαν τα μέλη του ΘΕΠΟΣ “Απόλλων” Εύη Αριστείδου, Θάνος Φώσκολος, Ιωάννης Τούμπας και Χριστίνα Παναγιωτοπούλου. Τις απαγγελίες συνόδευσαν μουσικά οι νεαρές Ναυσικά Κατσαμάνη και Ελευθερία Ψαρού. Την εκδήλωση συντόνισε η Ελισάβετ Αποστολίδου. Σημειώνεται ότι η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης. Το “παρών” έδωσαν μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου π. Κωνσταντίνος Κοντός, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θωμαή Μενδρινού, ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών Αλέξης Αθανασίου και ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Δημήτρης Κοσμάς.

Μία πνευματική διαδρομή

Αφού ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την εγκάρδια φιλοξενία τους, η κ. Βαλερά μίλησε για το πρώτο συγγραφικό της εγχείρημα, αλλά και για την ανάγκη του ανθρώπου να εκφραστεί μέσω της τέχνης. “Πολλοί υποστηρίζουν ότι η ενασχόληση με την τέχνη στην εποχή μας είναι πολυτέλεια. Προσωπικά διαφωνώ. Είναι δικαίωμα, ζωτική ενέργεια, πνευματική καλλιέργεια. Αναπτύσσει νέους ορίζοντες και δεν ανήκει μόνο στον δημιουργό της, ανήκει σε όλους. Η τέχνη μας αφορά όλους. Το “Ιχνηλατώντας” είναι μια κατάθεση ψυχής, μια πνευματική διαδρομή. Κάθε καλλιτεχνική δημιουργία κουβαλάει προσωπικά βιώματα, είτε αυτό γίνεται εσκεμμένα είτε υποσυνείδητα. Εγώ αναφέρομαι σε κάποιες διαπιστώσεις μέσα από τις δικές μου εμπειρίες. Πάντα στη δουλειά μου καταθέτω και ένα κομμάτι της ψυχής μου. Εδώ όμως έγινε μια συναισθηματική αποφόρτιση και ελπίζω να το αισθανθήκατε, να σας άγγιξε και να το απολαύσατε”.

Αμέσως μετά, το κοινό είχε την ευκαιρία να θαυμάσει την έκθεση ζωγραφικής της κ. Βαλερά εντός του εκθεσιακού χώρου ZOUKAS, αλλά και να απολαύσει νόστιμους μεζέδες και κρασί στον γεμάτο ζωή πεζόδρομο της Ερμούπολης.